Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Een goede dag voor de ezel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 687 woorden
  • 3 maart 2008
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
38 keer beoordeeld

Boekcover Een goede dag voor de ezel
Shadow

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te verspreiden. Misschien wilde hij dat talent helemaal niet hebben, maar stond hij machteloos tegenover het genot dat het ontzag voor zijn slechtheid hem verschafte. Misschien verlangde hij er…

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te …

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te verspreiden. Misschien wilde hij dat talent helemaal niet hebben, maar stond hij machteloos tegenover het genot dat het ontzag voor zijn slechtheid hem verschafte. Misschien verlangde hij ernaar gewoon samen met haar te zijn en elkaar zacht te strelen en te beminnen, maar had dat andere genot hem daarvan afgesneden. In Een Goede Dag voor de ezel brengt het toeval een man ertoe wraak te nemen voor de vernedering van een hem onbekend vijftienjarig meisje door een hem eveneens onbekende jongen. Deze wraak, die was voorbestemd om door een ander te worden uitgevoerd, verandert de levens van alle betrokkenen drastisch en leidt tot een onverwachte ontknoping bij de confrontatie tussen beide wrekers. Krabbés haarscherpe inzicht in menselijke relaties, zijn doeltreffende taalgebruik en zijn veelgeroemde vermogen om een kristalhelder verhaal te componeren, staan garant voor een literaire gebeurtenis van de eerste orde.

Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1 Bibliografische gegevens :
Schrijver : Tim Krabbé
Titel : Een goede dag voor de ezel
Uitgever : Prometheus, Amsterdam
Druk : Niet vermeld
Aantal blz. : 77

2 Onderwerp :
De moord op Bart Meeuwse

3 Thema :
De moord op Bart Meeuwse was geen slechte zet van Mischa.

4 Motieven :
- Esther wordt niet meer verkracht door Bart en zijn vrienden, en ze wordt geen ‘Viskutje’ meer genoemd.
- Mischa voelt zich goed bij het idee dat hij Esther heeft geholpen.
- Als Mischa Bart niet had vermoord, had Wybren, de vader van Esther dat wel gedaan. Mischa kon naar het buitenland vluchten, zonder aan iemand anders te hoeven denken. Voor Wybren had het een ander verhaal geweest. Hij had zijn leven in IJperloo, en zijn carrière op moeten geven.


5 Commentaar op het thema :
De moord op Bart maakt het leven van Mischa, Esther en Wybren er alleen maar beter op. Aan de ene kant vind ik dat raar, maar andere kant is het toch ook weer interessant. Normaal gesproken word je als je een moord gepleegd hebt, achtervolgd door schuldgevoelens, bij deze mensen levert het alleen maar opluchting. Dat is iets om over na te denken.

6 Structuurelement personen :
1. Mischa Koreman. Over het uiterlijk is in het boek niet veel gesproken. En het enige wat gezegd wordt over zijn kleding is dat hij, nadat hij zeiknat geregend was, nieuwe sportschoenen en een knalgele ijsmuts kocht. Over zijn karakter valt wat meer te vertellen. Hij kreeg het idee om zijn ex te vermoorden, hij bereidde zich voor, maar naarmate het dichterbij kwam, zag hij toch maar van het plan af. De moord op Bart had hij in een opwelling gepleegd, net zoals hij het idee om zijn ex te vermoorden in een opwelling kreeg. Als Mischa wat langer had nagedacht over de moord op Bart, had hij die ook niet gepleegd, want een slecht mens is hij niet. Het feit dat hij voor Esther opkwam maakt dat wel duidelijk.

2. Esther Fechter. In het begin van het boek wordt beschreven als een meisje met een dik rood jack en zwart haar. Ze heeft een lief gezicht, met een onzeker lachje. Later in het boek wordt ze als volgt beschreven : ze heeft een breekbare schoonheid met iets geheimzinnigs, een starre blik en een ongelovig glimlachje. In alles wat over haar geschreven word, valt op te merken dat ze na de moord van Bart veel zelfverzekerder is geworden, en ze haar schoonheid durfde te tonen in plaats van het te verbergen. Ze is van een stil meisje veranderd in een spontane jonge vrouw.

7 Structuurelement tijd :
Het boek bestaat uit 5 hoofdstukken, die allemaal in de verleden tijd geschreven zijn. De hoofdstukken worden vanuit twee verschillende personages beschreven. Daardoor komen sommige stukken twee keer voor, maar dan vanuit de ogen van het andere persoon. Het is wel in chronologische volgorde geschreven, alleen worden sommige dingen dan herhaald.


8 Structuurelement perspectief :
Je beleeft het verhaal vanuit de ogen van twee verschillende personen. In hoofdstuk 1, 3 en 5 is Mischa de ik-persoon. In 2 en 4 is dat Wybren. De afwisseling van de ik-persoon maakt het verhaal extra spannend, en zo hoor je ook eens de mening van anderen.

9 Structuurelement ruimte :
Het begin van het verhaal speelt zich af in het kleine dorpje IJperloo. Mischa ging naar het bos van IJperloo om de moord op zijn ex te oefenen. Het regende en het was een sombere dag. De schrijver heeft deze sfeer denk ik gekozen omdat het niet bepaald iets vrolijks was wat er in de gedachten van Mischa omging. Op het eind bevinden de personen zich in het zonnige Australië. Iedereen heeft het hoofdstuk Bart afgesloten en is aan een ‘nieuw’, positiever leven begonnen. Daarom heeft de schrijver denk ik gekozen voor deze sfeer en plaats.

10 Je mening over het boek :
Het leuke aan dit boek vind ik, dat je niet zou verwachten dat zo’n dun boekje zoveel inhoud zou kunnen hebben. Ook de afwisseling van ik-personen is apart. Je beleeft het vanuit verschillende ogen, wat het erg apart maakt. Daarnaast vind ik het interessant hoe het ‘verdwijnen’ van één persoon zoveel verandering bij andere personen aan kan brengen. En hoe een moord dus ook zijn positieve kanten kan hebben.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé"