We hebben niet alleen een nieuwe site, we hebben ook een nieuwe start gemaakt met ons Instagram-account. Wil je elke dag beginnen met een meme? Nieuws en blogs zien? En soms een handige story of video voor school?


Volg ons nu


Algemene gegevens
Schrijver:
Maria Mosterd
Titel:
Echte mannen eten geen kaas – vier jaar in handen van een loverboy.
Druk:
4e druk
Uitgeverij, jaar, plaats:
Van Gennep, 2008, Amsterdam
Jaar van eerste druk:
2008
Aantal pagina’s:
186
Samenvatting
Maria en Nikki gaan naar de middelbare school. Het is haar eerste dag. Onderweg komen ze een groepje jongens tegen en die begroeten hun. De terugweg staan de jongens er weer. Een van de jongens begroet Maria.
Wanneer Maria thuis komt, overdenkt ze het allemaal eens, en besluit te reageren als de jongen haar weer begroet. De volgende dag staan de jongens er weer. Dit keer stopt Maria en begroet ze. Een van de jongens stelt zich voor als Manou. Hij neemt haar mee naar een van de flats van de stad. Daar roken ze wat drugs met een vriend van Manou. De volgende dag gaan ze weer samen op stap. Ze gaan naar het huis van Manou. Daar hebben ze voor het eerst seks. Manou geeft aan dat Maria nog ontmaagd moet worden. Maria heeft ondertussen al ruzie thuis. Maar voordat hij haar ontmaagd geeft hij Maria een joint zodat ze niet teveel erover zou nadenken en tegen stribbelen.
Een week later gaat ze weer met Manou weg. Ze vertrouwt hem compleet, ondanks dat ze hem nog niet kent. Ze laat Nikki in de steek. Manou brengt haar naar een huis waar Juanez woont. Dit is huis waar allemaal vrienden van Manou zijn. Onder andere Diablo.
Met deze twee heren moet ze seks hebben. Op het moment dat ze weigert, begint Manou haar te slaan. Maria doet het toch omdat ze Manou niet wil teleurstellen. Ze gaat niet meer naar school en Nikki raakt ongerust. En als Maria naar school gaat dan is het voor de toetsen of om ruzie te maken met Shamilla, haar vijand op school. In de tijd dat ze niet naar school gaat, is ze samen met Manou op pad, om ‘geld’ voor hem te verdienen.
Na een paar weken krijgt Maria een ‘hogere functie’. Ze moet nu ook pakketjes rondbrengen. Manou gaat naar het buitenland en Juanez moet op Maria letten. Wanneer ze met z’n twee zijn probeert Juanez Maria zover te krijgen Nikki aan hem te koppelen. Maria wil dit absoluut hebben, omdat ze weet hij geen goede jongen is en ze wil Nikki niet in deze situatie betrekken, maar toch belt ze Nikki. Die komt niet opdagen, omdat ze ruzie heeft gehad met haar ouders. Maria heeft zich nog nooit zo opgelucht gevoelt.
Wanneer Manou terug komt van de reis ziet hij er slecht uit. Hij geeft aan dat hij het zwaar heeft, omdat hij de baas van alle ‘jongens’ is. Maria moest nu ook andere taken vervullen. Zo moest ze zorgen dat de meisjes bij de jongens terecht kwamen. Ze moest voor nieuwe leden zorgen. Dit probeert ze bij een meisje : Elise. In de eerste instantie lukt het haar, maar Jayson ( werknemer Manou) verpest het voor haar.
Maria is inmiddels 13 jaar en al een jaar bij Manou. Op een dag moet ze met Manou mee naar Basim. Ze moet met hem mee naar huis en hij mag alles bij haar doen. Dit is de eerste keer dat ze zonder drugs seks met een man moet hebben en ze ‘ werkt dan ook niet mee’ . Al snel roept Basim de hulp in van zijn vriend. Met z’n twee mishandelen ze Maria en verkrachten haar. Omdat ze zo hard begint te gillen stormt Manou de kamer binnen. Hij is alleen niet kwaad op de heren, maar kwaad op Maria. Als straf moet ze nog een keer seks hebben met de mannen en Manou blijft kijken.
