Dreadlocks & lippenstift door Maren Stoffels

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Dreadlocks & lippenstift
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2988 woorden
  • 1 maart 2010
  • 64 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
64 keer beoordeeld

Boekcover Dreadlocks & lippenstift
Shadow
Dreadlocks & lippenstift door Maren Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Onderdeel A
Geef hieronder informatie over de schrijver (b.v. leven, onderwerpen, bedoelingen, ontvangen prijzen, bijzonderheden, e.d.).

Maren Stoffels is geboren op 13 januari 1988. Ze heeft een 4 jaar oudere broer, Wadse. Toen ze klein was, ging ze naar een Montessori basisschool, dat is een school waar ieder kind in zijn/haar eigen tempo kan werken.
Dit is haar zo goed bevallen, dat ze besluit om ook naar een middelbare school te gaan met dit systeem.
Vanaf groep 6 schrijft ze al verhaaltjes, maar vanaf haar 15e wordt het pas echt serieus. Vanaf haar 15e besluit ze ook om haar verhalen naar Leopold te sturen, maar hier vinden ze haar nog te jong. Op haar 17e is het zover, en komt haar eerste boek uit; Dreadlocks & Lippenstift. Hierna volgen er nog enkele boeken van haar, zoals;

Op blote voeten (2008)
Sproetenliefde (2007)
Schim in het bos (2007)
Cocktails & Ketchup (2006)
Piercings & Parels (2006)
Dreadlocks & Lippenstift (2005)

De meeste van deze boeken heb ik ook gelezen, alleen Schim in het bos niet, omdat dit een boek is voor kinderen van 8+. Voor de rest heb ik alle boeken thuis liggen. Ik heb ze allemaal gekocht omdat ik ze zo leuk vind.

Maren Stoffels wil met dit boek duidelijk maken dat je niet op jouw vooroordelen iemand moet beoordelen, maar diegene eerst beter moet leren kennen. Dat laat ze ook zien met Sofie en Floor. Ze denken van elkaar dat ze 2 totaal verschillende personages zijn, maar als ze op het strand een diepgaand gesprek hebben gehad, komen ze erachter dat ze eigenlijk best veel dingen gemeen hebben. Sindsdien zijn ze erg goede vriendinnen, en vertellen ze elkaar alles.

Onderdeel B
Verklaar de titel van het boek.
De titel is 'Dreadlocks & lippenstift' omdat dit boek gaat over hoe je iemand kun voor oordelen. Want Sofie (de hoofdpersoon) heeft dreadlocks en is een soort 'skate type' en Floor, dat meisje leert ze op vakantie kennen, Sofie ziet haar als een 'huppelkutje' want Floor ziet er altijd perfect uit met rode lippenstift, perfecte make-up en haar haar altijd geweldig. Uit eindelijk na een diepgaand gesprek op het strand ziet Sofie dat ze Floor verkeerd heeft veroordeeld.


In welke van de volgende groepen hoort het verhaal thuis?
O eigentijds verhaal


Dit verhaal is: verzonnen.
Dit verhaal: zou echt gebeurd kunnen zijn.

Wie is de hoofdpersoon?

Sofie Berger is een meisje van 15 jaar oud. Aan het begin van het boek is zij erg verlegen vooral als het gaat om vrienden maken, maar aan het einde als ze goed bevriend is met Floor wordt zij steeds brutaler. Sofie heeft thuis wel eens ruzie met haar ouders of haar broer. Ook heeft ze af en toe problemen in de liefde met Tygo en Menno. Ze denkt dat Tygo vreemd gaat, en gaat daardoor met Menno uit en zoent ze heel haar vakantie in Frankrijk met hem, maar later blijkt dat Tygo helemaal niet vreemd is gegaan. Maar doordat Floor haar helpt, komt ze er altijd wel uit. Door Floor veranderd Sofie ook in de loop van het verhaal.

Wat is het probleem van de hoofdpersoon?
Sofie is een verlegen meisje, ze vind het moeilijk om vrienden te maken. Totdat ze op vakantie gaat naar Frankrijk met haar ouders en broer. Ze gaat dezelfde dag dat ze aan komen naar het strand, daar ontmoeten ze mensen, waaronder Floor, Floor word in dit boek een hele goeie vriendin van Sofie. Maar plots komt Sofie er achter dat Floor ziek is, Floor heeft anorexia. Daar zit Sofie heel erg mee.
Wat kun je over de hoofdpersoon vertellen (bv. leeftijd, uiterlijk, karakter, eigenschappen, e.d.)

Sofie Berger is 15 jaar oud. Ze is in het begin een verlegen meisje Later word ze opener en brutaler. Ze is een behulpzaam meisje en écht een meisje die alles doet voor haar vrienden en familie.


Welke personen komen er nog meer voor in het verhaal?

Stefan Berger
Stefan is de broer van Sofie. Hij is een beetje een jongen die achter alle meisjes aan loopt, en snel met iemand zal zoenen. Soms doet Stefan een beetje stom of irritant tegen Sofie, maar hij kan ook aardig doen tegen haar.

Floor
Floor is een meisje van 16 jaar. Ze is een meisje dat zichzelf goed verzorgd, en er altijd goed uit wilt zien. Ze is vriendelijk en behulpzaam. Als Sofie even niet meer goed weet wat ze moet doen, is Floor er altijd om haar te helpen. Floor heeft zelf ook problemen, want ze heeft anorexia nervosa. Aan het einde van het boek gaat het nog steeds niet goed met haar, maar ze durft het niet aan haar ouders te vertellen. Er wordt niet heel erg veel over haar anorexia verteld, en daarom weet ik ook niet echt hoe het met haar gaat.


Menno
Menno is het broertje van Floor. Hij is een jaar jonger als Sofie en dus 14 jaar. Hij ontmoet Sofie in Frankrijk op vakantie, en wordt verliefd op haar. Zelf heeft hij thuis een vriendin Isabel, maar daar maakt die het mee uit voor Sofie. Hij vindt het daarom ook heel erg jammer dat Sofie voor Tygo kiest en niet voor hem. Menno heeft volgens Sofie een lieve lach en een gezicht vol sproetjes. Hij is erg behulpzaam, en heel lief voor Sofie,

Roosmarijn
Roosmarijn is een vriendin van Sofie. Omdat Sofie een ander sector kiest dan haar vriendinnen, komt ze bij Roosmarijn in de klas. Aan het begin is Roosmarijn erg stil door de vele problemen die ze heeft. Later vertelt Roosmarijn dit allemaal aan Sofie, en Sofie begrijpt dit allemaal. Roosmarijn is ook erg verdrietig wanneer haar moeder overlijdt.

Tygo
Tygo is net als Sofie 15 jaar oud. Hij is het vriendje van Sofie. Hij is heel erg verliefd op Sofie. Hij heeft ook een broer. Meer over hem kom je niet veel te weten.

Edwin

Edwin is een jongen uit de klas van Sofie, die haar altijd pest. En het ergste is nog dat hij Sofie en Tygo uit elkaar wil halen, en even lijkt het erop dat het hem lukt.

Bella, Malou en Ellen
Dit zijn 3 vriendinnen uit de vorige klas van Sofie. Doordat Sofie een andere sector kiest als Bella, Malou en Ellen, komen ze in een andere klas te zitten.
Caroline
Caroline is de mentrix van Sofie. Ze is heel aardig voor de klas, en kan goed dingen oplossen. Ze helpt Sofie daarom ook goed met de zorgen om Floor.

Kelly
Kelly is een meisje, dat vorig jaar bij Sofie in de klas zat. Sofie vindt Kelly maar een Pancake, en noemt haar daarom ook zo. Kelly probeert Tygo en Sofie uit elkaar te halen omdat zij Tygo zelf leuk vindt, en het lukt haar ook even, maar toch komen Tygo en Sofie weer terug bij elkaar.


Mark, Nina, Andries, Frank, Claar, Ranessa, Jessica
Dit zijn vakantie vrienden van Sofie, Stefan, Floor & Menno.
Over hun wordt in het verhaal niet veel geschreven.

Jim
Hij is ook een vakantie vriend van Sofie. Hij is het vriendje van Floor. Dit houdt alleen niet lang aan, na de vakantie. Ze vinden samen dat ze te ver uit elkaar wonen, en Jim weet niet van de anorexia van Floor, maar vind haar wel te dun worden.

Wat voor soort begin heeft het verhaal? Het verhaal begint in het midden met het verhaal.
het verhaal … loopt goed af en heeft een open einde.


Waar speelt het verhaal zich af?
Alles staat in het nu geschreven, dus het gaat in de tegenwoordige tijd. Het speelt zich overigens af in Frankrijk, daar is Sofie op vakantie. Na 3 weken gaan ze terug naar Nederland, daar speelt de rest zich af.

Een schrijver kan op verschillende manieren een verhaal spannend maken. Bij dit boek heeft de schrijver deze manier(en) gebruikt:

O Het is net of je het zelf meemaakt.

Onderdeel C
Wat is volgens jou de bedoeling van de schrijver met het verhaal?
Na te denken over vooroordelen. Want dat deed Sofie eerst over Floor, maar nadat ze Floor een kans gaf, zijn ze toch hele goeie vriendinnen geworden.

Vind je dat de schrijver gemakkelijk of moeilijk schrijft? Waarom?
Ik vind het makkelijk geschreven omdat ik me er erg in verdiepte. Ik zat helemaal in het verhaal, ook omdat het een beetje over je eigen levenszaken gaat.

Noem een aantal belangrijke gebeurtenissen in het verhaal.
Sofie heeft een goeie vriendin, Floor. Ze komt er achter dat Floor anorexia heeft, daar zit Sofie heel erg mee.

Heeft het verhaal je aan het denken gezet? Waarom?
Ja, het stuk over anorexia, want Sofie komt er achter dat Floor anorexia heeft door middel van een aantal kenmerken. Nu weet ik hoe je dat kunt ontdekken en hoe slécht het wel niet is.


Met welke persoon / personen kon je goed meeleven? Waarom?
Met Sofie omdat haar vriendin Floor anorexia heeft, daar zit ze heel erg mee en ik kon me het heel goed inleven.

Wat is jouw mening over het boek? Gebruik drie beoordelingswoorden en leg uit waarom je deze woorden gekozen hebt.

Ik vond het een heel leuk boek omdat ik me heel goed kon inleven in de personen. Het was ook wel een zielig verhaal omdat Floor anorexia heeft. Het was ook een spannend boek omdat je het vervolg pas te weten komt in de andere 2 boeken.

Onderdeel D
Geef hieronder in minimaal 15 regels een samenvatting van de inhoud.

Helemaal tegen haar zin in gaat Sofie Berger met haar ouders en broer Stefan mee op vakantie naar Frankrijk. Nu moet ze haar geheime vriendje Tygo 3 weken missen! Als ze op de camping aankomen, voelt Sofie zich erg rot, terwijl haar broer nieuwe vrienden heeft gemaakt. Hij haalt Sofie over om die avond mee naar het strand te gaan. Op het strand vindt Sofie het niet zo leuk, ze heeft wel een meisje leren kennen, Floor, maar ze vindt haar maar een huppelkutje. Menno komt op Sofie af en vraagt of ze zin heeft om de volgende dag mee te gaan naar de disco, hier zegt ze nee tegen. Iedereen daar heeft veel plezier, en daar kan ze niet tegen dus besluit ze haar vriendje Tygo te bellen. Als ze Tygo belt hoort ze Kelly op de achtergrond, Tygo zegt dat Kelly de vriendin van zijn broer is, maar Sofie gelooft hem niet. Ze weet ook wel dat Kelly haar en Tygo uit elkaar wilt halen, omdat ze Tygo zelf leuk vindt. De volgende dag gaat Sofie toch mee met Menno naar de disco. In de disco staan Menno en Sofie tegenover elkaar op de dansvloer. Als er een zwijmel nummer komt zoenen ze ineens. Dan gaat ze snel even naar de wc, waar ze Floor tegenkomt. Dan hoort ze een geluid uit de wc, het klinkt als overgeven. Maar er is maar 1 wc, dan is het Floor! Maar Floor is toch niet ziek, opeens moet Sofie denken aan een artikel wat ze wel eens heeft gelezen, over Anorexia. Zou Floor anorexia hebben, ze is wel erg dun! Als de disco af is gelopen, lopen Sofie en Floor naast elkaar. Opeens vraagt Sofie aan Floor of ze anorexia heeft. Floor barst in huilen uit. Sofie probeert haar te troosten, en Floor vertelt Sofie alles, van haar anorexia tot haar onzekerheid. Floor is helemaal niet zoals Sofie dacht, helemaal geen huppelkutje! Als ze weer naar Nederland moet, vind ze het heel moeilijk. Zo’n leuke vakantie heeft ze nog nooit gehad. Als Sofie thuis is komt Tygo stiekem langs. Tygo vertelt dat hij niks met Kelly heeft, maar zijn broer! Dan ziet Tygo een foto van Menno en vraagt aan Sofie wie het is, Sofie verteld hem dat het een foto is van een jongen van de camping. Als Tygo weg is mailt Sofie direct Floor, om te vragen wat ze moet doen. Gelijk krijgt ze een mailtje terug van Floor, dat Sofie eerlijk moet zijn.
Dit jaar moesten ze op school een sector kiezen, Sofie heeft iets anders gekozen als haar vriendinnen. Sofie vindt dat ze een rot klas heeft, ze komt naast een meisje te zitten dat Roosmarijn heet. Het lijkt Sofie een aardig meisje, maar omdat de klas niet met Roosmarijn omgaat, durft ze het niet. Ook komt ze bij een vervelende jongen in de klas, Edwin. In de pauze gaat Sofie gelijk naar haar vriendinnen toe. Aan Bella heeft ze alles verteld over Menno en Tygo. Haar vriendinnen staan bij Kelly, Sofie voelt zich ellendig, ze raakt al haar vriendinnen kwijt aan Kelly! Als Sofie thuis komt heeft ze een mailtje van Floor. Het gaat niet goed met haar, Jim (haar vriendje) begint er ook steeds over dat Floor zo is afgevallen, en zelfs haar moeder krijgt het in de gaten! Ook vertelt ze dat Menno Sofie haar email adres wil hebben, en ze hem heeft gegeven. Dan krijgt Sofie een mailtje van Menno. Hij vertelt dat Sofie nog geen moment uit zijn gedachten is geweest. Menno denkt dat het uit is met Tygo, en wil een relatie met Sofie beginnen. Hier schrikt Sofie van, en dus stuurt ze maar gelijk een mailtje terug waar ze in verteld dat het weer aan is met Tygo. Ook vraagt ze tijd om na te denken, op wie ze nu écht verliefd is. Ondertussen is er iets raars aan de hand met Roosmarijn, ze is er verdrietig. Op school tekent ze engelen in haar agenda, en als Sofie erover begint wordt Roosmarijn boos. Als Sofie een keer vraagt of ze bij Roosmarijn huiswerk gaan maken, mag het niet omdat haar moeder te streng is. Dan gaan ze met de klas 3 dagen op kamp. Sofie heeft met Roosmarijn afgesproken in een tent te gaan. Als Sofie al in de bus zit om op kamp te gaan, ziet ze Roosmarijn nergens. Als de bus wegrijdt is ze er nog steeds niet, dus vraagt Sofie het aan Caroline. Die verteld dat Roosmarijn niet mee op kamp gaat, omdat ze het moeilijk heeft waarom verteld