Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dorsvloer vol confetti door Franca Treur

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Dorsvloer vol confetti
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1789 woorden
  • 2 augustus 2011
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
26 keer beoordeeld

Boekcover Dorsvloer vol confetti
Shadow

Hoeveel kracht hebben woorden? Hoe onschuldig zijn de fantasieën van een meisje van twaalf? De jonge Katelijne groeit in de jaren tachtig en negentig op in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. Als enig meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. Hierdoor gaan ook de gesprekken aan tafel grotendeels aan haar voorbij. Terwijl haa…

Hoeveel kracht hebben woorden? Hoe onschuldig zijn de fantasieën van een meisje van twaalf? De jonge Katelijne groeit in de jaren tachtig en negentig op in een strenggelovig b…

Hoeveel kracht hebben woorden? Hoe onschuldig zijn de fantasieën van een meisje van twaalf? De jonge Katelijne groeit in de jaren tachtig en negentig op in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. Als enig meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. Hierdoor gaan ook de gesprekken aan tafel grotendeels aan haar voorbij. Terwijl haar verlangen om mee te doen onverminderd groot blijft, gaan haar gedachten hun eigen gang. Daarbij laat ze zich meeslepen door verhalen. Familieverhalen, dorpsroddels, Bijbelverhalen, bekeringsgeschiedenissen. Ook sprookjes, al mag ze die eigenlijk niet lezen, omdat het leugens zijn die haar maar afhouden van de Waarheid. Ze merkt dat haar eigen woorden grote gevolgen hebben voor haar familie. Dorsvloer vol confetti is een sensitieve roman over de strijd van ieder mens om een eigen leven, en tegelijkertijd een liefdevol portret van een Zeeuwse orthodoxe boerengemeenschap met een geheel eigen vertelcultuur.

Dorsvloer vol confetti door Franca Treur
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Hoofdpersoon:

De hoofdpersoon heet Katelijne. Zij is een meisje van 12 jaar, er wordt verder niet zoveel over haar uiterlijk gezegd. In de loop van het verhaal wordt wel eens beschreven dat Katelijne steeds dikker wordt, met mollige kuiten en armen.

Katelijne is een behulpzaam meisje, die wel graag van aandacht houdt, maar het niet zoveel krijgt, omdat ze nog 6 broers heeft. Hierdoor liegt ze soms wel eens, of maakt ze een verhaal mooier dan deze is, om even de aandacht te krijgen. Ze is gewend om hard te werken, omdat ze op een boerderij wonen. Ze moet vaak, omdat ze een meisje is, het huishouden doen. Dit wil ze ook zo goed doen, alles moet blinken en fris ruiken, in de hoop dat ze complimentjes van haar vader of moeder krijgt. Dan heeft ze toch weer even de aandacht.

Katelijne maakt niet echt een verandering mee. Ze is altijd even behulpzaam en er gebeurt in het verhaal ook niks met haar. Het enige wat mij is opgevallen is dat ze op een gegeven moment, als ze haar CITO score terugkrijgt, erachter komt dat ze heel slim is. Ze verbaast zichzelf hierover, omdat ze altijd opkeek tegen één van haar oudere broers die VWO doet. Nu mag ze zelf naar het VWO, en ze is hier best trots op.

Katelijne heeft een goede relatie met haar oma. Haar oma woont op de boerderij waar zij ook woont. In een apart huisje op het land. Ze komt er graag om met haar te praten. Daar kan ze haar hart een beetje luchten en luistert iemand echt naar haar.

Thuis is moeder altijd druk met het huishouden en allerlei andere dingen, vader is druk op het land met de koeien en grond. En ook haar broers en broertjes spelen meer met elkaar dan met Katelijne. Over het uiterlijk van de oma wordt niet zoveel gezegd. Het is een aardige vrouw voor wie God erg belangrijk is. Dit is overigens voor iedereen het geval, ze gaan altijd naar de kerk, bidden altijd voor het eten en ze lezen ook vaak uit de bijbel. De oma is verder wel iemand die zegt wat ze vindt en hoe ze erover denkt. Ik vind dat ze een speciale band hebben. Niemand komt echt vaak bij de oma op bezoek, alleen Katelijne met regelmaat. Hier is de oma ook altijd erg blij om, ze houdt van gezelschap en heeft graag iemand als Katelijne om zich heen. Ook Katelijne komt graag bij haar oma om wat gezelschap voor zichzelf te hebben. Ze kunnen goed met elkaar praten en Katelijne kan altijd bij haar oma langskomen.

