Dubbelspel door Frank Martinus Arion

Beoordeling 7.3
Foto van Salomi
Boekcover Dubbelspel
Shadow
 • Boekverslag door Salomi
 • 5e klas havo/vwo | 1469 woorden
 • 24 november 2019
 • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
3 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1973
Pagina's
393
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Nederland Leest (2006 Winnaar)

Boekcover Dubbelspel
Shadow
Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de gerechtsdeurwaarder Manchi Sanantonio kunt zien liggen. De twee andere spelers zijn Chamon Nicolas, een huisjesmelker, en Juanchi Pau, de idealist van het gezelschap. De mannen zijn dat zo gew…
Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de ge…
Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de gerechtsdeurwaarder Manchi Sanantonio kunt zien liggen. De twee andere spelers zijn Chamon Nicolas, een huisjesmelker, en Juanchi Pau, de idealist van het gezelschap. De mannen zijn dat zo gewoon, maar die zondag ontwikkelt hun spel zich catastrofaal. Uit de achtergronden van de dominospelers komt een beeld van het leven op Curaçao te voorschijn. Twee deelnemers zijn getrouwd, maar de andere twee blijken een geheime relatie met de vrouwen van hun tegenstanders te hebben. De roman laat veel zien over de identiteit van Curaçao en zijn bewoners, de tradities en de moraal. Een roman die je op verschillende niveaus kunt lezen: een spannend en meeslepend verhaal van vriendschap en verraad, een politieke allegorie, alsook een sfeervol tijdsbeeld van de Nederlandse Antillen in de jaren zeventig.
Dubbelspel door Frank Martinus Arion
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

1. Inhoud

1.1 Schrijver

Frank Martinus Arion is een van de meest belangrijke Nederlandse auteurs. Hij is ook de eerste zwarte auteur op de Nederlandse Antillen. Zijn boek Dubbelspel was het debuut van zijn publiek succes. Zijn boek is vaak herdrukt en er is zelfs een film over gemaakt. Frank was is in Curaçao geboren in 1936 en overleed in december 2015

1.2 Verantwoording

Ik begon in de eerste instantie met het lezen van dit boek voor mijn boekverslag. Door de opwindende verhaallijn werd ik steeds nieuwsgieriger. Eigenlijk vond ik het verhaallijn erg uitdagend omdat er zoveel anekdotes en gebeurtenissen tegelijk plaatsvinden. Daardoor was het verwarrend om het verhaallijn te kunnen volgen. 

2. Analyse

2.1 Ruimte

Het verhaal speelt zich af in een buurt in Curaçao dat Wakota heet. De gebeurtenissen nemen plaats in het huis van Boeboe Fiel. Ook spelen een paar gebeurtenissen zich af in het huis van Manchi en Janchi af. De Curaçaose samenleving met alle verschillende culturen speelt een grote rol in het verhaal.

De functie van de locatie, waar het verhaal zich afspeelt is, dat het zich in een normale buurt afspeelt. De multiculturele tegenstellingen konden alleen op Curaçao voorkomen in de Wakota buurt.

2.2 Tijd

Het verhaal is een beetje ingewikkeld door de regelmatige flashbacks. Deze schrijftechniek wordt geïmplementeerd om het boek spannend te houden. Het verhaal is voornamelijk geschreven in de verleden tijd. Het verhaal staat in media res omdat het boek niet in een chronologische orde verloopt.

Het boek heeft 934 pagina`s op mijn iPad, De leestijd is ongeveer een week. Dit verschilt natuurlijk per lezer. Het duurde voor mij ongeveer twee weken om het boek uit te lezen. Dubbelspel begint bij de zondagochtend en eindigt op zondagavond. Dus de verteld tijd van het boek is ongeveer een dag.  (De flashbacks geven de verhaallijn een buiten die dag om nog een paar maanden.)

2.3 Personages

Manchi Sanantonio is met Solema getrouwd en ze hebben twee jonge kinderen. Hij is een deurwaarder. Naar aanleiding van de trauma en de situatie waarin Solema hem verlaat voor Janchi besloot hij zelfmoord te plegen. Hij deed dit door zichzelf in de hoofd te schieten. Hij is onder andere verhaalfiguren een ronde karakter. 

Boeboe Fiel is een oude taxichauffeur. Hij heeft alcoholproblemen en verspilt al zijn verdiende geld in een hoerencamp.Hij is met Nora getrouwd en ze hebben veel kinderen.  Hij valt ook onder de ronde karakters.

Janchi Pau is de man die een affaire met Solema heeft. Hij kan heel goed domino spelen, deze vaardigheden hebben hem geholpen bij het winnen van het spel. Hij valt ook onder de ronde karakters.

Dit wil je ook lezen:

Chamon Nicholas was de enige buitenlander in het groepje dominospelers, hij komt uit Saba. Hij oogt arm, maar hij heeft eigenlijk veel geld. Hij kwam hier aan door huizen te verhuren. Hij valt ook onder de ronde karakters.

Nora is een hardwerkende vrouw en is al jaren getrouwd met BoeBoe. Zij heeft al haar financiën ingezet om haar zoon naar een goede school laten gaan . Zij valt ook onder de ronde karakters.

Solema is getrouwd met Manchi. Zij is Europa geboren en studeerde daar ook voordat ze uiteindelijk lerares werd op Curaçao. Zij eindigde met Janchi en zij begonnen samen een nieuwe leven en bedrijf. Zij valt ook onder de ronde karakters. 

2.4 Vertelperspectief

Het boek wordt verteld vanuit een ik-perspectief. Dit betekent dat de situaties worden beschreven vanuit de ogen van het toeschouwer. Dit gaf mij veel inzicht en begrip voor alle verhaalfiguren. Een gevolg van een ik-perspectief is dat het subjectief en niet altijd betrouwbaar is. 

2.5 Vorm/ genre

Dit boek is fictie, het is realistische fictie omdat het een waargebeurd verhaal kon zijn. Verder is het een psychologische roman, omdat er een moord in de verhaallijn plaatsvindt.

2.6 Verhaalmotieven/ en Leidmotieven

 • Leidmotief:

  • Politiek is een terugkerend onderwerp in het verhaal. Tijdens het dominospel komen veel politieke onderwerpen voor. Ze praten over de culturele aspecten in de politiek van curaçao. Dit liet zien hoe het verschillende perspectieven van de vier figuren opgroeide. Het gaf ook hun meningen en persoonlijkheden aan. Ze denken namelijk anders en hebben ieder een mening.
  • De symbolische betekenis is in dit geval dat iedereen een ander perspectief heeft op verschillende onderwerpen.  Dit laat het boek aan de hand van deze politieke discussie zien.
 • Verhaalmotieven:
  • Iets dat overal terugkomt is de verborgen vijandschap. Tijdens het hele verhaal waren er veel schandalen en leugens tussen deze zogenaamde vrienden.
  • De symbolische betekenis is in dit geval dat je uit moet kijken wie je vertrouwt, omdat ze een dubbele agenda kunnen hebben. . 

3. Interpretatie

3.1 Thema

Twee voorkomende thema's zijn liefde en politieke macht

Tijdens het dominospel ging het gesprek meestal over politieke onderwerpen. Liefde komt ook veel voor, omdat de meeste schandalen van liefdesrelaties waren afgeleid. Een voorbeeld hiervan is hoe Nora, uit liefde voor haar kinderen, sexuele handelingen verricht om geld te krijgen. Nog een voorbeeld is het bedrog van Solema. Zij is vreemd gegaan terwijl ze wel verliefd was op haar man.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Tijdens het dominospel ging het gesprek meestal over politieke onderwerpen. Liefde komt ook veel voor, omdat de meeste schandalen van liefdesrelaties waren afgeleid. Een voorbeeld hiervan is hoe Nora, uit liefde voor haar kinderen, sexuele handelingen verricht om geld te krijgen. Nog een voorbeeld is het bedrog van Solema. Zij is vreemd gegaan terwijl ze wel verliefd was op haar man.

3.2 Titel Verklaring

Die titel (Dubbelspel) heeft twee betekenissen. De eerste is dat ze domino's spelen. Het verband is dat je tijdens een potje domino’s dubbelspel kunt krijgen. Dit gebeurt wanneer je beide einden van de steen kunt spelen. De tweede is dat al de spelers een dubbele agenda hebben en privè zaken in gedachten hebben. 

