Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1937 woorden
  • 21 april 2013
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
29 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Informatie
Maria Mosterd, Echte mannen eten geen kaas: vier jaar in handen van een loverboy, Uitgeverij Van Gennep, Amsterdam, 2008, 188 blz.   (eerste druk 2008, Nederland).

Leeftijdscategorie:  15 t/m 19 jaar, Niveau 1

Genre:  Autobiografie, Maria verteld over haar eigen jeugd, dus over zichzelf.

Verteller
De hoofdpersoon (Maria) verteld haar verhaal hoe zij het beleefde.

Voorbereiding op samenvatting
Maria een heel gewoon meisje van twaalf, maar wil wat meer spanning in haar leven. Manou, een van de stoere jongens, belooft haar dit te geven. Maar wat Maria dan nog niet weet, is dat het aardig uit de hand gaat lopen. Ze wordt afhankelijk van Manou, en doet alles wat hij zegt. Braaf gaat ze met allerlei oudere mannen naar bed… Ook moet Maria drugs wegbrengen. Het loopt uit de hand, ze kan niet meer stoppen. Ze komt in inrichtingen, en probeert een paar keer te ontsnappen. Uiteindelijk vliegt ze naar India, om Manou, en alles achter zich te laten.

Samenvatting
Maria fiets samen met haar vriendin Nikki naar school, Het is hun eerste school dag op de middelbare school. Wanneer ze hun fietsen willen wegzetten zien ze een aantal jongens bij een paar auto’s harde muziek te luisteren.

Maria ziet de jongens de volgende dag weer en zegt gedag, een van de jongens komt naar haar toe. De jongen heet Manou. Hij neemt haar mee om samen te chillen en roken en blowen. Maria probeert stoer te zijn, en rookt mee.

Hij vertelt haar dat ieder meisje op haar leeftijd ontmaagd moet worden. Maria gelooft Manou, en voordat ze het weet heeft ze seks.

Een paar dagen later gaat ze met Manou mee naar een vriend van hem;  Juanez. Ook de man waarmee ze hadden geblowd is er, Django is zijn naam. Maria moet met Juanez en Django naar bed, maar Maria weigert. Manou begint haar te slaan, ze wordt bang, en doet uiteindelijk toch wat ze vragen.

Op een dag moet ze met Manou mee naar Basim. Dit is de eerste keer dat ze zonder drugs, seks met een man moet hebben en ze ‘werkt dan ook niet mee’. Al snel roept Basim de hulp in van zijn vriend. Met z’n twee mishandelen, en verkrachten ze haar. Omdat Maria enorm hard begint te gillen, stormt Manou de kamer binnen. Als straf moet ze nog een keer seks hebben met de mannen, dit keer blijft Manou kijken.

Een andere dag neemt Manou Maria mee naar weer een andere flat, en zet haar op de bank. Een jongen komt binnen,  Manou begint tegen hem te schreeuwen. Manou geeft hem een mep in zijn gezicht. Hierna wordt de jongen door Juanez vastgebonden en op de grond gegooid. Een rat wordt op de blote buik van de jongen gezet, Waarna er een ijzeren emmer overheen wordt gezet. De rat kan geen kant op. Ze stoppen de jongen een sok in zijn mond,hij mag geen geluid maken. Er word een vlam bij de emmer gehouden, waardoor de emmer warm wordt.  Even later halen ze de emmer van zijn buik, en maken ze de jongen los. De jongen gilt het uit van de pijn. De rat was zo in paniek geraakt, dat hij een uitweg via de buik heeft proberen te maken…

De volgende dag moet ze met Manou mee naar Rotterdam. Onderweg krijgt ze zoveel joints dat ze heel ziek thuis komt. Haar moeder meldt haar de volgende dag ziek, en gaat met haar naar de stad. Daar komen ze Manou tegen. Hij is heel kwaad, dadelijk krijgt ze misschien wel weer een band met haar moeder! Dezelfde dag wordt Manou opgepakt. Samen met Basim, neemt Maria de zaak over. Ze zorgt voor nieuwe jongens, en regelt de geldzaken. Wanneer Manou weer terug is, krijgt Maria een tijdje vrij.

Maria wordt nu vaak door Manou geslagen en geschopt. Maar haar moeder heeft niet door dat Maria blauwe plekken heeft, en vaak stoned is.

