Echt sexy door Renate Dorrestein

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Echt sexy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1279 woorden
  • 8 juni 2009
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
18 keer beoordeeld

Boekcover Echt sexy
Shadow

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die hun ongeboren baby alvast hadden aangemeld bij Hyves, een vriendennetwerk op internet. Een knal in mijn hoofd was het gevolg. Hoe krankzinnig kan het leven worden? Echt sexy doet er nog een …

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die …

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die hun ongeboren baby alvast hadden aangemeld bij Hyves, een vriendennetwerk op internet. Een knal in mijn hoofd was het gevolg. Hoe krankzinnig kan het leven worden? Echt sexy doet er nog een schepje bovenop, om te laten zien wat de consequenties zouden kunnen zijn. 
Maak kennis met Fiebie Koolveld, mijn dertienjarige heldin. Bij haar op het schoolplein maken minderjarige dealers de dienst uit, in garageboxen en fietstunnels voltrekken zich duistere zaken, en volwassenen geven niet thuis. Vaak heeft Fiebie het gevoel dat zij de enige op aarde is die zou willen dat iedereen wat minder gemeen was. Wanneer haar beste vriendinnetje op een dag spoorloos verdwijnt, begint Fiebie, in de hoop haar terug te vinden, aan een lange zwerftocht door de stad. Opgejaagd door een griezelige jongen die erop uit is háár te laten verdwijnen, dromend over haar moeder in Oezbekistan en hunkerend naar Johnny, bij wie zij in huis woont, belandt ze ten slotte bij Van Hamelen, expert in het opsporen van vermiste meisjes. En dan komt ze niet alleen achter bepaalde economische wetten, ze ontdekt ook zichzelf. In Echt Sexy gaat een onthutsende wereld open. Het is de onze.

Echt sexy door Renate Dorrestein
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

INFORMATIE AUTEUR
Renate Dorrestein werd op 25 januari 1954 in Amsterdam geboren. Ze groeide op in een rooms-katholiek gezin. Haar vader was advocaat, haar moeder voor haar huwelijk onderwijzeres. Al op de lagere school begon ze met schrijven.
In 1972 behaalde Renate haar gymnasiumdiploma aan het Keizer Karel College in Amstelveen, waarna ze besloot niet te gaan studeren, maar te gaan werken. Ze werd verslaggeefster bij het weekblad Panorama en reisde daarvoor de hele wereld af. In 1977 verliet ze dit tijdschrift en werkte in de daaropvolgende jaren voor verschillende andere bladen, waaronder Opzij, Viva en De Tijd. In deze periode was de Tweede Feministische Golf in Nederland op z’n hoogtepunt. Met haar columns en artikelen beoogde Dorrestein de wereld wakker te schudden en te provoceren. Ook hielp zij in 1986 de Anna Bijns Stichting op te richten, die elke twee jaar een speciale prijs uitlooft voor ‘de vrouwelijke stem in de letteren’.
De zelfmoord van haar zusje in 1979 heeft op haar persoonlijkheid en haar schrijverschap een enorme invloed gehad, net als later de ziekte ME, die haar ruim tien jaar lang het leven moeilijk maakte.


PERSONAGES
Fiebie Koolveld:
Ze is geobsedeerd door haar 'pleegvader' Johnny. Haar moeder is overleden, maar ze doet net alsof ze nog bestaat en ergens anders is. Ze wil de wereld verbeteren, en vind vele dingen niet kunnen. Ze is bang voor klimwand, een drugsdealer. Hij heeft haar verdwijning in scene gezet, omdat hij geld wilt zien van Johnny. Fiebie is snel geneigd om als er wat gebeurd, gelijk 112 te bellen. Ze probeert haar vriendin terug te vinden door bij Van Hamelen te werken. Hij is alleen bezig met smerige zaakjes, terwijl ze het niet weet. Ze ontdekt daarom hoe de wereld in elkaar zit.

Johnny:
Een erg opschepperig typje. Hij is advocaat en heeft zich opgewerkt. Hij weet dat Fiebie helemaal gek van hem is. Hij heeft ook best wel een air. Hij gebruikt ook veel jongere taal, en voelt zich erg belangrijk. Hij heeft verder geen grote rol in het verhaal.

Klimwand:
Een pestkop, een drugsdealer, iemand die Fiebie dwars wilt zitten. Iedereen is bang voor hem. Klimwand is ook erg gewelddadig, hij wil het zo en niet anders. Hij zit Fiebie elke keer achterna. Hij zoekt haar altijd op, hij wil belangrijk gevonden worden.

Puck:
De ‘stiefheks’ volgens Fiebie. Puck heeft een eigen bedrijfje, en is daar druk mee bezig. Fiebie verbaasde zich daarover, want die had dat niet verwacht. Puck is nogal onhandig voor de rest, en vergeet wel eens wat dingen. Fiebie denkt over haar dat ze als ‘werkster’ hier werkt, want Johnny kan daar toch niet op vallen? Die houdt toch alleen van haar moeder? Maar Puck bedoelt het eigenlijk altijd wel goed, ze heeft af en toe van die opmerkingen die ze niet moet maken. Zoals ze goed op haar ‘doosje’ moet letten. Maar ze wilt eigenlijk ook alleen maar een goede band met Fiebie.

Sascha:
Het verdwenen vriendinnetje van Fiebie. Ze was het laatst op het schoolplein gezien, en daarna verdwenen.


Van Hamelen:
Een jongen met vreemde trekjes. Op het eerste gezicht lijkt hij niet echt sympathiek. Hij lijkt onervaren, omdat hij niets in zijn kamer heeft staan. Hij wil dat Fiebie komt werken, om alle schade af te betalen. Ondertussen ‘dood/vriest’ hij onschuldige meisjes in, die zouden kunnen worden gebruikt voor meidenhandel.

Happy:
Een handlanger van Van Hamelen. Zij spoort niet helemaal, ze is druk en kan zomaar uit het niets ontzettend boos worden. Het lijkt wel of ze gebruikt, want anders valt haar gedrag niet te verklaren. Ze neemt Fiebie ook mee naar lollipopparty’s waar ze meiden een pamflet met gratis mobieltjes aanbieden, voor ‘veiligheid’.

Shireen:
Een collega van Johnny. Ze is de baas van hem. Ze werkt bij het bedrijf, maar ondertussen is ze bezig met een ander project. Shireen heeft Fiebie naar Van Hamelen gestuurd, maar waarom? Dat is niet helemaal duidelijk. Shireen bedoelt het denk ik wel goed, maar heeft niet overal goede informatie over.

SAMENVATTING
Fiebie Koolveld is een meisje van 13 jaar oud. Op een maandag hoort ze op school dat haar beste vriendin Sascha is verdwenen. Op Fiebie’s school is het schoolplein bezet door drugsdealers, waarvan de bekendste Klimwand is, een vieze jongen met allemaal puisten op zijn gezicht. In het boek zit hij Fiebie de hele tijd achterna. Fiebie woont bij haar stiefvader Johnny. Fiebie heeft geen biologische ouders meer, haar moeder stierf de afgelopen winter, haar vader kent ze niet want ze is verwekt door middel van de spermabank. Johnny heeft intussen een nieuwe vriendin, Puck.

Klimwand gechanteerd Fiebie voor allerlei dingen, onder andere voor een kaartje voor het gala van haar stiefvader Johnny waar ze die avond naar toe zou gaan. s' Avonds gaan ze met Johnny mee naar een galafeest, waar Johnny een toespraak moet houden over het welzijn van kinderen. Op het feest ontmoet Fiebie Shireen, de baas van Johnny. Fiebie wil een goede jurist hebben die de opsporing van haar vermiste vriendin Sacha kan doen. Ze krijgt het adres van Van Hamelen Telecom. De volgende dag gaat ze naar Van Hamelen toe. Ze gaat er naar toe. Als ze met de metro gaat, ziet ze dat een chinees meisje dat daar bedelt, die ze Mind-your-step noemt, in elkaar wordt geslagen. Ze besluit haar mee te nemen, en ze worden vriendinnen. Van Hamelen belooft Mind-your-step terug te brengen naar waar ze vandaan kwam. Als tegenprestatie moet ze voor van Hamelen bonnen uitdelen voor een gratis telefoon uitdelen, aan meisjes met blond haar. Bij Van Hamelen ontmoet Fiebie ook Happy, een ander meisje dat ook deze taak heeft.

Fiebie gaat naar de moeder van Sacha. Die is heel nerveus, omdat de politie komt vertellen dat er wat is gevonden van Sacha. De politie geeft een pot waar de vagina van Sacha inzit. Fiebe vlucht ermee weg, en komt Klimwand tegen. Ze gaat snel een taxi in want Klimwand wil de pot. Ze gaat naar een afhaalbureau van Van Hamelen, en ziet dat Klimwand haar gevolgd is en binnen loopt. Happy slaat hem met de pot op zijn hoofd, maar dat overleefd hij niet. Fiebie raakt in paniek en beseft dat ze een goede jurist nodig heeft. Happy verteld dan dat Van Hamelen een bedrijf is dat met kinderen handelt.
Later komt ze terug bij de afhaalbalie van Van Hamelen Telecom, en ziet dat Klimwand is opgeruimd. Dat had Happy gedaan, ze had hem in de vriezer gelegd. Dat deden ze wel vaker met blonde meisjes. Happy verteld dat die meisjes wilden liever dood dan seksslavin zijn. Happy onthult de handel in meisjes van het Telecom bedrijf. Shireen maakt voor de hele wereld bekent wat kinderhandel inhoudt. Fiebie gaat naar huis en denkt na over de dood van haar moeder, en de eerste bezoeken aan de psychiater om de dood te verwerken. Ze besluit het verhaal van Sacha op te schrijven in haar laptop. Haar moeder en Sacha ontmoeten elkaar in de hemel, dat stelt ze zich voor, Ze begint te schrijven. “Ik ben Fiebie Koolveld. Ik ben voor niemand bang.”

RECENSIES
De kritiek is over het algemeen lovend over het werk van Renate Dorrestein:

Ze deelt met Hitchcock een bijzonder gevoel voor spanning. Die spanning weet ze zo op te voeren dat je tot aan het einde toe uit balans bent.

- The Wall Street Journal
"Als er één auteur is die in de huid van haar personages weet te kruipen, dan is zij het wel."

- Irish Examiner
"Wat vooral aanspreekt – en daarin ligt haar kracht – is de gedrevenheid die Dorrestein haar personages meegeeft. Hun overlevingsdrang en moed zijn onbegrensd, en hun eenzaamheid is daardoor des te meer invoelbaar."

- De Volkskrant
"Een waarlijk moedige schrijfster."

- The Independent

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echt sexy door Renate Dorrestein"