Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1930 woorden
  • 7 december 2010
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
17 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag Nederlands
Module 3

Titelbeschrijving:
Maria Mosterd, Echte mannen eten geen kaas. Amsterdam 2008.

Motivatie van mijn boekkeuze:
Ik zocht nog een boek voor mijn boekverslag en dit boek bleek volgens veel mensen erg goed te zijn. Dat komt vooral doordat dit boek uit 2008 is, dus van deze tijd en dat de hoofdpersonen van dit boek in dezelfde leeftijdscategorie als mij vallen. Ik vind het zelf ook een heel interessant onderwerp, het boek gaat namelijk over loverboys, en vandaag de dag liggen die nog altijd op de loer.

Samenvatting:
Als Maria de eerste schooldag met haar vriendin Nikki naar school fietst, komen ze onderweg een groepje jongens tegen. De jongens begroeten ze. Als ze weer naar huis gaan begroet diezelfde jongen Maria opnieuw. Maria voelt zich helemaal blij, dat die jongens haar zien staan. De volgende dag als Maria naar school gaat, ziet ze de jongens staan. Maria stopt nu en begroet ze. Daar stond ook een jongen die zij wel een beetje leuk vond, hij heet Manou. Na een tijdje vraagt Manou of Maria met hem naar zijn huis wil, en dat wilt ze.

Toen ging het niet meer zo goed, want Maria ging steeds minder naar school. Ze begon ook te blowen om stoer over te komen. Ze heeft met Manou seks gehad. Bij Maria thuis gaat het niet zo goed. Maria vertrouwt Manou volledig.

Ze gaan op een op bezoek naar een vriend van Manou, Juanez. Als ze daar aankomen, ziet ze Django, hij zorgt voor de drugs. Manou vertelt haar dat ze naar bed moet met Juanez en Django, maar dat wil Maria helemaal niet. Manou begint haar zo hard te slaan totdat ze het doet.

Maria gaat nog onregelmatig naar school, omdat ze niet meer zonder Manou kan. Ze moet steeds vaker naar bed met jongens om voor geld te zorgen.

Manou gaat een tijdje weg naar het buitenland om ‘zaken’ te regelen.

Maria heeft nu een hogere functie. Ze moet meisjes zoeken voor Manou.

Na een tijdje neemt Manou haar mee naar een vriend. Ze moet seks met hem hebben, maar zonder drugs.

Manou belt Maria op en zegt dat ze moet komen. Na een tijdje komt een jongen binnen en begint zich te verontschuldigen. Hij had het geld niet op tijd ingeleverd. Hij wordt vastgebonden door Juanez. Er wordt een ijzeren emmer op zijn buik gezet met een rat erin.

Ze maakten de emmer warm met een vlam. Na een tijdje lieten ze de jongen los en haalden de emmer van zijn buik. De rat probeerde te ontsnappen door een gat te maken. Er zaten allemaal krassen op de buik van de jongen.

Maria moest de jongen verzorgen. Als ze de volgende dag naar Rotterdam gaan krijgt ze zoveel joints dat ze er doodziek van wordt. Als ze thuiskomt, maakt haar moeder zich zorgen en laat haar de volgende dag niet naar school gaan. Als ze met haar moeder in de stad is komt ze Manou tegen, hij is heel boos op Maria.

Diezelfde middag wordt Manou opgepakt.

Maria moet samen met Basim alles draaiend houden tot Manou terug is.

Omdat Maria het zo goed had gedaan hoefde ze een tijd lang niet met mensen naar bed.

Na een tijdje besluit Maria om Manou aan haar moeder voor te stellen. Hij gedraagt zich netjes en komt niet over als een loverboy. Toen Maria 15 werd moest de relatie uitgaan.

Maria had ervoor gezorgd dat Nikki de vriendin van Juanez werd.

Als Manou er niet is, is Maria bij Juanez en Jayson. Jayson neemt haar naar iemand mee om seks te hebben. Voor Maria wordt seks hebben heel normaal.

Ze komt een kamer binnen en daar zitten allemaal jongens op haar te wachten.