Na een tijdje besluit  Manou om zichzelf voor te stellen als Maria’s vriendje. Manou gedraagt zich als een echte heer en lijkt zelfs zenuwachtig te zijn. Manou blijft langskomen tot dat Maria 15 word. Nu moest de relatie tussen hen ‘uitgaan’.

De laatste keer dat ze seks moet hebben is wanneer ze een kamer binnenkomt die vol staat met Antilianen. Na 4 jongens sluipt ze weg en vlucht.

Wanneer Maria weer op school komt opdagen, merkt de docente dat er wat met haar aan de hand is. Het lukt Maria Nikki te vertellen dat ze verkracht is, en dat ze niet weet of de mannen het wel veilig hebben gedaan. Nikki kan haar mond niet houden en vertelt het aan de docente. Die regelt de morning-after pil, maar Maria moet het zelf aan haar ouders vertellen. Wanneer Maria de naam van een van de jongen zegt, doet haar moeder meteen aangifte. Maar tijdens de verhoringen vertelt Maria niet de hele waarheid, Manou vertelt haar precies wat ze moet vertellen.

Na de aangifte moet Maria een tijdje rust krijgen. Ze gaat bij vrienden van haar moeder, in Almere, wonen. Ze heeft hier een leuke, maar saaie tijd. Wanneer de rechtszaak na een lange tijd begint, mag Maria weer thuis komen wonen.

Wanneer ze Manou op msn weer te spreken krijgt, onder de schuilnaam Amanda, is ze al snel weer terug bij af. Haar moeder ontdekt dit, en Maria wordt naar een internaat gestuurd.  Maar toch is ze nog niet van Manou af. Hij stuurt Ricardo naar het internaat. (Ricardo is een van Manou zijn jongens.) Na een tijdje krijgt Ricardo een vriendin in het gesticht.  Maria zou zit meisje hebben uitgescholden, waardoor Ricardo kwaad op Maria wordt. ’s Nachts trap hij haar deur in. Hij begint haar te bedreigen, waardoor Maria weer naar huis mag.

Uiteindelijk wordt Maria naar India gestuurd, met een aantal andere meisjes die ook niet in Nederland kunnen blijven om een bepaalde reden. In het vliegtuig denkt ze na over alles wat ze heeft meegemaakt. Maar een ding weet ze zeker: Manou zal ze nooit vergeten.

Plaats
Het verhaal speelt zich in Nederland, onder andere af op de volgende plaatsen:

  • In veel verschillende flats, hier heeft Maria seks met al die mannen.
  • Bij Maria thuis, hier heeft Maria vaak ruzie met haar moeder.
  • Op school, waar Maria bijna nooit komt, omdat ze altijd met Manou weg is, wel wacht ze meestal bij school op Manou.
  • In internaten en gestichten, hier wordt Maria naartoe gestuurd, wanneer de buitenwereld erachter komt wat er met haar gebeurd.
  • In het vliegtuig, hier eindigt het boek, hierin denk Maria terug aan alles wat ze heeft meegemaakt.

Tijd
Het verhaal speelt zich begin deze eeuw af. Dat is te zien aan de leeftijd van Maria, wanneer ze de prostitutie ingaat. Het verhaal wordt gewoon met de tijd mee verteld, maar soms denk Maria heel even terug aan kleine dingen, ook kijkt ze soms naar wat er gaat gebeuren in de toekomst. Het verhaal houd vier jaar in, en dat is ook te zien aan de ondertitel: ‘vier jaar in de handen van een loverboy’. Het verhaal heeft een open einde, je weet namelijk niet wat er in India gaat gebeuren, en ook niet wat er zich daarna gaat voordoen.

Hoofdpersoon
De hoofdpersoon is Maria, eerst een heel onzeker meisje, later wordt ze hard en meedogenloos, aan het eind  weer erg onzeker. Maria is een getint meisje, dat voor een 12 jarige al ver ontwikkeld is. Ze woont bij haar moeder en haar zusje, in Stenenmuur. Haar vader woont in Suriname en ziet ze bijna nooit meer. Maria komt in de handen van een loverboy, en kan er daarna niet meer uit wegkomen.

Belangrijke bijpersonen
Een belangrijk persoon is Manou, hij is de baas van veel  loverboys. Het lukt hem om Maria in zijn macht te krijgen. Hij lijkt op het ene moment heel lief, maar op het andere moment is hij hard en meedogenloos. Hij is van Antilliaanse afkomst, een donkere jongen dus. Hij heeft altijd een trainingspak aan, en is niet bepaald dun.

