Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dubbelspel door Frank Martinus Arion

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Dubbelspel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 3455 woorden
  • 7 april 2011
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
10 keer beoordeeld

Boekcover Dubbelspel
Shadow
Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de gerechtsdeurwaarder Manchi Sanantonio kunt zien liggen. De twee andere spelers zijn Chamon Nicolas, een huisjesmelker, en Juanchi Pau, de idealist van het gezelschap. De mannen zijn dat zo gew…
Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de ge…
Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de gerechtsdeurwaarder Manchi Sanantonio kunt zien liggen. De twee andere spelers zijn Chamon Nicolas, een huisjesmelker, en Juanchi Pau, de idealist van het gezelschap. De mannen zijn dat zo gewoon, maar die zondag ontwikkelt hun spel zich catastrofaal. Uit de achtergronden van de dominospelers komt een beeld van het leven op Curaçao te voorschijn. Twee deelnemers zijn getrouwd, maar de andere twee blijken een geheime relatie met de vrouwen van hun tegenstanders te hebben. De roman laat veel zien over de identiteit van Curaçao en zijn bewoners, de tradities en de moraal. Een roman die je op verschillende niveaus kunt lezen: een spannend en meeslepend verhaal van vriendschap en verraad, een politieke allegorie, alsook een sfeervol tijdsbeeld van de Nederlandse Antillen in de jaren zeventig.
Dubbelspel door Frank Martinus Arion
Shadow
Dubbelspel

Samenvatting:

Het boek beschrijft een dag uit het leven van de vier hoofdrolspelers. Het eerste deel van het boek: De morgen en de ochtend, bevat vooral veel flashbacks, waarin duidelijk wordt wie de vier hoofdrolspelers zijn. Het tweede en het derde deel worden, wel geheel chronologisch verteld. Soms met behulp van kleine flashbacks, deze gaan dan echter niet zo veel terug in de tijd.

In het dorpje Wokota, wat een buitenwijk van Willemstad is, op het eiland Curaçao spelen vier mannen en potje domino. De vier vrienden Boeboe Fiel, Manchi Sanantonia, Chamon Nicholas en Janchi Pau komen hiervoor iedere zondag bij elkaar op het erf van taxichauffeur Boeboe Fiel.

Het boek begint echter met de ochtend en morgen van Manchi. Manchi is een vijftig jarige neger en deurwaarder van beroep. Hij wil graag toetreden tot de loge van Vrijmetselaars, mede omdat hij van kinds af aan geleerd heeft, dat zij tegen het geloof zijn. Dit is voor hem een unieke kans om ook de afkeer tegen zijn vrouw te uiten. Zijn vrouw, Solema, is wel gelovig en speelt vaak op het orgel tijdens de kerkdienst. Ook heeft zij gestudeerd en een poging gedaan om een politieke partij op te richten. Zij staat in hoogaanzien. Omdat Manchi vrijmetselaar wordt, zal hij zijn wekelijkse dominospel moeten opgeven. Solema is echter niet gelukkig bij Manchi en ze heeft vaak overspel gepleegd. Ook vier jaar geleden, toen Manchi haar betrapt had met een jonge rechter. Hij eiste vijf gulden van de rechter, dat was immers het gebruikelijke loon van een goedkope inlandse hoer. Om Solema te laten boeten voor haar gedrag, moest ze hem elke zondag na de soep hem die vijf gulden betalen. Manchi is wel trots op zijn vrouw omdat ze zoveel aanzien heeft, maar op deze manier houdt hij haar toch onder zijn gezag. Verder probeert Manchi progressief te zijn, maar uiteindelijk is hij meestal zeer conservatief. Zo heeft hij ook zelf zijn eigen huis gebouwd. Hij wil dat de man de baas in huis is, alles gaat zoals hij het wil. Hij is erg trots op zijn huis en op zijn kinderen. Hij is wel jaloers dat hun meer kunnen dan hij. Zoals pianospelen, wat hem absoluut niet ligt. Het gedrag en de vijf gulden betaaldag werken bij Solema averechts. Sinds een paar weken heeft ze een verhouding met de visser en dominovriend Janchi Pau. Deze werkt nu bij de Texaco. Hij woont in een onafgebouwd huis, omdat hij na de dood van zijn moeder hier geen heil meer in zag. Hij heeft Solema hulp aangeboden en hij vraagt of ze bij hem wil intrekken. Hij geeft Solema haar zelfrespect weer terug. Hij behandelt haar niet als hoer en is kwaad op Manchi omdat hij dat wel doet. Mede omdat Manchi het verhaal van het overspel in beknopte versie aan zijn dominopartners heeft verteld, wordt Manchi’s haat sterker. Die ochtend denkt Manchi dat Solema in de kerk speelt, maar in werkelijkheid ligt ze bij Janchi in bed. Ze besluit dan ook dat ze Manchi gaat verlaten, maar eerst moet Janchi zijn huis afbouwen. Voor Janchi zal het dus waarschijnlijk een van de laatste dominospellen worden.


De dominospelers komen bij elkaar bij het huis van Boeboe Fiel. Hij is een vrijgeslagen taxichauffeur. Hij doet wat hij wil en wanneer hij wil. Zo is hij wel getrouwd met Nora, maar ziet dat huwelijk eigenlijk als een soort val. Daarom is hij er ook een keer een jaar vandoor gegaan met een andere vrouw ( hoer). Hij heeft vele buitenvrouwen. Boeboe had die nacht veel geld verdiend maar het het verloren met een kaartspel. Bovendien heeft hij de nacht doorgebracht met een hoer, Micha in het hoerenkamp: Campo Alegre. Hij mocht gratis met de hoer naar bed, omdat het de verjaardag van haar dochtertje was en ze alleen maar lol wilde hebben. Boeboe kan haar maar niet uit zijn hoofd zetten. Ook wordt hij die avond gekozen tot voorzitter van de Curaçaose Vakbond van Taxichauffeur, omdat hij heeft voorkomen dat bussen de taxiritten op het eiland zouden overnemen. Hij deed dit, terwijl de politiek dit niet deed. Hij zal door deze functie ook geen tijd meer hebben voor het dominospel. Door het geldverlies kan Boeboe’s vrouw geen nieuwe schonen kopen voor hun zoontje Ostrik. Hij kan goed leren en zit op school. Zonder schoenen kan hij echter niet naar school, daarom moet zij op een andere manier het geld te pakken zien te krijgen. Dit doet ze door een tientje van de doodgraver Diego af te troggelen. Ze gaat met hem naar bed. Ze heeft echter nog vijf gulden te kort. Dit zal ze wel kunnen krijgen van Chamon Nichlas, waar zij een verhouding mee heeft.

Hij heeft immers twee huizen en heeft veel geld. Hier weten maar een paar mensen van waaronder Nora. Zij heeft al eerder geld van hem geleend voor de communie van een van haar kinderen. Nora wacht bij het begin van het dominospel op Chamon, maar die komt later en zij krijgt hem dus niet te pakken. Hij heeft echter besloten de verhouding met haar te beëindigen. Als Boeboe echter achter te relatie van hun dreigt te komen, zal dit ook voor Chamon zijn laatste dominospel zijn.

Op die zondag komen de vrienden wederom bij elkaar voor het dominospel. Om de score bij te houden worden de punten geteld in damesschoenen. Degene die het eerste die punten heeft en meer dan vijf punten voorligt op de tegenpartij, geeft de verliezers een paar schoenen. Eigenlijk stamt dit gebruik uit de slaventijd, maar voor de grap wordt dit gebruik vandaag letterlijk uitgevoerd. Voor dit doel verft Manchi tien paar schoenen van zijn vrouw zwart. Hij heeft er eigenlijk geen tien nodig, maar dit is weer een symbool van zijn welvaart en tegelijk behoudt het zijn hoge positie tegenover zijn vrienden.

Die middag spelen ze weer hun dominospel. De twee duo’s Manchi/Boeboe en Janchi/Chamon zijn goed tegen elkaar opgewassen. Echter deze keer is Boeboe nog erg vermoeid van zijn nachtelijke avontuurtje. Hierdoor winnen Chamon en Janchi ronde na ronde. Eén ronde wordt zelfs gewonnen met vier dubbelspelen! Dit is een absoluut wereldrecord. Gedurende het speel wordt vooral gepraat over politiek en vrouwen. Janchi heeft er geen vertrouwen in dat er ooit een zwarte een belangrijke positie zal bekleden op het eiland. Boeboe ontgaat intussen niets van het opmerkelijke gedrag van zijn vrouw. Nora probeert steeds de aandacht van Chamon te trekken, omdat ze geld nodig heeft. Chamon wil echter stoppen met hun relatie, omdat hij bang is dat Boeboe achter hun relatie komt. Chamon en Janchi gaan steeds beter en sneleer spelen. Boeboe en Manchi moeten accepteren dat hun schoenenbezit groeit zonder zelf ook maar één ronde te winnen. Boeboe verdenkt de tegenpartij van verraad, omdat ze ook geen rum meer willen drinken.

Intussen besluit Norad dat ze de vijf gulden aan Solema zal vragen. Solema neemt op haar beurt het sluit om voorgoed bij Janchi in te trekken. Als Nora naar het huis van Solema vertrekt, beseft Boeboe opeens dat hij zijn vrouw niet kan missen. Solema geeft Nora de vijf gulden, die ze eerder die dag niet aan haar maan had gegeven. Als Nora terug komt schrikt ze van de enorme toeloop bij het dominospel. Er is zelfs een verslaggever van de radio die bericht over de vier dubbelspelen. Nora deelt weer rum rond onder de belangstellenden. Helaas is er te weinig en is ze genoodzaakt Ostrik naar de kruidenier te sturen om van zijn schoenengeld meer rum te gaan halen. Het dominospel eindigt uiteindelijk in tien-nul.

Nora krijgt eindelijk de kans om, op het toilet in het washok, Chamon te spreken. Door de aanschaf van de rum, heeft ze weer geld nodig. Chamon weigert haar geld te lenen. Boeboe luistert het betreffende gesprek af en windt zich op voer de manier waarop Chamon zijn vrouw laat vallen. Boeboe gaat in zijn opwinding Chamon met een krik te lijf. Uit zelfverdediging steekt Chamon hem vervolgens met een mes in de borst. Boeboe is herdoor op slag dood. Manchi vindt intussen thuis de afscheidsbrief van Solema. De dubbelde nederlaag, bij het dominospel en het bedrog van zijn vrouw, is de aanleiding tot zijn zelfmoord. Hij schiet zich, zittende aan de piano, met een kogel door zijn hoofd.

In het laatste hoofdstuk duikt opeens een ik-verteller op. Deze verteller meldt dat hij, in opdracht van de rechtbank, de aanloop naar de gewelddadige moord op Boeboe moet onderzoeken. Daarnaast vertelt de ik-verteller dat Janchi en Solema samen een aantal coöperatieve bedrijven hebben opgezet. Solema is de politiek ingegaan en zou wel eens de eerste vrouwelijke premier kunnen worden. Maar er moet nog een heleboel veranderen in Midden- en Zuid-Amerika


Titelverklaring:

De titel kan op verschillende manieren worden verklaard:

- De term ‘dubbelspel’ staat voor het winnen van het dominospel door een steen aan te leggen die aan beide uiteinden van de reeks stenen aansluit. Tijdens dit dominospel wordt er gewonnen met 4 dubbelspellen, wat een unieke gebeurtenis is.

- Daarnaast strijden de mannen in het verhaal onderling om de persoonlijke overwinning met betrekking tot politiek en vrouwen. Hierbij heeft de speler Janchi een dubbele overwinning.

- De vrouwen Nora en Solema spelen dubbel spel, omdat ze beiden een buitenechtelijke verhouding hebben met de twee tegen dominospelers van hun mannen.



Personages:

In het boek Dubbelspel staan zes personen centraal. Deze zes personen kunnen ook de hoofdpersonen genoemd worden. Als ik naar al deze personen kijk vind ik geen van de zes personen een held(in). In het boek kom je namelijk alle kanten van ze te weten. Je leert ze kennen als echte mensen die ook fouten maken en verkeerde beslissingen nemen.

Manchi Sanantonio: Manchi Sanantonio is een zelfingenomen deurwaarder, die sterk overtuigd is van zijn mening dat zwarten net zoveel kunnen bereiken als blanken. Hij is getrouwd met Solema. Deze heeft hij echter betrapt op overspel met een jonge rechter. Hij eistte van de rechter vijf gulden voor het gebruik van zijn vrouw. Dit is het loon van een goedkope hoer. Dit moest Solema dan ook aan hem betalen. Hiermee onderdrukt hij zijn vrouw. Hij is ervan overtuigd dat hij ook rechter kan worden, als rechters zich zo gedragen. Manchi haat godsdienst en haat eigenlijk alles wat zijn vrouw wel heeft en kan en wat hij niet heeft en kan. Hij verzet zich hier ook tegen. Eigenlijk gaat hij hieraan onderdoor. Mede door het verlies van het dominospel en het verlaten worden door zijn vrouw pleegt hij zelfmoord. Eigenlijk is hij dus niet zo sterk als hij doet overkomen. Hij zou uiteindelijk ook moeten stoppen met het dominospel, vanwege zijn lidmaatschap van de Vrijmetselaars.

Janchi Pau: Janchi was zeeman en staat bekend als een vrouwenjager. Sinds kort heeft hij een relatie met Manchi’s vrouw Solema. Samen hebben ze de grootste toekomst plannen. Hij wil werken aan de toekomst van zijn land en samen met Solema kan hij zijn idealen realiseren. Janchi leeft in een onafgebouwd huis. Hij wilde dit eigenlijk bouwen voor zijn moeder, maar toen deze stierf had hij er geen zin meer in. Voor Solema wil hij het echter wel afmaken. Hij is de beste dominospeler van de vier mannen.

Boeboe Fiel: Boeboe is een sterke taxichauffeur. Hij is getrouwd met Nora en heeft in totaal zestien kinderen. Zeven van hen wonen nog thuis, drie zijn al uit huis en de overige zes kinderen zijn overleden. Bovendien heeft hij ook nog een paar buitenkinderen. Hij is lui, zorgeloos en mist elk verantwoordelijkheidsgevoel. Hij doet wat hij zelf wil, vandaar ook zijn beroep. Hij gaat ook vaak vreemd en neemt het met het huwelijk niet zo nauw. Doordat hij veel geld kwijt raakt moet Nora zich regelmatig als hoer verkopen. Boeboe heeft veel respect voor de succesvolle Manchi, die een mooi huis en hoogopgeleide vrouw heeft. Ondanks zijn avontuurtjes realiseert hij zich dat hij zijn vrouw niet kan missen. Hij verdedigt haar zelfs al haar minnaar, Chamon, haar afwijst. Bij de vechtpartij die hierop volgt wordt Boeboe vermoordt. Boeboe zou toch moeten stoppen met het spel, omdat hij hoofd van de vakbond van Taxichauffeurs zou worden.

Chamon Nicolas: Chamon Nicolas is geboren op het bovenwindse eiland Saba. Hij woont sinds twintig jaar op Curaçao. Hij leeft van de verhuuropbrengsten van twee kleine huisjes. Een inkomen waar alleen een paar mensen van afweten, waaronder de vrouw van Boeboe. Hij heeft in de gevangenis gezeten omdat hij iemand vermoord had uit zelfverdediging. Chamon is een lafaard en wil niet dat Boeboe achter zijn relatie met Nora komt. Daarom besluit hij te stoppen met het domino spel en zo met Nora te stoppen. In zijn verweer om Boeboe van zich af te slaan, doodt hij Boeboe en moet hij weer een gevangenisstraf uitzitten.

Solema Sanantonio:Solema heeft gestudeerd in Europa en is uiteindelijk lerares geworden. Ze heeft al eens geprobeerd om een politieke partij op te richten, dit was een conservatieve partij, deze is echter geflopt. Ze heeft veel aanzien en is een redelijk sterke vrouw. Ze is getrouwd met Manchi, omdat hij zo conservatief leek. Ze gaat echter vreemd en ze wordt betrapt door haar man. Deze behandelt haar vervolgens als hoer. Haar verhouding met Janchi maakt dat ze zichzelf meer gaat respecteren. Hij geeft haar immers niet het predikaat hoer. Samen met Janchi begint ze een nieuw leven in de eigen meubelfabriek. Solema is zelfs weer bezig met de oprichting van een nieuwe politieke partij om haar socialistische ideeën te realiseren.

Nora Fiel:Nora Fiel is al jaren getrouwd met Boeboe. Ze is een moeidige en zelfstandige vrouw en heeft een scherp mondje. Ondanks alle vernederingen en slippertjes van haar man, blijft ze bij hem. Sinds vier jaar heeft ze zelf een buitenechtelijk verhouding met Chamon. Om geld te verdienen, moet ze zelf prostitueren. Ze heeft een dillema: ze wil haar man niet kwijt, maar ook Chamon kan ze niet missen. Financieel gezien is ze afhankelijk van het hoereren, anders kan ze haar zoon Osterik ook niet naar school laten gaan. Doordat Chamon Boeboe heeft vermoord moet hij naar de gevangenis. Ze is nu alleen en heeft alleen nog de kinderen als troost.

Van alle zes hoofdpersonen vind ik Nora de knapste en dapperste van allemaal. Zij moet om haar gezin te onderhouden gaan prostitueren. Ze gaat vreemd met Chamon, die als het hem uitkomt haar weer dumpt. Als ze uiteindelijk het geld bij elkaar heeft gesprokkeld voor schoenen voor haar zoon, Boeboe heeft het geld dat er eigenlijk voor was bedoeld aan de hoeren uitgegeven, geeft ze het uit aan drank voor de mannen. Ze wil ondanks dat haar zoon geen schoenen meer heeft toch haar eer in de omgeving behouden.


Ze is bang, omdat de tv-ploeg bij het potje domino aanwezig is, dat als de drank opraakt ze het helemaal kan vergeten.

En omdat zij vanuit het niets telkens probeert geld te sprokkelen en uiteindelijk haar trots aan de kant schuift om naar Solema te gaan om geld te lenen, vind ik haar de sympathiekste persoon uit het boek. Ik vind haar heel dapper.

Boeboe Fiel is dus getrouwd met Nora. Nora heeft echter een verhouding met Chamon en de doodgraver. Manchi is getrouwd met Solema. Solema heeft op haar beurt weer een verhouding met Janchi. De deelnemers aan het dominospel zijn verdeeld in twee temas: Boeboe/Manchi en Chamon/Janchi. Eigenlijk zijn de deelnemers geen vrienden. Uit hun gedachten blijkt dat ze ontzag hebben voor elkaar, maar ook angst en woede gevoelens tegen elkaar kennen. Ook hebben Chamon en Janchi een verhouding met de vrouwen van de andere twee vriendin. Dubbelspel.



Perspectief

Sommige dingen in het verhaal zijn gebaseerd op tradities en gewoontes uit Curaçao (bijvoorbeeld het domino spelen dat zoveel invloed op de mannen heeft), maar Dubbelspel is verder grotendeels verzonnen door de schrijver. Hierdoor kun je vaststellen dat er sprake van een onbetrouwbare verteller. Het verhaal bevat grotendeels een alwetende vertelsituatie, waarin kleine gedeeltes in de ikvertelsituatie vertelt worden. Het laatste hoofdstuk is helemaal verteld in de ikvertelsituatie. Waarschijnlijk is het ik-personage een rechter of detective, want hij moet de aanleiding van de moord op Boeboe onderzoek. Omdat het boek twee vertelsituaties bevat, is er sprake van een meervoudige vertelsituatie.



Opbouw

Het verhaal is opgebouwd uit drie delen (eigenlijk vier met de Naspelen erbij gerekend). Het boek beschrijft drie dagdelen. Bij elk deel wordt door middel van een titel duidelijk gemaakt welk deel van de dag erin dat deel afspeelt.

Deel één staat voor de morgen en de ochtend. Dit deel geeft een beschrijving van Curaçao en je maakt kennis met alle hoofdpersonen.

In deel twee wordt de middag en de schemering verteld. In deel drie wordt er de schemering in besproken. En het eigenlijke laatste deel: Naspelen, daarin wordt verteld hoe het met de verhaalfiguren is afgelopen (degenen die nog leven) .

