Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Echt sexy door Renate Dorrestein

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Echt sexy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2101 woorden
  • 18 januari 2011
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
9 keer beoordeeld

Boekcover Echt sexy
Shadow

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die hun ongeboren baby alvast hadden aangemeld bij Hyves, een vriendennetwerk op internet. Een knal in mijn hoofd was het gevolg. Hoe krankzinnig kan het leven worden? Echt sexy doet er nog een …

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die …

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die hun ongeboren baby alvast hadden aangemeld bij Hyves, een vriendennetwerk op internet. Een knal in mijn hoofd was het gevolg. Hoe krankzinnig kan het leven worden? Echt sexy doet er nog een schepje bovenop, om te laten zien wat de consequenties zouden kunnen zijn. 
Maak kennis met Fiebie Koolveld, mijn dertienjarige heldin. Bij haar op het schoolplein maken minderjarige dealers de dienst uit, in garageboxen en fietstunnels voltrekken zich duistere zaken, en volwassenen geven niet thuis. Vaak heeft Fiebie het gevoel dat zij de enige op aarde is die zou willen dat iedereen wat minder gemeen was. Wanneer haar beste vriendinnetje op een dag spoorloos verdwijnt, begint Fiebie, in de hoop haar terug te vinden, aan een lange zwerftocht door de stad. Opgejaagd door een griezelige jongen die erop uit is háár te laten verdwijnen, dromend over haar moeder in Oezbekistan en hunkerend naar Johnny, bij wie zij in huis woont, belandt ze ten slotte bij Van Hamelen, expert in het opsporen van vermiste meisjes. En dan komt ze niet alleen achter bepaalde economische wetten, ze ontdekt ook zichzelf. In Echt Sexy gaat een onthutsende wereld open. Het is de onze.

Echt sexy door Renate Dorrestein
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Motivatie voor de keuze van dit literaire werk.
Ik heb dit boek gekozen vanwege een aantal dingen. Ten eerste vond ik de naam van het boek interessant, want hierdoor klonk het als een echt meisjesboek en daar houd ik van. Ten tweede vond ik de omslag erg leuk en dacht ik hierdoor dat het ook een geschikt boek was voor iemand van mijn leeftijd. Toen ik de omslag had gelezen leek dit boek me nog steeds erg geschikt, omdat het erg leuk geschreven is, met grappige woorden en onderwerpen. Ik kon mijn mening niet baseren op de naam van de schrijver of de mening van iemand anders, want de schrijver kende ik niet en ik had geen aanbeveling van iemand anders.


2. Korte samenvatting van de inhoud van het boek.

Fiebie Koolveld is een meisje van 13 jaar oud. Op een maandag hoort ze op school dat haar beste vriendin verdwenen is, Sacha. Fiebie zit op een beetje een rare school. Het schoolplein is bezet door drugsdealers, waarvan de bekendste met puisten Klimwand heet. In het boek zit hij Fiebie de hele tijd achterna. Fiebie woont bij haar stiefvader Johnny. Een biologische vader heeft Fiebie niet echt, omdat ze het product is van een spermabank. De moeder van Fiebie is in de winter ervoor gestorven, en Johnny heeft intussen een nieuwe vriendin. In het echt heeft ze Puck maar wordt door Fiebie stiefheks genoemd. Op een avond gaat ze met Johnny mee naar een galafeest, waar Johnny een toespraak moet houden over het welzijn van kinderen. Op het feest ontmoet ze Shireen, de baas van Johnny. Fiebie wil een goede jurist hebben die de opsporing van haar vermiste vriendin Sacha kan doen. Ze krijgt het adres van Van Hamelen Telecom. Ze gaat er naar toe. Als ze met de metro gaat, ziet ze dat een Chinees meisje, wat ze Mind-your-step noemt omdat dat dat het enige is wat ze zegt, in elkaar geslagen wordt. Ze besluit haar mee te nemen, en ze worden vriendinnen. Mind-your-step wordt teruggebracht door Van Hamelen naar waar ze vandaan kwam. Ze moet bonnen voor een gratis telefoon uitdelen aan meisjes met blond haar. Bij Van Hamelen ontmoet Fiebie ook Happy, een ander meisje dat ook deze taak heeft. Ze gaan naar een feest op een school, en delen de bonnen uit aan kleuters. Daarna gaan ze nog wat drinken in een bar, waar ze besluiten te pokeren. Fiebie heeft bijna geen geld meer, doordat Happy alles heeft gewonnen, ze betalen met een bon voor een gratis mobieltje. Ze hoort van Happy dat Mind-your-step op haar bestemming is aangekomen.

