Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

TITEL
Een gang met gele deuren betekent de deuren die in de gevangenis zitten want ze zit in een gevangenis en wanneer ze in de gang loopt ziet ze alleen maar gele deuren. Het past eigenlijk niet waar het boek om draait. Ik zou eerder een andere titel nemen bijvoorbeeld: meeslepen omdat het erom gaat dat ze wordt meegesleept naar een crimineel groepje wat ze helemaal niet wil. Vooral die dingen die daar gebeuren.
BEGIN
Het begint meteen met een flashback waarin Martje in de gevangenis zit waar ze zich probeert te herinneren wat er is gebeurd en dat ze zeker weet dat ze Meral heeft vermoord. Als je weer terug komt in de normale wereld begint dat ze thuis moet verhuizen terwijl ze dat helemaal niet wil. Ze komt op een nieuwe school. Komt een crimineel groepje tegen. Ze wordt automatisch meegesleept in dat groepje. De groepleidster heet Gabriëlle een zelfverzekerd meisje waardoor ze automatisch wordt meegetrokken in dat groepje.


EIND
Martje leeft in de gevangenis omdat ze met dat groepje allemaal verkeerde dingen heeft gedaan. In de gevangenis probeert ze zich wat te herinneren omdat iedereen denkt dat ze een meisje (Meral) heeft vermoord. Maar ze kan niet meer herinneren wat er is gebeurd. Naar een tijdje kan ze het zich weer herinneren en dan blijkt dat Gabriëlle Martje heeft geducht en dat Martje tegen Meral aan viel. Meral wordt dus waarschijnlijk vrijgesproken maar dat kan je niet lezen uit het boek, dat moet je er zelf van maken.
PLAATS
Het speelt zich af in Nederland. Eerst in Amsterdam en dan in IJsselstein.
‘Wáárheen?’ ‘naar IJsselstein.’ ‘Maar het is geen Amsterdam’!
TIJD
Het verhaal speelt zich in onze tijd nu af dat kun je zien aan wat voor dingen er worden gebruikt.
Voorbeeld:
Echt waar?’ Hij kon het bijna niet geloven. ‘Ook de dvd van The Lord of the Rings? Ze alle 3?’ ‘Voor mijn part zei Martje. Ik pak koeken, chips en cola, en dan kun jij je eigen feestje bouwen.
In dit boek zitten heel veel flashbacks. De tijd heeft in dit boek niks te betekenen want het kan ook zo voor de 1ste en 2de wereldoorlog kunnen gebeurt zijn of in de toekomst.
GENRE
Het is een heel zielig verhaal maar er zit een heel klein beetje liefde in. Maar het is vooral zielig. Ik weet niet wat voor soort genre het is, en het staat hier niet bij. Ik kon het ook niet vinden op internet.


VERTELLER
Het is een hij/zij verhaal
(HOOFD) PERSONEN
Er is een hoofdpersoon en dat is: Martje:
Er is ook een persoon in het boek wat heel veel doet in het verhaal en dat is: Gabriëlle: Gabriëlle is heel bazig en alles moet op haar manier!
Er is ook nog een jonge in het boek dat is een hele goede vriend van Martje en dat is: Glenn: Glenn is een hele lieve jonge die helemaal gek is van vliegtuigen.
In het boek staat het karakter en uiterlijk niet beschreven daar moet je van lezen zelf achter komen van wat die doet enzo.
SAMENVATTING
Martje verhuist naar IJsselstein, daar zit ze erg tegenop. Ze heeft geen vriendinnen. Dan ziet Martje Gabriëlle, iedereen gaat aan de kant voor haar. Een tijdje later sprak Gabriëlle Martje aan en vroeg of ze mee wou gaan. Zonder dat ze wil raakt ze onder de indruk. Het blijkt dat Gabriëlle een criminele bende heeft. Ze beleeft van alles. Een ander crimineel groepje waarvan de leider(Kars) blijkt de ex van Gabriëlle te zijn. Het is een soort oorlog tussen de twee groepjes en op een dag word het pand van Martje’s groepje in brand gestoken. En dat heeft het groepje van Kars gedaan. Meral heeft gezoend met Kars, en dat vond Gabriëlle niet goed. Het groepje ging dreigen tegen Meral. Ze lokte haar naar het perron, en Gabriëlle duwde Martje tegen Meral aan. Meral kwam onder de trein. Martje werd opgepakt maar ze kan zich niets meer herinneren. In de gevangenis weet ze alles weer, er komt een goede vriend van Martje op bezoek (Glenn een jongen van school die van het begin af aan een oogje op haar heeft) ze wordt bij de eerste stap vrij gesproken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.