Mening/visie:

Ik heb me het meest kunnen inleven in Katelijne, dit komt vooral omdat het verhaal vanuit haar gedachtes wordt beschreven. Als haar iets vervelends overkomt dan leef je met haar mee. Vooral omdat haar gedachtes dan beschreven worden, en je voelt hoe erg ze het ermee heeft, of hoe blij ze met iets is. Als er bijvoorbeeld wordt vertelt over de overleden opa en dat oma daarover verdrietig is dan vindt je dat wel zielig voor de oma, maar je leeft niet zo erg met haar mee dan wanneer alle gedachtes van de oma ook beschreven zouden worden. Ik leef vooral met Katelijne mee, wanneer ze weer extra haar best doet om een complimentje te krijgen. Ze werkt zich dan drie keer in de rondte, en toch zegt niemand er iets van. Het valt ze waarschijnlijk niet eens op. Het is gewoon de plicht van Katelijne dat het er zo mooi en schoon uitziet, het zou niks bijzonders moeten zijn.

Ik kon het het minste vinden met de moeder. Ze behandelde Katelijne soms erg ruw. Ook heeft zij Katelijne een keer in haar gezicht geslagen. Wat mij ook goed is bijgebleven is toen Katalijne een weekje logeren was bij haar tante. Katelijne kwam toen na een week terug en stapte de keuken binnen waar een vuilniszak met kleren stond. Ze keek in de vuilniszak en toen kwam haar moeder binnen, ze zei alleen maar dat ze daarvan af moest blijven en ging toen weer weg. Ze vroeg helemaal niet aan Katelijne of ze het leuk had gehad.

Herkenbare situaties?

Moeilijk herkenbare relaties waren die tussen de ouders en de kinderen. Naar de kinderen wordt amper geluisterd. Ze moeten doen wat er gezegd wordt, en ze moeten dat geen goed doen. Bij ons thuis mogen we natuurlijk niet bepalen wat er allemaal gebeurt, maar we hebben wel inbreng. Er wordt naar ons geluisterd, en je mag altijd je mening geven. Het was vroeger natuurlijk allemaal veel strenger dan nu, en dat verschil merk ik goed in dit verhaal. 
Katelijne heeft het in haar verhaal niet zo heel veel over vrienden en vriendinnen, maar er komt een hoofdstuk in het boek voor waarbij ze het er wel veel over heeft. Die vriendin is best dominant over haar, en Katelijne durft ook niet echt haar eigen mening bij haar te geven. Dit is voor mij ook moeilijk herkenbaar, ik heb hele goede vriendinnen waarbij ik gewoon mezelf kan zijn en mijn mening durf te geven. Als zij dit niet accepteren zijn het geen echte vriendinnen. Ook heeft zij verder niet zoveel vrienden waarmee ze afspreekt of omgaat. Dit komt waarschijnlijk ook, omdat ze ver weg van school woont. Ik vind het juist hartstikke leuk om met vriendinnen af te spreken, en dit doe ik dan ook geregeld.

Voor de vader is het huis erg belangrijk. Hij houdt van zijn boerderij, koeien en het werk. Hij heeft er alles voor over en werkt keihard. Hij wil alles zo goed mogelijk doen en stopt zijn hart en ziel in de boerderij.

Voor Katelijne is het huis niet zo heel belangrijk. Op een gegeven moment vraagt ze letterlijk aan een wildvreemde of ze bij hem in huis mag wonen. Ze voelt zich niet echt thuis tussen al haar broers, ze mist een zusje om mee te spelen en praten. Ook vinden haar ouders dat ze meer moet doen in het huis en zeggen ze dat ze lui is. Terwijl ze toch best veel doet en haar best probeert te doen.

Thema:

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Voor de vader is het huis erg belangrijk. Hij houdt van zijn boerderij, koeien en het werk. Hij heeft er alles voor over en werkt keihard. Hij wil alles zo goed mogelijk doen en stopt zijn hart en ziel in de boerderij.

Voor Katelijne is het huis niet zo heel belangrijk. Op een gegeven moment vraagt ze letterlijk aan een wildvreemde of ze bij hem in huis mag wonen. Ze voelt zich niet echt thuis tussen al haar broers, ze mist een zusje om mee te spelen en praten. Ook vinden haar ouders dat ze meer moet doen in het huis en zeggen ze dat ze lui is. Terwijl ze toch best veel doet en haar best probeert te doen.

Thema:

Het thema is heel makkelijk te herkennen in dit boek. Het hele boek draait om de familie. Het verhaal gaat over een gezin: vader, moeder, kinderen en oma. De relaties tussen deze personen worden goed beschreven. Vooral de relatie tussen Katelijne en de andere personen in het boek komen aan bot. Zo lees je over de relatie tussen Katelijne en de oma en de relatie tussen Katelijne en haar broers. De relatie met haar oma is erg goed, en de relatie met haar broers is weer wat minder.

