Echt sexy door Renate Dorrestein

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Echt sexy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1145 woorden
  • 14 juni 2010
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
19 keer beoordeeld

Boekcover Echt sexy
Shadow

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die hun ongeboren baby alvast hadden aangemeld bij Hyves, een vriendennetwerk op internet. Een knal in mijn hoofd was het gevolg. Hoe krankzinnig kan het leven worden? Echt sexy doet er nog een …

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die …

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die hun ongeboren baby alvast hadden aangemeld bij Hyves, een vriendennetwerk op internet. Een knal in mijn hoofd was het gevolg. Hoe krankzinnig kan het leven worden? Echt sexy doet er nog een schepje bovenop, om te laten zien wat de consequenties zouden kunnen zijn. 
Maak kennis met Fiebie Koolveld, mijn dertienjarige heldin. Bij haar op het schoolplein maken minderjarige dealers de dienst uit, in garageboxen en fietstunnels voltrekken zich duistere zaken, en volwassenen geven niet thuis. Vaak heeft Fiebie het gevoel dat zij de enige op aarde is die zou willen dat iedereen wat minder gemeen was. Wanneer haar beste vriendinnetje op een dag spoorloos verdwijnt, begint Fiebie, in de hoop haar terug te vinden, aan een lange zwerftocht door de stad. Opgejaagd door een griezelige jongen die erop uit is háár te laten verdwijnen, dromend over haar moeder in Oezbekistan en hunkerend naar Johnny, bij wie zij in huis woont, belandt ze ten slotte bij Van Hamelen, expert in het opsporen van vermiste meisjes. En dan komt ze niet alleen achter bepaalde economische wetten, ze ontdekt ook zichzelf. In Echt Sexy gaat een onthutsende wereld open. Het is de onze.

Echt sexy door Renate Dorrestein
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Algemene gegevens
Auteur: Renate Dorrestein
Titel: Echt Sexy
Plaats van uitgave: Groningen/Houten
Jaar van uitgave (1e druk): 2007

1 Maak zelf een samenvatting van de inhoud van het boek in 180 tot 220 woorden. (aantal woorden vermelden)
Fiebie Koolveld is een meisje van 13 jaar. Ze woont bij haar vader. Dit is echter niet haar echte vader omdat ze een product is van de spermabank. Ze komt er op school achter dat haar vriendin is vermist. Het hele boek gaat hier verder op in. Bij haar zoektocht wordt ze achternagezeten door een jongengenaamd Klimwand. Een bekende drugsdealer op haar school.Bij de zoektocht naar Sascha gebeuren er de vreemdste dingen. Bij een galafeest van Johny ontmoet ze Shereen. De baas van Johny. Die geeft haar een adres van Van Hamelen. Dit is volgens Shireen een goed opsporingsbedrijf. Als Fiebie hier aan komt ontmoet ze Van. Deze wil Fiebie helpen maar Fiebie moet ook iets terug doen. Folders uit delen met gratis mobiels. Als ze terug gaat naar de moeder van Sascha komen ze tot een rare ontdekking. De politie geeft een pot af met daarin de vagina van Sascha. Ze gaan terug naar Van Hamelen waar ze een meisje van 5 onder invloed van drugs zien. Ook komt Klimwand bij het bedrijf. Happy slaat op een gegeven moment de pot op Klimwand die dit niet overleeft. Als ze erachter komt dat Van Hamelen een vrouwen handel bedrijf is vluchten Van en Happy naar het buitenland. Fiebie besluit het verhaal over Sascha op haar laptop te typen.

(218 woorden)

2 Vorm en inhoud
a Leg uit wat opvalt aan de vorm van het boek.

Beschrijf voor onderstaande punten zo objectief mogelijk hoe het werk is geschreven en waaruit dat blijkt.


Uitwerking
1 verhaallijn(en)
Er is in dit verhaal 1 Verhaallijn. Dit is het verhaal verteld in de ogen van Fiebie Koolveld.

2 gebruik van tijd
Het verhaal van Fiebie word in Chronologische volgorde vertelt. Het komt echt wel soms voor dat er een kleine flashbacks komen maar deze zijn heel erg klein.

3 vertelperspectief
Fiebe verteld het verhaal met de Ik-vertelswijze. Ze verteld het verhaal tegen een soort denkbeeldige luisteraar.

4 titelverklaring
De uitdrukking “Echt Sexy” word twee keer gebruikt in het boek. Ik citeer: “Maar het leukste zijn de woorden die van hun betekenis zijn losgezongen,’ zei ze. ‘Die vind ik echt sexy.’”

5 verteltijd vs vertelde tijd
De verteltijd van dit boek is 183 bladzijden die zijn verdeelt onder 12 hoofdstukken.

De vertelde tijd(in hoeveel tijd het verhaal zich afspeelde) is ongeveer 1 tot 2 weken.

6 taalgebruik
Het taalgebruik van dit boek is heel erg apart. Ze gebruikt veel zelfgemaakte woorden in het boek en maakt ook gebruik van raptaal in korte stukjes. Ook worden er soms Engelse woorden en Nederlandse woorden door elkaar gehaald. Kortom de schrijver probeert jongeren taal te imiteren.