Fiebie bedenkt dat het wel is tijd is om naar de moeder van Sacha te gaan. Die is heel nerveus, omdat de politie komt vertellen dat er wat is gevonden van Sacha. De politie geeft een pot waar de vagina van Sacha inzit. Ze vlucht ermee weg, en komt Klimwand tegen. Ze gaat snel een taxi in want Klimwand wil die pot. Ze gaat naar een afhaalbureau van Van Hamelen, en ziet dat Klimwand haar gevolgd is en binnen loopt. Happy slaat hem met de pot op zijn hoofd, maar dat overleefd hij niet. Dan is er even paniek in de tent en beseft dat ze een goede jurist nodig heeft. Happy doet nu een uitspraak dat er een bedrijf is die in kinderen handelt.

Fiebie gaat naar het bureau van Johnny. Johnny is aan het praten met een jurist en dat is niet voor de oren van Fiebie bestemt en stuurt haar weg. Ze hoort dat Shireen, de baas van Johnny, wil overstappen naar justitie. Ze gaat weg, terug naar de afhaalbalie van Van Hamelen Telecom, en ziet dat Klimwand is opgeruimd. Dat had Happy gedaan, ze had hem in de vriezer gelegd. Dat deden ze wel vaker met blonde meisjes. Die meisjes wilden liever dood dan seksslavin zijn.

Fiebie vertelt happy dat ze geen moeder meer heeft. Happy onthult de handel in meisjes van het Telecom bedrijf. Shireen maakt voor de hele wereld bekend wat kinderhandel inhoudt. Fiebie neemt de papagaai van Van Hamelen mee en laat hem vrij in het park. Ze wordt aangesproken door een soort loverboy maar gaat er niet op in. Ze gaat naar huis en denkt na over de dood van haar moeder, en de eerste bezoeken aan de psychiater, om het te verwerken. Ze besluit het verhaal van Sacha op te schrijven in haar laptop. Haar moeder en Sacha ontmoeten elkaar in de hemel, dat stelt ze zich voor, voor het begin van het verhaal. Ze begint te schrijven. “Ik ben Fiebie Koolveld. Ik ben voor niemand bang.”

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslagen/27995


3. Eerste reactie op het boek.
Dit verhaal was totaal anders dan ik had verwacht. Ik dacht dat het een grappig meisjesboek zou zijn, maar dit was helemaal niet zo. Het boek was juist onthutsend en onverwachts.


4. a. Gevoelens bij het boek (minimaal 2).
Verwarring, omdat ik soms niet snapte waar het over ging. Ik snapte bijvoorbeeld niet wat er nou met Klimwand was gebeurd. Verdriet, omdat het als een klap kwam dat Fiebie’s vriendinnetje Sacha was overleden.


b. Belangrijkste zin.

“Ik ben voor niemand bang”. (pagina 222).

Ik vind deze zin het belangrijkst omdat het boek hier vooral over gaat. Het gaat over dat Fiebie niet alleen de wereld ontdekt, maar ook zichzelf. In haar zoektocht naar Sacha merk je dat Fiebie voor niemand bang is.



c. Belangrijkste woord.

“Meisje”. (pagina 10).

Het hele boek gaat hier eigenlijk over. Het boek begint er al mee, als Fiebie een poster ziet met een moeder en een dochter, die halfnaakt op de foto staan. Verder gaat het hele boek over de vrouwenhandel en vermiste of ontvoerde meisjes.


5. a. Het gedrag van de hoofdpersoon.
Ik vind Fiebie een heel dapper en slim meisje. In moeilijke situaties sleept ze zichzelf er doorheen en is ze voor niemand bang. Ze gedraagt zich al erg volwassen.



b. Analyse van het boek, aan de hand de verschillende begippen.


§1. Personages

De protagonist in de verhaal is Fiebie, er is geen antagonist. Fiebie is een round character.
De personages in dit boek zijn:

- Fiebie Koolveld
Hoofdrolspeelster in dit verhaal. Ze is een dapper en grappig meisje, die ook erg avontuurlijk is. Ze is voor niemand bang. Ze is 13 jaar oud en woont bij de ex-vriend van haar moeder, haar moeder is overleden.

- Johnny
De stiefvader van Fiebie, die ook voor haar zorgt. Hij heeft een drukke baan en is daarom niet vaak thuis.

- Puck
De nieuwe vriendin van Johhny. Fiebie mag haar totaal niet en noemt haar dan ook de ‘stiefheks’.

- Shireen
De baas van Johhny. Ze is fel tegen de handel in jonge meisjes. Zij stuurde Fiebie door naar Van Hamelen Telecom.

- Klimwand
Een jongen van Fiebie’s school, die daar ook handelt in drugs. Hij wil Fiebie in een gat in zijn tuin laten onderduiken, zodat hij losgeld kan eisen van Fiebie’s stiefvader.

- Van Hamelen
Eigenaar van het opsporingsbedrijf Van Hamelen Telecom.

- Happy
Een meisje dat net als Fiebie ook bonnen moet uitdelen voor gratis mobieltjes. Ze is ook een dapper persoon.

- Sacha
De vermiste beste vriendin van Fiebie. Aan het eind van het verhaal blijkt ze dood te zijn, alleen haar vagina is teruggevonden in een pot.

- Mind-your-step
Een Chinees meisje dat op het treinstation tegen iedereen zegt: “Mind you step”. Fiebie weet haar echte naam niet, dus noemt ze haar maar Mind-your-step. Later in het boek wordt ze teruggebracht naar haar familie in China.


§2. Perspectief

Dit verhaal wordt vanuit het ik-perspectief verteld, vanuit Fiebie. In dit verhaal heb je zowel een vertellend- als belevend-ik.


§3. Structuur

Dit verhaal begint ‘Post rem’, dus na de zaak. De verteltijd van dit boek is 222 bladzijden, de vertelde tijd ongeveer een maand. Het eind is gesloten. Er zijn een aantal flashbacks in dit verhaal.


§4. Ruimte

De sfeer in dit verhaal was een beetje droevig. Overal voltrekken zich duisteren zaken en lopen er drugsdealers rond. Niemand is te vertrouwen. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, daarom zijn er veel drugsdealers. Elke ruimte heeft andere personen: thuis is er Fiebie’s vader en stiefmoeder, bij Van Hamelen Telecom Happy en Van Hamelen.


§5. Spanning

Ik voelde me betrokken tot Fiebie, dit verhoogde de spanning. Ook het plot was spannend: ‘Zal Fiebie haar vriendin ooit nog terugvinden?’ .


§6. Stijl
De schrijver van dit verhaal schrijft met kinderlijke woorden, omdat de hoofdpersoon een kind is. Ook is het erg modern, omdat er vaak nieuwe dingen in voor komen, zoals Hyves.

Beeldspraak: ‘Zo traag als een slak op een zondagmiddag’ (pagina 165).


§7. Thema, motief

Een aantal motieven:
- Assepoester motief (dochter-stiefmoederrelatie).
- Eenzaamheid.
- Kindermishandeling.
- Seksualiteit.

Het thema van het verhaal is de moderne samenleving. Je leest in dit boek veel over hoe de wereld er nu uitziet, met moderne internetsites als Hyves bijvoorbeeld.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens


2. Korte samenvatting van de inhoud van het boek.

Fiebie Koolveld is een meisje van 13 jaar oud. Op een maandag hoort ze op school dat haar beste vriendin verdwenen is, Sacha. Fiebie zit op een beetje een rare school. Het schoolplein is bezet door drugsdealers, waarvan de bekendste met puisten Klimwand heet. In het boek zit hij Fiebie de hele tijd achterna. Fiebie woont bij haar stiefvader Johnny. Een biologische vader heeft Fiebie niet echt, omdat ze het product is van een spermabank. De moeder van Fiebie is in de winter ervoor gestorven, en Johnny heeft intussen een nieuwe vriendin. In het echt heeft ze Puck maar wordt door Fiebie stiefheks genoemd. Op een avond gaat ze met Johnny mee naar een galafeest, waar Johnny een toespraak moet houden over het welzijn van kinderen. Op het feest ontmoet ze Shireen, de baas van Johnny. Fiebie wil een goede jurist hebben die de opsporing van haar vermiste vriendin Sacha kan doen. Ze krijgt het adres van Van Hamelen Telecom. Ze gaat er naar toe. Als ze met de metro gaat, ziet ze dat een Chinees meisje, wat ze Mind-your-step noemt omdat dat dat het enige is wat ze zegt, in elkaar geslagen wordt. Ze besluit haar mee te nemen, en ze worden vriendinnen. Mind-your-step wordt teruggebracht door Van Hamelen naar waar ze vandaan kwam. Ze moet bonnen voor een gratis telefoon uitdelen aan meisjes met blond haar. Bij Van Hamelen ontmoet Fiebie ook Happy, een ander meisje dat ook deze taak heeft. Ze gaan naar een feest op een school, en delen de bonnen uit aan kleuters. Daarna gaan ze nog wat drinken in een bar, waar ze besluiten te pokeren. Fiebie heeft bijna geen geld meer, doordat Happy alles heeft gewonnen, ze betalen met een bon voor een gratis mobieltje. Ze hoort van Happy dat Mind-your-step op haar bestemming is aangekomen.

