Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Titel: Een gang met gele deuren

Auteur: Rom MolemakerInformatie over de auteur:

Rom Molemaker is in 1945 geboren in Harderwijk. Hij ging na de middelbare school naar de kweekschool. Dat heet tegenwoordig PABO. Op schoolavonden trad hij op met zijn gitaar en ontdekte dat hij zelf ook liedjes kon schrijven. Van 1968 tot 1996 was Rom schoolmeester op een basisschool.Hij is altijd bezig met het schrijven van liedjes, verhalen, cabaret en musicals. In zijn boeken gebruikt hij dikwijls locaties die hij goed kent of waar hij ooit is geweest. Sinds 1998 is hij fulltime schrijver van beroep. Zijn boeken gaan vaak over pesten, vriendschap, verliefdheid en school. Meestal schrijft hij boeken voor lezers rond de negen jaar, maar in 2002 verscheen zijn eerste boek voor wat oudere jongeren.Een paar andere boeken van de auteur:

De eerste steenHelden

Sterre van de zee

De toppen van Ravijn

De held van Madurodam

Het goud van Rompel

De ruiters van GlaasSamenvatting:

Martje is vijftien jaar en woont in Amsterdam. Als ze te horen krijgt dat ze gaan verhuizen naar het dorpje IJsselsteen, ziet ze het helemaal niet meer zitten. Weg van haar vriendinnen, weg van haar school, weg van alles. In IJsselstein wordt het er niet beter op, ze heeft geen vriendinnen en moet in de klas naast Brenda zitten, een meisje die er helemaal niet bij hoort. Ze is onder de indruk van Gabrielle, een zelfverzekerd meisje waar iedereen naar opkijkt. Als Brenda haar vertelt dat Gabrielle de leidster van een criminele bende is, wil Martje haar niet geloven.

Op een dag gaat Martje naar de markt. Ze steelt bij een kraampje een blauw petje en een armbandje. De volgende dag komt Gabrielle naar haar toe en verteld dat ze heeft gezien wat Martje heeft gedaan. Gabrielle vraagt haar om met haar vriendinnen, Veronique, Meral en Elsa naar de stad te gaan. Als ze in de stad zijn moet Martje een paar zeepjes stelen van Gabrielle. Ze wordt betrapt en ze kan op het nippertje ontsnappen.

Gabrielle vraagt Martje ook om die avond samen met haar en Veronique, Meral en Elsa, naar hun hangplek te gaan. Martje wil dat wel. De hangplek blijkt een crimineel pand te zijn. In het pand krijgt Martje een pilletje aangeboden van Gabrielle. Martje eet het op en ze wordt heel erg vrolijk. Ze zoent dan met een vriend van Gabrielle.

Een paar dagen later gaat Martje weer met Gabrielle, Veronique en Elsa naar het pand. Meral is niet mee, want zij heeft gezegd dat ze moet oppassen. Maar Elsa heeft haar gezien in de supermarkt waar ze lol stond te trappen met jongens waar Gabrielle ruzie mee heeft. Ze vertelt dat aan Gabrielle en die wil de volgende dag wraak op haar nemen. Als ze bij het pand zijn aangekomen en er een tijdje zijn, wordt de boel in de fik gestoken door dezelfde jongens waar Meral bij was. Ze zitten opgesloten en kunnen er niet meer uit. Een man die ziet dat alles in brand staat heeft de brandweer gebeld. De brandweer red hun. De politie is er ook en de meiden worden meegenomen naar het politiebureau. Ze moeten één voor één ondervraagd. Als Martje haar verhaal verteld heeft, waarschuwt de politie haar dat ze uit de buurt moet blijven van Gabrielle.De volgende dag komen ze Meral tegen. Gabrielle zegt tegen Meral dat ze weet dat ze bij de jongens was. Gabrielle, Veronique en Elsa nemen haar mee naar het tramstation. Martje sukkelt maar wat achter hen aan. Als ze staan te wachten, gaat Gabrielle achter Martje staan. Voordat de tram aan komt, duwt Gabrielle onopvallend tegen Martje aan. Daardoor duwt Martje tegen Meral aan en zij valt voor de tram. De tram sleurt haar mee en Meral is dood. Brenda id getuige en zegt tegen de politie dat Martje met opzet heeft geduwd. Ze zegt niet dat Gabrielle eerst tegen Martje aanduwde, want ze is boos op Martje. Martje had tegen Gabrielle gezegd dat Brenda haar voor hen had gewaarschuwd. Gabrielle had toen Brenda met een mes bedreigd.Als de politie gekomen is, rent Martje automatisch weg en gaat een tunnel in. Als ze wordt gevonden, moet ze mee naar het politiebureau. Op het bureau weet ze niet meer precies wat er gebeurd is. Op de vragen die gesteld worden weet ze geen antwoord en ze moet een jeugdgevangenis in. Gabrielle, Veronique en Elsa worden in drie andere jeugdgevangenissen geplaatst.

Als Martje een tijdje in de gevangenis zit, meldt een getuige zich bij de politie en zegt dat hij heeft gezien dat Martje werd geduwd en daarom tegen Meral aan duwde. Er komt een nieuwe rechtzaak en hopelijk word Martje vrijgelaten.Eigen mening over het boek:

Ik vind dit boek heel aangrijpend, omdat het je echt aan het denken zet en je er ook echt over na gaat denken. Vooral het ongeluk van Meral zet je aan het denken, want stel je voor dat jij Meral was. Alleen omdat je ‘vriendin’ je niet meer mag, word je voor de tram geduwd.Ook vind ik het boek heel verrassend. Je weet niet wat er gaat gebeuren. Je wil het boek in een keer uitlezen, want je bent benieuwd wat er gebeuren gaat en hoe.

Van elke gebeurtenis kijk je weer op. Want op de een of andere manier had je het anders verwacht.Dit boek is vooral heel mooi en goed geschreven, want je leeft je echt in het verhaal en gaat eigenlijk vanzelf hopen dat Martje het niet gedaan heeft. Ook als je leest dat Martje betrokken raakt bij het groepje is zo goed geschreven, dat je het helemaal begrijpt. Je wordt echt meegezogen in het verhaal.Wat ik echt jammer aan dit boek vond, is dat het een open eind heeft. Het einde vertelt dat er een getuige is, die heeft gezien dat Gabrielle Martje duwde. Zelf kan je natuurlijk verder denken, Gabrielle wordt opgepakt en ze krijgt een gevangenisstraf. Maar aan de andere kant snap ik ook wel dat de schrijver een open einde heeft geschreven. Zo kan je zelf met je eigen fantasie verder denken en als het geen open einde had zou het einde heel rommelig zijn geweest. Want dan moeten alle stukjes van het verhaal in een keer worden afgesloten. Toch vind ik het wel jammer.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.