7 hoofdstukindeling
Alle 12 hoofdstukken zijn getiteld. Wat opvalt is dat elk hoofdstuk begint met “Samen”. Het boek geeft hier geen duidelijk betekenis aan wat dit betekent.

8 overig
Het boek speelt zich af in Amsterdam. Dit werd duidelijk gemaakt doordat ze gebruik maakte van het Artis die zich alleen in Amsterdam bevind.

b Leg uit wat opvalt aan de inhoud van het boek.
Beschrijf voor onderstaande punten hoe jij het werk interpreteert. (inhoud = subjectief)

Uitwerking

1 belangrijkste personages
Belangrijkste personage : Fiebie Koolveld.

Fiebie Koolveld is de hoofdpersoon in die boek. Je komt alles over haar te weten. Haar gedrag en haar gedachten. Ze ontwikkelt zich in dit boek ook. Dit is ook een karakter.

Johny, de “vader” van Fiebie is een bijfiguur. Je komt niet super veel over hem te weten. Wel dat hij een rijk man is en veel levenservaring heeft. Een type dus.

Over Puck kom je bijna niks te weten. Behalve dat Fiebie haar niet mag en haar een stiefheks vind blijft deze op de achtergrond. Ook een type.

Van Klimwand kom je toch meer te weten. Klimwand volgt Fiebie de hele reis en hierdoor kom je meer over hem te weten. Toch is hij een bijfiguur en duidelijk een type.

Sasha is een hoofdpersoon. Ondanks je haar nog nooit gezien hebt heeft ze toch een hele belangrijk rol in dit verhaal. Ze is echter wel een type.

Mind-Your-Step is een bijfiguur. Je komt veel van haar te weten maar zonder haar was het boek nog goed verlopen. Je ziet wel dat ze zich ontwikkelt in het boek maar niet zo veel and Fiebie. Ook een type dus.

2 belangrijkste gebeurtenissen
De belangrijkste gebeurtenis van dit boek is de ontvoering van Sasha. Het hele boek draait hier om en zonder deze gebeurtenis zou het hele boek onzin zijn.

3 tijd en ruimte
Het boek speelt zich af in Amsterdam. Dit is af te lijden uit dat ze soms in de dierentuin Artis komt en vaak met de metro gaat.

De tijd waar het boek zich afspeelt is recent. Wat mij opviel is dat ze sprak over nintendo Wii dozen. Deze zijn nog maar kort geleden uit en het boek moest zich dus hebben afgespeeld na 2007 aangezien de wii in 2007 uit kwam.

4 motieven
Ontvoering, vermissing, prostitutie, moord, bedreiging, vrouwenhandel, necrofilie.

5 symboliek
-

6 motto
No man is a island, entire of himself.

7 eind
Het boek heeft een gesloten einde. Je komt er achter wat er met Sascha gebeurt is. Wat Van Hamelen voor gedrijf was enzovoort.

8 overig
-

3 Welke vragen roept de tekst tijdens het lezen op en welke antwoorden krijg je? Welke vragen worden niet beantwoord en/maar wat zou volgens jou het antwoord kunnen zijn?

vragen antwoorden

1 Wat is er met Sascha gebeurt?
Sascha is in de vrouwenhandel terecht gekomen en is vermoord.

2 Hoe kan Van Hamelen zomaar gratis mobiels uitdelen?
Van Hamelen gaf de meisjes geen gratis mobiel maar ontvoerde de meisjes en gebruikte de meisjes in de vrouwenhandel

3 Wat voor schreeuwen hoort Fiebie bij Van Hamelen?
Het is de papagaai, Nokia, die dat doet.

4 Waar blijft dat meisje van 5 die ze niet meer terug ziet komen bij Van Hamelen?
Hier is geen antwoord op gekomen maar ze vertellen later wel dat het meisje onder invloed van drugs is gebracht dus waarschijnlijk is ze misbruikt.

5 Wat is er nu allemaal gaande bij dat bedrijf Van Hamelen want hier klopt iets niet.
Van Hamelen was een vrouwenhandelaarbedrijf. Ze handelden in vrouwen.

4 eigen mening
-

5 Omschrijf in algemene termen, dus losgekoppeld van de inhoud, het thema van het verhaal. Zorg voor voldoende argumenten waarbij je de inhoud wel mag noemen. Gebruik ongeveer 80 tot 120 woorden.

Het thema van dit boek is de seksualisering van de samenleving. Dit staat in het boek centraal. Dit kom onder verschillende motieven aan de orde. Zoals vrouwenhandel, prostitutie enz. De voorkant van het boek geeft aan al een soort beeld van het thema. Je ziet hier onder et rokje door van een meisje maar je kan het net niet zien. Ook heb je de poster van Scarlet One. Dit is een heel klein kind en hiermee willen ze(voor mijn idee) laten zien dat steeds jongere mensen aan seksualiteit beginnen.

(89 woorden)





REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echt sexy door Renate Dorrestein"