Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Samenvatting

Proloog: Een vreemdeling gaat op bezoek bij Willem Logen, een machinist met pensioen. Hij vraagt het ware verhaal van een gebeurtenis in 1982. Ze waren beiden betrokken.Fred Benter en Donald de Wacht zitten iets te drinken in de Elevator. De barman ziet plots het lijk van Mischa Baarl, de uitbater van de tent, in de lift liggen. De politie wordt er bij gehaald, hoofdinspecteur Sidjon Kylow wordt met het onderzoek belast.

Mischa Baarl is neergeschoten, het gaat dus duidelijk om moord. Alle aanwezigen worden ondervraagd, ook Benter en de Wacht. De Wacht is journalist bij een plaatselijke krant en kon dus een prachtig verslag maken. Benter was advocaat, maar is in Zwolle juridisch adviseur geworden.De volgende dag hadden ze afgesproken op het terras tegenover de Elevator. Ze ontmoeten er Jaël, de serveerster. Beiden kenden ze Baarl uit de tijd dat ze nog samen protesteerden tegen van alles en nog wat.

Op de stafvergadering brengt hoofdinspecteur Kylow verslag uit. Baarl is vermoord in de kelder, waar een kogel en enkele voetafdrukken gevonden zijn.

Kylow heeft een afspraak met Johan Kamps, een informant van de politie. Baarl wou blijkbaar een goktent openen en daar waren de andere gokbazen niet tevreden mee. Uit Kylow’s gesprek met Dieter Stauff, de baas van de Play Happy, blijkt dat de gokbazen geen verdachten zijn, volgens hen zou Baarl toch failliet gaan.Jacob Klinker werkte op een advocatenkantoor, hij was rijk en succesvol. Na een vermoeiende dag at hij Chinees en bestelde een prostituee. Even later vond Jerzy Sobieski, de nachtwaker, hem, dood in een olievat gedumpt. Karel Zadig zou het onderzoek leiden.

Donald de Wacht en Fred Benter kenden ook dit slachtoffer uit hun actieverleden. Samen zoeken ze een verband tussen de moorden. Het enige wat ze kunnen bedenken is een mislukte kraak waarbij Klinker de zondebok was.

Benter heeft een relatie met Jaël, de serveerster.

De patholoog-anatoom stelt vast dat Klinkers schedel ingeklopt is met een zwaar stomp voorwerp. De laatsten die Klinker levend gezien moeten hebben, de scholier die het eten bracht en de prostituee, worden ondervraagd.Frank Doven, een drugsdealer en –verslaafde, wordt, op de boerderij waar hij woont, met een bijtend gas aangevallen en vervolgens geslagen met een ploertendoder. De doodsoorzaak is een overdosis, ingespoten via zijn verhemelte. Ralph Sikkel doet het onderzoek, maar er wordt geen recherchebijstandsteam ingeschakeld: het is immers maar een drugsdode.Gestolen goederen van bij Frank Doven worden teruggevonden in de bestelwagen van Bert Melkers, een junkie. Samen met agente Annie Kortenaar probeert hij hem tot een verklaring van de moord te overhalen, maar Bert wil enkel de diefstal bekennen. Hij blijkt onschuldig te zijn.

Benter en de Wacht gaan zelf op onderzoek uit. Martin Van Sleen, een kennis uit de actiebeweging, vertelt hun dat Hansje Dekker zelfmoord gepleegd heeft en dat Anton “Bombi” Rondeel vrijgelaten is uit de gevangenis.

Ze gaan op bezoek bij Bombi. Enkele jaren geleden had hij samen met Baarl, Klinker, Doven en Hansje Dekker een treintransport willen saboteren. De politie betrapte hen en ze moesten vluchten. Hansje kwam per ongeluk onder de trein terecht. Het is aan de buitenwereld voorgesteld geweest als een zelfmoord, ook door de politie.Op het Politiestudiecentrum te Zutphen wordt het hoofd van Lycia Vanhoucke gevonden in het bos. De politie, onder leiding van hoofdinspecteur Zadig vindt even later haar lichaam in haar wagen. Ze werd eerst gewurgd en daarna onthoofd met een samoeraizwaard. Uit onderzoek blijkt dat Lycia het telefoonnummer van Mischa Baarl kende. Bovendien waren Baarl en Klinker op zakelijk vlak geassocieerd. Men onderzoekt of er een verband bestaat tussen de moorden.

Op een tentoonstelling ontmoeten Benter en de Wacht oude bekenden: Toine Dekker, Valery van Dieste en Marcel De Groot. De Wacht maakt een afspraak met Valerie. Zij weet hem te vertellen dat Lycia Vanhoucke een informante van de politie was. Ze weet ook af van het treinongeluk.Kylow en Zadig werken samen voor het onderzoek en vinden via het computersysteem Pandora de ideologische verwantschap tussen Van Houcke, Baarl en Klinker. Een zekere Toine Dekker bleek de vorige eigenaar van de kelder van Baarl en hij heeft tevens een actieverleden. Hij wordt opgespoord maar is onvindbaar.

Benter en de Wacht worden uitgenodigd door Toine Dekker bij Anton. Ze besluiten te gaan, ook al is hij ook een van hun verdachten. Dekker bekent dat hij de dader is en bedreigt hen met een pistool. Hij heeft ook Anton vermoord, deze zit in de diepvries. Benter kan CS-gas, een van de gebruikte wapens van Toine, in zijn gezicht spuiten. Door de schok schiet Toine en raakt de Wacht via schampschot. Benter en de Wacht vluchten naar het terras en werpen de spuitbus naar binnen met een mes erin. Toine moet vluchten uit het appartement. Benter en de Wacht zetten de achtervolging in. Ondertussen heeft Donalds ex-vrouw die hen gebracht had, de politie gebeld. De politie neemt de plaats van Benter en de Wacht over maar ondertussen heeft Dekker reeds een andere wagen gecarjacked. Opgejaagd door de hem achternazittende politie rijdt hij over een gesloten overweg en wordt verpletterd door een trein.De Wacht wou als journalist de waarheid van het treinongeval, dat het motief was van Dekker, aan het licht brengen maar het bewijs werd door de politie vernietigd en het treinongeval blijft in de doofpot.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.