Fiebie bedenkt dat het wel is tijd is om naar de moeder van Sacha te gaan. Die is heel nerveus, omdat de politie komt vertellen dat er wat is gevonden van Sacha. De politie geeft een pot waar de vagina van Sacha inzit. Ze vlucht ermee weg, en komt Klimwand tegen. Ze gaat snel een taxi in want Klimwand wil die pot. Ze gaat naar een afhaalbureau van Van Hamelen, en ziet dat Klimwand haar gevolgd is en binnen loopt. Happy slaat hem met de pot op zijn hoofd, maar dat overleefd hij niet. Dan is er even paniek in de tent en beseft dat ze een goede jurist nodig heeft. Happy doet nu een uitspraak dat er een bedrijf is die in kinderen handelt.

Fiebie gaat naar het bureau van Johnny. Johnny is aan het praten met een jurist en dat is niet voor de oren van Fiebie bestemt en stuurt haar weg. Ze hoort dat Shireen, de baas van Johnny, wil overstappen naar justitie. Ze gaat weg, terug naar de afhaalbalie van Van Hamelen Telecom, en ziet dat Klimwand is opgeruimd. Dat had Happy gedaan, ze had hem in de vriezer gelegd. Dat deden ze wel vaker met blonde meisjes. Die meisjes wilden liever dood dan seksslavin zijn.

Fiebie vertelt happy dat ze geen moeder meer heeft. Happy onthult de handel in meisjes van het Telecom bedrijf. Shireen maakt voor de hele wereld bekend wat kinderhandel inhoudt. Fiebie neemt de papagaai van Van Hamelen mee en laat hem vrij in het park. Ze wordt aangesproken door een soort loverboy maar gaat er niet op in. Ze gaat naar huis en denkt na over de dood van haar moeder, en de eerste bezoeken aan de psychiater, om het te verwerken. Ze besluit het verhaal van Sacha op te schrijven in haar laptop. Haar moeder en Sacha ontmoeten elkaar in de hemel, dat stelt ze zich voor, voor het begin van het verhaal. Ze begint te schrijven. “Ik ben Fiebie Koolveld. Ik ben voor niemand bang.”

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslagen/27995


3. Eerste reactie op het boek.
Dit verhaal was totaal anders dan ik had verwacht. Ik dacht dat het een grappig meisjesboek zou zijn, maar dit was helemaal niet zo. Het boek was juist onthutsend en onverwachts.


4. a. Gevoelens bij het boek (minimaal 2).
Verwarring, omdat ik soms niet snapte waar het over ging. Ik snapte bijvoorbeeld niet wat er nou met Klimwand was gebeurd. Verdriet, omdat het als een klap kwam dat Fiebie’s vriendinnetje Sacha was overleden.


b. Belangrijkste zin.

“Ik ben voor niemand bang”. (pagina 222).

Ik vind deze zin het belangrijkst omdat het boek hier vooral over gaat. Het gaat over dat Fiebie niet alleen de wereld ontdekt, maar ook zichzelf. In haar zoektocht naar Sacha merk je dat Fiebie voor niemand bang is.



c. Belangrijkste woord.

“Meisje”. (pagina 10).

Het hele boek gaat hier eigenlijk over. Het boek begint er al mee, als Fiebie een poster ziet met een moeder en een dochter, die halfnaakt op de foto staan. Verder gaat het hele boek over de vrouwenhandel en vermiste of ontvoerde meisjes.


5. a. Het gedrag van de hoofdpersoon.
Ik vind Fiebie een heel dapper en slim meisje. In moeilijke situaties sleept ze zichzelf er doorheen en is ze voor niemand bang. Ze gedraagt zich al erg volwassen.



b. Analyse van het boek, aan de hand de verschillende begippen.


§1. Personages

De protagonist in de verhaal is Fiebie, er is geen antagonist. Fiebie is een round character.
De personages in dit boek zijn:

- Fiebie Koolveld
Hoofdrolspeelster in dit verhaal. Ze is een dapper en grappig meisje, die ook erg avontuurlijk is. Ze is voor niemand bang. Ze is 13 jaar oud en woont bij de ex-vriend van haar moeder, haar moeder is overleden.

- Johnny
De stiefvader van Fiebie, die ook voor haar zorgt. Hij heeft een drukke baan en is daarom niet vaak thuis.

- Puck
De nieuwe vriendin van Johhny. Fiebie mag haar totaal niet en noemt haar dan ook de ‘stiefheks’.

- Shireen
De baas van Johhny. Ze is fel tegen de handel in jonge meisjes. Zij stuurde Fiebie door naar Van Hamelen Telecom.

- Klimwand
Een jongen van Fiebie’s school, die daar ook handelt in drugs. Hij wil Fiebie in een gat in zijn tuin laten onderduiken, zodat hij losgeld kan eisen van Fiebie’s stiefvader.

- Van Hamelen
Eigenaar van het opsporingsbedrijf Van Hamelen Telecom.

- Happy
Een meisje dat net als Fiebie ook bonnen moet uitdelen voor gratis mobieltjes. Ze is ook een dapper persoon.

- Sacha
De vermiste beste vriendin van Fiebie. Aan het eind van het verhaal blijkt ze dood te zijn, alleen haar vagina is teruggevonden in een pot.

- Mind-your-step
Een Chinees meisje dat op het treinstation tegen iedereen zegt: “Mind you step”. Fiebie weet haar echte naam niet, dus noemt ze haar maar Mind-your-step. Later in het boek wordt ze teruggebracht naar haar familie in China.


§2. Perspectief

Dit verhaal wordt vanuit het ik-perspectief verteld, vanuit Fiebie. In dit verhaal heb je zowel een vertellend- als belevend-ik.


§3. Structuur

Dit verhaal begint ‘Post rem’, dus na de zaak. De verteltijd van dit boek is 222 bladzijden, de vertelde tijd ongeveer een maand. Het eind is gesloten. Er zijn een aantal flashbacks in dit verhaal.


§4. Ruimte

De sfeer in dit verhaal was een beetje droevig. Overal voltrekken zich duisteren zaken en lopen er drugsdealers rond. Niemand is te vertrouwen. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, daarom zijn er veel drugsdealers. Elke ruimte heeft andere personen: thuis is er Fiebie’s vader en stiefmoeder, bij Van Hamelen Telecom Happy en Van Hamelen.


§5. Spanning

Ik voelde me betrokken tot Fiebie, dit verhoogde de spanning. Ook het plot was spannend: ‘Zal Fiebie haar vriendin ooit nog terugvinden?’ .


§6. Stijl
De schrijver van dit verhaal schrijft met kinderlijke woorden, omdat de hoofdpersoon een kind is. Ook is het erg modern, omdat er vaak nieuwe dingen in voor komen, zoals Hyves.

Beeldspraak: ‘Zo traag als een slak op een zondagmiddag’ (pagina 165).


§7. Thema, motief

Een aantal motieven:
- Assepoester motief (dochter-stiefmoederrelatie).
- Eenzaamheid.
- Kindermishandeling.
- Seksualiteit.

Het thema van het verhaal is de moderne samenleving. Je leest in dit boek veel over hoe de wereld er nu uitziet, met moderne internetsites als Hyves bijvoorbeeld.


§8. Titel, ondertitel, motto
De verklaring van de titel is dat de woorden ‘Echt Sexy’ een soort uitdrukking is die Fiebie een aantal keer herhaalt. In het boek zegt ze het twee keer:

“Misschien heeft iemand haar ook wel in een niet normaal anaal gat in de grond gestopt. Echt sexy” (blz. 133)

“Maar het leukst zijn woorden die van hun betekenis zijn losgezongen”, zei ze. “Die vind ik echt sexy.” (Fiebies echte moeder tegen Fiebie) (pagina 39).


