Dreadlocks & lippenstift door Maren Stoffels

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover Dreadlocks & lippenstift
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1910 woorden
  • 31 mei 2015
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
3 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2005
Pagina's
143
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Jonge Jury (2007 Winnaar) , Debuutprijs Jonge Jury (2007 Winnaar) , Hotze de Roos-prijs (2007 Winnaar)

Boekcover Dreadlocks & lippenstift
Shadow
Dreadlocks & lippenstift door Maren Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

1. Wat betekent de titel?
De titel is: ‘Dreadlocks & Lippenstift’. Maren Stoffels wilde een tegenstelling als titel. Die tegenstelling gaat over Sofie en Floor. Sofie heeft de Dreadlocks en Floor de lippenstift. Sofie is de skater en Floor een huppelkut.

2. Wie is de schrijver?
De schrijver is Maren Stoffels.

3. Omslag, wat staat er op de voorkant van het boek? Wat heeft dat met het verhaal te maken?
Op de kaft zie je 2 meisjes die op een trapje zitten, ingezoomd op hun benen. Links zit Floor, met een roze rokje aan, met een bloemetjes panty eronder en chique  schoenen. Rechts zit Sofie met een spijkerrokje, beenwarmers, een ingescheurde panty en een ijzeren ketting aan haar broek. Hiermee laat de schrijver duidelijk de verschillen zien tussen Floor en Sofie.

4. Wat is het thema?
Het boek heeft veel verschillende thema’s. Geluk, verdriet, vriendschappen, relaties, pesten, geheimen, ziekte en verraad. Er komt vooral veel vriendschap in voor. Die vriendschappen laten zich de hele tijd testen. Er is veel verdriet. Bij een van de personages is haar moeder overleden. Ook bij Menno omdat Sofie hem afgewezen heeft. Pesten is ook een groot thema, Edwin pest Sofie voortdurend.

5. Hoofdpersonen, beschrijf van ten minste 2 hoofdpersonen het uiterlijk en het karakter.
Uiterlijk:

Sofie
Sofie heeft dreadlocks, ze draagt meestal een wijde driekwart broek met een strak hemdje. Ze draagt geen make-up want dat vind ze niet fijn. Haar kleding smaak is anders als de andere meisjes. Daarom wordt ze ook vaak nagekeken of afgerekend op haar kledingsmaak.

Floor
Floor is een heel knappe meid. Ze heeft blond, lang, krullend haar. En door de sproeten rond haar neus heeft ze wel iets liefs. Haar kleding is totaal anders als die van Sofie. Zij draagt puntschoenen en een rokje.

Karakter:

Sofie
Sofie is een bezorgd meisje. Dat zie je als ze erachter komt dat Floor anorexia heeft. Vanaf dat moment blijft ze aan Floor haar probleem denken en helpt haar. Ze blijft Floor ook moed geven om hulp te zoeken en het niet op te geven. Ze is behulpzaam. Ze wil graag mensen helpen.  Vooral mensen om wie ze geeft. Floor wil ze helpen met anorexia en Roosmarijn toen haar moeder was overleden aan kanker.

Floor
Floor is een meisje dat er heel zelfverzekerd uit ziet, maar het eigenlijk helemaal niet is. Ze vindt zichzelf te dik, daarom is ze gaan afvallen. Maar het liep uit de hand, ze ging expres overgeven zodat ze sneller af viel. Ze at amper nog iets.
Ze is ook heel eerlijk. Toen Sofie erachter kwam dat Floor anorexia had, vertelde Floor alles.

6. Ruimte, waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich op meerdere plaatsen af. In het begin zijn ze op een camping in Frankrijk. Daar begint het verhaal, waar iedereen elkaar leert kennen. De rest van het verhaal speelt zich vooral op school af.

7. Tijd, wat is de vertelde tijd? In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Het is moeilijk om te bepalen hoelang het verhaal duurt. De schrijver vertelt alleen de belangrijke dingen. Toen ze 3 weken in Frankrijk op de camping zaten, vertelde ze niet de 3 weken. Ze vertelde maar 2 dagen en de rest sloeg ze over.
Het verhaal speelt zich in het heden af. Dat komt omdat ze al modernere dingen hebben. Sofie heeft ook een eigen kleding smaak, dat is normaal in deze tijd. Het enige wat er in het verhaal wordt verteld is dat het zich in de zomervakantie afspeelt.

8. Hoe is het verhaal opgebouwd?
Het verhaal begint middenin een gebeurtenis. Het pakt je meteen. Je wilt meteen weten wat er daarna gebeurt. Het einde is heel spannend, want het kan nog alle kanten op. Maar alles loopt goed af. Sofie en Tygo hebben weer verkering.
Het verhaal heeft een chronologische volgorde. Er zijn geen flashbacks.

Dit wil je ook lezen:

9. Perspectief door wie zijn ogen wordt het verhaal verteld? Hoe noem je dit perspectief?
In het boek gaat alles maar om een persoon en dat is Sofie. Je bekijkt alles vanuit haar ogen. Sofie vertelt hoe alles gebeurt. Er zitten verder geen andere verhaallijnen in het boek. Dit noem je het Ik-perspectief.

10. Inhoud: geef in eigen woorden een samenvatting van alle gebeurtenissen van begin naar eind.
Sofie gaat met de zomervakantie 3 weken naar Frankrijk. Ze vindt het vreselijk want nu moet ze haar geheime vriendje Tygo drie weken lang missen! Ze ziet de vakantie helemaal niet zitten.
Als ze op de camping zijn aangekomen voelt ze zich alleen. Haar broer Stefan heeft al snel nieuwe vrienden gevonden. Hij vraagt of Sofie mee wilt. Sofie gaat maar mee omdat het bij haar ouders ook zo saai is. En misschien is het wel gezellig. Die avond stelt Stefan een hele groep aan Sofie voor. Mark, Jim, Jessica, Nina, Floor, Andries, Frank, Menno, Claar en Ranessa. Ze vindt Menno al meteen een onwijs lekker ding! Floor had verkering met Jim. Dat was goed te zien, want ze konden geen seconden van elkaar afblijven.
Die avond gaan ze een kampvuur maken en Menno komt naast haar zitten. Hij vraagt of ze morgenavond mee wilt naar de disco. Maar Sofie denkt aan Tygo en ze zegt nee. Menno is teleurgesteld en loopt weer weg. Sofie voelt zich maar alleen en gaat terug naar de camping. Eenmaal aangekomen op de camping wil ze Tygo spreken. Hij kan haar zeker opvrolijken. Tygo neemt op en Sofie laat een paar tranen rollen van blijdschap. Opeens hoorde ze een meisjesstem op de achtergrond. Het kon toch niet waar zijn. Kelly was bij Tygo! Sofie was woedend en gooide de telefoon op de haak.
Daarom gaat Sofie de volgende dag toch maar met Menno mee naar de disco. Ze gaan samen dansen, na een tijdje komt er een zwijmelnummer en Sofie wil even gaan zitten. Maar Menno houdt haar tegen en even later zoenen ze. Sofie voelt zich schuldig tegenover Tygo. Maar Tygo doet precies het zelfde. Sofie gaat na het nummer even naar de wc. Floor was er ook. Ze hoort opeens een vreemd geluid uit de wc komen. Het klink als overgeven, maar Floor was nooit ziek. Ze is wel heel dun. Zou Floor anorexia hebben?
Als de disco is afgelopen, lopen Floor en Sofie samen terug. Ze zwijgen allebei. Opeens zegt Sofie: ‘Heb je anorexia?’. Floor barst in huilen uit. Sofie probeert haar te troosten. Floor is helemaal geen huppelkutje zoals Kelly. Floor is een heel lieve meid.
Als Sofie terug moet naar Nederland, wil ze nog helemaal niet naar huis. Ze heeft hier een heel leuke tijd gehad. Sofie en Floor beloven contact te houden via de e-mail.
Als Sofie terug in Nederland is, komt Tygo langs. Hij vertelt dat het een misverstand is en dat zijn broer verkering heeft met Kelly. Sofie weet niet wat ze nu moet doen. Tygo heeft heel braaf in Nederland op haar gewacht, maar zei is ondertussen vreemd gegaan met Menno. Sofie heeft Bella alles over Menno verteld. Ze vindt Menno heel knap. Ze wist wel wat ze moest doen als ze moest kiezen.
De eerste schooldag is weer begonnen en ze zit langs Roosmarijn in de klas. Het is een stil meisje. Sofie’s vriendinnen vinden haar maar niks. Maar dit is haar enige vriendin in de klas en ze is best aardig.
’s Middags krijgt ze een e-mail van Menno. Daarin staat dat hij een relatie met haar wil. Ze zegt dat ze tijd nodig heeft om te kiezen tussen hem en Tygo. Want ze houdt nog steeds van Tygo.
De volgende dag dat ze naar school gaat komt Edwin ineens naar haar toe. Hij zegt dat hij weet over Menno en Tygo. Ze weet niet wat ze op dat moment moet doen. Als ze thuis is stuurt ze snel een e-mail naar Menno, daarin staat dat ze kiest voor Tygo. Hij mailt meteen terug. Hij is erg boos. Maar hij komt er wel weer overheen.
Nu is ze nog verdrietiger. Ze besluit om naar Roosmarijn te gaan. Als ze aankomt moet ze huilen en dan vertelt Roosmarijn dat haar moeder is overleden aan kanker. Sofie troost Roosmarijn.
Als Sofie de volgende dag op school komt weet iedereen dat ze is vreemdgegaan. Sofie wilt meteen naar Tygo. Maar Tygo wil haar niet meer zien. Het blijkt dat Robin heeft rond vertelt dat ze is vreemdgegaan. Sofie en Robin krijgen ruzie, ze vechten. Tygo haalt ze uit elkaar en hij rijdt met de gewonde Sofie en een docent naar het ziekenhuis. In de auto zoenen ze. Alles is weer goed, nu Tygo weet wat er aan de hand is.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