3.3 Motto

Deze radio omroep is een van de motto‘s in het boek:
“ Domino is een gevaarlijk spel: Het is aan een dominotoernooi te wijten dat de Hollanders in 1625 het onneembaar geachte fort 'El Moro' op Puerto Rico op de Spanjaarden wisten te veroveren.” Aldus, een medewerker van de 'Antilliaanse Radio Omroep v'.

3.4 Opdracht

De opdracht van dit boek is dat het voor vrouwen met moed geschreven is.

In mijn ogen zijn “vrouwen met moed”, vrouwen die sterk genoeg zijn om door moeilijke uitdagingen heen te komen. 

3.5 Sfeer

De sfeer van het boek is pessimistisch. Tijdens het lezen was alles heftig en er waren veel misdadige situaties. Zoals al de affaires en geweld. De heftigheid van de verhaallijn functioneerde als een voorbeeld, om de lezers te laten zien hoe serieus alles is. Zoals, hoe alle dominospelers een wapen onder de riem hadden.pl

3.6 Samenvatting

Dubbelspel gaat over vier Antilliaanse mannen en hun vrouwen. Het verhaal speelt zich af in de buurt Wakota op Curaçao. Tijdens het verhaal spelen ze een spannend en indrukwekkend potje domino’s. Tijdens dit potje praten ze over de politieke problemen in Curaçao. Problemen zoals corruptie en racisme. Ze praatte over valsspelen, prostitutie, en veel meer. Volgens mij bevinden de vier dominospelers zich elk in een andere  sociale klasse van het eiland. Alle vier van de mannen hebben andere privé zaken in gedachte, daarom heet het boek dubbelspel. Een van de dominospelers vrouwen (Nora) was wanhopig om geld voor haar kind te krijgen en moest zichzelf prostitueren met Chamon. Maar toen haar man (Boeboe) dit ontdekte vocht hij met Chamon, waardoor Boeboe overleed. Hierdoor werd Chamon gearresteerd. Er was ook een andere dominospeler die stierf. Dit gebeurde door Janchi die een affaire had met Manchi’s vrouw, Solema. Manchi schoot zichzelf in de hoofd toen hij de affaire ontdekte. Door al deze gebeurtenissen bleef er maar één speler over; Janchi. Het verhaal eindigd met Solema en Janchi die gelukkig samen leven. Solema deelt haar meningen en idealen in de regionale politiek. Janchi opent een meubelfabriek die hij naar Solema vernoemt. 

4. Evaluatie

Ik vond het goed dat het vanuit het perspectief van de verhaalfiguren geschreven is. Daardoor was alles aan het begin een beetje verwarrend,  maar uiteindelijk was het heel informatief. Je leert de figuren van allerlei kanten kennen en je begrijpt waarom ze bepaalde dingen doen. Helaas vond ik het boek een beetje langdradig, vooral de passages die het dominospel beschrijven. Deze waren naar mijn mening heel saai geschreven. De politieke discussies maakte het ietsjes interessant om te lezen, door het gebruik van realistische situaties. Het verhaal is niet voorspelbaar.Ik wist dat er een dramatische wending aan zou komen, alleen wist ik niet hoe en wanneer.  Dit maakte het spannend. Eigenlijk vond ik de gebeurtenissen erg dramatisch, zoals hoe Manchi zelfmoord pleegde. De heftige plotwendingen deden mij aan een soort schandalige soap opera denken. Het verhaal heeft mij een paar belangrijke lessen geleerd. Ik heb geleerd hoe sterk een moeders liefde is en dat je niemand moet vertrouwen. Het verhaal was in het geheel heel interessant het heeft een grote indruk op mij achtergelaten. Vooral alle nare situaties die de verschillende personages zijn overkomen. 

-184 woorden

4.1 Bronnenlijst

 • Martinus Arion, F, Dubbelspel, Uitgeverij De Bezige Bij, 1973, 934 pagina`s. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dubbelspel door Frank Martinus Arion"

Ook geschreven door Salomi