Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Een fout vriendje door Ellen de Wachter

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Een fout vriendje
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1175 woorden
  • 6 februari 2009
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
9 keer beoordeeld

Boekcover Een fout vriendje
Shadow
Een fout vriendje door Ellen de Wachter
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens

1. Schrijver
a) Naam: Ellen de wachter
b) Geboortejaar: 9 mei 1959
c) Geboorteplaats: Utrecht
d) Geboorteland: Nederland

2. Titel: Een fout Vriendje

3. Titelverklaring: Jennifer komt er achter dat haar vriend Kenneth een fout vriendje is.

4. Genre: Een probleemboek.

5. Hoe lang heb je er over gedaan dit boek te lezen: 3 dagen.

6. Hoeveel tijd verloopt er in het verhaal: Één schooljaar.

7. In welke tijd is het verhaal geschreven:In chronologische volgorde.

8. Wat is het thema van dit boek in één woord: Loverboy


9. Schrijf een zin uit het boek over waarin duidelijk is gemaakt of er gebruik is gemaakt van de ik-vorm of de hij-vorm: Aan die mogelijkheid had ze nog niet gedacht. Misschien was hij ziek. Bij die gedachte kreeg ze medelijden met hem. Morgen, dacht ze toen ze in bed lag, morgen weet ik de reden. De hij/zij-vorm Blz 32. Het wordt vanuit Jennifers ogen verteld, je komt haar mening te weten en niet die van anderen.

10. In welke omgeving speelt het verhaal zich af?:
Op school, bij Jennifer thuis, het winkelcentrum, het speelhuisje waar zij en Kenneth vaak zijn, het schoolfeest en in het park.

11. Kan het verhaal echt zijn gebeurd?:
Ja, er komen geen onwerkelijke dingen in voor zoals tovenaars en draken. En ik hoor wel vaker van dit soort loverboy verhalen. Er zijn ook veel boeken en films van.

12. Geef minstens twee voorbeelden uit het boek waaraan je kunt zien in welke tijd het verhaal zich speelt: (verleden, heden of toekomst)
1. Kenneth verdween tussen een op en neer deinende massa.
2. De afgelopen drie dagen heeft hij hier bij de andere vogels gezeten.
Het verhaal speelt zich in het heden af.


De Personen

1. Wie is/zijn de hoofdpersoon/hoofdpersonen?:
De hoofdpersoon is Jennifer.

2. Beschrijf de hoofdpersoon duidelijk (innerlijk en uiterlijk)

Jennifer is een onzeker, koppig, lief meisje van ongeveer 14 jaar oud. Ze wordt vaak stuudje genoemd. Vriendjes en ontgroend worden vind ze allemaal onzin. Totdat ze verplicht een werkstuk met de nieuwe jongen uit haar klas moet maken: Kenneth. Ze wordt hopeloos verliefd en ze krijgt verkering met Kenneth.

3. Beschrijf ook nog twee minder belangrijke personen.


Kenneth is een 16-jarige jongen die nieuw bij Jennifer in de klas komt. Hij heeft foute vrienden, steelt en liegt vaak. Hij heeft donker haar met blonde puntjes. Hij heeft piercings in zijn oor en lange donkere wimpers.

Vanessa is een van de vriendinnen van Jennifer. Ze kleedt zich vaak sexy en draagt veel make-up. Ze is vaak kattig, en als je ruzie met haar hebt, steekt ze iedereen tegen je op. Later wordt ze jaloers op Jennifer omdat ze met Kenneth verkering heeft. Vanessa zoent Kenneth op het schoolfeest, en ze gaan met elkaar naar bed.


Samenvatting
Jennifer is op het eerste gezicht een normaal meisje. Ze doet het goed op school en heeft leuke vriendinnen maar op een gegeven moment gaat het fout. Er komt een nieuwe jongen in de klas. Haar eerste indruk is niet echt goed. Ze vindt hem maar een rare jongen. Als ze bij Nederlands zitten krijgen ze de opdracht om samen met Kenneth een werkstuk te maken. Door dat werkstuk veranderd er heel veel. Jennifer begint Kenneth leuk te vinden. Hij vindt haar ook leuk. Dat was een hele verrassing voor haar want ze dacht dat niemand haar ooit leuk zou vinden. Ze voelt zich ineens heel erg onzeker over zichzelf en begint zich daarom anders te kleden en te gedragen. Het gaat zelfs zo ver dat ze voor hem een navelpiercing laat zetten. Jennifer maakt zich wel zorgen over Kenneth want hij steelt de laatste tijd heel veel en hij heeft verkeerde vrienden. Ze besluit een keertje mee te gaan naar die vrienden van hem. Dan schrikt ze wel een beetje het is die hangclub die altijd bij het winkelcentrum staat. Want als zij er meestal langs komt loopt ze er met een grote boog omheen. Het gaat niet meer zo goed met Jennifer ze geeft alles op voor Kenneth wat ze dus niet moet doen en haar moeder begint dit nu ook te merken. De moeder van Jennifer wil dat ze Kenneth niet meer ziet. Maar dat gaat een beetje moeilijk, want ze hebben nog steeds verkering en vinden elkaar nog heel leuk. Jennifer trekt zich er niks van aan wat haar moeder van Kenneth vindt, totdat Kenneth een keer word betrapt op het stelen van ringen waar Jennifer bij is. Toen ging ze beseffen wat ze eigenlijk allemaal aan het doen was. Ze besluit naar haar moeder te luisteren en met Kenneth de verkering uit te maken. Het gaat makkelijker dan ze had gedacht want Kenneth gaat verhuizen naar Groningen. Ze hebben afscheid genomen van elkaar. Uiteindelijk komt alles toch weer goed met Jennifer want ze gaat zich weer normaal kleden, gedragen en word weer een stuudje op school genoemd.


Eindbeoordeling
1. Heeft het boek een open of een gesloten einde?
Een gesloten einde, er is geen vervolg.

2. Vind je dit een goed einde? Geef aan waarom.
Ja, aan het einde word verteld hoe het allemaal weer goed komt.

3. Wat vond je goed aan het boek? Geeft twee redenen.
A. Er kwamen romantische stukjes in voor, dat vind ik leuk om te lezen.
B. De zinnen waren duidelijk en kort opgesteld, dat leest makkelijk weg.

4. Wat vond je niet goed aan het boek? Geef twee redenen.
A. Het is soms een langdradig verhaal. Er komen steeds stukjes van hetzelfde terug. En van sommige stukjes weet ik helemaal niet hoe het nu afgelopen is.
B. Soms was het verhaal een beetje warrig. Dan had de schrijver het opééns ergens over, en moest ik de regel 3 keer overlezen om het te begrijpen.


5. Geef een eindbeoordeling in de vorm van een cijfer.
Ik vond het een mooi en romantisch boek. Het boek is een goed verhaal en je kunt er zelfs nog wel een beetje van leren. Ik geef het boek een
8,5!


Aansluitende opdracht

Nr 8. Maak een uitgebreide vergelijking tussen de hoofdpersoon en jou.

Wat ik wel/niet als eigenschap zou willen hebben

Netjes, geordend? Ja, want ik zou wel willen dat ik wat netter met mijn spullen was, want ik raak snel dingen kwijt.

Brutaal, niet verlegen? Met brutaal zijn krijg je vaak problemen, dus liever verlegen. Maar ik ben het liefst er tussenin.

Kleding normaal / saai? Denkt makkelijk over kleding. Ik loop graag in kleding wat ik zelf leuk vind en waarin ik me op mijn gemak voel.

Nerd van de klas? Ja en nee. Ja omdat, je haalt goede cijfers en hebt je werk meestal af, dus hoef je niet na te blijven. Nee omdat, je er meestal mee gepest word of er veel klasgenoten willen afkijken en je soort van gebruikt word.

Zou je…

…verkering met een crimineel hebben? Nee, als ik er achter zou komen dat hij steelt, maak ik de verkering gelijk uit. En als hij mij lastig zou vallen, zou ik dat tegen mijn ouders zeggen en de politie bellen.

…vrienden in de steek laten? Nee, ik zou nog regelmatig met hun afspreken, ook al ben ik zo verliefd. Want als ik mijn vriend kwijt ben, heb ik helemaal niemand meer.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een fout vriendje door Ellen de Wachter"