Echte mannen eten geen kaas
Maria Mosterd
Uitgever: vangennep Amsterdam
Eerste druk februari 2008
17e druk februari 2009
De biografie van de Schrijver en de samenvatting.
Maria fiets samen met haar vriendin Nikki naar school. Het is hun eerste school dag op de middelbare school.
Om hun fietsen te kunne weg zetten moesten ze over een parkeerplaats waar een aantal jongens bij een paar auto’s stonden harde muziek te luisteren.
Op de weg naar huis rijden ze er weer langs en zegt een van de jongens “Hallo!” tegen Maria.
Thuis overdenkt Maria het allemaal nog een keer en besluit de volgende keer dat ze de jongens ziet “Hallo” terug te zeggen.
Maria ziet de jongens de volgende dag weer en zegt gedag een van de jongens komt naar haar toe en neemt haar dan mee naar een flatje van een vriend, om daar samen te chillen en roken en blowen. Maria doet zich stoer voor en rookt mee. De jongen heet Manou en lijkt heel aardig.
De volgende dag gaat Maria weer mee met Manou, maar nu naar zijn huis.
Hij vertelt haar dat wat ze gaan doen heel gewoon is, ieder meisje moet op deze leeftijd worden ontmaagd en dat doen ze dan ook. Thuis krijgt Maria ruzie met haar moeder en zusje.
De keer daarna gaat ze met Manou mee naar een vriend Juanez en vertrouwd ze Manou volledig. De man waar ze mee hadden geblowd is er ook, hij heet Django. Ze moet met Juanez en Django naar bed, maar dat wil ze niet. Manou slaat haar dan zo vaak totdat ze het doet. Na een paar uur staan ze weer buiten
Maria gaat niet meer naar school en Nikki raakt ongerust. Maria gaat wel naar school voor de toetsen of om de gevechten met Shamilla, haar vijand van school. In de tijd dat ze niet naar school gaat, is ze samen met Manou op pad, om ‘geld’ voor hem te verdienen.
Na een paar weken krijgt Maria een ‘hogere functie’. Ze moet nu ook pakketjes rondbrengen. Manou gaat na een tijdje naar het buitenland en Juanez moet op Maria letten. Hij mag niet aan haar komen. Wanneer ze met z’n tweeën zijn probeert Juanez Maria zover te krijgen Nikki aan hem te koppelen. Maria wil eigenlijk niet, omdat ze weet dat dit slecht is, maar toch belt ze Nikki. Maar gelukkig komt ze niet opdagen, omdat ze ruzie heeft gehad met haar ouders.
Wanneer Manou terug komt van de reis ziet hij er slecht uit. Hij geeft aan dat hij het zwaar heeft, omdat hij de baas van alle ‘jongens’ is.
Manou zei een keertje tegen Maria dat hij het leuk vond om andere mensen pijn te doen. Maria moest nu ook andere taken vervullen. Zo moest ze zorgen dat de meisjes bij de jongens terecht kwamen. Ze moest voor nieuwe leden zorgen. Dit probeert ze bij een meisje : Elise. In de eerste instantie lukt het haar, maar Jayson ( werknemer Manou) verpest het voor haar.
In December is de sfeer thuis heel slecht. Maria is inmiddels 13 jaar en al een jaar bij Manou. Ze moet op een dag met Manou mee naar Basim. Ze moet met hem mee naar huis en hij mag alles bij haar doen. dit is de eerste keer dat ze zonder drugs seks met een man moet hebben en ze ‘werkt dan ook niet mee’. Al snel roept Basim de hulp in van zijn vriend. Met z’n twee mishandelen ze Maria en verkrachten haar. Omdat ze zo hard begint te gillen stormt Manou de kamer binnen. Hij is alleen niet kwaad op de jongens, maar op Maria. Als straf moet ze nog een keer seks hebben met de mannen en Manou blijft kijken.
Wanneer Manou Maria opbelt om te vertellen dat ze iets gaat zien wat niet leuk is, denkt ze direct aan de woorden : ‘ik vind het leuk om iemand pijn te doen’. Dit had Manou een keer tegen haar gezegd.
Manou neemt haar mee naar een flat en zet haar op de bank. Dan komt er een jongen binnen. Manou begint tegen hem te schreeuwen. Hij zou het geld niet op tijd hebben ingeleverd. De jongen probeert zich te verontschuldigen, maar het heeft geen zin. Manou geeft hem een mep in zijn gezicht. Dan wordt de jongen door Juanez vastgebonden en op de grond gegooid. De jongen kan geen kant op. Daarna werd er een rat op de blote buik van de jongen gezet en er een ijzeren emmer overheen geduwd. De rat kan geen kant op. Ze stopten de jongen een sok in zijn mond zodat hij geen geluid meer kon maken. Toen hielden ze een vlam bij de emmer zodat de emmer warm werd.
Even later werd de emmer van zijn buik gehaald en de jongen losgemaakt. Op zijn buik zaten allemaal krassen en beten van de rat. De rat had een uitweg via de buik proberen te maken. De jongen gilde het uit van de pijn. Maria moest de wonden verzorgen. Toen knapte er iets in haar hoofd.
De volgende dag kwam ze op school en niets kon haar meer schelen. Ze moet met Manou mee naar Rotterdam. Onderweg krijgt ze zoveel joints dat ze heel ziek thuis komt. Haar moeder meldt haar de volgende dag ziek en gaat met haar naar de stad. Daar komt ze Manou tegen. Hij is heel kwaad dat ze met haar moeder gaat shoppen. Omdat hij haar altijd verteld dat haar moeder slecht is en de slechte dingen met haar voor heeft.
Die middag moet ze met nog 3 andere meisjes naar een flat toe. Hier zou een Amerikaan komen wat wel eens een hele belangrijke klant voor Manou kunnen worden. Dezelfde dag wordt Manou opgepakt. Samen met Basim neemt Maria de zaak over. Ze stelt nieuwe jongens aan en regelt de geldzaken. Wanneer Manou weer terug is, krijgt Maria een tijdje vrij.
De volgende drie maanden hoeft ze eigenlijk nooit meer met mensen naar bed. Maar alleen wanneer er een tekort aan meisjes is. Wel wordt ze door Manou geslagen en geschopt. Haar moeder merkt niet op dat ze blauwe plekken heeft en vaak stoned is. Dan besluiten ze Manou voor de stellen aan haar moeder en haar zusje Sharon als maria’s vriendje. Manou gedraagt zich als een echte heer en lijkt zelfs zenuwachtig te zijn. Manou bleef langskomen tot dat Maria 15 werd. Toen moest de relatie tussen hen ‘uitgaan’. Maria moet een paar weken bij Juanez en Jayson blijven wanneer Manou weer weg moet. Nikki is ondertussen de vriendin van Juanez. Juanez is echt het type loverboy, Maria vindt het dan ook raar dat Nikki het niet gezien heeft. Manou is daarentegen anders.
Binnen de kortste keren neemt Jayson haar mee en heeft samen met nog een man seks met haar. Dit volgde nog een aantal keer.
Een paar weken later haalde Giorgio haar op. Nikki heeft direct argwaan, maar Maria gaat met hem mee. Hij heeft seks met haar, maar mishandeld haar heel erg.
Op een gegeven moment wordt de seks bij Maria net zo normaal als het poetsen van de tanden (zegt ze zelf).
De laatste keer dat ze seks moest hebben met Antilianen kwam dichterbij. Ze komt de kamer binnen en die kamer is vol met Antilianen. Na 4 jongens sluipt ze weg en vlucht.
Wanneer Maria dan weer op school komt, merkt de docente dat er wat met haar aan de hand is. Ze gaat met Maria en Nikki praten. Maria weet Nikki te vertellen dat ze verkracht is en dat ze niet weet of het wel veilig was. Nikki kan haar mond niet houden en vertelt het aan de docente. Die regelt de morning-after pil, maar Maria moet het aan haar ouders vertellen. Ook vertelt ze Manou dat de docente iets meer weet. Manou besluit te doen alsof hij het ook erg vindt dat het gebeurd is, en gaat weer naar de moeder van Maria. Die accepteert hem meteen.
De moeder van Maria doet aangifte wanneer ze de naam Jayson hoort. De politie agentes Dennis en Ineke verhoren Maria meerdere keren. Manou vertelt haar precies wat ze moet vertellen. Ze mag alle jongens verlinken, maar hem niet!
Op een dag neemt Manou haar mee, naar de vriendin van Jayson. Die is heel erg kwaad op Manou. Wanneer ze weer bij huis aankomen is de hele familie van Maria daar. Manou moet mee naar binnen om zich voor te stellen.
Wanneer hij weer weg is, keurt de hele familie hem af. Niemand vertrouwt hem. Ook de moeder van Maria heeft haar twijfels bij hem.
Na de aangifte moet Maria een tijdje rustig krijgen. Ze mag bij vrienden van haar moeder gaan wonen in Almere. Ze heeft hier een leuke, maar saaie tijd. Op het moment dat de rechtszaal verschijnt, mag Maria weer thuis komen wonen. Ze hoeft niet meer naar Almere toe.
Na een paar maanden naar school te zijn gegaan stopte ze ermee. Ze gaat een andere opleiding doen. Het liefst zou ze terug willen naar Manou, maar dat kan niet meer. Wanneer ze hem op msn weer te spreken krijgt, onder de schuilnaam Amanda, is ze al snel weer terug bij af. Haar moeder heeft dit niet door.
Wanneer haar moeder dit ontdekt moet ze naar een internaat. Hier raakt ze bevriend met Azra en Lila. Die wonen ook het internaat.
Maar toch is ze niet van Manou af. Hij probeert haar drie keer te bezoeken. De eerste keer was toen ze aan het sporten was. De leiding was er vroeg bij en Maria kon niet naar Manou toe. Toen liet hij Ricardo in het internaat komen. Dit was een van zijn jongens. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht, maar dit mislukte. De buschauffeur trapte er niet in. Ook de derde keer werd in de kiem gesmoord. Ricardo heeft inmiddels een vriendin in het gesticht en wordt kwaad op Maria. ’s Nachts trap hij haar deur in. En bedreigt haat. daardoor mocht Maria weer naar huis.
Niemand wist meer waar Maria nu naartoe gestuurd moest worden. Ze wordt uiteindelijk naar India gestuurd met een aantal andere meisjes die ook niet in Nederland kunnen blijven om een bepaalde reden. In het vliegtuig denkt ze na over alles. Een ding weet ze zeker: Manou zal ze nooit vergeten.
Personages
Nikki is de beste vriendin van Maria en is er bij vanaf het eerste moment als ze samen van huis naar school fietsen. Nikki is even oud als Maria en als het verhaal begint zijn ze alle bij 12.
Nikki onderneemt geen actie als ze er achter komt dat Manou een Loverboy is en komt uiteindelijk via Maria ook in dat wereldje. Op het eind gaat Nikki pas naar een docent toe en meld dat Maria is verkracht.

Eigen Mening
Ik vind het een prachtig boek.
Het is leerzaam en het leest heerlijk weg. Vaak heb ik moeite om op gang te komen met een boek maar deze had ik in 2 dagen uit. Een statement voor mijzelf. Het onderwerp is niet heel bekent maar wel erg actief. Dat vind ik wel heel erg vreemd. Het vreemde in dit verhaal vind ik ook dat de moeder niets opvalt en haar dochter maar gewoon stoned thuis laat komen en toekijken. Dat heeft mij echt verbaast in dit boek. Deze vrouw is natuurlijk ook maar voor het eerst in haar leven moeder maar dit vond ik echt absurd.
De schrijfstijl was lekker makkelijk en goed doorleesbaar. De afloop vond ik wel een beetje vaag en heel snel gaan vergeleken met de rest van het boek. Maar toen ik ging zoeken naar Maria mosterd op het internet zag ik dat er een vervolg boek aan komt van de tijd in India. Deze zou al een maand of 2 geleden uit komen maar eind deze maand zou het dan echt gebeuren. Eigenlijk wou ik daar over mijn boekverslag doen omdat ik weet dat Merit ook een boekverslag heeft over Echte mannen eten geen kaas.
Het boek is overigens aan zijn naam gekomen door Manou. Hij heeft ooit tegen Maria gezegd dat echte mannen geen kaas eten en dat vond ze zo’n aparte uitspraak dat ze die heeft onthouden en haar boek er naar heeft vernoemd.
Ik heb nog filmpjes gevonden van Maria mosterd bij Jensen
Het zijn 3 filmpjes waarin ze haar boek ook een beetje uitlegt en ook haar vervolgboek.
http://www.youtube.com/watch?v=iowKWOKEoi4 
http://www.youtube.com/watch?v=sxCnaug9BMQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=6EF7Xk7I4A4&feature=related

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

.waaauuw watt een erge boek maar lijkt me wel interessant het motiveerd me om het ook te lezen en wat een mooiiee verslaaaaaaaagg shitgeeaaakk

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Goed verslag!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast