Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Een gang met gele deuren:Algemene gegevens:


Titel: Een gang met gele deuren

Schrijver: Rom Molemaker

Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

Omslagontwerp: Ontwerpstudio Bosgra BNO, Baarn

Foto omslag: Getty Images en Gerard Launet, PhotoAltoThema’s van het boek:

• Vriendschap

• Criminele bende

• Moord

• Gevangenis

• CriminaliteitPersonen die in het boek vaker voor komen

Martje: Is de hoofdpersoon van het boek. Ze blijft zichzelf ongelukkig voelen, maar dat verandert als ze in de gevangenis Gladys ontmoet.Martje is een onzeker meisje. Doordat ze zo onzeker is, laat ze zich ook meesleuren in de criminele bende.

In de loop van het verhaal merk je echt dat Martje verandert. Van onschuldig meisje tot crimineel, maar aan het eind weer zoals ze was. Het boek lees je flashback en het leven in de gevangenis. Daardoor zie je echt verschillende kanten van Martje. Hoe ze was toen ze in de bende zat en hoe ze is veranderd toen ze in de gevangenis zat.

Doordat Martje in de gevangenis is terechtgekomen heeft ze leren zien wie haar echte vriendinnen zijn, waar ze heel lang naar heeft gezocht. En dat bedenkt ze zich zelf ook. Ze wordt Martje weer zoals ze was.Gabrielle: leider van de criminele bende. Een tuttig, maar vooral bazig meisje. Iedereen moet zich aan haar aanpassen, want zij is immers de baas.Glenn: een donkere jongen, met hele mooie ogen. Hij is de jongen die Martje komt opzoeken in de gevangenis en vanaf de eerste dag al verliefd op Martje is.Meral: Meral is een lief meisje die niemand ooit kwaad zou doen. Dat kan je uit het verhaal wel halen. Zij is ook het meisje dat overlijdt, omdat ze waarschijnlijk iets zou hebben met de ex van Gabrielle.Gladys: Ze helpt Martje door het leven in de gevangenis heen en wordt een goede vriendin. Ze zit daar voor het stelen van voorwerpen uit auto’s en had haar oma mishandeld.

Samenvatting:

Op een dag hoort Martje Joosten van haar ouders dat ze moet gaan verhuizen omdat haar vader een nieuwe baan heeft. Ze heeft het in Amsterdam net zo naar haar zin een vriendje leuke vriendinnen en ze heeft het ook heel leuk op school. Het afscheid bij haar op school is al helemaal niet leuk, ze moet haar vriendinnen verlaten en dan vooral ook haar vriendje waar ze nog maar net mee naar school fiets. De laatste keer dat ze met hem mee fiets proberen ze elkaar een zoen te geven alleen dat mislukt.

Als ze is verhuisd heeft ze het niet naar haar zin op school een meisje Brenda loopt in het begin alleen maar achter haar aan en zegt dat het groepje van Gabriele een criminele meiden groep is. Als ze op een dag met haar moeder ruzie heeft gaat ze boos naar de bus halte en gaat in IJselstijn op de markt winkelen het is toevallig net markt. Bij een sieradenkraampje steelt ze per ongeluk een armbandje. Eerst voelt ze zich er niet zo goed bij en denkt dat iemand het heeft gezien als ze even iets door loopt ziet ze een leuk petje en steelt die ook. Als ze de dag erna op school komt, komt Gabriele naar haar toe en zegt dat ze haar heeft gezien terwijl ze het armbandje en petje stal en gaat haar chanteren. Ze belandt uit eindelijk in het criminelen groepje. Ze stelen nog veel meer dingen en nemen drugs en bedreigen mensen met een mes. Brenda wordt ook door hun bedreigd omdat Martje vertelden dat Brenda hun een criminelen bende noemde. Martje maakt met Glenn een donkere jongen uit haar klas een werkstuk over vliegtuigen.

Martje gaat voort ook mee naar het pand waar hun altijd zitten. Er is op een avond een feest waar ze naar toe gaan ook Martje gaat mee ze krijgt van Gabriele drugs. Dan zit ze de hele tijd in zich zelf te denken hoe mooi Meral is. Op het feest komt Martje een jongen tegen en zoent er mee.

Als ze op een avond weer in het pand zitten vliegt het in brand iedereen raakt in paniek en kunnen niet weg. Dan komt de brand weer en politie en zo wordt Martje ook bij de politie bekend. Op die avond wordt ook verteld dat Meral samen met Kars (de vroegere ex van Gabriele) is ontdekt. Gabriele wil hier door wraak op Meral. De vader van Martje zegt dat Martje niet mee met Gabriele mag om gaan maar doet het toch nog. Op het tram perron staan ze allemaal om Meral heen en Martje staat achter Meral en Gabriele achter Martje. Dan duwt Gabriele Martje en Martje doet automatische haar handen naar voor tegen Meral. Brenda die iets verder op staat ziet dat en beschuldigt Martje. Martje loopt snel weg als ze merkt dat Meral dood is en de andere weg zijn. Martje wordt uiteindelijk toch opgepakt. Niemand wil geloven dat zij heeft geduwd. Dan beland ze in een jeugdgevangenis en ontmoet Gladys (iemand die haar oma heeft mishandeld). Op een dag in de gevangenis vecht ze met iemand daar uit ze belandt dan in een koude kamer maar mag er na een dag weer uit. Ze krijgt een brief van Glenn waar die verteld over hun werkstuk en of hij een keer langs mag komen. Gladys haalt haar over om hem langs te laten komen. Hij is ook de enige die haar ooit een brief heeft gestuurd. En Gladys belooft haar dat als hij nog een keer langs komt en haar mee naar buiten neemt dat zij vlechtjes in haar, haar maakt. Gladys en Martje worden goede vriendinnen.Informatie over de schrijver:

Rom Molemaker schrijft vooral voor lezers rond 9 jaar. Veel van zijn boeken gaan over pesten, vriendschap maar ook over verliefdheid.

Geboren: 31 oktober 1945 in Harderwijk

Opleiding: ging naar de kweekschool (waar je leert voor meester of juf)

Werk: stond van 1968 tot 1996 voor de klas. Sinds 1998 fulltime schrijver

Thuis: is getrouwd en heeft twee zonen, die niet meer thuis wonen. Hij woont in Utrecht

Eerste boek: Olaf de Polaf (1998)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

Kapot vaag, je moet comma's gebruiken! somminge zinnen moet je 3x lezen voor je ze eindelijk snapt

9 jaar geleden

V.

V.

dit is echt hatelijk om te lezen -__-
ALSJEBLIEFT GEBRUIK KOMMA'S

8 jaar geleden

B.

B.

je moet komma's gebruiken je kan het echt niet lezen het is verwarrend

8 jaar geleden