Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Een dagje naar het strand door Heere Heeresma

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Een dagje naar het strand
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 657 woorden
  • 17 februari 2009
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 7
29 keer beoordeeld

Boekcover Een dagje naar het strand
Shadow
Een dagje naar het strand door Heere Heeresma
Shadow
Zakelijke gegevens:
Heere Heeresma, een dagje naar het strand, Amsterdam, 1962

• Titelverklaring:
De titel is gebaseerd op de diverse belevenissen van een alcoholist met een kind die zich afspelen op of in de omgeving van het Scheveningse strand. Vandaar Een dagje naar het strand.

• Hoofdpersonage(s):
Bernard is de hoofdpersoon. Hij is een man met een moeilijk karakter en heeft een drankprobleem. Hij is financieel afhankelijk van Carl. Hij is de vader van Walijne.

Bijpersonen:
Walijne: Ze is het gehandicapte dochtertje van Bernard en Medusa. Ondanks het drankprobleem van Bernard, vindt ze het toch leuk met hem op stap te gaan. Het is een vrolijk meisje.

Carl: hij is de ‘nieuwe’ vriend van Medusa. Hij geeft Bernard geld om het ‘dagje naar het strand’ te kunnen betalen. Bernard is financieel afhankelijk van hem.
Medusa: Ze is de ex-vriendin van Bernard, de moeder van Walijne en de vriendin van Carl. Ze woont samen met Walijne in bij Carl.

• Ruimte:
Het verhaal speelt zich kort af in het huis van Carl en Medusa en verder voornamelijk in de buurt van het Scheveningse strand. In Nederland natuurlijk.

• Chronologie:
Vertelde tijd: Er worden geen jaartallen op genoemd, maar ik denk dat het verhaal zich rond de jaren ’50 en ’60 afspeelde. Het verhaal beslaat ongeveer tien uur en wordt chronologisch verteld. In het verhaal zitten weinig vertragingen of versnellingen. Wel komen er flashbacks voor.
Vertel tijd: het boek heeft 94 bladzijden.

• Korte Samenvatting:
Aan het begin van het boek haalt Bernard zijn dochtertje Walijne op bij zijn vrouw Medusa. Medusa is bij de reclameman Carl ingetrokken. Bernard heeft een hekel aan Carl, maar is financieel afhankelijk van hem. Carl geeft hem geld mee, omdat hij met zijn dochter Walijne een dagje uit gaat. Bernard is verslaafd aan drank. Walijne is gehandicapt en loopt met haar benen in beugels.
Ze ziet dat haar vader een alcoholist is, maar ze is zo blij dat ze een dagje met hem mee uit mag.

Als Bernard haar ophaalt, rommelt hij in de spullen van Carl waar hij een pistool vindt.
Bernard is bang dat Carl het wapen tegen hem zal gebruiken en haalt de kogels eruit.
Eenmaal onderweg met Walijne, ontmoet Bernard de kroegbaas Louis, die nog geld van hem krijgt. Bernard probeert hem met minder geld af te schepen, maar Louis neemt daar geen genoegen mee. Hij geeft Bernard een klap tegen zijn gezicht. Pas als hij is bijgekomen gaat hij verder met Walijne.
Onderweg eten ze in een snackbar en koopt Bernard een grote schelp voor Walijne, waarmee ze erg gelukkig is. Op het strand is Walijne diep onder de indruk van de vissers daar. Uiteindelijk eindigen ze bij een terrasje, waar Bernard een paar biertjes drinkt. Bernard krijgt onenigheid met de eigenaresse en haar dochter, die inzien wat voor type hij is. Hij biedt de bazin een kopje koffie aan, maar hij weigert die bij het afrekenen te betalen net zoals het weigeren van het ophalen van Walijnes schelp die ze vergat mee te nemen.

• Thema/Onderwerp:
Het thema van het boek is eenzaamheid. Mensen kunnen (zelfs met elkaar)de eenzaamheid niet opheffen. Een ander thema van het boek is de verwaarlozing van het kind omdat de alcohol sterker is dan de wil van Bernard.

• Korte mening:
Spannend
Ik vond het boek spannend, omdat er veel nieuwe gebeurtenissen er ik voor kwamen. Het boek gaat over een alcoholist die zijn leven niet in handen heeft, waardoor er veel dingen gebeuren.
Makkelijk
Ik vond het boek makkelijk om te lezen en te begrijpen, ook al is het een boek uit de jaren ’60.
Zielig
Ik vond het boek zielig, omdat Walijne een vader heeft die erg verslaafd is aan drank, waardoor ze word verwaarloosd en haar eigen vader niet zo vaak ziet.

• Cijfer:
Ik geef het boek een 7, het is een leuk boek en laat je in de schoenen van anderen staan. Het is ook heel erg leerzaam en daarom raad ik iedereen aan het om het boek ook te lezen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een dagje naar het strand door Heere Heeresma"