Wanneer Manou Maria opbelt om te vertellen dat ze iets gaat zien wat niet leuk is, denkt ze direct aan de woorden : ‘ik vind het leuk om iemand pijn te doen’. Dit had Manou een keer tegen haar gezegd.
Manou neemt haar mee naar een flat en zet haar op de bank. Dan komt er een jongen binnen.
Hij zou niet op tijd geld hebben ingeleverd. De jongen probeert zich te verontschuldigen, maar het heeft geen zin. De jongen wordt door Juanez vastgebonden en op de grond gegooid. De jongen kan geen kant op. Daarna werd er een rat op de blote buik van de jongen gezet en er een ijzeren emmer overheen geduwd. De rat kan geen kant op. Ze stopten de jongen een sok in zijn mond zodat hij geen geluid meer kon maken. Toen hielden ze een vlam bij de emmer. De emmer werd warm.
Even later werd de emmer van zijn buik gehaald en de jongen losgemaakt. Op zijn buik zaten allemaal krassen en beten van de rat. De rat had een uitweg via de buik proberen te maken. De jongen gilde het uit van de pijn. Manou beveelt Maria om een doekje te pakken en zijn wonden te verzorgen.
De volgende dag moet met Manou mee naar Rotterdam. Onderweg krijgt ze veel joints van Manou zodat ze de weg naar het huis niet meer zou onthouden hierbij is ze erg ziek geworden. Haar moeder meldt haar de volgende dag ziek en gaat met haar naar de stad. Daar komt ze Manou tegen. Hij is heel kwaad dat ze met haar moeder gaat shoppen.
Diezelfde middag moet ze met nog 3 andere meisjes naar een flat toe. Hier komt een Amerikaan die wel eens een belangrijke klant voor Manou kan worden. Maria moet zich omkleden en haarzelf opmaken en naast Manou gaan zitten en ondertussen gingen de andere twee meisjes de Amerikaanse klant ‘tevreden maken’.
Manou gaat er weer een tijdje tussenuit en samen met Basim neemt Maria de zaak over. Ze stelt nieuwe jongens aan en regelt de geldzaken. Wanneer Manou weer terug is, krijgt Maria een tijdje vrij.
De volgende drie maanden hoeft ze eigenlijk nooit meer met mensen naar bed. Alleen wanneer er een tekort aan meisjes is. Wel wordt ze door Manou geslapen en geschopt. Haar moeder merkt op dat ze anders is geworden en probeert met haar te praten, maar Maria wil niet mee werken. Dan stelt Manou voor dat hij haar moeder en haar zusje Sharon gaat ontmoeten. Manou gedraagt zich als een echte heer en lijkt zelfs zenuwachtig te zijn. Manou bleef langskomen tot dat Maria 15 werd. Toen moest de relatie tussen hen ‘uitgaan’. Maria moet een paar weken bij Juanez en Jayson blijven wanneer Manou weer weg moet. Nikki is ondertussen de vriendin van Juanez. Juanez is echt het type loverboy, Maria vindt het dan ook raar dat Nikki het niet gezien heeft.
Binnen de kortste keren neemt Jayson haar mee en heeft samen met nog een man seks met haar. Dit volgde nog een aantal keer.
Een paar weken later haalde Giorgio haar op. Nikki heeft direct argwaan, maar Maria gaat met hem mee. Hij heeft seks met haar, maar mishandelde haar heel erg.
Op een gegeven moment wordt de seks bij Maria net zo normaal als het poetsen van de tanden ( zegt ze zelf).
De laatste keer dat ze seks moest hebben met Antilianen kwam dichterbij. Ze komt de kamer binnen en die kamer is vol met Antilianen. Na 4 jongens sluipt ze weg en vlucht.
Wanneer Maria dan weer op school komt, merkt de docente dat er wat met haar aan de hand is. Ze gaat met Maria en Nikki praten. Maria weet Nikki te vertellen dat ze verkracht is en dat ze niet weet of het wel veilig was. Nikki kan haar mond niet houden en vertelt het aan de docente. Die regelt de morning-after pil, maar Maria moet het aan haar moeder vertellen. Ook vertelt ze Manou dat de docente iets meer weet. Manou besluit te doen alsof hij het ook erg vindt dat het gebeurd is, en gaat weer naar de moeder van Maria. Die accepteert hem meteen.
De moeder van Maria doet aangifte.
Dennis en Ineke verhoren Maria meerdere keren. Manou vertelt haar precies wat ze moet vertellen. Ze mag alle jongens verlinken, maar hem niet!
Wanneer ze weer bij huis aankomen is de hele familie van Maria daar. Manou moet mee naar binnen om zich voor te stellen.
Wanneer hij weer weg is, keurt de hele familie hem af. Niemand vertrouwt hem. Ook de moeder van Maria heeft haar twijfels bij hem gekregen.
Na de aangifte moet Maria een tijdje rust krijgen. Ze gaat wonen bij vrienden van haar moeder. Ze heeft hier een leuke, maar saaie tijd. Op het moment dat de rechtszaak begint, mag Maria weer thuis komen wonen. Ze hoeft niet meer naar Almere toe.
Na een paar maanden naar school te zijn gegaan stopte ze ermee. Ze gaat een andere opleiding doen. Het liefst zou ze terug willen naar Manou, maar dat kan niet meer. Ze weet nog een e-mail adres van Manou en voegt hem toe op msn. Wanneer ze hem op msn weer te spreken krijgt, onder de schuilnaam Amanda, is ze al snel weer terug bij af. Haar moeder heeft dit niet door.
Wanneer haar moeder dit ontdekt moet ze naar een internaat. Maar toch is ze niet van Manou af. Hij probeert haar drie keer te bezoeken. De eerste keer was toen ze aan het sporten was. De leiding was er vroeg bij en Maria kon niet naar Manou toe. Toen liet hij Ricardo in het internaat komen. (Dit was een van zijn jongens van Manou). Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht, maar dit mislukte. De buschauffeur trapte er niet in.
Ook de derde keer werd in de kiem gesmoord. Ricardo heeft inmiddels een vriendin in het gesticht en wordt kwaad op Maria. ’s Nachts trapt hij haar deur in. Na dit incident mocht Maria weer naar huis.
Niemand wist meer waar Maria nu naartoe gestuurd moest worden. Ze wordt uiteindelijk naar India gestuurd met een aantal vriendinnen. In het vliegtuig denkt ze na over alles. Een ding weet ze zeker: Manou zal ze nooit vergeten…
Opvallendste en belangrijkste passage
Dat moet dan toch het moment zijn waarop ze haar docente verteld van de groepsverkrachting die ze heeft meegemaakt. Hierbij komt alles zo een beetje op gang ze gaat aangifte doen en Manou maakt het Maria luid en duidelijk toen hij een mes tegen haar keel hield dat ze alle namen mocht noemen behalve zijn naam, want hij had een reputatie die hij hoog moest houden. Toen ze in de rechtszaal zat en tegenover Juanez zat werd het haar teveel en moest ze huilen.
Eigen mening
Het was een boek dat allerlei emoties van jezelf naar boven laat brengen. Je denkt van hoe kun je het zo ver laten gebeuren, daarna krijg je medelijden met haar en haar familie en walgt je ook op dat moment van Maria omdat ze zich laat gebruiken door iemand waarvan je weet en zij zelf ook weet hij haar gebruikt om hoger op te komen. Het einde is onverwachts, maar ik vind het heel dapper van haar dat ze het heeft durven schrijven en er voor uit is gekomen. Hopelijk is ze nu vrij!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast