Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 1
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1316 woorden
  • 7 juni 2015
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 1
1 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2008
Pagina's
186
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2008 Genomineerd)

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Samenvatting

Maria is een meisje die in de Stenestad word zij zit 4 jaar in de handen van een loverboy.

Eerste schooldag op de middelbare school super spannend Nikki en Maria fietsen samen naar school voor de ingang van school staan een groep jongens Maria ziet de jongens wel zitten. De volgende dag zijn ze er weer als Maria en Nikki op het schoolplein zijn komt 1 van de jongens naar ze toe hij zegt tegen Maria dat ze knap is, Maria is niet meer weg te slaan van Manou ze is over haar oren verliefd op hem. Ze weet nog niet dat Manou een loverboy is en in een grote crimineel is en zorgt voor valse paspoorten voor vrienden als zij er 1 nodig hebben. Al snel komt Maria er achter en moet Maria voor Manou met jongens naar bed voor geld, als Maria niet wilde zorgde Manou wel voor dat ze ging door geweld te gebruiken steeds vaker moet ze naar bed met jongens voor geld. Als Manou een keer de gevangenis in moet gaat Maria de zaak runnen ze is dan een soort leider van een bende. Manou is in alles in staat hij laat zomaar meisjes in elkaar slaan, homo’s vermissen als hij nog een keer geld van iemand moet krijgen komt hij samen met andere bende leden naar zijn huis zet een warme emmer op zijn buik met daarin een rat de rat wil er natuurlijk uit en maakt een weg door zijn buik naar buiten (natuurlijk niet helemaal maar een klein stukje) Manou is in alles in staat. Maria is steeds meer op zich zelf komt nauwelijks op school omdat ze klusjes moet doen voor Manou en met haar vriendin Nikki is ze vriendschap ook niet meer erg goed Maria heeft veel ruzie met haar moeder. Na ongeveer 4 jaar gaat ze met Manou naar een paar jongens ze moet met ze allemaal naar bed, naar 2 heeft ze er genoeg van ze wil er van af en glipt weg. Ze ging naar school ze dacht dat Nikki daar wel zou zijn, ze moest naar de directrice om alles uitteleggen waarom ze altijd stoned in de les ze vertelde haar alles ook over Manou, ze vertelde het ook aan haar moeder zij belde meteen de politie. Voor Maria’s eigen veiligheid ging ze niet naar een internaat maar naar een pleegezin. Om daarna alles te verwerken ging ze met een paar andere meiden naar India voor Therapie ook om te vluchten voor Manou.    

Open plekken

Er is niet gebruik gemaakt van open plekken dat komt doordat dit ongeveer het verhaal is dat Maria (hoofdpersoon) die ze moest schrijven voor de therapie in India (dit verhaal is waargebeurd) en dan gaat ze ook niet schrijven hoe het spannend is met open plekken maar echt haar verhaal hoe het echt is. Maar er zit natuurlijk spanning  in het boek want sommige stukken zijn uitgebreid verteld en andere stukken niet. In dit boek is er gebruik gemaakt van vertragingen door sommige situaties heel duidelijk te vertellen en aan te geven hoe het daar was en hoe het er aan toe ging.

Spanningsboog:

Begin probleem               Maria komt in contact met Manou

begin  probleem              Maria gaat spijbelen blowen en af en toe met mannen naar bed

groter probleem              Maria komt bijna niet meer op school en is helemaal  in de handen van Manou  

begin oplossing               Maria vlucht uit het huis waar ze weer een keer met jongens naar bed moet

oplossing                           Maria gaat in Therapie in India en schrijft dit boek en Manou is uit haar leven           

personages

Hoofdpersoon:

Maria: Maria is een erg onzeker daarom vind ze het fijn dat ze aandacht krijgt van Manou waardoor ze minder onzeker word ook is  Maria is verliefd op Manou wat later af blijkt niet verstandig was. Door Manou word ze hard en erg op zich zelf ze doet wat Manou zegt waardoor ze geen eigen mening meer heeft ze laat alles door hem bepalen ze liegt tegen haar moeder en de band tussen hun word ook steeds slechter. Maria woont baar haar moeder en haar zusje in Stenenmuur (Zwolle) haar vader en moeder zijn gescheiden haar vader woont nu ook in Suriname ze is ook getint. Als ze 12 is komt ze in handen van een loverboy (Manou) dat duurt 4 jaar.

