Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een ijzersterke jeugd door Tomas Lieske

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Een ijzersterke jeugd
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 551 woorden
  • 2 juni 2010
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
7 keer beoordeeld

Boekcover Een ijzersterke jeugd
Shadow
Een ijzersterke jeugd door Tomas Lieske
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Leesverslag: Tomas Lieske - Een ijzersterke jeugd


Bespreking


Tijd

Dit verhaal is een lopend verhaal. De tijd word niet uitdrukkelijk vermeld in de tekst. Wel kan je er ongeveer uit opmaken dat het van vlak voor de 2e wereldoorlog komt. Er zijn hier wel vrachtauto’s en telefoons, maar voor onze tijd is het er nog erg primitief. Dit kan ook plaatselijk zijn, want in het boek word deze plaats als een anarchie besproken.

Ruimte

Het hele verhaal speelt zich of in Closset. Een plaats tussen Noord- en Zuid-Europa. (Door de bewoners Lodron genoemt) En hier vooral op het strand en in het gebouw “Amorosi Bei”.

De wijze van vertellen

Het hele verhaal speelt zich af in de ik-vorm. Maar het originele aan het verhaal is dat er 2 ik-personen zijn. Namelijk Dr. S en Augustine. Dit wisselt af per hoofdstuk.

Spanning

Aan het begin van het boek word er al veel spanning opgebouwt en dit gaat het hele boek door. Als de vrachtwagens in Closset aankomen wil je gelijk verder lezen. Ook als je er bijvoorbeeld achter komt wat er gebeurd is met Leopold die verdronken is toen hij half verkracht werd door Augustine wil je graag weten wat er in het hoofdstuk van Dr. S gaat staan. De spanning bouwt zich op en blijft het hele boek hoog.

Thema en motieven

De 2 hoofdthema’s zijn macht en vrijheid. Motieven voor macht zijn de geilheid van oudere mensen en een goede administratie. Motieven voor vrijheid zijn de naaktheid, ongeremdheid en onschuld.

Personages

Augustine Nettl

De hoofdpersoon van het verhaal. Een meisje dat geen grenzen heeft gekregen en geen geremdheid of schaamte kent. Door de stad benoemt tot huismeisje van “de partij”.

Dr. S (Dr. Schedel)

De andere hoofdpersoon van het verhaal. Een onderzoeker die de verdwijning van de burgemeesterszoon komt onderzoeken. Kale man en krijgt dus de bijnaam Dr. Schedel van Augustine.*

Dr. Snor

Een onderzoeker die de verdwijning van de burgemeesterszoon komt onderzoeken. Heeft een opvallende snor en word dus door Augustine Dr. Snor genoemt.*

Dr. Bril

Een onderzoeker die de verdwijning van de burgemeesterszoon komt onderzoeken. Heeft een opvallende bril, dus word door Augustine Dr. Bril genoemd.*

Dr. Golfslag

Een onderzoeker die de verdwijning van de burgemeesterszoon komt onderzoeken. Ziet er uit als een ijdel persoon, dus krijgt van Augustine de bijnaam Dr. Golfslag.*

*Slaat terug op de oppervlakkige samenleving van Closset (Lodron)


Titel, ondertitel en motto


Titel: Een ijzersterke jeugd

Ondertitel: -

Motto: De lust liet zich niet wegdenken en tastte ieder triomf aan.


Betoog

Hoe zou iemand met veel macht zich gedragen in een dorp van complete anarchie? En hoe zou iemand die daarentegen in complete anarchie leeft zich gedragen bij iemand met veel macht? Het boek “een ijzersterke jeugd” van Thomas Lieske schept hier een goed beeld bij.

Het boek gaat over Augustine die bij een paar onderzoekers als dienstmeid moet gaan werken. De schrijver weet overduidelijk veel van de menselijke psyche. Want als iets sociaal aanvaard word, vallen alle grenzen weg.

Hoewel dit boek niet de makkelijkste is, kan je als je eenmaal begint met lezen niet meer makkelijk ophouden. Door de hoge spanning in het boek blijf je doorlezen. Dit boek lees je dus makkelijk in een ruk uit.

Ondanks de moeilijkheid van het boek, is dit dus een heel leuk boek. Hou je van de menselijke psyche? Dan moet je dit boek zeker lezen. Het is het helemaal waard.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een ijzersterke jeugd door Tomas Lieske"