Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Titelbeschrijving:
Mirjam Mous
Doorgeschoten
Nummer 4
Zakelijke gegevens:
Mirjam Mous
Doorgeschoten
Malmberg
Den Bosch
2004
2007 ²
240 bladzijden
Motivatie:
Toen ik in een tijschrift van boektoppers ging lezen, had ik alle spannende boeken eruit gehaald die ik ging bestellen. Toen de boeken aangekomen waren ging ik alle achterkanten lezen en deze vond ik toen het spannendste. Ook vond ik dit boek het leukst omdat het verhaal waar gebeurd is. Op de achterkant staat ook: ‘Ze schieten in het wilde weg en richten een waar bloedbad aan’. Dat vond ik toen echt heel spannend klinken. Daarom ging ik dit boek lezen.
Mijn eerste reactie op dit boek was dat het echt een super goed boek vond. Het onderwerp sprak me ook heel erg aan, omdat het waar gebeurd is. Als ik iets over dit onderwerp hoort in de krant of op tv dan snap ik nooit hoe je de hele school kan neerschieten. Door dit verhaal is het me wel een duidelijk geworden. Door al die pesterijen zijn Eloy en Bud gewoon helemaal doorgedraaid. Ze denken dat iedereen tegen hen is. Ze vinden dat iedereen daarvoor gestraft moet worden en daarom schieten ze iedereen dood. Ik vind dat echt onbegrijpelijk, dat je iedereen dood schiet, zelfs je vrienden en je eigen broer! Ik vind het wel een beetje een raar einde want je weet niet precies wie er dood zijn en hoe het verder met haar gaat.


Samenvatting.
De Nederlandse Janna vertrekt voor een jaar naar de Verenigde Staten om bij haar tante te wonen en naar de Twinstone High school te gaan. Ze sluit al gauw vriendschap met Cassie, Tanya en Lynn, die haar wegwijs maken op school en in de buurt. Ze maakt kennis met de buurjongens: Kenneth en Eloy. Janna vindt Eloy een aparte jongen. Ze raken bevriend en Eloy wordt verliefd op Janna.
Als Eloy op een dag uit school komt hoort hij allemaal sirenes. Hij is met zijn moeder in de tuin aan het praten, als hij opeens iets in de bosjes ziet. Zijn moeder loopt naar binnen toe, en Eloy gaat kijken wat het was. Het is Bud, die op de vlucht is voor de politie. Eloy biedt hulp aan en brengt hem naar zijn kamer. Bud vertelt dat hij een engel op de muur aan het spuiten was en dat een man hem zag en vervolgens de politie belde. De politie komt bij Eloy thuis om te vragen of ze iemand hebben gezien. Eloy zegt dat hij niemand heeft gezien en de politie gaat weer weg.
Vanaf dat moment zijn Eloy en Bud vrienden. Ze gaan met z´n tweeën naar een schietterrein toe en Bud vertelt dat hij ooit wraak wil nemen op iedereen die hem pest, of die hij gewoon niet mag. Als Eloy en Bud in de slaapkamer van Bud zijn, laat Bud zijn pistool zien. Bud zou Eloy wel een keer schietles willen geven. Die schietles krijgt hij een paar dagen later.
Eloy had Janna beloofd dat hij haar mee de bergen in zou nemen. Eloy wilt Janna gaan zoenen als ze even aan het rusten zijn, en hij denkt er de hele weg over na hoe hij dat gaat aanpakken. Als Eloy Janna probeert te zoenen duwt ze hem weg. Ze wil het niet. Eloy vindt dat niet leuk en loopt boos weg. Hij is boos op zichzelf, omdat hij dacht dat Janna ook verliefd op hem was.
Ze gaan allebei naar huis.
Als Jason (een pestkop) Eloy en Bud een week later ziet, roept hij dat ze flikkers zijn. Bud wordt hierdoor boos en drukt Jason op de grond en knijpt zijn keel dicht. Cassie die naast Jason loopt, gilt dat Bud op moet houden. Bud trekt zich er niets van aan en gaat gewoon door. Cassie slaat daarom met haar tasje hard op Buds hoofd. Eloy pakt Cassie vast en zorgt dat ze stil is. Als Jason’s vrienden eraan komen houdt Bud op. Hij zegt terwijl hij wegloopt dat hij wraak zal nemen.


Een paar dagen later op school nemen Bud en Eloy wraak op iedereen die hen gepest heeft. Ze komen binnen gestormd met wapens en zelfgemaakte bommen. Iedereen die ze tegen komen schieten ze neer. Ze gaan het klaslokaal binnen waar Janna zit. En ze schieten in het rond. Een meisje wordt geraakt en valt tegen Janna aan. Janna blijft haar maar aaien om haar eigen angst te vergeten. Bud en Eloy lopen naar de bibliotheek en blazen de deuren op met een granaat. Ze blijven schieten. Cassie wordt geraakt in haar schouder. Als Lynn Cassie probeert te helpen wordt Lynn zelf neergeschoten. Eloy schiet zijn eigen broer Kenneth ook dood. Als Eloy een van zijn weinige vrienden doodschiet krijgt hij spijt van wat hij doet. Overal waar hij kijkt liggen doden en gewonden. Hij wil dat het ophoudt. ‘Vergeef me.’ Dat is het laatste wat hij dacht.
De volgende dag gaat Janna naar huis, naar Nederland.
Bud en Eloy zijn dood, ze hebben zelfmoord gepleegd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

het boek heeft maar 192 bladzijdes en geen 240

9 jaar geleden