Een ander belangrijk persoon is Nikki, ze is de beste vriendin van Maria. Ze is een Nederlands meisje, en woont ook in Stenenmuur. Ze is aan de magere kant, en niet nog niet echt ontwikkeld. Later in het boek begint ze een relatie met een van de loverboys van Manou. Ze verdwijnt uiteindelijk uit het leven van Maria, en Maria ziet haar nooit meer.

Weer een ander belangrijk persoon is Juanez, hij is een loverboy van Manou. Hij krijgt altijd een beetje meer als de andere loverboys, omdat hij bevriend is met Manou. Hij is donker getint, en is net als Manou ook van Antilliaanse afkomst. Hij heeft een opvallende tatoeage van een draak in zijn nek.

En als laatste belangrijke persoon is er de moeder van Maria, ze heeft het beste voor met Maria. Maar wanneer Maria tegenstand begint te geven, wordt ze snel boos op haar. Ze heeft een lange tijd niet door dat Maria in het loverboy-circuit zit, want Maria weigert te praten. Maar wanneer Maria ineens begint te praten, wordt hun band weer een stapje bij stapje hersteld.

Thema
Het thema van het verhaal is Loverboys, de moeite die de meisjes hebben om ervan af te komen. En hoe heftig dit soms kan zijn.

Titel
Manou heeft een keer de uitspraak gedaan: ‘Echte mannen eten geen kaas en drinken geen karnemelk’. Daarom heet het boek Echte mannen eten geen kaas.

Beoordeling
Ik vond het verhaal:

  • Spannend door de enorme hoeveelheid gebeurtenissen.
  • Droevig, als je bedenkt dat sommige meisjes dit in het echt meemaken.
  • Begrijpelijk, als je kijkt hoe moeilijk het voor die meisjes is om weg te komen bij hun loverboy.
  • Interessant, omdat het er in het echt ook zo erg mis kan gaan.
  • Griezelig, als je beseft dat het er in het echt ook zo aan toe gaat.
  • Ontroerend, als je kijkt naar wat dit met die meisjes doet.
  • Leerzaam, omdat het over loverboys gaat.
  • Geloofwaardig, door wat Maria meemaakt.
  • Indrukwekkend, als je nadenkt dat dit gewone meisjes zijn.
  • Verassend, omdat je niet weet wat er gaat gebeuren in het boek.
  • Vlot verteld door de niet te moeilijke tekst
  • Voor mijn leeftijd, als je kijkt naar de leeftijd van de meisjes die dit het meest overkomen.
  • Meeleefbaar, als je kijkt hoe versschrikkelijk dit wel niet moet zijn voor die meisjes.
  • Overzichtelijk door de volgorde van tijd in het boek.

 Aansprekende Passage
De laatste twee bladzijdes spreken me heel erg aan, dit komt omdat Maria op een hele mooie manier terugdenkt aan wat ze heeft meegemaakt, terwijl ze opstijgt in het vliegtuig, en langzaam wegvliegt.

Shockerend
Op een bepaald moment in het verhaal schrok ik best wel, want daar word uitgebreid verteld hoe een jongen word mishandeld.

Oordeel over thema
Loverboys komen de laatste tijd vaak voor, ik vind dat hier dan ook goed over gepraat moet worden. Want voorlichting is een goede manier van bescherming.

Taalgebruik
Het taalgebruik in het boek is goed simpel gehouden. Er komt wel vaak straattaal in voor, omdat er veel mannen van buitenlandse afkomst in het verhaal voorkomen. De zinnen zijn niet te lang, en er staan (bijna) geen moeilijke woorden in.

Eindoordeel
Ik vind het een erg ontroerend verhaal, omdat dit dicht bij de werkelijkheid staat. Wel vind ik het een beetje teleurstellend dat sommige dingen niet echt gebeurd zijn. Als ik alle pluspunten met de minpunten vergelijk kom ik uit op een 9.

Aanrader
Zoals heel veel mensen (en bronnen) al vermelden; het boek is een echte aanrader. Het is makkelijk te lezen, leerzaam, en verslavend door spannende gebeurtenissen die elkaar allemaal achtereenvolgen.

REACTIES

M.

M.

hoooooi
echt super goed
had 8.5 gehaald
jeeeeeeeeeh drm hoog cijfer
grmeliss

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"