Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Echt Emma door Caja Cazemier

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Echt Emma
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1196 woorden
  • 4 maart 2014
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
42 keer beoordeeld

Boekcover Echt Emma
Shadow
Echt Emma door Caja Cazemier
Shadow

Echt Emma door Caja Cazemier

Andere boeken: Verliefd op je leraar, Te snel, Iets van mij, De eerste keer, Knalhard, Offline, Vliegende start, Kussen en krullen, Brugklassers, Windkracht Merel, Op jezelf, Maak er wat van

Gewonnen prijzen: 2008 - Caja won met haar boek Vamp de Prijs van de Jonge Jury

Uitgever/Druk:

Ploegsma. Aantal bladzijden: 150. Jaar van uitgave: 2009.

De samenvatting

Het verhaal gaat over een zestienjarig meisje: Emma. Emma heeft verkering met Ben, een jongen uit haar klas. Maar na een tijdje maakt ze het uit omdat ze geen gevoelens meer voor hem heeft. Ze maakt een erg moeilijke tijd door. Dit met name omdat haar moeder alleen maar met zichzelf bezig is. Ze voelt zich vaak alleen en eenzaam en dit ook omdat ze Ben niet meer heeft. Emma speelt saxofoon en zit in een band. Na een tijdje wordt ze verliefd op Stijn, een jongen uit de band. Emma en Stijn vinden elkaar heel leuk en krijgen verkering. Met haar ouders wil Emma hier niet over praten omdat ze vind dat zij haar niet begrijpen. Ze merkt ook steeds meer dat ze totaal niet op haar ouders lijkt en heeft het gevoel dat ze er niet bij hoort. Nadat ze er op een avond naar vraagt vertelt haar moeder haar dat Sander, de man van Emma’s moeder, niet de echte vader van Emma is omdat de moeder van Emma geen kinderen kon krijgen. Voordat de moeder van Emma en Sander gingen trouwen, was Sander al een keer eerder getrouwd geweest en uit dat huwelijk was een kind gekomen. Zelf wouden de moeder van Emma en Sander ook nog kinderen. Daarom hadden Sander en de moeder van Emma een donor gebruikt.

Emma schrikt ontzettend van dit nieuws en loopt boos weg. In die periode wil ze niks meer met haar moeder of Sander te maken hebben.

Een tijd lang heeft Emma dan ook naar haar biologische vader gezocht, maar die heeft ze nooit gevonden. Uiteindelijk realiseert Emma zich dat Sander, ondanks dat hij niet haar biologische vader is, een geweldige vader is waar ze van houdt.

De verhaalanalyse

  1. De titel: waarom heet het boek zo? Leg uit met minimaal 1 voorbeeld uit het boek!

Het boek heet ‘Echt Emma’ omdat in het verhaal duidelijk wordt wat er zich daadwerkelijk in Emma haar leven heeft afgespeeld. Je leert dus als ware ‘de echte Emma’ kennen. In het boek lees je wat Sander, de vader van Emma, tegen haar op bladzijde 105 zegt : ‘ “Dochter” heeft meer betekenissen Emma.  Ik ben dan in biologische zin niet je vader, ik vóél me wel je vader. Dat maakt jou tot mijn dochter.’

  1. Wie is de hoofdpersoon? Beschrijf: 1) leeftijd 2) uiterlijk 3) karakter 4) milieu.

De hoofdpersoon van dit boek is Emma. Emma is zestien jaar, en draagt haar haar vaak een beetje slordig in een staart. Ook staat in het boek dat ze een beetje mollig is. Erg veel is ze daar niet mee bezig al staat in het boek: ‘Ik droeg, hoewel ik dat niet vaak deed omdat ik mezelf daarvoor te dik vond, een rokje en een hemd.’  Emma bespeelt een instrument, een saxofoon. Haar karakter is vriendelijk naar anderen toe maar ook is ze af en toe wel achterdochtig. Emma komt uit een gezin met een vader, moeder en een halfbroer Remi.

  1. Geef een korte beschrijving van de andere belangrijke personen.
  • Ben; is in het begin van het boek het vriendje van Emma.
  • Karlijn; Emma’s beste vriendin. Emma gaat altijd naar haar toe om haar problemen te vertellen.
  • Stijn; zit in de band waar Emma ook in speelt. Hij speelt net als Emma saxofoon. Stijn wordt later in het boek het vriendje van Emma.
  • Marie; de moeder van Emma. Zij zit in de overgang en is daarom veel met zichzelf bezig.
  • Sander; de vader van Emma.
  • Remi; de halfbroer van Emma, hij is twintig en is de zoon van Sander, uit Sanders vorige huwelijk. Remi trouwt in het boek met Amber die zwanger is. Ze vangt Emma op als haar zusje. 
  1. Tijd:  wanneer speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in de tijd van nu. Want bijvoorbeeld op bladzijde 100 is te lezen: ‘Langzaam haalde ik mijn mobiel weer tevoorschijn en toetste op ‘thuis’.’

  1. Vertelwijze: is het een ik-verhaal of vertelt iemand anders het verhaal? Leg uit met minimaal 1 voorbeeld uit het boek!

Het boek is verteld in een ik-vorm. Dit kun je zien op bijvoorbeeld bladzijde 94: ‘Ik ritste het zijvak van mijn saxofoonkoffer open en haalde een zware stift tevoorschijn’.

  1. Hoe lang duurt het verhaal? Leg uit met minimaal 1 voorbeeld uit het boek!

Het verhaal speelt zich af in een periode van een half jaar. In het boek staat geen duidelijk citaat hierover.

  1. Chronologie: wordt het verhaal chronologisch verteld of zijn er flashbacks? Leg uit met minimaal 1 voorbeeld uit het boek!

Meestal wordt het verhaal chronologisch verteld. Maar er zijn ook flashbacks, bijvoorbeeld dat de ouders van Emma vertellen over dat ze zestien jaar geleden Emma wouden ‘maken’ maar dat ze onvruchtbaar was. Bijvoorbeeld op bladzijde 106: ‘’Zestien jaar geleden vond bijna iedereen dat het beter was om het aan niemand te vertellen.’’

  1. Ruimte: waar speelt het verhaal zich af? Leg uit met minimaal 1 voorbeeld uit het boek!

Het verhaal speelt zich vooral af bij Emma thuis, op school of bij Remi en Amber thuis. Bij het huis van Remi en Amber kwam Emma graag. Dit kun je bijvoorbeeld lezen op bladzijde 10: ‘Remi en Amber woonden in een piepklein huisje, dat niet meer dan een bouwval was geweest toen ze het kochten. Ze hadden het zelf helemaal opgeknapt. Het was erg mooi geworden en ik kwam hier graag’.

  1. Omschrijf de sfeer in het boek. Leg uit met minimaal 1 voorbeeld uit het boek!

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Het verhaal speelt zich vooral af bij Emma thuis, op school of bij Remi en Amber thuis. Bij het huis van Remi en Amber kwam Emma graag. Dit kun je bijvoorbeeld lezen op bladzijde 10: ‘Remi en Amber woonden in een piepklein huisje, dat niet meer dan een bouwval was geweest toen ze het kochten. Ze hadden het zelf helemaal opgeknapt. Het was erg mooi geworden en ik kwam hier graag’.

  1. Omschrijf de sfeer in het boek. Leg uit met minimaal 1 voorbeeld uit het boek!

De sfeer in het boek als Emma erachter komt dat Sander haar biologische vader niet is, is gespannen. Emma is teleurgesteld en boos, en ze heeft ook veel vragen naar wie haar biologische vader dan wél is. Dit kun je bijvoorbeeld ook lezen op bladzijde 61: ‘Aangenaam.. ik ben Emma, dochter van Marie en …. Niet van Sander dus. Maar van wie dan wel?’

Mijn mening

Ik vond het verhaal verrassend, omdat ik het einde niet had zien aankomen. Ik had verwacht dat ze haar biologische vader wel zou gaan vinden, maar tevergeefs. Ze accepteerde in het eind van het boek hoe haar leven was, zonder haar biologische vader. En ze gaf toe dat ze enorm veel van Sander hield. Ook vond ik het verhaal spannend omdat ik, toen ik eenmaal in het verhaal zat graag wou weten hoe het af liep en er veel spannende dingen in gebeurden.  Bijvoorbeeld toen ze in haar eentje op zoek was naar haar biologische vader, of toen ze het uitmaakte met haar vriendje Ben.

Ook vond ik het een best schokkend verhaal, omdat het natuurlijk niet zomaar iets is om te horen dat de vader waar je al heel je leven van houdt ineens je echte vader niet is.

REACTIES

Da

Da

Goed gedaan!!!

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echt Emma door Caja Cazemier"