Titel: Kinderjaren
Schrijver: G.L. Durlacher
Genre: Oorlogsroman, Autobiografie
Het verhaal begint in 1932, rond kerst en wanneer Gerhard 4 jaar is.
In dit boek zie je de gebeurtenissen over en rondom Gerhard terwijl de voorbereidingen voor de oorlog hard bezig zijn. Gerhard woont met z'n ouders en de dienstmeid Maria in Baden-Baden.
De familie van Gerhard probeert zo normaal mogelijk te leven; ze vieren Chanoeka, gaan op vakantie, vieren feest. En na een tijdje gaan Gerhard ook naar school. Alleen de haat voor joden is al wel duidelijk te zien. Tijdens een feest van Chanoeka worden er giftige bonbons uitgedeeld, met onder op de doos geschreven:
"Die Juden stinken, Heil dem furher.Op vakantie wordt Gerhard uitgescholden voor stinkjood. Bij Maria haar ouders komen de Nazi's aan de deur, zodat haar vader vraagt of ze naar huis komt. Vanaf dan komt Gerhard z'n oma bij hun wonen en krijgen ze eerst nog een andere dienstmeid maar lang blijft die ook niet als ze erachter komen dat ze tegen joden is.
Vlak daarna gaan ze verhuizen naar Nederland, daar krijgt z'n vader een baan en zal alles beter zijn. In eerste instantie wil z'n oma niet mee maar ze moet toch mee en reist per trein vooruit naar Rotterdam.
De thema gaat over de ontwikkeling van het Derde Rijk en de belevenissen van een joods jongetje(de schrijver).
De hoofdpersoon van het verhaal is de schrijver Gerhard zelf. Hij is een rustig persoon die over veel dingen nadenkt. De belangrijke bijpersonen zijn Maria, de vader en de moeder. Die spelen een belangrijk stuk in zijn leven. Vooral Maria. Maria was de hulp in huis. Als er wat ergs gebeurt dan zorgde dat Gerhard dat niet merkte. Zo kwamen de veranderingen niet zo hard aan bij Gerhard.
Het verhaal speelt zich af in Duitsland. In het plaatsje Baden-Baden. Baden-Baden is een klein dorpje. Het is een klein plaatsje in Duitsland, als Gerhard later als hij volwassen is terug komt, weet hij nog precies waar alles was, en sommige mensen wonen er nog. Als het in een grote stad was, had je dat niet zo snel.
Het verhaal speelt zich af vanaf ongeveer 1932 tot 1937. In de jaren voordat de WO II begon. Het verhaal neemt ongeveer 5 jaar in beslag. Van ong. 1932 tot 1937. Het verhaal is chronologisch geschreven.
Het verhaal begint bij het begin van de eigenlijke gebeurtenissen want het verhaal begint bij het vieren van Chanoeka. Het begin eerst heel onschuldig maar later dringt er steeds meer tot je door wat voor een gevolgen de Tweede Wereldoorlog voor joden hadden.
Er zijn meerdere problemen in dit verhaal. Het grootste probleem is jodenhaat. Overal worden ze genegeerd en soms zelf aangevallen. Het boek heeft een open einde met een goede afloop. Want hij veilig naar Nederland komen.
Het verhaal volg je door de ogen van Gerhard.Dus door de ogen van de hoofdspeler. Het verhaal is geschreven in de ik-vorm. Hij vertelt het verhaal op een manier dat je er zelf ook inzit, je ziet alles voor je. Je kan je alles goed voorstellen.
De titel van het boek is: “Drenkeling: Kinderjaren in het Derde Rijk”. Het gaat over een jongen die in zijn kinderjaren de opkomst van de Nazi’s en het Derde Rijk heeft meegemaakt.
Beoordeling:
Ik vond het een goed en aangrijpend boek. Het geeft een goed beeld hoe een kind over onderdrukking en haat denkt. Het boek was wel in een ouderwets taalgebruik geschreven. Ik vond het boek wel moeilijker te lezen dan het boek van Jona Oberski, Kinderjaren. Het taalgebruik van Jona Oberski was kinderlijker. Maar in Drenkeling werd er meer aandacht besteed aan de opbouw van het Derde Rijk. Je kan de exacte oorzaken en gevolgen volgen. Dit maakt een heleboel duidelijk. Door het lezen van deze twee boeken ben ik meer te weten gekomen over de denkbeelden van de Nazi’s en de denkbeelden van de joden. Het is wel zo dat er meer aandacht word besteed aan de denkbeelden in Drekeling. Maar in Kinderjaren zit meer actie.
REACTIES
1 seconde geleden