Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!


Lees blz. 9 voor tot: zonder dat ik daar iets over te zeggen heb.

Dit is het begin wat Martje’s leven totaal liet veranderen.
Het boek heet: Een gang met gele deuren, de schrijver van het boek is Rom Molemaker.

Samenvatting

Martje is 15 jaar en woont in Amsterdam. Op het moment dat ze te horen krijgt dat ze naar het dorp IJsselstein moet verhuizen verandert haar leven totaal. Ze moet al haar vrienden achter laten en helemaal opnieuw beginnen.
Al op haar 1e schooldag valt het groepje van Gabrielle haar op, het groepje is een criminele bende. Martje voelde zich die eerste dagen eenzaam en gaat naar de markt. Daar steelt ze een petje en armband, Gabrielle was haar gevolgd en vertelde de volgende dag dat ze het gezien had. Martje moet in de bende komen omdat het anders aan de politie verteld wordt. Ze neemt drugs, steelt steeds meer en bedreigt mensen. Ze hoort dat Gabriëlle ooit met een jongen genaamd Kars heeft gehad en hem nu niet meer wil zien, omdat hij het heeft uitgemaakt.
Als Gabrielle op een gegeven moment hoort dat Meral met Kars is gesignaleerd, wordt ze woedend. Meral zal boeten. Als ze met z’n vieren op het perron staan, krijgt Martje een duw in de rug, waardoor ze Meral aantikt. Er komt een tram en Meral komt eronder. In alle verwarring wordt Martje tot schuldige aangewezen. Zo komt Martje in de jeugdinrichting terecht. In de jeugdinrichting probeert ze zich te herinneren wat er gebeurd is. In de jeugdinrichting leert Martje een nieuwe vriendin kennen, Gladys. Zij helpt Martje met het leven in de gevangenis en ze worden goede vriendinnen. Ook is er één jongen die haar steeds komt opzoeken in de gevangenis. Glenn, de jongen die vanaf de eerste dag op school al een oogje op haar heeft. Hij steunt haar heel erg. Martje weet, dat hij een echte vriend is. Maar martje kan zich niet meer herinneren wie Meral van het perron geduwd heeft: WAT NU?

In de loop van het verhaal merk je echt dat Martje verandert. Van onschuldig meisje tot crimineel, maar aan het eind weer zoals ze was. Daardoor zie je echt verschillende kanten van Martje. Hoe ze was toen ze in de bende zat en hoe ze is veranderd toen ze in de gevangenis zat.
Doordat Martje in de gevangenis is terechtgekomen heeft ze leren zien wie haar echte vriendinnen zijn, waar ze heel lang naar heeft gezocht. En dat bedenkt ze zich zelf ook. Ze wordt Martje weer zoals ze was. Daarom is Martje de hoofdpersoon.

De bijpersonen zijn:
Gabrielle, de leider van de criminele bende
Glenn, de jongen die verliefd op haar is
Meral, het overleden meisje
Gladys, de vriendin van Martje uit de gevangenis

Ik heb de volgende beoordelingswoorden gekozen:
-Ontroerend: Dit is het stukje waar haar moeder op bezoek komt. lees voor blz. 79
-Verwarrend, het boek bestaat uit 2 delen door elkaar, het normale lettertype speelt zich af in het nu en het cursief in de gevangenis. In het begin is dit nogal verwarrend omdat je het niet begrijpt, maar eigenlijk is het juist wel leuk omdat het hierdoor extra boeiend wordt.
-spannend: lees voor blz. 118

De sfeer loopt parallel met de gebeurtenissen en gevoelens van de hoofdpersoon.

Het boek wordt vertelt door een verborgen verteller, Alle personen worden met ‘hij’ ,‘zij’ of met hun naam genoemd.

Het is een Fictief boek, maar het zou zo maar kunnen gebeuren.

Het boek heeft een openeinde, dat vind ik op zich wel jammer omdat je met allerlei vragen blijft zitten maar aan de andere kant kan je juist met je fantasie het einde verzinnen.

Ik zou het boek aan iedereen aanraden omdat het van het begin tot het eind boeiend blijft.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.