ADVERTENTIE
Red het frikandelbroodje Wist je dat heel veel van jouw lievelingsproducten zomaar kunnen verdwijnen als de bij zou uitsterven? Denk bijvoorbeeld aan je glaasje melk in de ochtend, maar ook je frikandelbroodje in de pauze en je banaan bij het leren. Hoe komt dit en belangrijker, hoe voorkomen we dit? Dat weten ze bij de opleiding Diermanagement. Meer weten over deze en andere studies van Van Hall Larenstein?

Check alle video's!

Zakelijke gegevens

Titel: Dorsvloer vol confetti

Auteur: Franca Treur

Motivatie keuze

Ik heb dit boek gekozen omdat mijn lerares hem heeft aangeraden. Nadat ik een kleine samenvatting had gelezen leek het boek me wel leuk, mijn moeder had hem ook gelezen en die was er erg over te spreken.

Samenvatting

Katelijne Minderhoud is 12 jaar en woont in een klein dorp op een boerderij. Ze is het enige meisje in een gezin met 7 kinderen en ze heeft drie broers boven zich en drie onder zich. Ze spreekt steeds vrij afstandelijk over haar ouders met termen als “de vader”en “de moeder.” Toch zijn het geen vervelende mensen en in zekere zin best warm. De moeder lijkt wat harder dan de vader. De jongens in het gezin lijken niet al te slim en Katelijne is een van de weinige kinderen die graag een boek leest.
Ze moeten als gezin vaak twee of zelfs drie keer per zondag naar de kerk thuis.

Katelijne heeft van haar vaders kant nog een oma die niet ver weg woont en altijd heel hard werkt. De opa is jaren geleden overleden. Aangezien Katelijne haar broertjes op dat spoor gezet had, voelt ze zich ook nog eens schuldig aan de dood van opa. Haar oma is strak in de leer en citeert lustig uit de onvolprezen Bijbel.

In het gezin is een duidelijke indeling van het werk: Katelijne moet al het huishoudelijke werk opknappen. De jongens doen helemaal niets. Als ze bij haar tante in de stad mag logeren, ziet ze dat het ook anders kan. Daar is de sfeer veel vrijer. De buurvrouw van tante heet Gloria en die leest haar sprookjes voor. Dat vindt Katelijne prachtige verhalen, maar thuis denken ze daar heel anders over. Sprookjes zijn zondige verhalen.

Op school leert ze eigenlijk wel het meeste. Ze krijgt ook een vriendin (Suzanne); om indruk te maken fantaseert ze veel (het zijn bijna leugens) Suzanne blijft toch wel een beetje op afstand. Naar haar ouders kan Katelijne soms brutaal uithalen. Katelijne is ook slimmer dan haar broers.
Rogier wordt verliefd op een dom meisje (Jannemieke) die is van een strengere kerk dan zij zijn. Na een tijdje  Rogier maakt de verkering uit.

Toch komen de verleidingen steeds groter op haar af. Ze moet een keer met haar broer Jeroen medicijnen in Middelburg ophalen. Op d e terugweg gaan ze over de kermis. Van schoolvriendjes van Jeroen krijgen ze cola (met alcohol) te drinken.. Thuis hoort haar moeder van een kennis dat ze op de kermis zijn geweest en Katelijne krijgt straf.

Haar broer Christiaan heeft verkering met Petra. Maar ze is ineens zwanger. Dat is een schande en die moeten ze belijden in een volle kerk. Daarna moeten ze trouwen (Petra is nog maar net 16 jaar) en om de kosten te drukken zullen ze de bruiloft thuis op de boerderij vieren. Katelijne draagt haar steentje bij: ze maakt 5 schoenendozen vol confetti met een perforator. Ze wil die over de dansvloer strooien.
Het huwelijksfeest speelt zich af op de dorsvloer. Katelijne heeft een plannetje gemaakt om de confetti over het bruidspaar te strooien, maar dat dreigt nog bijna te mislukken. Ze heeft haar broer Rogier daarvoor nodig en dan is het resultaat ook nog dat een melktank leeg loopt. Aan het einde dwarrelt de zelfgemaakte confetti toch op de dorsvloer.

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslag/71442

Korte reactie inhoud

Ik vond het boek minder goed als gedacht. Het thema waar het boek over zou moeten gaan kwam voor mijn gevoel alleen in het middenstuk voor.  Het einde was niet echt sterk en naar mijn mening te uitgerekt door het herhalen van de bruiloft van Christiaan en Petra.

Analyse

Open plekken:

Er zijn niet zo heel veel openplekken in het boek. Wel is de titel van het boek is een open plek, het geeft niet echt aan waar het verhaal over gaat, pas helemaal op het eind word duidelijk dat het met de bruiloft te maken heeft en de confetti die Katelijne gemaakt had. Een van de openplekken in het boek is dat je niet weet wat er in de melkstal is gebeurd als Rogier Katelijne  moet helpen met het koord voor de confetti. Dit is bijna aan het eind van het boek.

 

Personages:

De hoofdpersoon is Katelijne, een 12 jarig meisje die in het orthodoxe zeeland woont op een boerderij met haar 6 broes en vader en moeder . Ze is een behulpzaam meisje dat van aandacht houd maar het in het gezin niet echt krijg. Ze houd erg van lezen en fantaseert ook vaak over hoe het zou zijn als ze een van de karakters in het verhaal was.