§9. De schrijver

Renate Dorrestein.
Al op jonge leeftijd, namelijk de lagere school, begon ze met schrijven. Renate Dorrestein werd op 25 januari 1954 geboren in Amsterdam. Daar groeide ze in een rooms-katholiek gezin op in Amstelveen. Haar vader was advocaat, haar moeder voor haar huwelijk onderwijzeres.

In 1972 behaalde Renate haar gymnasiumdiploma aan het Keizer Karel College in Amstelveen. Daarna begon ze te werken als leerling-journalist bij Libelle en Panorama. Ze reisde voor Panorama de hele wereld af en vormde daardoor haar persoonlijkheid en dus ook haar schrijfstijl. Een aantal jaar later, in 1977, verliet ze dit blad en ging ze voor andere bladen schrijven zoal Opzij, Viva en de Tijd.

In 1982 werd ze redacteur van het tijdschrift LOVER, waar ze momenteel ook ambassadeur voor was. Hierdoor ontwikkelde ze zich verder in de feministische richting. Dit is ook te merken in het boek wat ik heb gelezen, ‘Echt Sexy’. Ze hielp daarom ook in 1986 de Anna Bijns Stichting op te richten, die elke twee jaar een speciale prijs uitlooft voor ‘de vrouwelijke stem in de letteren’.

Dingen die een enorme invloed hebben gehad op haar schrijfstijl en haar persoonlijkheid zijn de zelfmoord van haar zusje en die ziekte ME, waar ze ruim tien jaar mee heeft geworsteld.

In 1983 debuteerde Renate Dorrestein met de roman ‘Buitenstaanders’. Daarna schreef ze nog veel meer boeken, zoals ‘Vreemde streken’, ‘Zolang er leven is’ en ‘Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor’.

Voor haar boeken kreeg Renate vele prijzen, zoals de Jonge Gouden Uil en de Annie Romein Prijs.

In de jaren 80 bleek al dat Renate’s romans vele kenmerken gingen vertonen van het genre ‘gothic novel’, ook wel ‘female gothic’ genoemd. Renate was de eerste Nederlandse auteur die een moderne draai aan dit genre kon geven. Waan en werkelijkheid liepen in haar boeken vaak in elkaar over.

Renate laat in veel van haar boeken zien dat het ‘kwaad’ vaak dicht bij huis is. Ze schrijft ook vaak over gezinnen, en wie de meeste macht in een huishouding heeft. Ze kan zich erg goed verplaatsen in kinderen. Ten slotte schrijft ze ook nog vaak over het thema ‘schuldgevoel’. Ook al zijn haar onderwerpen vaak erg heftig en aangrijpend, ze schrijft er erg luchtig over. Dat is dan ook één van haar meest uitgesproken kenmerken: humor.

Bronnen:
- http://www.renatedorrestein.nl/index.php?id=6
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Renate_Dorrestein
- http://www.scholieren.com/boekverslagen/27995


c. Mening over de uitwerking van het verhaal/de manier van schrijven door de schrijver.

Ik vind dat Renate Dorrestein dit boek leuk heeft geschreven. Ze heeft een grappige schrijfstijl en je aandacht blijft erbij.



6. Verdiepingsopdracht.

Hoefde bij dit boek niet, omdat we als de leesautobiografie hadden gemaakt.


7. Slotevaluatie.

- Wat is me het meest opgevallen/zal me het meest bijblijven bij het lezen van het boek?
Ik denkt toch dat dat het ongelukkige einde van Sacha zal zijn.

- Wat is me het meest opgevallen/zal me het meest bijblijven bij het verwerken van het boek?
Dat ik het niet een heel leuk boek vond, terwijl ik had verwacht dat het boek heel geschikt voor mij was.

- Hoe ging het lezen van het boek (wat was moeilijk, verwarrend, aangenaam of onduidelijk?
Op sommige momenten was het boek een beetje onduidelijk. Zie bijv. vraag 4a.

- Wat heb ik van dit boek geleerd?
Dat je verder komt door in jezelf te geloven en dat je niet voor iedereen bang moet zijn.

REACTIES

B.

B.

Heel erg bedankt! Goed boekverslag :D

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echt sexy door Renate Dorrestein"