Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Een goede dag voor de ezel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 955 woorden
  • 16 maart 2011
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
60 keer beoordeeld

Boekcover Een goede dag voor de ezel
Shadow

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te verspreiden. Misschien wilde hij dat talent helemaal niet hebben, maar stond hij machteloos tegenover het genot dat het ontzag voor zijn slechtheid hem verschafte. Misschien verlangde hij er…

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te …

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te verspreiden. Misschien wilde hij dat talent helemaal niet hebben, maar stond hij machteloos tegenover het genot dat het ontzag voor zijn slechtheid hem verschafte. Misschien verlangde hij ernaar gewoon samen met haar te zijn en elkaar zacht te strelen en te beminnen, maar had dat andere genot hem daarvan afgesneden. In Een Goede Dag voor de ezel brengt het toeval een man ertoe wraak te nemen voor de vernedering van een hem onbekend vijftienjarig meisje door een hem eveneens onbekende jongen. Deze wraak, die was voorbestemd om door een ander te worden uitgevoerd, verandert de levens van alle betrokkenen drastisch en leidt tot een onverwachte ontknoping bij de confrontatie tussen beide wrekers. Krabbés haarscherpe inzicht in menselijke relaties, zijn doeltreffende taalgebruik en zijn veelgeroemde vermogen om een kristalhelder verhaal te componeren, staan garant voor een literaire gebeurtenis van de eerste orde.

Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Inhoudsopgave:



Gegevens van het boek Blz. 2

Inhoud van het boek Blz. 2

Bespreking van het boek Blz. 3

Biografie van de schrijver Blz. 3

Eigen mening Blz. 4







Gegevens van het boek:



Titel: Een goede dag voor de ezel

Schrijver: Tim Krabbé

Uitgeverij: Prometheus



Inhoud van het boek:

Het boek wordt van meerde kanten beschreven en in verschillende hoofdstukken, dus doe ik dat nu ook.



- Kant van Mischa, hoofdstuk 1

Het boek gaat over Mischa Koreman. Mischa Koreman is van plan zijn ex-vriendin Lydie te vermoorden, doordat ze hem bedrogen heeft. Mischa heeft een pistool gekocht en wil er wel eens mee oefenen. Mischa ging naar het loofbos Doemerveen in Ijperloo om daar vervolgens te oefenen met zijn pistool. Toen Mischa met de bus onderweg naar huis ging hoorde hij dat er in de bus 'Viskutje' naar een meisje werd geroepen, naar Esther. Hij was benieuwd wie dat zei en toen de bus stopte stapte een van de jongens uit. Hij wist niet wie van de jongens het was dus Mischa stapte ook uit. Mischa kwam erachter dat het de jongen was die 'Viskutje' riep en dat hij Bart Meeuwse heet. Toen Mischa dat wist probeerde hij zijn pistool te pakken en had hij de gedachte hem neer te schieten en dat deed hij ook.



- Kant van Wybren, hoofdstukken 2, 3, 4

Wybren Fechter is een advocaat alleenstaande omdat zijn vrouw is overleden. Op een dag krijg hij op zijn werk een briefje met daarop: "Iedereen neukt Viskutje". Toen hij dat las begon hij zich zorgen te maken over zijn dochter Esther. Hij wist niet over wie het ging, maar hij heeft een vermoeden dat het over Esther gaat. Hij probeerde gesprekken met Esther te voeren hierover. Elke keer opnieuw wilde Esther er niet over praten. Tot Esther dat op een dag wel deed. Die dag had ze alles verteld tegen haar vader over wat er gebeurd was. Ze is door Bart verkracht en dat is zover uitgelopen dat het groepsverkrachting werd. Die avond heeft Esther alles met moeite verteld. Wybren snapte het helemaal en wilde die Bart eigenlijk het liefste vermoorden. Wybren vroeg aan Esther of ze het leuk vond om met hem een soort wereldreis te gaan maken en gewoon alles en iedereen te vergeten. Esther vond dat wel een leuk idee en dat deden ze dus. Toen ze de laatste dag in Sydney waren vroeg Esther of ze alleen door de stad mocht lopen. Wybren vond het in eerste plaats geen goed idee, maar hij vond ook dat ze vrijheid mocht hebben en liet haar dus gaan. Ze hadden later die middag

