Een hart van steen door Renate Dorrestein

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
Boekcover Een hart van steen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 397 woorden
  • 26 februari 2000
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
73 keer beoordeeld

Boekcover Een hart van steen
Shadow

De twaalfjarige Ellen is de enige van de vier kinderen uit het saamhorige gezin Van Bemmel die de gezinsuitbreiding met grote ongerustheid tegemoet ziet. Want stel dat de banvloek die zij over haar nieuwe zusje heeft uitgesproken werkelijkheid wordt.

Vijfentwintig jaar later keert Ellen, als enige nog levende Van Bemmel, terug naar haar ouderlijk huis. Zij is zwang…

De twaalfjarige Ellen is de enige van de vier kinderen uit het saamhorige gezin Van Bemmel die de gezinsuitbreiding met grote ongerustheid tegemoet ziet. Want stel dat de banvloek …

De twaalfjarige Ellen is de enige van de vier kinderen uit het saamhorige gezin Van Bemmel die de gezinsuitbreiding met grote ongerustheid tegemoet ziet. Want stel dat de banvloek die zij over haar nieuwe zusje heeft uitgesproken werkelijkheid wordt.

Vijfentwintig jaar later keert Ellen, als enige nog levende Van Bemmel, terug naar haar ouderlijk huis. Zij is zwanger en aan bed gekluisterd omdat een miskraam dreigt. Bladerend in het oude fotoalbum probeert ze antwoord te vinden op de vragen die haar eigen kind haar later zal stellen: 'Heb ik dan geen oma, mama? Geen opa? Heb ik geen familie? Hoe komt dat?

Een hart van steen door Renate Dorrestein
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hart van steen is een spannende roman die over het leven gaat van Ellen ( de hoofdpersoon van dit boek ). Ellen is nu in de 30 en zwanger van haar eerste kind, ze is weer in haar ouderlijk huis gaan wonen en blikt terug naar haar verleden. Toen ellen 12 jaar was raakte haar moeder zwanger van het vijfde kind, Ellen nam aan dat de geboorte van dit kind het gezin alleen maar slecht kon doen en vervloekte het kind. Ellen bedacht samen met haar moeder de naam: Ida, dat later in Ida-Sophie zou worden veranderd. Toen Ida werd geboren liep er van alles mis, Ida was een huilbaby en had vele ziektes o.a. leukemie. Moeder Margje kreeg een postnatale depressie, en sloot zich af voor de rest van het gezin om alleen te zijn met Ida. Vader Frits sloot zich af door aan een stuk door te werken op hun knipselbureau. Uit onmacht heeft de vader de moeder nog een keer verkracht. Het gaat steeds slechter en slechter tot de beruchte avond komt, samen met haar moeder zet Ellen vitaminenpillen voor het eten klaar, maar als ze gaan eten gaat Ellen haar hond uit laten. Als ze terugkomt zitten haar broertjes en zusje met een plastic vuilniszak over hun hoofd op de keukenvloer. Alleen haar kleine broertje Michiel ( door hun Carlos genoemd) vertoond nog levensverschijnsels. Ze redt Carlos en sluit haarzelf en Carlos op In de kelder. Na deze gebeurtenis belanden Ellen en Carlos samen in een tehuis, Carlos wordt later geaddopteerd en Ellen groeit op in het tehuis. Ellen blijft nog altijd de stemmen van haar dode brooer en zus horen. Nu Ellen terugblikt op haar jeugd, heeft ze geen contact meer met Carlos. Ze heeft jarenlang gedacht dat haar vader en haar moeder hun wilde doden, maar komt erachter dat het alleen Margje, de moeder, is geweest die het hele gezin heeft verdoofd met de pillen en vervolgens wilde laten stikken. Marje vermoorde ook haar man en pleegde daarna zelfmoord. De ziektes van Ida-Sophie bleken niet echt te zijn, het kwam allemaal omdat Ida werd mishandeld door Margje. Ellen besluit haar kind Ida-Sophie te noemen en daarmee wordt het verhaal afgesloten. Titelverklaring: De grafsteen van de Familie van Bummel, is een hart van steen, waarop de namen staan geschreven van de overledenen. Ook is er plaats op gemaakt om later Ellen en Michiel erop te zetten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een hart van steen door Renate Dorrestein"