Citaten:

2 citaten:

“Katelijne vraagt waar ze naartoe zijn, en de vader antwoordt dat hij dat niet weet. Hij zegt het zo bars dat Katelijne niet meer durft te beginnen over het nachthutje in de komkommerhof, dat ze dan maar zal bewaren voor de oma, die deze taal tenminste verstaat. Nu willen de jongens eindelijk ook wel eens weten van de hoed en de rand, en Katelijne geniet van de macht van het weten en van de aandacht.”

“Ze zijn een paar uur terug van de kerk en ze gaan een rondje rijden. Het is niet echt wat je noemt een uitstapje; ze gaan niet ver weg, gewoon wat rondrijden, zoals je nu eenmaal doet op een hoogdag. Ze zullen opgestapeld zitten in de stationwagen, de oudste vier op de achterbank, de drie kleinsten met hun rug naar en hoe onder de achterklep. Ze zullen ruzie krijgen, omdat iedereen vindt dat de ander te breed zit, terwijl breed zitten er nu niet bepaald bij is. Katelijne wil eigenlijk thuisblijven, maar je weet nooit wat je dan mist. Misschien krijgen ze wel een ijsje.”

Goede punten van het boek:

• Je leert hoe het er vroeger in de gezinnen aan toe ging en hoe het is om op het platte land te wonen.

• Het is leuk dat het verhaal door de ogen van een 12-jarig meisje wordt beschreven.

• Je leeft met Katelijne mee door de manier waarop het verhaal wordt verteld.

Slechte punten van het boek:

• Het is geen spannend verhaal, er wordt veel verteld over het dagelijks leven, maar er gebeurt niet echt iets heel spannends of boeiends wat je aandacht trekt. Het is geen boek wat je in één keer uit leest en niet meer weg wil leggen.

• Het is vrij langdradig.

• Soms was het voor mij niet duidelijk hoe oud Katelijne nou was, het is dat op de kaft staat dat ze 12 jaar is, anders was het voor mij moeilijk te schatten. Ze heeft namelijk nogal soms wat kinderlijke opmerkingen.

Recensie:

Franca Treur is een jonge schrijfster. “Dorsvloer vol confetti” is haar eerste boek, en tot nu toe nog enige boek. Ze is opgegroeid in een streng gelovig boerengezin in Zeeland. Ze heeft haar eigen ervaringen in dit boek verwerkt. Het is daarom een geloofwaardig roman. Ook is het leuk dat je leert hoe het er aan toe gaat op een boerderij in de jaren na de 2e Wereld Oorlog. Je leert hoe de ervaringen van een kind van 12 kunnen zijn, hoe erg zij erbij wil horen en dat er naar haar geluisterd wordt. Ze doet zo haar best om erbij te horen en aandacht te krijgen. Helaas blijft het bij deze positieve punten. Ze vertelt hoe het leven gaat. Maar het wordt langdradig.

Het lezen van een boek en vervolgens niet in de gaten hebben dat je al zo lang aan het lezen bent, omdat het je zo interesseert of omdat het zo spannend is, miste ik bij dit boek. Ik had totaal geen dwang om verder te lezen.Om het verhaal tot een bijzonder of mooi verhaal te maken had er iets moeten gebeuren. Iets spannends, iets ongewoons, iets speciaals, iets opvallends, maar dit gebeurde niet. Ik was aan het lezen en op deze gebeurtenis aan het wachten. Toen het boek uit was, was deze gebeurtenis nog steeds niet geweest. Doordat er niet echt iets gebeurd, wordt het verhaal voor mij wat langdradig en saai. Dit boek zal ik dan ook niet zo gauw aanraden, vooral niet aan leeftijdsgenoten. Misschien is het voor wat oudere mensen een leuker boek, omdat het boek ook over de jaren na de 2e Wereldoorlog gaat. Sommige mensen zullen zichzelf misschien in Katelijne herkennen en meer met haar meeleven dan ik. Ze zullen Katelijne beter begrijpen. Dit boek is mij ook aangeraden door mijn oma, zij vond het een heel erg mooi boek, iets wat ik niet echt kan begrijpen. Misschien ligt het toch aan het leeftijdsverschil. Ach, met tegenzin heb ik dit boek nou ook weer niet gelezen, maar in mijn boekenkast zul je dit boek niet zo gauw vinden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dorsvloer vol confetti door Franca Treur"