Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 800 woorden
  • 5 november 2011
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
8 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2008
Pagina's
186
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2008 Genomineerd)

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
De hoofdpersoon: Maria
Maria is geen lelijk meisje. Wel erg kwetsbaar en opzoek naar meer spanning in haar leven. En in de loop van het verhaal krijgt ze dat zeker, maar misschien iets te veel..?! Soms kon Maria gewoon een knop omzetten, als ze bijvoorbeeld met een jongen naar bed moest of meisjes moest regelen.

De bijpersonen zijn:
Maria haar moeder heet Rosie. Ze is vaak ongerust, als Maria af en toe van huis wegloopt. Ze is goedgelovig, want ze gelooft alles wat Manou zegt. Sommige momenten is ze heel boos op Maria, maar andere momenten heeft ze een hele lieve kant, en laat ze weten dat ze veel van Maria houdt.
Sharon is het zusje. Ze wordt omschreven als erg irritant en dat ze zich overal mee bemoeit. Na een paar maanden wordt verteld dat Sharon ook met wat jongens omgaat uit de groep van Manou. Daar wordt later niet verder op in gegaan. Je komt dus niet te weten hoe dat afloopt.

Nikki is haar beste vriendin. Zij komt ook in contact met de jongens, maar veel minder als Maria. De relatie met Juanez gaat in de loop van het verhaal ook weer uit. Opvallend is dat Nikki Maria nooit in de steek laat.
Manou dat is de loverboy/pooier van Maria en mishandelt haar en zorgt ervoor dat ze met allemaal andere jongens naar bed gaat en dat ze dingen aanziet die ze niet wil aan zien, maar als ze tegenstribbelt dan wordt ze mishandeld.

Het belangrijkste probleem is dat Maria in de handen valt van een loverboy. Ze lost dit op door te vluchten van Manou.

Het verhaal speelt zich af in Stenenmuur, een grote stad in het oosten van Nederland.
De tijd waarin het verhaal zich afspeelt, is om precies te zijn vanaf 2004 tot 2008

De bedoeling van de schrijfster is je duidelijk maken dat je moet oppassen voor jongens.


SAMENVATTING:

Toen Maria 12 was ging ze naar de middelbare school. Ze fietste samen met Nikki naar school. Onderweg stond er een groepje jongens met harde muziek en dure auto’s. Daar keken ze tegen op. Op de terugweg naar huis stonden de jongens er nog. Toen Manou hoi tegen haar zij, werd ze helemaal rood. Zo ging het een beetje over en weer, totdat Manou vroeg of ze met hem mee wou. Dat deed ze. Vanaf dat moment ging ze nog heel weinig naar school.

Het was heel gezellig met Manou en ze deden leuke dingen. Na verloop van tijd zei Manou dat hij in geldnood zat. Hij vroeg of Maria met een vriend van hem seks wou hebben, dan hadden ze weer geld. Maria had nog nooit seks gehad, daarom kreeg ze een joint (drugs) van Manou zodat het minder pijn zou doen. Dit gebeurde een aantal meerdere keren.


Maria kon intussen niet meer zonder Manou, en deed alles voor hem. Ze ging met veel jongens naar bed, en haalde zo geld binnen voor Manou. Ze kreeg steeds meer ruzie thuis met haar moeder en haar zusje. Ook kwam ze vaak stoned thuis.

Haar moeder zag dat er iets aan de hand was, maar Maria wilde niets zeggen. Ze gingen vaak een dagje weg, maar daarna moest ze weer werken voor hem. Ze dacht vaak aan hoe het eerst was. Ze verlangde naar vroeger, maar ze kon ook niet zonder Manou.

Toen Maria weer een dag op school was, nam een docente haar mee. Ze wou weten wat er met Maria aan de hand was. Ze vertelde maar een klein deel. Ze zei niets over Manou, maar alleen dat ze verkracht was. De docente ondernam actie en belde haar moeder en een abortuskliniek.

Toen haar moeder het wist zijn ze naar enkele opvanghuizen geweest. In die tijd heeft ze het heel moeilijk gehad. Moeilijker dan de tijd daarvoor. Voordat ze naar het gesloten opvangtehuis ging had ze nog een tijd bij vrienden van haar moeder gewoond in een andere stad.

Omdat het na de tijd in het opvangtehuis nog niet goed ging, is ze naar India gegaan met een paar meiden om bij te komen. Helemaal weg van Manou en alle andere loverboys. Daar heeft ze ook dit boek geschreven.


MENING
Ik vindt het boek heel erg leerzaam, maar ik weet niet wat ik moet geloven. De een zegt dat het boek verzonnen is en de ander zegt dat het waar gebeurd is.
Het boek is alsnog leerzaam zo weet je dat je voor elke jongen moet uitkijken en oppassen wat voor jongen het is.
Ik zou loverboys herkennen door als ze me te veel duren cadeautjes geven en me dingen laten doen die ik niet wil en als ik daarna gedwongen wordt.
En wat ik toevallig vindt dat in elk boek van loverboys die gene die het slchttoffer is altijd ruzie heeft met zijn/haar ouders.

REACTIES

A.

A.

had deze gepakt en beetje veranderd in eigen woorden en wou max / min een 7.5 en had ene 9.6 !

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"