ADVERTENTIE
Eerste hulp bij leerachterstanden!

Het zijn gekke tijden. Loop jij, om wat voor een reden dan ook, achter met de lesstof? Met deze tips van Examenbundel gaat het jou sowieso lukken om je leerachterstand weg te werken. Het allerbelangrijkste is dat je in jezelf blijft geloven. Jij kan dit! #geenexamenstress

De tips van Examenbundel

Genre

Het genre van het boek is criminaliteit.

Titelverklaring

Als Martje de gevangenis in loopt ziet ze een gang met allemaal gele deuren waarachter een cel zit.  De gang met gele deuren is dus de gevangenis. Martje komt terecht in de gevangenis,  daarom heet het boek ‘een gang met gele deuren’. 

Hoofdpersonages

Martje

Martje wordt niet echt omschreven in het boek, maar je komt wel haar gevoelens en karakter te weten.  Het karakter van Martje verandert in de loop van het boek, van een lief onschuldig meisje naar een crimineel.

Gabriëlle

Gabrielle is de leider van de criminele bende. Iedereen moet doen wat zij zegt. Haar karakter is erg bazig en verandert niet in de loop van het boek.

Glenn

Glenn is een donkere jongen met mooie ogen. Glenn komt Martje vaak opzoeken in de gevangenis omdat hij een oogje op Martje heeft.

Meral

Meral heeft een lief, zachtaardig karakter. Zij is het meisje dat overlijdt in het boek.

Gladys

Gladys helpt Martje door het leven in de gevangenis heen en wordt een goede vriendin. Ze heeft verschillende karakters.

Thema

Het thema van het boek is vriendschap en moord.

Tijd

Het boek speelt zich in de nu tijd af. Dat kun je merken aan bepaalde dingen die in het boek voorkomen zoals xtc, en andere soorten drugs. 

Het boek is niet in chronologische volgorde geschreven. Het verhaal bevat flashbacks.

Waar speelt het zich af?

Het verhaal speelt zich af op verschillende plaatsen. Het speelt zich af op school, kraakpanden en in de gevangenis.

Vertelsituatie

Het verhaal is in een alwetend perspectief geschreven.

Het wordt verteld door iemand die alles weet. Ik vind dit persoonlijk wat minder leuk om te lezen, omdat je je minder goed in de personen van het boek kunt verplaatsen.
 

Samenvatting

Als Martje hoort dat ze moet verhuizen van Amsterdam naar een klein dorpje IJsselstein, ziet ze het helemaal niet meer zitten.  In IJsselstein heeft ze  helemaal niemand. Ze heeft geen vriendinnen en hoort er helemaal niet bij.  Martje is erg onder de indruk van  Gabriëlle, een zelfverzekerd meisje waar iedereen tegen opkijkt. Martje weet dan nog niet dat ze de leider van een criminele bende is.

Omdat Martje zich eenzaam voelt, gaat ze naar de markt toe. Daar steelt ze een armbandje en een blauw petje. Wat Martje op dat moment niet door heeft, is dat Gabriëlle mee zit te gluren en haar op school daarop aanspreekt. Doordat Gabriëlle het wil vertellen als Martje niet meedoet, laat ze zich meesleuren in haar bende. Ze neemt drugs, steelt steeds meer en bedreigt mensen. Hun zogenaamde clubhuis is een crimineel pand. Wanneer dat pand in de brand vliegt als Martje er bij betrokken is, schrikt ze zich rot. Zo wordt ze bekend bij de politie. Ze hoort dat Gabriëlle ooit met een jongen genaamd Kars heeft gehad en hem nu niet meer wil zien, omdat hij het heeft uitgemaakt. Kars heeft ook een bende net als Gabrielle en nu het is zijn bende tegen die van Gabrielle.
Als Gabriëlle te weten komt dat Meral met Kars, haar ex-vriend, gaat wordt ze heel erg boos. Meral moet en zal boeten.  Wanneer  ze met z’n vieren op het perron staan, krijgt Martje een duw in de rug, waardoor ze Meral aantikt. Meral valt van het perron en komt onder een tram terecht en overlijdt ter plekke.  Martje wordt als schuldige aangewezen. Zo komt ze in de gevangenis terecht. In de gevangenis probeert ze zich te herinneren wat er allemaal gebeurd is. Hoe het allemaal gegaan is en hoe het komt dat Meral dood is. In de gevangenis leert Martje een nieuwe vriendin kennen, Gladys. Zij helpt Martje met het leven in de gevangenis en ze worden goede vriendinnen. Ook is er één jongen die haar steeds komt opzoeken in de gevangenis. Glenn, de jongen die vanaf de eerste dag al een oogje op haar heeft. Hij steunt haar heel erg. Als het bijna zeker is dat Martje de schuldige is, komt er een getuigen. Hij heeft gezien dat Gabriëlle Martje duwde en dat het dus haar schuld is, dat Meral dood is.

Mening

Ik vond het een heel erg boeiend boek om te lezen omdat je pas op de laatste bladzijde te weten komt hoe het afloopt met Martje.

Ook vind ik het leuk dat het boek zich in het heden afspeelt omdat het dan  realistischer is. 
Het boek zet je ook heel erg aan het denken, want stel je voor dat jij ineens onder de tram ligt alleen omdat je beste vriendin je niet meer aardig vindt.
Ik heb het boek in een ruk uitgelezen omdat het continue spannend wordt gehouden. 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.