Een liefde in Parijs door Remco Campert

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2468 woorden
  • 4 juli 2007
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.1
  • 10 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2004
Pagina's
160
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Een liefde in Parijs
Shadow
Een liefde in Parijs door Remco Campert
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Beschrijvingsopdracht

Ik heb het boek een liefde in parijs gekozen, omdat mevrouw steegeman dit boek in haar kast had staan op school. En de voorkant zag er leuk uit, de achterkant echter niet. Maar ik moet ook een keer een boek lezen dat me niet leuk lijkt.

Eerste persoonlijke reactie

Ik vond het een overtuigend boek, alles werd verteld hoe ik het me ook zou hebben voorgesteld in die tijd. Het is een oppervlakkig boek, er gebeuren geen speciale dingen. Er zit ook niet veel spanning in. Het boek is ingewikkeld in elkaar gezet qua tijdsvolgorde, het ene moment word er iets verteld over zijn bezoek aan parijs, en dan weer iets over de tijd dat hij in Antwerpen woonde. Het is onduidelijk aangegeven. De hoofdpersoon vond ik ook erg somber overkomen, en zijn relatie met zijn vrouw loopt ook niet echt soepel.

samenvatting

Een boek van Richard is vertaald naar het Frans. Om de nieuwe uitgaven te promoten, gaat Richard naar Parijs. Hij gaat daar zijn boek presenteren. Tover, een Nederlandse kunstenaar die het in Frankrijk gemaakt heeft, en waar Richard vroeger bevriend mee was, heeft een nieuwe expositie. De uitgever van Richard vindt het wel een goed idee om de expositie en de boekpresentatie samen te voegen. Richard vindt het prima, al heeft hij Tover al een tijdje niet meer gezien of gesproken.


Zodra Richard in Parijs aankomt en zijn hotel uitloopt, komt hij een vrouw tegen die hem aanspreekt met ‘Rik?’. Richard noemde zichzelf Rik in de tijd dat hij in Antwerpen verbleef. De vrouw roept echter totaal geen herkenning op. Ze vertelt hoe ze heet: Sacha. Ook die naam doet bij Richard geen belletje rinkelen. De vrouw loopt door, en laat Richard met een raadsel achter. Hij weet alleen dat ze elkaar hebben ontmoet in de Leopoldstraat in Antwerpen.

Richard vindt het erg opmerkelijk dat een vrouw hem na al die jaren herkent, terwijl hij zich totaal niets meer kan herinneren. De vrouw kent hem uit Antwerpen: een tijd waar Richard niet veel meer van weet, omdat hij altijd dronken was. Maar hij vergeet ook veel omdat hij oud wordt. Op een of andere manier blijft de gedachte aan Sacha Richard achtervolgen. Maar hij kan het zich nauwelijks herinneren.

Er zijn verschillende flashback naar de periode waarin Richard in Parijs woont. Samen met zijn beste vriend Tover hebben ze een klein kamertje. Ze willen allebei beroemd worden in Parijs. Want daar moest je zijn als kunstenaar. Richard leeft een beetje met het geld van Tover, want Tover verdient veel beter met zijn tekeningen dan Richard. Omdat Tover steeds beroemder wordt groeien de twee steeds meer uit elkaar en op een dag besluit Richard om terug te gaan naar Nederland. In Nederland is hij wel bekend als schrijver en hij denkt dat hij daar dan beter kan verdienen.
Richard heeft ook een periode in Antwerpen gewoond. Maar daar was hij elke dag dronken en hij kan zich dan ook niet veel meer van die tijd herinneren. Wel heeft hij daar zijn eerste vriendin gehad met wie hij naar bed is geweest. Ze heette Antionette. En ze hebben elkaar ontmoet in een jazzcafe. Het was een korte verhouding, maar later in het komen ze elkaar nog een keer tegen.
Er wordt verteld hoe Richard zijn vrouw heeft ontmoet. Richard had een boek geschreven en werd daarover geïnterviewd door een presentator van een bekende radiozender. Na zijn interview werd ook Gerda geïnterviewd. Na het interview zijn ze samen wat gaan drinken en zo is hun relatie tot stand gekomen. Ze waren getrouwd en ze wilden ook kinderen. Maar Gerda heeft twee miskramen gehad en toen hebben ze het niet meer geprobeerd. Richard vond zichzelf ook geen vadertype.
Op de dag van de presentatie in Parijs komt hij Sacha weer tegen. Ze beginnen een gesprek en Sacha vertelt over vroeger. Samen hebben ze een relatie in Antwerpen gehad, maar na een tijdje liet Richard haar in de steek. Weken heeft zij op hem zitten wachten, maar hij kwam niet terug. Richard was toen naar Nederland teruggegaan. Richard kan het zich eigenlijk niet meer herinneren. Bij het gesprek was er nog een andere man bij Sacha, genaamd Bruno. Richard dacht dat het de man van haar was. Maar dan vertelt Sacha dat Bruno de zoon van Richard is.


Verdiepingsopdracht 1

Richard Sanders:
Richard is de hoofdpersoon, hij is ongeveer zestig jaar, schrijver en woont in Nederland met zijn vrouw Gerda. Hij is een rustig persoon, en is begonnen met gedichten schrijven. Hij ziet er oud uit en heeft grijze krullen. Richard is p twintigjarige leeftijd met een vriend Tover naar parijs gegaan, tover was kunstenaar en ze wilden allebei beroemd worden in parijs. Richard heeft ook nog in Antwerpen gewoon. Richard is geen doorzetter, hij had geen geld meer maar wilde nog wel beroemd worden. Hij heeft het toen opgegeven en is teruggegaan naar Nederland. Zijn vriend tover heeft wel doorgezet en is uiteindelijk heel beroemd geworden. Dit als gevolg dat tover veel beroemder is dan Richard, en Richard alleen maar voor besprekingen van zijn boek gevraagd wordt. Richard veranderd wel in de loop van zijn leven, in Antwerpen was hij altijd dronken en sliep elke nacht weer met een andere vrouw. Nu is hij best serieus en kan hij veel beter omgaan met dingen, hij is nog wel even kortaf en saai. Hij is nog steeds niet echt trouw aan zijn vrouw. Ik vind Richard ook geen sympathiek persoon hij is te saai en praat te kortaf. Dit is een karakter omdat je veel over hem te weten komt en hij de grootste rol speelt in het verhaal. Je weet hoe hij over dingen denkt.

Tover (Ton Verstrijden):
Tover was vroeger de beste vriend van Richard. Samen hebben ze op een kamer in Parijs gewoond. Ton is een hele goede tekenaar en is met zijn tekeningen heel erg beroemd geworden. Hij leidt een luxe leventje, en woont in Amerika. Hij is niet getrouwd hij heeft gewoon steeds weer een andere vriendin. Zijn carriere was begonnen met een tentoonstelling waar hij een paar schilderijen van hem mocht presenteren. Ton is ook een karakter je weet hoe hij over dingen denkt en hoe hij is, omdat hij een grote rol speelt en vaak voorkomt in het verhaal. En Richard verteld ook veel over Ton.

Sacha Lefort (Sacha van Munster):
Sacha is achter in de 40. Ze heeft kort zwart haar, bleek gezicht en een aantrekkelijke kleine mond. Ook heeft ze een hese stem met een licht accent. Richard heeft een zwak voor hese stemmen. In Antwerpen hebben ze namelijk een korte relatie gehad, maar Richard kan zich er niet veel meer van herinneren. Op het begin van het boek heeft ze een toevallig ontmoeting met Richard in parijs. Op het einde van het verhaal blijkt dat hij haar grote liefde is geweest, maar Richard had haar in de steek gelaten. Ze heeft zelf een kind van hem genaamd Bruno. Sacha is een type denk ik. Je komt wel veel dingen over haar te weten. Maar je weet niet hoe zij over dingen denkt.

Bruno Lefort:
Een nadenkend iemand, hij studeert filosofie. Aandringen en niet op zijn gemak in grote gezelschappen. Rockachtig uiterlijk aangezien hij in een rockband speelt. Hij is een type, omdat hij een keer word voorgesteld in het verhaal. Bruno is duidelijk een type, er wordt in 5 zinnen wat over hem verteld. En je weet al helemaal niet hoe hij denkt over dingen.

Alain Mitron:
Goed aardige man met zijn hart op de juiste plaats, en zakelijke man die graag geld ziet. Ondernemend zo wil hij een nieuwe boekenreeks uitbrengen: Un Amour a… Alain is jong, lang, mager, maar toch modern met een zonnebril op z’n hoofd. Hij is een type, je komt wel wat te weten over hem, maar geen gedachtes en hij vertelt niks in het boek.

Christopher Burns
Depressief, omdat hij het niet heeft gered in Parijs. Alcoholist geworden die niet meer goed weet wat hij allemaal doet. Christopher is Modieus, met een klein beetje een homo-uiterlijk, stoppelbaardje met roze blossen op z’n wangen en lang blond haar dat in slierten voor zijn gezicht hangt.

Gerda Stelbos
Geemancipeerd en vol vertrouwen in Richard. Een lieve vrouw die altijd goed is geweest voor hem. Gerda heeft een eigen galerie in parijs die ze verhuurt aan kunstenaars. Gerda is een mooie vrouw met lang donker haar met een kleine glimlach die hem later nog vaak zou irriteren.

Verdiepingsopdracht 2

Onderwerp

Het onderwerp van het verhaal is een oude liefde. Richard is getrouwd maar ontmoet weer een oude liefde van hem in parijs, en komt erachter dat zij samen een kind hebben.
Ik vond dit onderwerp best interessant klinken, omdat ik graag wilde weten wat er verder op in het verhaal zou gebeuren. Ik had verwacht dat er een spanning tussen Richard zijn echtelijke vrouw en Sacha zou ontstaan, maar ze weten niet eens van elkaars bestaan af. Dit verhaal heeft mijn verwachtingen niet volbracht.
Het is geen onderwerp waar ik veel over nadenk, want dit is mij zelf niet overkomen en ik ken ook geen mensen die dit is overkomen. Het boek heeft mij laten zien wat het betekent om een bekende vriend te hebben.
Door dit boek ben ik niet anders over het onderwerp gaan denken. Richard gaat best vaak vreemd, maar hij noemt het geen vreemdgaan. Ik vind dat gewoon niet kunnen, je moet gewoon trouw blijven aan je vrouw.
Ik heb zover ik weet niet eerder een boek gelezen of een film gezien met ditzelfde onderwerp. Dus ik kan niet zeggen welke ik beter vind.

De gebeurtenissen
De belangrijkste gebeurtenis in het boek is volgens mij wanneer Richard terugkeert naar parijs voor een franse vertaling van zijn nieuwste boek. Hij komt weer allemaal oude bekenden tegen, en er komen veel oude gebeurtenissen in hem op. Die oude gebeurtenissen worden in flashbacks weergegeven.
De nadruk ligt gedeeltelijk op de gebeurtenissen en gedeeltelijk op de gedachtes van de personen. De gedachtes van de personen zijn gebaseerd op de dingen die gebeurd zijn en nog moeten gebeuren.
Het verhaal bevat veel gebeurtenissen, dat komt doordat er veel flashbacks zijn. De flashbacks zijn gebaseerd op de gedachtes die Richard op dat moment heeft. Het verhaal bevat genoeg gebeurtenissen om te blijven boeien.
De gebeurtenissen komen logisch uit elkaar voort, maar je merkt pas na 2 alinea’s dat je een flashback aan het lezen bent. En als je net een flashback hebt gelezen en je begint aan een nieuw stuk, weet je even niet meer waar het over gaat. Ik kon het wel begrijpen, ik las gewoon door. Ik dacht dat ik er later wel achter zou komen wat ze met bepaalde dingen bedoelde. En dat was ook zo.
Ik vind de gebeurtenissen erg herkenbaar, bijvoorbeeld liep Richard door de straten van parijs dan dacht hij aan vroeger toen hij hier liep met Tover en wat ze dan gingen doen. Dat is zo voorspelbaar. De meeste flashbacks waren erg voorspelbaar.

-------Beschrijf een gebeurtenis uit het boek die de meeste indruk op je heeft gemaakt-------

Bij sommige gebeurtenissen moest ik even denken wat ze er eigenlijk mee bedoelde. Maar ze hebben me niet aan het denken gezet, en ik heb ook niet gedacht dat ik dat maar eens anders moest aanpakken. Dat komt waarschijnlijk doordat ik niet in de leeftijd en de tijd van de hoofdpersoon in het boek leef.
De gebeurtenissen spelen zich in een kille sfeer af. Er zijn weinig momenten waar Richard graag aan terug denkt, behalve de tijd met tover in hun eigen zolderkamertje. Richard brengt een saaie indruk over op mij. Hij is erg kil en kortaf, daarom vind ik de gebeurtenissen niet in een leuke sfeer overkomen.
De gebeurtenissen maken geen indruk op me, want ze zijn erg herkenbaar. Meerdere mensen maken dingen mee die Richard ook heeft meegemaakt. En daarom is het niet erg indrukwekkend meer.
Ik hoefde in het verhaal niet veel aan te vullen of er zelf bij te bedenken. Ik kon wel vooruit denken, en bedenken wat er zou gaan gebeuren, maar uiteindelijk werd het toch wel verteld in het boek.
Ik heb zelf nooit wat meegemaakt wat in het boek wel door sommige personages is meegemaakt. Dat komt waarschijnlijk doordat de personages in het boek minstens 25 jaar oud zijn.
De gebeurtenissen bleven me niet de hele tijd boeien, maar ik hoefde ook niet te worstelen om verder te lezen. Het was boeiend genoeg om uit mezelf weer een stukje te lezen uit het boek. Dat komt waarschijnlijk omdat het een boek is waar dingen in gebeuren die ik nog niet echt in andere boeken heb gelezen, omdat ik geen literatuur lees.

Personages
Ik zou niet op de hoofdpersoon willen lijken, omdat hij saai is, gedichten schrijft en ik dat niet kan en niet leuk vind om te lezen, hij is kortaf en erg stil. Echt het tegenovergestelde van mij. Gedichten lezen en schrijven daar heb ik geen geduld voor.
In sommige personages kan ik me wel verplaatsen, zoals tover hij denkt anders over dingen sinds hij beroemder is. Hij is niet meer een saaie kunstenaar, hij heeft nu ook een wat leuker karakter. Maar in de meeste personages kan ik me echt niet verplaatsen, omdat ik niet van dezelfde dingen hou en er anders over denk.
De personages zijn wel goed beschreven, ik kan me wel voorstellen hoe Richard eruit zou zien in het echte en tover ook. Maar ze zijn niet voor me gaan leven, daar zijn ze qua innerlijk niet goed genoeg voor beschreven.
Richard heeft eigenschappen die ik bewonder, maar hij heeft meer eigenschappen die ik verafschuw. Dat hij rustig en kalm blijft in verschrikkelijke situaties bewonder ik. Maar dat hij zo saai is en niet trouw is aan zijn vrouw, vrienden en vriendinnetjes van vroeger dat verafschuw ik. Ik vind dat je moet laten zien aan mensen dat je tenminste een beetje lol hebt in je leven, en je moet mensen die om je geven trouw blijven.

De beslissingen van de personages zijn vaak begrijpbaar, want de schrijver heeft dat zo gedaan. De lezer van een boek begrijpt de beslissingen vaak wel want het is nou eenmaal zo. Maar als het in het echt zou gebeuren zou ik Richard in geen enkel opzicht begrijpen met zijn beslissingen.
De personages reageren erg voorspelbaar op de gebeurtenissen in dit boek, ik had veel dingen al verwacht.
Ik vind tover wel een sympathiek persoon, hij heeft goede beslissingen en kan goed reageren op dingen. Hij lacht ook gewoon om fouten die hij zelf heeft gemaakt.
Over Richard kom je het meest te weten. Hij is de hoofdpersoon, het verhaal wordt ook vanuit hem verteld. De flashbacks zijn eigenlijk gewoon zijn gedachten. Je weet dus hoe hij over dingen denkt, en hoe hij zou handelen in sommige situaties.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een liefde in Parijs door Remco Campert"