Ze heeft niet echt helpers in het verhaal. Ze is erg op zichzelf omdat ze het idee heeft dat ze niet kan zijn wie ze wil in het gezin. Ze deelt haar gedachten niet met haar gezinsleden. Wel heeft ze haar tante, die in de stad woont en waar ze af en toe kan komen logeren. Haar tante laat haar vrijer in wat ze wil doen en ze voelt zich thuis in de stad

De belangrijkste tegenstanders is haar familie. Zij zijn heel gelovig en vinden het maar niks als ze erachter zouden komen dat ze liever in de stad wil wonen en sprookjes wil lezen.

 

Opbouw:

Er komen wel flashbacks in voor zoals:

- “Toen de opa onwel werd boven de gierkelder, had hij net de kleine Peter uit de stront getrokken.”

- “Opa’s grote klompen – hij had maat 47 – bleven achter in de ronddraaiende stront en blokkeerden uiteindelijk de mixer.”

Het speelt zich in de jaren 80/90 af, er word in het boek ongeveer 4 jaar ‘verteld’. Als het boek begint is ze 12, maar aan het eind van het boek gaat ze door de puberteit dus moet er wel een tijd overheen gegaan zijn.

 

Perspectief:

Het verhaal wordt verteld vanuit Personaal perspectief. Een voorbeeld hiervan is “Katelijne schrikt wakker van een deur die opengaat. Niet haar deur. ‘Nah, hup lamstraal’ zegt de vader, ‘ik wil niet nog een keer naar boven moeten’ ”

Het is niet echt een betrouwbaar perspectief, allen Katelijne word gevolgd en je komt de gedachtes van de andere personages niet echt te weten. De invloed hiervan is dat je erg goed komt te weten wat Katelijne denkt en waarom ze dingen doet,  aan de andere kant leer je de andere personages niet echt goed kennen.

 

Thematiek:

De titel heeft te maken met een gebeurtenis helmaal aan het eind van het boek. Als Katelijne’s broer Christiaan gaat trouwen heeft ze weken lopen werken aan het maken van confetti. De bruiloft neemt plaats  in de ruimte waar de dorsvloer is. Aan het eind van de bruiloft laat ze alle confetti naar beneden vallen en ligt de hele dorsvloer vol met confetti.

Het belangrijkste motief in dit verhaal is godsdienst. In het gezin word Katelijne veel tegen gehouden doordat ze zich aan haar religie moet houden. Het komt in het hele boek voor.

De thematische laag van het boek is: Een meisje dat haar eigenheid wil vinden in een gezin waar ze een buiten beentje is.

 

De persoonlijke beoordeling van literaire werken

Het onderwerp:

Ik dacht aan het begin dat ik het onderwerp wel interessant zou vinden, maar nadat ik het boek had gelezen bleek ik het toch niet zo leuk te vinden. Ik kan het onderwerp helemaal niet herkennen in mijn eigen belevingswereld, ik ben zelf niet gelovig en mijn familie ook niet. Ook ben ik heel vrij in wat ik wil doen en Katelijne is dat niet. Ik ben niet echt aan het denken gezet door dit boek, vooral omdat we nu in hele andere tijden leven en godsdienst een veel minder belangrijke rol speelt dan het in die tijd deed en ik er zelf ook niet zo veel mee te maken heb. Wel vond ik dat het onderwerp genoeg diepgang had, het werd het hele verhaal onder de aandacht gebracht en er werd veel over verteld. Als ik wat zou veranderen zou ik zou het hele stuk van de bruiloft veel korter hebben gemaakt en meer de ‘zoektocht’ naar een eigen ik van Katelijne aan bod hebben gebracht. Het huis van de moskee (Kader Abdolah) en de engelen maker (Stefan Brijs) zijn allebei boeken die ook over godsdienst gaan.

 

De opbouw:

Ik vond het verhaal erg makkelijk om te lezen, er zijn niet veel moeilijke woorden gebruikt en de zinnen zijn goed opgebouwd wat het makkelijker maakt. Het laatste stuk van het boek vond ik wel moeilijk om te lezen omdat ik het heel saai vond, het ging denk ik 50 blz over die bruiloft en na een tijdje had ik er wel genoeg van. Ook had ik niet echt het idee dat ze verder gingen met het verhaal, het ging niet langer meer over Katelijne en haar problemen maar het verhaal focuste zich alleen nog maar (voor mijn gevoel) op de bruiloft. Ik vond geen enkel deel van het boek spannend, het verhaal sprak me niet aan en waren bijna geen openplekken die het spannend konden maken. Ik vond de afloop van het verhaal niet zo goed. Het lijkt op het einde net alsof heel het boek gaat over die bruiloft gaat terwijl het aan het begin van het verhaal heel ergens anders over gaat. Ik vind het lijken alsof ze het verhaal niet af heeft gemaakt en middenin een nieuwe is begonnen.

Het taalgebruik:

Ik vond de woordkeuze van de schrijfster van een goed niveau, het was niet te moeilijk maar ook niet in kinderwoorden geschreven. Ook was de zinsopbouw erg goed. De gebeurtenissen werden duidelijk  en op een heldere manier verteld waardoor je een goede voorstelling kon maken van wat er gebeurd. Er kwamen niet zo heel veel dialogen voor in het boek, maar als ze er waren werden ze wel op een goede natuurlijke manier verteld. Er zijn geen zinnen of fragmenten uit het boek die ik zou willen onthouden.   

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.