Bijfiguren:

Dit wil je ook lezen:

Manou: Manou is de loverboy in het begin is hij erg aardig en lief maar daarnaar kom je er achter dat  hij geen genaden kent hij is een leider van een bende hij handelt in meisjes drugs en wapens, hij is erg gevaarlijk hij laat mensen voor de lol verkrachten of in elkaar slaan ook homoos verdwijnen. Ook moest hij nog geld van iemand krijgen en had een emmer op zijn buik gezet met daarin een rat en maakte hem warm waardoor de rat moest ontsnappen en een gat door zijn buik ging maken. Hij maakt valse paspoorten voor als vrienden moeten vluchten een valse paspoort hebben. Manou is zwart hij komt uit Afrika hij is stevig gebouwd en een ringbaardje.

Nikki: is de beste vriendin van Maria de band word steeds slechter tussen hun zij is ook de gene met wie ze naar school fietst. Ze is erg te vertrouwen en behulpzaam. Nikki is Nederlands

Moeder Maria (Lucie): Maria en haar moeder hebben vaak ruzie de band tussen hun is ook niet erg goed. Toen Manou na 2 jaar bij hun thuis kwam vond ze hem aardig en was hij goedgekeurd.

Sharon: zusje van Maria hebben ook vaak ruzie maar als Maria haar nodig heeft is ze er voor haar.

Tijd en structuur

Het boek speelt zich in de nu tijd af er word gebruik gemaakt van een chronologische volgorde het verhaal word verteld in de 4 jaar dat Maria in handen is van Manou, er is geen gebruik gemaakt van flashbacks. Het boek is geen fabel het boek is gebaseerd het waargebeurde verhaal van de schrijfster in de tijd dat zij in handen was van Manou. Er is 1 verhaallijn en dat is de verhaallijn van Maria zij is de enige die verteld.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Het boek speelt zich in de nu tijd af er word gebruik gemaakt van een chronologische volgorde het verhaal word verteld in de 4 jaar dat Maria in handen is van Manou, er is geen gebruik gemaakt van flashbacks. Het boek is geen fabel het boek is gebaseerd het waargebeurde verhaal van de schrijfster in de tijd dat zij in handen was van Manou. Er is 1 verhaallijn en dat is de verhaallijn van Maria zij is de enige die verteld.

Perspectief

Er is in dit boek gebruik gemaakt van de ik-vertelsituatie je ziet alles door de ogen van Maria, je leest hoe Maria alles ervaart, denkt en hoe sommige plekken ruikte las je ook. Zij is ook de hoofdpersoon en je komt bij haar ook meer over te weten dan de andere personen in het boek. Maria is ook de enige die verteld je ziet dus alles van 1 kant (die van Maria.)

Thematiek

Dit boek is waargebeurd dit verhaal heeft ze niet zelf bedacht dit zijn de verhalen die zij heeft meegemaakt.

Toen Maria Mosterd op therapie was moest ze haar verhaal opschrijven, het was zo goed verhaal dat dit werd uitgegeven. Het verhaal gaat eigenlijk over loverboys hoe een meisje daar inkomt en hoe weer uit. Ze wil de lezer waarschuwen voor loverboys. motief:

Ze is zelf in handen geweest van een loverboy en wil haar verhaal delen

Titel:

Manou heeft een keer gezegd echte mannen eten geen kaas en drinken geen karnemelk daarom ook deze titel.

Dit is ook het verband tussen de titel en het verhaal want Manou is haar loverboy.

Motto:

Ze wil mensen en vooral meisjes waarschuwen voor het gevaar van loverboys en dat je voor ze moet uitkijken. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"