Dorsvloer vol confetti door Franca Treur

Beoordeling 7.1
Foto van Dory
Boekcover Dorsvloer vol confetti
Shadow
  • Boekverslag door Dory
  • 4e klas havo | 568 woorden
  • 23 november 2016
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
57 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2009
Pagina's
219
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2010 Genomineerd) , Selexyz Debuutprijs (2010 Winnaar)

Boekcover Dorsvloer vol confetti
Shadow

Hoeveel kracht hebben woorden? Hoe onschuldig zijn de fantasieën van een meisje van twaalf? De jonge Katelijne groeit in de jaren tachtig en negentig op in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. Als enig meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. Hierdoor gaan ook de gesprekken aan tafel grotendeels aan haar voorbij. Terwijl haa…

Hoeveel kracht hebben woorden? Hoe onschuldig zijn de fantasieën van een meisje van twaalf? De jonge Katelijne groeit in de jaren tachtig en negentig op in een strenggelovig b…

Hoeveel kracht hebben woorden? Hoe onschuldig zijn de fantasieën van een meisje van twaalf? De jonge Katelijne groeit in de jaren tachtig en negentig op in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. Als enig meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. Hierdoor gaan ook de gesprekken aan tafel grotendeels aan haar voorbij. Terwijl haar verlangen om mee te doen onverminderd groot blijft, gaan haar gedachten hun eigen gang. Daarbij laat ze zich meeslepen door verhalen. Familieverhalen, dorpsroddels, Bijbelverhalen, bekeringsgeschiedenissen. Ook sprookjes, al mag ze die eigenlijk niet lezen, omdat het leugens zijn die haar maar afhouden van de Waarheid. Ze merkt dat haar eigen woorden grote gevolgen hebben voor haar familie. Dorsvloer vol confetti is een sensitieve roman over de strijd van ieder mens om een eigen leven, en tegelijkertijd een liefdevol portret van een Zeeuwse orthodoxe boerengemeenschap met een geheel eigen vertelcultuur.

Dorsvloer vol confetti door Franca Treur
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Dorsvloer vol confetti
Franca Treur (2009/2009) Dorsvloer vol confetti. Amsterdam: Prometheus. (219 blz.)
Genre
Dorsvloer vol confetti is een psychologische ontwikkelingsroman en een plattelandsroman.
Onderwerp
Dit boek gaat over de jonge Katelijne die opgroeit als het enige meisje in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. 
Thematiek
De thematiek van dit boek is opgroeien in een strenggelovig milieu. De hoofdpersoon is een buitenbeentje binnen de familie en krijgt haar twijfels bij de kerk en het geloof. Ook gaat het over de groei naar volwassenheid.
Perspectief
Dorsvloer vol confetti is geschreven vanuit een personaal perspectief.
Tijd en structuur
Het verhaal is chronologisch verteld, maar er zit ook een flashback in.
Beoordeling
Het onderwerp en thema van dit boek is heel duidelijk. Het sprak mij aan omdat wij ook opgroeien in een christelijk milieu. Hierdoor word je  aan het denken gezet over je eigen leefwereldje. Ik denk dat er zeker diepgang in het boek zit. De schrijfster beschrijft het leefwereldje op een scherpe manier, maar gebruikt ook humor om het te relativeren.
Het verhaal heeft een duidelijke lijn, ondanks dat het uit losse gebeurtenissen bestaat. 
De gebeurtenissen zijn grappig en soms herkenbaar.  Ik vond de afloop van het boek aan de ene kant wel voldoening geven, omdat het een vrolijk einde is. Toch vond ik het ook jammer omdat Katelijne waarschijnlijk afscheid van haar geloof neemt en dat is wel droevig. Het boek bleef tot het einde boeiend.
De opbouw van het verhaal is niet ingewikkeld en er zit een goede samenhang in. Het verhaal bestaat uit veel korte scenes, zo blijft het boeiend. Het is chronologisch verteld, met één flashback, naar het moment dat de opa overleed. Die scene is van belang voor de rest van het verhaal.
 
De personages spraken mij erg aan. De hoofdpersoon, Katelijne, is een slim en fantasierijk meisje dat graag leest. Ik herken mezelf ook een beetje in haar. De moeder van Katelijne vond ik het minst leuk, vooral omdat ze zo streng en gevoelloos was. Ze toonde weinig waardering en liefde voor Katelijne.

Het boek is erg beeldend geschreven. Er is aandacht voor bepaalde details. Ik vond het op vallend dat de ouders van Katelijne ‘de moeder’ en ‘de vader’ werden genoemd. Dat klinkt heel afstandelijk. Ik vind de schrijfstijl van dit boek heel mooi en uniek. De titel vond ik uiteindelijk ook heel toepasselijk en goed bedacht.

Citaten
‘’Als ze nu een wens mocht doen, dan zou ze wensen dat alles zo zou blijven zoals het nu is: zij samen, de zoete koek met boter, de klamme kachelwarmte, de beslagen ruiten, de geur die ze nooit anders heeft geweten en de wind die het huis bij de hoeken op probeert te tillen.’’ (pagina 195)
Motivatie: Ik vind dit een mooi citaat omdat het goed weergeeft hoe gelukkig iemand kan zijn met kleine dingen. Je ziet dat de hoofdpersoon ondanks alles toch nog heel tevreden is.
‘’Aan Katelijne, die nooit bij in dit soort gesprekken betrokken wordt, gaan ze grotendeels voorbij, terwijl ze in haar hoofd haar eigen wereld heeft, sterk afhankelijk van welk bibliotheekboek ze aan het lezen is.’’ (pagina 7)
Motivatie: Dit citaat sprak me aan omdat het goed de persoonlijkheid van Katelijne weergeeft. Ze is slim, maar ze leeft ook heel erg in haar eigen wereldje. Ze is anders dan de rest van haar familie. 

REACTIES

M.

M.

Top verslag! Ik heb er echt veel aan gehad!

5 jaar geleden

T.

T.

eerlijk jij zit op de Guido, je volgt precies mijn richtlijnen voor een boekverslag LOL

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dorsvloer vol confetti door Franca Treur"