De eerste drie delen worden door een auctoriale verteller verteld. Na de scenische beschrijving van het decor en de personen in deel één, zoomt hij in op en rond het erf van Boeboe. Daar laat hij het perspectief van de ene naar de andere persoon verspringen. Af en toe duikt de verteller op om commentaar te leveren op bepaalde ideeën over het eiland. In ‘Naspelen’ is een ikverteller aan het woord. Hij is een buitenstaander die geen antwoord heeft op de tragische gebeurtenissen. Het verhaal bevat redelijk veel flashbacks. Gebeurtenissen in het verleden worden door middel van innerlijke monologen van de personages aan de lezer beschreven.


Tijd:
Het chronologische verhaal wordt afgewisseld door veel en grote flash-backs. Er zijn ook wordt er gebruik gemaakt van vooruitwijzingen, mede door deze twee technieken hoopt de schrijver het verhaal een spannend effect mee te geven. Dubbelspel begint bij de zondagochtend en eindigt bij de zondagavond. Doordat er per verhaalfiguur tijdsverschuivingen plaatsvinden, krijgt het verhaal een niet-chronologisch uiterlijk. Het verhaal speelt zich ongeveer af rond de zeventiger jaren. Hoofdstuk 1 en de proloog zijn geschreven in de tegenwoordige tijd. De rest van het verhaal is geschreven inde verleden tijd



Ruimte/plaats:

Dubbelspel speelt zich af op het eiland Curaçao. Om precies te zijn in het fictieve dorpje Wokota, wat een buitenwijk van Willemstad. De gebeurtenissen van de hoofdpersonen vinden voornamelijk plaats bij het huis van Boeboe Fiel, tussen het kerkhof en het bordeel Campo Alegre. Ook spelen een paar gebeurtenissen in het huis van Manchi af. Dit huis heeft hij zelf gebouwd naar Italiaans voorbeeld. Het huis van Janchi wordt ook nog genoemd, deze is niet afgebouwd en de flora en fauna is en kan daar uitgebreid zijn gang gaan.


Thema

Het verhaal draait vooral om de politieke thema’s macht en bewustwording. Ook liefde speelt een grote rol in dit boek.

Het verhaal draait vooral om de politieke thema’s macht en bewustwording. Ook liefde speelt een grote rol in dit boek.

Dubbelspel is eigenlijk een soort beschouwing over de politieke en sociale misstanden op het Antilliaanse eiland Curaçao. De bevolking wordt al jaren onderdrukt door de blanken. Dit laat de schrijver zien aan de hand dat de blanken veel mooiere en grotere huizen hebben. Hij laat echter ook zien dat zwarten dit ook kunnen bereiken aan de hand van het zelfgemaakte huis van Manchi.

Voor de rest wordt er tijdens het dominospel veel over macht en heerschappij over personen en goederen gesproken. Aan het einde van hun discussie kunnen ze concluderen dat de bevolking zich moet ontwikkelen en zich uit deze greep moet bevrijden door moed en liefde te tonen en door het verstand te gebruiken. Manchi zegt bijvoorbeeld dat men de democratie moet respecteren. Maar dat te kunnen moet men eerst weten wat democratie is. Men moet zich ontwikkelen, men moet onderwezen worden. Net als Solema, hun grote voorbeeld. Janchi komt erachter dat hij door zijn liefde voor Solema bereidt is om te werken, en zo een bijdrage te leveren aan de samenleving.

De schrijver gebruikt een fictieve discussie om de verschillende posities en standpunten in de politiek duidelijk te maken.

Een tweede thema is liefde. Uit liefde voor haar kinderen moet Nora voor hoer spelen. Solema bedriegt haar man met Manchi, maar ze is wel verliefd op hem. Ook de liefde voor het land en voor elkaar spelt een grote rol in het leven van de verhaalfiguren. Zo krijg je ook het dubbelspel.


Motieven

De verhaalmotieven van Dubbelspel zijn: het bedrog van vrienden en het verliezen van vrienden (met domino en het letterlijk verliezen van vrienden). Het boek bevat ook veel leidmotieven. Het belangrijkste leidmotief is de dominosteen; de dominosteen beïnvloedt namelijk vaak de stemming van de personages (bij winst zijn ze vrolijk, bij verlies droevig en soms kwaad). Een ander belangrijk leidmotief is Curaçao, dit komt gedurende het verhaal vaak voor, maar het heeft niet echt een betekenis.

REACTIES

J.

J.

moi moi

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dubbelspel door Frank Martinus Arion"