Dorst door Esther Gerritsen

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Dorst
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas aso | 480 woorden
  • 6 mei 2016
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
17 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2012
Pagina's
216
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Libris Literatuur Prijs (2013 Genomineerd)

Boekcover Dorst
Shadow

Coco en haar moeder Elisabeth zien elkaar sporadisch en lopen elkaar op een dag bij toeval tegen het lijf. De moeder vertelt tussen neus en lippen door dat ze niet lang meer te leven heeft. Coco voelt zich verantwoordelijk en trekt bij haar moeder in. De zieke Elisabeth verdraagt de aanwezigheid van haar dochter omdat ze weet dat van een moeder begrip en geduld wordt …

Coco en haar moeder Elisabeth zien elkaar sporadisch en lopen elkaar op een dag bij toeval tegen het lijf. De moeder vertelt tussen neus en lippen door dat ze niet lang meer te lev…

Coco en haar moeder Elisabeth zien elkaar sporadisch en lopen elkaar op een dag bij toeval tegen het lijf. De moeder vertelt tussen neus en lippen door dat ze niet lang meer te leven heeft. Coco voelt zich verantwoordelijk en trekt bij haar moeder in. De zieke Elisabeth verdraagt de aanwezigheid van haar dochter omdat ze weet dat van een moeder begrip en geduld wordt verwacht.

Dorst door Esther Gerritsen
Shadow

Boekbespreking II

Titel: Esther Gerritsen

Auteur: Dorst

Het verhaal op zich is redelijk cliché, het is geschreven op een manier waar ik niet zou van hou, het zijn allemaal  zeer korte zinnetjes wat het een vermoeiend boek maakt om te lezen. De verhaallijn is langdradig, spannend en pakkend maar halverwege het boek heb je het wel een beetje gehad. De opbouw is dan ook traag en langdradig, niet mijn type boek. Ik hou meer van boeken die in media res beginnen.

De hoofdgedachte van het boek is redelijk deprimerend. Het gaat over de dood, verloren ouders. Al bij al zijn er zeer weinig, te weinig naar mijn mening, positieve noten toegevoegd in dit boek.

De taal die de auteur gebruikt is eerder kinderlijk, ze maakt veel gebruik van dialogen maar ik vind deze niet vlot geschreven. Er wordt geen gebruik gemaakt van dialecten en alles is geschreven in algemeen Nederlands. Bijvoorbeeld:

“Je had dorst.”

“Ja”

“Voel je dat dan niet, als je dorst hebt? Hoe zit dat?

“Blijkbaar niet”, zegt Coco.

“Dat is vreemd.”

Dit voorbeeld heb ik gekozen omdat het tevens een verklaring is voor de titel. In het boek wordt er meerdere keren verwezen naar het niet kunnen vervullen van de lusten van het hoofdpersonage, namelijk seks, drank en drugs.

Ik voelde mij enigszins betrokken in het verhaal maar nam graag af en toe wat afstand van het boek omdat het zeer emotioneel was. Het verhaal gaat over het verlies van ouders en kanker, waarin iedereen zich denk ik wel een beetje kan herkennen.

Het verhaal is zeer geloofwaardig, vele scenario’s uit het boek zijn gebaseerd op waargebeurde ervaringen. Op dit punt vind ik het een zeer goede schrijfster, ze weet je te pakken op de juiste momenten.

Het verhaal deed mij niet echt nadenken over iets. Ik neem aan dat dit bij anderen wel het geval was maar ik heb een bewuste keuze gemaakt om niet te betrokken te raken in het boek. Deels omdat het zeer persoonlijk is geschreven en deels omdat het zeer negatief is.

Ik zou dit boek niet aanraden aan andere leerlingen. Ik vind het niet vlot geschreven, het leest niet goed door. Het verhaal is te langdradig en te triest. Het is realistisch geschreven maar ook zeer cliché. Dit is iets waar ik helemaal niet van hou, ik hou van boeken met een   hernieuwde, frisse en kritische kijk op de wereld. Dit is een boek waarvan er dertien in een dozijn zijn. Ik was teleurgesteld, ik had meer verwacht. Ik heb het boek gekozen op basis van de titel omdat er geen korte inhoud op de achterflap stond wat ik zeer mysterieus vond, dit trok mij aan. Maar na dit gelezen te hebben zijn mijn verwachtingen niet voldaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dorst door Esther Gerritsen"