afgesproken bij een terras, omdat ze s'avond het vliegtuig naar Nieuw Zeeland moesten halen. Toen het later bijna tijd was ging Wybren alvast naar het terras. Hij zag daar een man zitten met een Nederlandse krant. Hij maakte een praatje en Wybren boodt de man een drankje aan. Toen Esther een paar minuten later dan de afgesproken tijd ook bij het terras was ging Wybren afrekenen. Hij zag dat Esther en de man een praatje maakte. Toen ze daarna terug naar het hotel liepen glimlachte Esther. Wybren vroeg waarom ze zo lachte en ze zei dat ze het zal zeggen onderweg in het vliegtuig als hij belooft haar te geloven. Wybren deed dat.



- Kant van Mischa, hoofdstuk 5

Mischa was in Sydney. Hij zat op een terras toen ineens plotseling een man bij hem kwam zitten en hem een drankje aanbood. Toen later kwam de dochter van die man er ook bij zitten. De man ging afrekenen en Mischa en het meisje zaten alleen. Het meisje vroeg: 'Waarom hebt u het gedaan?'. Mischa herkende de stem meteen, het was het meisje dat 'Viskutje' werd genoemd. Mischa heeft als antwoord gegeven: 'Hij misdroeg zich tegenover jou'. Ze dacht na en bedankte hem.







Bespreking van het boek:



- Hoofdpersonen

Mischa: Hij komt graag op voor andere mensen, waaronder Esther. Verder is hij een hele aardige man.

Esther: Ze is het meisje dat 'Viskutje' door Bart word genoemd. Ze laat het een beetje teveel over haar heen komen.

Wybren: Hij is de vader van Esther. Verder is hij heel bezorgd over Esther en probeert het beste voor haar te doen.

Bart: Hij was de vriend van Esther. Hij heeft alleen haar misbruikt en denkt dat hij stoer is en iedereen alles kan maken.



- Bedoeling van de schrijver

De schrijver wil je een verhaal vertellen over een moord en hoe dat tot stand is gekomen.



- Thema en onderwerp van het boek

Thriller/Avontuur, Moord/verkrachting



- Tijd waarin het zich afspeelt

Er word geen duidelijke tijd genoemd, het boek zal zich een paar jaar terug afspelen. Het wordt chronologisch verteld.



- Fictie/realistisch

Het boek is fictie. Door de spanning in het boek wordt het wel realistisch.







Biografie van de schrijver:




Tim Krabbé debuteerde in 1967 met de roman 'De werkelijke moord op Kitty Duisenberg'. Hij maakte wereldwijd faam als auteur van 'Het gouden ei', dat werd verfilmd als Spoorloos.



Tim Krabbé schrijft voornamelijk romans, gedichten en korte verhalen. Krabbé groeide op in een creatief milieu, zowel zijn vader als grootvader waren kunstschilders en zijn moeder schreef meisjesboeken en was als vertaalster actief. Zijn jongere broer Jeroen Krabbé is een bekend filmacteur.



Los van de faam die Krabbé als auteur geniet, staat hij bekend als schaak- en wielrenfan. Hij behoorde enige tijd tot de beste twintig schakers van Nederland.(1977). Over deze sporten heeft hij een aantal boeken geschreven, '43 wielerverhalen' (1984) en 'Nieuwe schaakcuriosa'


Eigen mening:


Ik vond het een leuk en boeiend boek. In het boek werd het goed uitgelegd en verteld. Jammer vond ik dat het zo ruim verteld werd en er vaak moeilijke woorden in stonden. Het boek sprak mij aan door de opvallend rustige kaft.


REACTIES

K.

K.

Goed verslag! Ik schrijf mijn boekverslag over dit boek. Maar nu is er een vraag waar ik geen antwoord op weet: Hoe komt het thema school en onderwijs in jouw boek naar voren? Weet iemand hier het antwoord op? Alvast bedankt!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé"