Een kei in een rivier door Herman van Campenhout

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 361 woorden
  • 29 mei 2007
  • 27 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 27 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2001
Pagina's
120
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Een kei in een rivier
Shadow
Een kei in een rivier door Herman van Campenhout
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens
Titel: Een kei in een rivier
Auteur: Herman van Campenhout
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok
Plaats van uitgave: Leuven
Jaar van uitgave: 2001

Informatie over de schrijver:
Herman van Campenhout werd geboren op 17 december 1943 in het Belgische dorpje Meise. In Brussel volgden hij een lerarenopleiding Nederlands, Geschiedenis en Godsdienst. Vanaf 1968 werkte hij als leraar Nederlands in het Voortgezet Onderwijs en werd later directeur van een middelbare school. Hij schreef altijd al graag jeugdboeken, maar toen uitgeverij Davidsfonds een prijs zou uitreiken voor het beste jeugdverhaal, heeft hij het verhaal Petr Ginz ingestuurd. De prijs won hij niet, maar de uitgeverij wilden het verhaal wel in boekvorm uitbrengen. Vanaf toen werd hij fulltime schrijver.

Bijzonderheden:
De titel ‘Een kei in een rivier’ is een soort vergelijking met de hoofdpersoon. De hoofdpersoon voelt zich namelijk nutteloos en onbelangrijk, maar haar biologieleraar heeft haar ooit verteld dat niks nutteloos is in de natuur. Dat zelfs een kei belangrijk is, omdat je, als je een kei in de rivier gooit, het de loop van de rivier verandert.

Het boek is het beste te omschrijven als jeugdroman.
Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken en het wordt chronologisch verteld.
Er bestaan geen andere verhalen over Heleen (hoofdpersoon). Het is dus geen serieboek.

Hoofdpersoon:
De hoofdpersoon is de 16-jarige Heleen. Ze is een knap meisje. Ook is ze een echte doorzetter, omdat ze met haar ziekte toch gewoon door blijft gaan met leven. Ze is angstig en is vaak bang dat ze zal sterven aan haar ziekte.

Inhoud:
Op een dag komt Heleen ziek thuis. Omdat ze zich na een week nog net zo beroerd voelt, komt de dokter langs. Al snel blijkt de uitslag: leukemie. Ze wordt opgenomen in het ziekenhuis voor chemo-behandelingen. De eerste chemokuur levert geen resultaat op en Heleen wordt bang. Zou ze sterven? Om te zorgen dat haar beenmerg weer gezonde witte bloedcellen produceert, is er een beenmergtransplantatie nodig. Maar alle mogelijke beenmergdonoren hebben zich teruggetrokken. Ruben, de vriend van Heleen, neemt contact op met een van die donoren en verteld dat gezond beenmerg onmisbaar is voor Heleen om te blijven leven. Dit heeft succes. De donor staat beenmerg af en Heleen wordt weer kerngezond.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een kei in een rivier door Herman van Campenhout"