Caroline niet. Eenmaal aangekomen gaan de jongens voetballen. Sofie vraagt of ze mee mag doen, eerst mag het niet maar later wel. Sofie is erg goed in voetbal, veel beter als Edwin. Als snel staat het 11-6 voor het team van Sofie. Dan vraagt Edwin een time-out. Edwin heeft blijkbaar een goede peptalk gehouden, want ineens staat het 11-11. Edwin maakt een sliding en raakt het scheenbeen van Sofie, waardoor ze haar been zwaar gekneusd heeft. Haar team krijgt wel een penalty, en die zit! De volgende ochtend wordt Sofie ineens wakker gemaakt door Caroline, terwijl alle andere kinderen uit haar klas nog slapen. Caroline vraagt of Sofie mee boodschappen gaat doen, dat wil Sofie graag, even geen Edwin! Als ze in de auto zitten verteld Sofie alles aan Caroline, over Tygo, Menno, Kelly, de zoenen en wie ze nu moet kiezen! Caroline vertelt dat ze vroeger precies hetzelfde heeft meegemaakt, en zij ook helemaal gek werd. Ze vertelt Sofie dat ze naar haar hart moet luisteren, Sofie snapt het maar vind het nog steeds moeilijk. Die nacht gaat Sofie naar de wc, als ze voor de wc’s staat, staat Edwin ineens voor haar. Hij zegt dat Sofie hem niet mag verraden wat hij ook doet, verteld ze het toch dan zal hij ervoor zorgen dat iedereen haar haat. Dan schopt hij Sofie op de grond. Als Caroline haar op de grond vindt, zegt Sofie dat ze bang was in het donker. Maar Caroline gelooft dit niet. De volgende dag zijn ze weer op school. Roosmarijn is er nog steeds niet, en Edwin zit de hele tijd Sofie grijnzend aan te kijken. Ineens heeft Sofie het door, Edwin kan haar helemaal niks maken! Na de les gaat ze meteen tegen Edwin zeggen dat ze alles aan Caroline gaat vertellen. Edwin zegt dat het hem niks uitmaakt, en hij alles weet van Tygo en Menno. Sofie heeft geen idee hoe Edwin dit weet! Dan gaat ze maar niet naar Caroline. Als Sofie thuis zit, heeft ze weer een mailtje van Floor. Ze vertelt dat het helemaal niet goed gaat, en ze de laatste tijd heel erg veel afvalt, en ze zelfs van eten misselijk wordt! Sofie heeft bedacht om verder te gaan met Tygo. Ze vertelt het maar gelijk aan Menno. Hij mailt gelijk terug, en is boos. Sofie heeft hem gebruikt om Tygo te pesten zegt Menno! Nu is Sofie nog verdrietiger. Sofie besluit om langs Roosmarijn te gaan. Sofie is zo boos op Roosmarijn dat ze haar de wind van voren geeft, en dat Roosmarijn haar moet vertrouwen! Dan barst Roosmarijn in huilen uit, en verteld dat haar moeder is overleden. Dan slaat ze de deur met een harde klap dicht. Sofie voelt zich enorm schuldig. Als Sofie de volgende dag op school komt hoort ze allemaal geroezemoes. ‘Sofie, uit de 4e, vreemdgegaan, wat zal haar vriend ervan vinden, weet hij het eigenlijk al, wat een slet zeg!’ Tygo staat voor Sofie. Sofie biecht alles aan hem op, voor die het van andere hoort. Iedereen staat mee te luisteren. Sofie rent huilend weg. Dan hoort ze de stem van Edwin en die van KELLY! Kelly heeft tegen Edwin verteld dat Sofie is vreemdgegaan. Thuis heeft ze weer een mail van Floor. Floor vindt dat Sofie naar Roosmarijn moet gaan om het goed te maken. Sofie gaat die middag gelijk naar Roosmarijn toe, en ze maken het weer goed. De volgende dag is Roosmarijn weer op school. Sofie gaat samen met Roosmarijn naar Bella toe. Helaas staat Kelly er ook bij. Kelly en Sofie krijgen ruzie, en gaan zelfs vechten! Iedereen staat er omheen. Opeens hoort Sofie de stem van Tygo. Tygo rukt Kelly van Sofie af. Dan gaan Sofie, Caroline en Tygo samen naar het ziekenhuis. In de auto maken Tygo en Sofie het weer goed. Gelukkig is er niks ernstigs met Sofie en mag ze weer naar huis. Op de terugweg zitten Tygo en Sofie dicht naast elkaar, en zoenen ze elkaar. Dan is alles weer goed!

Hoe het verder gaat komt in de 2 volgende boeken;
• Piercings & parels.
• Cocktails & ketchup.

REACTIES

L.

L.

dat is niet kelly die pancake maar robin

13 jaar geleden

H.

H.

Ja idd

maar het is een chill boek :)

;););););););););)

13 jaar geleden

J.

J.

Robin is pancake niet Kelly

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dreadlocks & lippenstift door Maren Stoffels"