Als Maria op school aankomt, vraagt de docente of alles goed is. Maria vertelt Nikki wat er gebeurd is, dat ze verkracht is. De moeder van Maria komt het ook te weten en ze doet aangifte. Maria vertelt het ook aan Manou, hij doet alsof hij het niet erg vindt.

Maria gaat een tijdje ergens anders wonen. Ze mag na een tijdje terug, maar ze blijft maar aan Manou denken. Ze gaat met Manou msn’en onder een schuilnaam. Haar moeder komt erachter en stuurt haar naar een internaat. Manou probeert er in te komen en toen hem dat niet gelukt was stuurde hij Ricardo (een van zijn jongens).

Toen het in het internaat ook niet goed ging, ging ze naar India om bij te komen.

In het vliegtuig heeft ze veel nagedacht en ze is achter een ding gekomen: Manou zal ze nooit vergeten.

Eerste persoonlijke reactie:
Realistisch: Het verhaal is echt gebeurd, en je weet dat loverboys bestaan en het daadwerkelijk zo gebeurt.

Aangrijpend: Omdat het echt gebeurt, is doet het toch wat met je, het verhaal is in harde woorden verteld. En dat is echt aangrijpend.

Interessant: Omdat het verhaal met een meisje is gebeurd die rond mijn leeftijdsklasse zit, is het erg interessant om meer te weten. Het zou mij ook kunnen overkomen.

Spannend: Je wilt graag weten hoe het afloopt omdat er zo veel dingen gebeuren. Ik heb het boek in twee dagen uitgelezen! Je vraagt je elke keer maar af of het goed komt of niet.

Verwerkingsopdrachten:

1
In het boek zijn geen open plekken te vinden, wel is er een open einde. Als Maria naar India gaat, dan vraagt ze zich af wat er daarna zal gebeuren. Die open plek wordt in gevuld in haar tweede boek: Bindi.

2
De fabel en sujet zijn gelijk aan elkaar

3
het boek wordt chronologisch verteld. Er zijn namelijk geen flashbacks.

4a
Nee er zijn geen flashbacks

4b
De functie van het boek is om mensen informatie te geven wat loverboys allemaal in staat zijn. En haar levensverhaal aan iedereen te geven.

5a
Het verhaal heeft maar één verhaal lijn, ze verteld haar levensverhaal.

6a
Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm

6b
Je krijgt een erg ruim beeld van de persoon, ze vertelt precies wat er in haar omgaat en wat er allemaal gebeurt. Je kunt de persoon erg duidelijk volgen in het boek.

6c
Het is een betrouwbaar boek, het meisje zelf bestaat echt en heeft het echt meegemaakt. Er is ook nog een boek geschreven door haar moeder uit haar perspectief, hoe zij de situatie ervaart heeft.

7
Onderwerp
Ik vond het onderwerp loverboys een heel leuk onderwerp. Vooral omdat het ons allemaal aangaat en het kan je zo gebeuren. Daarom is het erg interessant omdat het een modern verschijnsel is. Ook vind ik het onderwerp erg informatief, want je komt te weten hoe loverboys zich gedragen en zo kun je dus snel opmerken wanneer er iets niet klopt in een relatie. De schrijverster heeft het onderwerp goed uitgewerkt, omdat het in haar eigen belevingswereld is. Ze verteld haar eigen verhaal en daardoor kom je veel te weten over het onderwerp, wat het met de meisjes doet die in de handen van een loverboy komen.

Gebeurtenissen
De gebeurtenissen in het boek zijn erg boeiend. Het is erg spannend verteld dus daarom had ik het boek ook in twee dagen uit. Er gebeurde wel heel veel in het boek, je weet waar het over gaat dus de eerste ontmoeting die Maria had met Manou weet je gewoon dat het fout zit. Dus als je leest zit je al van: ‘doe nou niet!’. De eerste keer dat Manou en Maria seks hebben is het niet gedwongen en vind Maria het alleen eng. Maar de tweede keer als je langskomt, moet ze seks hebben met twee andere mannen. Dat is eigenlijk wel erg als je dat dan leest. Als ze het dan gedaan heeft moet ze later nog een keer gedwongen seks hebben en dan wordt ze verkracht. En het wordt ook uitgelegd wat er gebeurt. Je leeft je zo in bij de gebeurtenissen, omdat het zo goed vertelt wordt. Ik vond het echt een geweldig boek.

Personages
Er zijn verschillende belangrijke personen in het boek.

Maria: Dit is de belangrijkste persoon in het verhaal. Het verhaal wordt door haar beschreven. Ze is de hoofdpersoon van het verhaal die in handen van een loverboy komt en niet weer weg kan. Eerst is het een heel onzeker meisje, later wordt ze hard en wreed en aan het eind is het weer een onzeker meisje.

Nikki: Dit is de beste vriendin van Maria. In het begin laat ze Maria niet in de steek, maar wanneer Maria te veel afstand neemt, wil ze niets meer van Maria weten.

Manou: Dit is de baas van de loverboys in het verhaal. Hij weet Maria te strikken. Hij lijkt op het ene moment heel lief, maar op het andere moment is hij hard en wreed. Wanneer zijn ware ‘ik’ naar voren komt, blijkt het een hele harde man te zijn.

Juanez: Dit is de beste vriend van Manou. Hij heeft verschillende keren seks met Maria en is erbij wanneer er harde straffen vallen. Hij is net zo gemeen en wreed als Manou.

Sharon: Dit is het zusje van Maria. Maria heeft altijd ruzie met haar, maar op het moment dat Maria haar nodig heeft, is ze wel ter plaatse.

Moeder: Dit is de moeder van Maria. De moeder vertrouwt Manou heel erg, tot dat ze erachter komt dat, dat helemaal niet zo is.

Maria en Nikki gaan in het begin heel veel met elkaar om, maar als snel merk je in het boek dat hun relatie snel afzwakt omdat Maria, Manou is tegen gekomen. Manou gaat niet meer uit het hoofd van Maria, zelfs aan het einde van het boek niet. Dan denkt ze nog steeds aan hem. Hij probeert het vertrouwen van haar moeder te winnen en dat lukt hem ook, zo zorgt hij ervoor dat het nog slechter gaat met Maria, omdat niemand hem vertrouwd. Juanez is heel erg in het boek, hij past op Maria en hij maakt er ook hard gebruik van, gedwongen seks en vieze klusjes laten opknappen door Maria.

Maria is in dit boek echt een heldin, ze weet uit de handen van een loverboy te komen en dat vergt heel veel moeite. Sommige beslissingen die ze maakt zijn niet altijd begrijpbaar. Maar het moet vreselijk zijn geweest om in de handen van een loverboy te zijn en dat kan natuurlijk grote gevolgen hebben op je beslissingen dus het was ook wel weer begrijpelijk. Ik zou niet weten wat ik zou doen als ik in de handen van een loverboy zou zijn.

Opbouw
De opbouw van het boek is erg chronologisch. Het begint rustig, de ontmoeting tussen Maria en Manou, alles is nog leuk en gezellig. Daarna begint het verhaal op gang te komen en komt Maria achter de echte waarheid van Manou en in dat stuk komen alle belangrijke gebeurtenissen aan bod. En aan het einde gaat het er eigenlijk alleen nog maar om dat Maria van Manou af wilt komen, en dat gebeurt in een heel proces. Het einde van het boek is een open einde, je weet nooit wat er nog zal gebeuren en of ze Manou nog tegen zal komen. Misschien komt ze wel nooit van hem af! Gelukkig is er een tweede deel gemaakt die, die vragen beantwoord. Dus daarom is het niet vervelend dat je niet weet wat er verder gaat in dit boek.

Taalgebruik
Het taalgebruik in het boek is erg modern. Precies een beetje de jeugd van tegenwoordig. Dus in onze taal geschreven en erg duidelijk. Dat komt ook omdat er jonge mensen in het boek voorkomen, Maria is ongeveer mijn leeftijd. Het boek is daarom ook makkelijk uit te lezen omdat het toch anders verteld wordt dan in andere literatuur boeken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"