10. Inhoud: geef in eigen woorden een samenvatting van alle gebeurtenissen van begin naar eind.
Sofie gaat met de zomervakantie 3 weken naar Frankrijk. Ze vindt het vreselijk want nu moet ze haar geheime vriendje Tygo drie weken lang missen! Ze ziet de vakantie helemaal niet zitten.
Als ze op de camping zijn aangekomen voelt ze zich alleen. Haar broer Stefan heeft al snel nieuwe vrienden gevonden. Hij vraagt of Sofie mee wilt. Sofie gaat maar mee omdat het bij haar ouders ook zo saai is. En misschien is het wel gezellig. Die avond stelt Stefan een hele groep aan Sofie voor. Mark, Jim, Jessica, Nina, Floor, Andries, Frank, Menno, Claar en Ranessa. Ze vindt Menno al meteen een onwijs lekker ding! Floor had verkering met Jim. Dat was goed te zien, want ze konden geen seconden van elkaar afblijven.
Die avond gaan ze een kampvuur maken en Menno komt naast haar zitten. Hij vraagt of ze morgenavond mee wilt naar de disco. Maar Sofie denkt aan Tygo en ze zegt nee. Menno is teleurgesteld en loopt weer weg. Sofie voelt zich maar alleen en gaat terug naar de camping. Eenmaal aangekomen op de camping wil ze Tygo spreken. Hij kan haar zeker opvrolijken. Tygo neemt op en Sofie laat een paar tranen rollen van blijdschap. Opeens hoorde ze een meisjesstem op de achtergrond. Het kon toch niet waar zijn. Kelly was bij Tygo! Sofie was woedend en gooide de telefoon op de haak.
Daarom gaat Sofie de volgende dag toch maar met Menno mee naar de disco. Ze gaan samen dansen, na een tijdje komt er een zwijmelnummer en Sofie wil even gaan zitten. Maar Menno houdt haar tegen en even later zoenen ze. Sofie voelt zich schuldig tegenover Tygo. Maar Tygo doet precies het zelfde. Sofie gaat na het nummer even naar de wc. Floor was er ook. Ze hoort opeens een vreemd geluid uit de wc komen. Het klink als overgeven, maar Floor was nooit ziek. Ze is wel heel dun. Zou Floor anorexia hebben?
Als de disco is afgelopen, lopen Floor en Sofie samen terug. Ze zwijgen allebei. Opeens zegt Sofie: ‘Heb je anorexia?’. Floor barst in huilen uit. Sofie probeert haar te troosten. Floor is helemaal geen huppelkutje zoals Kelly. Floor is een heel lieve meid.
Als Sofie terug moet naar Nederland, wil ze nog helemaal niet naar huis. Ze heeft hier een heel leuke tijd gehad. Sofie en Floor beloven contact te houden via de e-mail.
Als Sofie terug in Nederland is, komt Tygo langs. Hij vertelt dat het een misverstand is en dat zijn broer verkering heeft met Kelly. Sofie weet niet wat ze nu moet doen. Tygo heeft heel braaf in Nederland op haar gewacht, maar zei is ondertussen vreemd gegaan met Menno. Sofie heeft Bella alles over Menno verteld. Ze vindt Menno heel knap. Ze wist wel wat ze moest doen als ze moest kiezen.
De eerste schooldag is weer begonnen en ze zit langs Roosmarijn in de klas. Het is een stil meisje. Sofie’s vriendinnen vinden haar maar niks. Maar dit is haar enige vriendin in de klas en ze is best aardig.
’s Middags krijgt ze een e-mail van Menno. Daarin staat dat hij een relatie met haar wil. Ze zegt dat ze tijd nodig heeft om te kiezen tussen hem en Tygo. Want ze houdt nog steeds van Tygo.
De volgende dag dat ze naar school gaat komt Edwin ineens naar haar toe. Hij zegt dat hij weet over Menno en Tygo. Ze weet niet wat ze op dat moment moet doen. Als ze thuis is stuurt ze snel een e-mail naar Menno, daarin staat dat ze kiest voor Tygo. Hij mailt meteen terug. Hij is erg boos. Maar hij komt er wel weer overheen.
Nu is ze nog verdrietiger. Ze besluit om naar Roosmarijn te gaan. Als ze aankomt moet ze huilen en dan vertelt Roosmarijn dat haar moeder is overleden aan kanker. Sofie troost Roosmarijn.
Als Sofie de volgende dag op school komt weet iedereen dat ze is vreemdgegaan. Sofie wilt meteen naar Tygo. Maar Tygo wil haar niet meer zien. Het blijkt dat Robin heeft rond vertelt dat ze is vreemdgegaan. Sofie en Robin krijgen ruzie, ze vechten. Tygo haalt ze uit elkaar en hij rijdt met de gewonde Sofie en een docent naar het ziekenhuis. In de auto zoenen ze. Alles is weer goed, nu Tygo weet wat er aan de hand is.

11. Mening: dit onderdeel is belangrijk. Beantwoord alle onderstaande vragen in goede Nederlandse zinnen en maak er een goedlopend verhaal van.

A)Wat vind je van het boek?
Ik vind het een heel pakkend verhaal, op de eerste bladzijde wil je al zo snel mogelijk de afloop weten. Ik hou niet van boeken lezen, maar nadat ik dit boek had gelezen ben ik ook meteen naar de bibliotheek gefietst om het vervolg te halen.

B) Wat heeft het meeste indruk gemaakt en waarom?
Toen Sofie aan de deur van Roosmarijn stond en boos op Roosmarijn was omdat ze niet was komen opdagen op het kamp en niet vertelde wat er aan de hand was. Toen Roosmarijn toen vertelde dat haar moeder pas was overleden aan kanker moest ik wel even slikken. Ik moet er niet aan denken dat ik mijn moeder op zo jonge leeftijd verlies aan kanker.

C) Welke personen spraken je aan? Welke niet? Leg uit.
Floor sprak mij erg aan omdat ze heel lief overkwam en heel behulpzaam was.
Stefan spreekt mij niet aan omdat hij het hele verhaal gemeen en bazig deed tegen Sofie.

D) Wie zou je willen zijn? Wie juist niet? Waarom?
In dit boek maakt bijna iedereen iets vreselijks mee. Daarom wil ik helemaal niemand zijn in dit verhaal. Maar Roosmarijn wil ik zeker niet zijn. Ruzies kun je uitpraten. Maar je moeder krijg je nooit meer terug.

E) Ben je wijzer geworden van het boek?
Ja. Je moet doen wat je zelf wilt en mooi vindt. Sofie maakt het niet uit hoe ze eruit ziet. Als het maar iets is waar ze zich zelf fijn bij voelt. Bella had haar dreadlocks eruit laten halen omdat Robin zei dat stijl haar veel mooier stond bij haar. Toen Bella erachter kwam dat Robin haar gebruikte en hun vriendschap voorbij was, heeft ze ook meteen haar dreadlocks er weer in laten zetten. Omdat ze dat zelf mooier vindt.

F) Moeten anderen dit boek wel of niet lezen? Waarom?
Ja. Ik zou het zeker mensen aanraden om het boek te lezen. Het verhaal is heel pakkend en leuk om te lezen.

G) Geef het boek een cijfer tussen 1 en 10 en leg uit waarom.
Ik geef het boek een 10. Het is een heel goed geschreven boek. Het is een heel realistisch verhaal. Dit kan iedereen overkomen. Het is duidelijk verteld. En het belangrijkste is dat het je meteen pakt. Bij de eerste bladzijde wou ik het al meteen doorlezen. Dit boek heb ik daarom ook in 2 dagen uitgelezen. Toen ik op de laatste bladzijde was, en ik zag dat er nog 2 andere boeken waren met deze hoofdpersonen. Ben ik ook s ’middags meteen naar de bibliotheek gegaan om die twee boeken te halen. Dat geeft aan hoe pakkend het verhaal wel niet is, want normaal hou ik er niet van om boeken te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dreadlocks & lippenstift door Maren Stoffels"