Dorp aan de rivier door Antoon Coolen

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1203 woorden
  • 29 augustus 2006
  • 26 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 26 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1934
Pagina's
231
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Dorp aan de rivier
Shadow
Dorp aan de rivier door Antoon Coolen
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Auteur
De Schrijver Antoon Coolen werd in 1897 in Wijlre, een plaatsje in Zuid-Limburg geboren. Coolen was de derde in een gezin met acht kinderen. Toen hij nog een baby was, verhuisde het gezin naar zevenbergen. In 1903 kwam het gezin ten slotte in Deurne te wonen, waar zijn ouders een winkel begonnen in de tegenwoordige kerkstraat, toen nog een onderdeel van het Haageind. Hij maakte daar kennis met de buurman H.N. Ouwerling, waar Coolen vaak in de privé bibliotheek mocht komen. Ouwerling was het dan ook, die als inspirator van Coolen genoemd wordt. In het huis waar Ouwerling vanaf 1913 woonde, ‘De Romein’, woonde Coolen na de dood van Ouwerling een zestal jaren. Later woonde hij in Waalre, waar hij in 1937 dor architect H.W. Valk het huis ‘De Kempen’ liet bouwen. In dit dorp maakte Coolen zich sterk voor behoud en restauratie van de oude dorpskerk.
Antoon Coolen werd bekend met boeken als ‘Dorp Aan De Rivier’, ‘Herberg in ’t Misverstand’ en ‘De Goede Moordenaar’.

Antoon Coolen overleed in november 1961 na een ongeluk met de trein. Hij werd begraven bij het Willibrorduskerkje te Waalre. Antoon Coolen was getrouwd met Gerda de Jong en had vier zonen. Stijn, Guido, Felix en Peter Hendricus. Zijn drie oudste zonen werden respectievelijk naar voorbeelden van Coolen genoemd. Stijn Streuvels, Guido Gazelle en Felix Timmermans. Zijn vierde zoon werd genoemd naar Hendrik Wiegersma. Wiegersma en zijn vrouw waren goed bevriend met Coolen. Peter Hendricus werd maar tien jaar oud.
Anders dan het werk van de streekromanschrijvers, word dat van Antoon Coolen door literatuurcritici positief ontvangen. Hij past daarmee meer in de traditie van de Streuvels. De vraag of Coolen wel terecht tot de streekromanschrijvers wordt gerekend, komt herhaaldelijk terug in literatuur kringen.

Personen,
Hoofdpersoon: Dokter Tjerk Taeke
Bijpersonen: Alle dorpelingen
Dokter Tjerk Taeke was een forse man en had erg ruw, rood borsthaar en hoofdhaar. In het boek staat dat hij knap werd van lelijkheid. Cis de Dove is een stroper en een goede vriend van de dokter. Hij is niet zo stevig gebouwd maar wel behaard. Bovendien is hij doof en vertrouwt erg op zijn hond. Dokter Taeke was een goede dokter, die altijd kwam als het nodig was. Hij stak zelfs de Maas over, die vol met ijs schotsen lag, om een vrouw te helpen die een baby zou krijgen, en ging nadat hij zelf geopereerd en doodziek was naar een vrouw, om haar te helpen bij de bevalling. Maar toen iemand een keer vertelde, dat de dokter niet van zijn vrouw hield, ging hij elke dag langs die persoon, en richtte zijn geweer op zijn voorhoofd. De man werd er gestoord van, en trapte alles kapot in zijn huis.

Genre:

Dit boek behoort tot de streekromans Het gaat over het leven van een dokter die heel erg goed was in zijn vak.Het leven van de dokter spelt zich af in De Peel (een streek in Brabant)

Tijd:
Het verhaal speelt zich af in de tijd rond de 19de eeuw. Het boek stopt als de dokter zijn ontslag neemt. Het boek zelf verloopt regelmatig.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af in het dorp achter een dijk van de rivier de Maas. Het is een klein dorpje, iedereen kent iedereen. Er staat ook een molen, daar heerst volgens de dorpsbewoners een vloek op, omdat telkens als er een nieuwe molenaar is, de knecht dood naar boven word getrokken, en op het laatst zelfs de molenaar zelf, in plaats van de knecht.

Inhoud:
Dokter Tjerk Taeke, een Friese man, is dokter in een dorpje, dat aan de Maas ligt. Hij is getrouwd en heeft een stel flinke jongens, die ook allemaal Friese namen hadden, net als hun vader. Als er een ongeluk gebeurt in de molen, denkt men dat er een vloek op rust.
Pale Pie, Janus van Langedirk, Brammetje Peccator en Frederico Dusamos moeten bij het lijk van de molenaarsknecht waken, en dat word een groot feest. Een paar dagen later trekt Pale Pie de theedoek van Mammeke af, die aan een ziekte lijdt en daardoor haar hele gezicht onder de uitslag zit, geen haren meer heeft en in plaats van de knappe vrouw die ze vroeger was, nu een lelijk, bijna onmenselijk vrouwtje is. Een paar dagen later word Pale Pie met een gespleten schedel gevonden in de polder. Door een ongeluk kreeg de dokter abces aan zijn nier. Hij moest worden geopereerd, maar ging ’s avonds doodziek naar een bevalling, om te helpen.

Dokter Taeke gaat op vakantie, er komt een plaatsvervanger, die zijn werk niet goed deed. Toen dokter Taeke terug kwam, werd hij meteen ontslagen. Als Janus Mert last van zijn buik heeft, blijkt hij maagkanker te hebben. De jongens van de dokter maakten een bom, en blazen daarmee de dorpspomp op. Ze krijgen straf, maar doen een poos later weer hetzelfde, nu in de serre van het doktershuis. Als er aan de overkant van de Maas een kind word geboren, en de veerman vanwege de ijsschotsen niet wil overvaren, steekt de dokter met gevaar voor eigen leven de rivier over, om de moeder te helpen, die een kind met een waterhoofd kreeg. Als de vrouw van de dokter sterft, haalt de dokter haar uit de doodskist en begraaft haar in zijn eigen tuin. Omdat hij haar dicht bij zich wil hebben. De volgende dag wordt de lege kist begraven. De dokter stuurt zijn jongens naar de kostschool. Hij zelf ging op vakantie. Zijn vervanger was dokter Rits, een aardige man met eigenwaardigheden. Er wordt een groot feest gehouden ter ere van het vijfentwintigjarige doktersschap van dokter Taeke. Maar aan het eind van het feest wil de burgemeester de dokter ontslaan. Dokter Taeke was hier al achter gekomen, en verbrand de enveloppe die hij krijgt van de burgemeester, en neemt daarna zijn ontslag. Hij laat zijn huis tot op de laatste steen afbreken, en vertrekt.

Compositie:
Het boek bestaat uit een lang verhaal, waarin losse verhaaltjes voorkomen. De eerste paar hoofdstukken gaan meer over het dorp en de bewoners, daarna worden er gebeurtenissen verteld. Het boek eindigt als de dokter zijn ontslag heeft genomen. Achter in het boek is er nog een nawoord, verantwoording, en een bijlage. Daarin worden onder andere de bronnen beschreven die Antoon Coolen voor het boek gebruikt heeft, en nog wat verhalen over het dorp.

Thema
Plattelandsdokter
De titel is: ‘Dorp Aan De Rivier’. Het heeft wel te maken met het boek, omdat het dorp ook aan de rivier ligt.

Waardeoordeel

Levensopvatting:
Dokter Tjerk Taeke helpt arm en rijk, het maakte voor hem niet uit hoeveel ze konden betalen.
Opvattingen in strijd met Gods woord:
Nee, er komt wel in voor dat dokter Tjerk Taeke er niet van hield om naar de kerk te gaan, maar er staan geen vloeken in.
Wat mij het meest aansprak:
Dat hij zijn vrouw in zijn eigen tui8n begraaft, omdat hij haar dicht bij zich wil hebben.
Mijn mening over dit boek:
Het is een mooi boek, er stonden niet echt moeilijke woorden in. De taal was wel ouderwets. Het verhaal kan echt gebeurd zijn, er komen wel vreemde dingen in voor, maar het kan wel gebeurd zijn. Het is het harde leven van vroeger. Het is leuk om te lezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dorp aan de rivier door Antoon Coolen"