Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Martje is een lief, onschuldig meisje en ze heeft het goed met leuke vrienden en een  fijne familie. Op een dag hoort ze dat ze gaat verhuizen, naar IJsselstein wegens de baan van haar vader.Haar wereld stort even in: "Waarom? Ik wil me vrienden niet kwijt!"
In het begin van het verhaal is Martje nog heel trouw en braaf tegenover haar ouders, maar verder in het boek veranderd dat. Omdat ze het zat is dat ze telkens maar weer moet oppassen op haar broertje Bob, en ook door het nieuwe meidengroepje waarin ze beland. Haar ouders zijn vaak niet thuis, omdat ze het vaak druk hebben met hun werk.
De eerste week in IJsselstein voelt Martje zich helemaal niet vrolijk, ze heeft geen vrienden en moet bij de nerd van de klas zitten waar ze maar geen afstand van kan houden.


In het weekend krijgt ze ruzie met haar ouders en gaat naar de markt toe. Ze heeft geen zin meer om braaf te doen. Ze steelt een armbandje en een pet en voelt zich daarna een stuk stoerder. De volgende dag op school komt opeens het populairste meisje van de school naar haar toe, Gabrielle. Ze vertelt dat ze haar heeft gezien op de markt en wat ze heeft gedaan.
Martje schrikt zich dood, Gabrielle zegt dat is niet nodig ze vraagt of ze bij hun in de groep wilt. "Bij ons ben je veilig", zegt Gabrielle. Uiteindelijk komt ze in het groepje terecht, want ze wordt gechanteerd. Dat is wat Gabrielle doet: ze chanteerd en bedreigd mensen en ze is de baas van het groepje. Ze gebruikt ook mensen. Zo dwingt ze Martje ook mee te helpen met stelen, door te zeggen dat Martje nog niet heeft betaald voor de drank die ze eerder gedronken heeft. Martje wordt eigenlijk vanzelf een beetje het groepje ingetrokken. Maar ze hoort er niet thuis, Omdat Gabrielle en haar groepje meiden Elsa, Veronique, Meral allemaal beetje crimineeltjes zijn. Ze stelen, roken, gebruiken drugs en bedreigen mensen.
Het boek bestaat eigenlijk uit twee delen, het echte verhaal zelf en de periode na het verhaal. De twee delen worden door elkaar heen verteld. In het verhaal wordt echt beschreven wat er gebeurd, in het tweede deel is het meer alsof Martje het zelf verteld en komt ook veel meer naar voren hoe Martje zich voelt enz. Op een gegeven moment worden in het verhaal ook stukjes verteld die je al in het tweede deel gelezen hebt, op een iets andere manier.
Omdat een meisje van Martjes school zegt dat Martje Meral geduwd heeft, wordt ze in een jeugdinrichting gestopt. Het is daar eigenlijk een soort gevangenis, en ze zit er met andere meisjes die iets ernstigs hebben gedaan. Over de periode dat ze daar zit gaat het tweede deel. Ze mag er heel weinig, en ze is in de war omdat ze niet goed weet wat er nou precies gebeurd is.
Martje krijgt een advocaat, maar die kan haar eigenlijk niet goed helpen, omdat Martje zelf niets weet. Martje blijft tegen zichzelf zeggen dat het een ongeluk was, maar aan de andere kant weet ze ook dat Meral niet uit zichzelf gevallen is, en zij de enige was die dichtbij genoeg stond om haar te duwen.
Maar op een gegeven moment meldt er zich nog een getuige, de taxichauffeur die tegenover het tramperron stond. Die alles heeft gezien hoe het is gegaan.
Dat maakt de oorzaak al een stuk makkelijker.


Maar het boek stopt al voordat de rechtszaak geweest is.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.