ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!
Echte mannen eten geen kaas
Auteur: Maria Mosterd
Uitgever: Van Gennep
B) Ik had gehoord dat het een goed boek was, dus was ik er benieuwd naar. Ik vond het ook een goed boek, gebeurtenissen vond ik goed beschreven. Het was geen voorspelbaar boek, want ik had niet verwacht dat het zo zou lopen. Het boek liet me meeleven en zeker omdat het echt gebeurd is. Het is een ontroerend verhaal, want ze wordt geslagen als ze weigert iets te doen. Het is wel een voorstelbaar boek, want de laatste tijd gebeurt dat jammer genoeg steeds meer en meer. Het is niet herkenbaar voor mij, want ik heb nooit in zo’n situatie gezeten. Voor iemand die zoiets heeft meegemaakt lijkt met een heel herkenbaar verhaal. Ik vind het maar griezelig, dat dit meisjes zomaar kan overkomen.
In het boek is ook alles zo gelaten zo als het was het is niet mooier of erger gemaakt dan het was en dat maakt het boek zo goed.
C) Als Maria de eerste schooldag met haar vriendin Nikki naar school fietst, komen ze onderweg een groepje jongens tegen. De jongens begroeten ze. Als ze weer naar huis gaan begroet diezelfde jongen Maria opnieuw. Maria voelt zich helemaal blij, dat die jongens haar zien staan. De volgende dag als Maria naar school gaat, ziet ze de jongens staan. Maria stopt nu en begroet ze. Daar stond ook een jongen die zij wel een beetje leuk vond, hij heet Manou. Na een tijdje vraagt Manou of Maria met hem naar zijn huis wil, en dat wilt ze.
Toen ging het niet meer zo goed, want Maria ging steeds minder naar school. Ze begon ook te blowen om stoer over te komen. Ze heeft met Manou seks gehad. Bij Maria thuis gaat het niet zo goed. Maria vertrouwt Manou volledig.
Ze gaan op een op bezoek naar een vriend van Manou, Juanez. Als ze daar aankomen, ziet ze Django, hij zorgt voor de drugs. Manou vertelt haar dat ze naar bed moet met Juanez en Django, maar dat wil Maria helemaal niet. Manou begint haar zo hard te slaan totdat ze het doet.
Maria gaat nog onregelmatig naar school, omdat ze niet meer zonder Manou kan. Ze moet steeds vaker naar bed met jongens om voor geld te zorgen.
Manou gaat een tijdje weg naar het buitenland om ‘zaken’ te regelen.
Maria heeft nu een hogere functie. Ze moet meisjes zoeken voor Manou.
Na een tijdje neemt Manou haar mee naar een vriend. Ze moet seks met hem hebben, maar zonder drugs.
Manou belt Maria op en zegt dat ze moet komen. Na een tijdje komt een jongen binnen en begint zich te verontschuldigen. Hij had het geld niet op tijd ingeleverd. Hij wordt vastgebonden door Juanez. Er wordt een ijzeren emmer op zijn buik gezet met een rat erin.
Ze maakten de emmer warm met een vlam. Na een tijdje lieten ze de jongen los en haalden de emmer van zijn buik. De rat probeerde te ontsnappen door een gat te maken. Er zaten allemaal krassen op de buik van de jongen.
Maria moest de jongen verzorgen. Als ze de volgende dag naar Rotterdam gaan krijgt ze zoveel joints dat ze er doodziek van wordt. Als ze thuiskomt, maakt haar moeder zich zorgen en laat haar de volgende dag niet naar school gaan. Als ze met haar moeder in de stad is komt ze Manou tegen, hij is heel boos op Maria.
Diezelfde middag wordt Manou opgepakt.
Maria moet samen met Basim alles draaiend houden tot Manou terug is.
Omdat Maria het zo goed had gedaan hoefde ze een tijd lang niet met mensen naar bed.
Na een tijdje besluit Maria om Manou aan haar moeder voor te stellen. Hij gedraagt zich netjes en komt niet over als een loverboy. Toen Maria 15 werd moest de relatie uitgaan.
Maria had ervoor gezorgd dat Nikki de vriendin van Juanez werd.
Als Manou er niet is, is Maria bij Juanez en Jayson. Jayson neemt haar naar iemand mee om seks te hebben. Voor Maria wordt seks hebben heel normaal.
Ze komt een kamer binnen en daar zitten allemaal jongens op haar te wachten.
Als Maria op school aankomt, vraagt de docente of alles goed is. Maria vertelt Nikki wat er gebeurd is, dat ze verkracht is. De moeder van Maria komt het ook te weten en ze doet aangifte. Maria vertelt het ook aan Manou, hij doet alsof hij het niet erg vindt.
Maria gaat een tijdje ergens anders wonen. Ze mag na een tijdje terug, maar ze blijft maar aan Manou denken. Ze gaat met Manou msn’en onder een schuilnaam. Haar moeder komt erachter en stuurt haar naar een internaat. Manou probeert er in te komen en toen hem dat niet gelukt was stuurde hij Ricardo (een van zijn jongens).
Toen het in het internaat ook niet goed ging, ging ze naar India om bij te komen.
In het vliegtuig heeft ze veel nagedacht en ze is achter een ding gekomen: Manou zal ze nooit vergeten.
D) Spanning:
Het is globale spanning, want je voelt het al aankomen dat er iets gaat gebeuren als Maria gaat praten met die jongens.
Er is geen op verleden gerichte spanning, want het wordt in chronologische volgorde verteld.
Er is wel op toekomstgerichte spanning, want je weet niet zo goed wat er gaat gebeuren. Dat maakt je nieuwsgierig.
Personages:
Maria was 12 toen ze Manou had ontmoet. Ze woonde bij haar moeder en zusje. Haar vader woonde in Suriname, die zag ze bijna nooit. Ze wilde voor zichzelf opkomen, maar dat lukte niet, want elke keer als ze iets weigerde werd ze geslagen. Ze vertrouwde mensen snel, want snel nadat ze Manou had ontmoet ging ze met hem mee naar huis.
Nikki is de beste vriendin van Maria. Ze zijn even oud. Nikki is een betrouwbare vriendin en ze maakt zich zorgen als Maria in het begin niet naar school kwam. Maria kon ook alles vertellen aan haar. Ze is ook behulpzaam geweest voor Maria.
Manou is een Antilliaan. Hij is heel onbetrouwbaar en kan heel driftig worden om de onbelangrijkste dingen. Hij is egoïstisch, hij geeft totaal niet om andere mensen. Manou ziet mensen meer als gebruiksvoorwerpen, die hij gebruikt tot ze het goed doen of tot hij ze nodig heeft.
Tijd:
Het verhaal heeft zich zes jaar geleden afgespeeld. Maria was toen 12 jaar oud, als ze het verhaal schrijft is ze 18. Als ze Manou ontmoet is ze twaalf, het verhaal zelf duurt 4 jaar. Dan is het voorgoed afgelopen.
Soms heeft ze in het verhaal maanden overgeslagen. Er zijn geen flashbacks in het verhaal, want het is chronologische volgorde verteld verhaal. Er zijn soms wel vooruitziende blikken.
Vertelsituatie:
Het is een ik-vertelsituatie. Je kunt niet van andere zien wat ze denken of wat ze doen als Maria niet bij is. Van Maria kom je wel alles te weten, wat ze denkt en doet.
E) Het onderwerp spreekt me aan, want het is een actueel onderwerp. Het overkomt meisjes steeds vaker. Het heeft me zeker andere kanten van het verhaal laten zien. Ik had niet gedacht dat het zwaar voor de meisjes zou zijn, om de loverboys te verlaten. Ik had eigenlijk gedacht, dat ze er meer bang voor zouden zijn om terug te moeten naar hun.
Het verhaal is vlot verteld, want ze heeft eigenlijk alleen belangrijke gebeurtenissen verteld. Als het maanden hetzelfde was gebleven, ging ze daar niet op in. De gebeurtenissen hebben zeker indruk op me gemaakt. Het is voor mij onvoorstelbaar dat het zoiets zo’n jong meisje kan overkomen. Wat me ook is bijgebleven, is dat die loverboys meisjes kunnen manipuleren, dat ze afhankelijk van hun worden.
De hoofdpersoon gaat voor mij echt leven, want de gebeurtenissen worden zo goed uitgelegd. Omdat het een waar gebeurd verhaal is, kan ik me nog meer inleven in de hoofdpersoon.
Het verhaal heeft een logische opbouw. Als er iets nieuws gebeurt wordt het goed uitgelegd. Je kunt ook zien, dat Maria steeds meer andere dingen moet doen, in de loop van de tijd.
Het verhaal heeft geen ingewikkelde opbouw, want het was goed te volgen.
Ik vond het geen lastig verhaal om te lezen. Taalgebruik was ook niet moeilijk.
Het verhaal bevat best veel beschrijvingen, maar ik ben daardoor niet langzamer gaan lezen.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast