ADVERTENTIE
Hoe kies je een studie die past bij wat je later wil gaan doen?

Je bent bijna klaar met je middelbare school en weet al wat voor werk je later wilt gaan doen. Maar hoe vind je de studie die past bij jou plannen voor later? Lees alle tips over het vinden van de studie die past bij wat je later wilt gaan doen op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

Zakelijke gegevens
Titel : Doorgeschoten
Schrijver : Mirjam Mous
Uitgeverij : Van Holkema & Warendorf
Druk : tweede druk 2005
Omslag :Ontwerpstudio Johan Bosgra BNO, Baarn
Foto’s omslag: Getty Images, Inc
Gegevens over Mirjam Mous

Mirjam Mous (1963) groeide op in Made. Haar vader was kunstschilder, haar moeder de dochter van de slager. Broertjes of zusjes had Mirjam niet. Toch verveelde ze zich nooit, want ze las alles wat ze maar te pakken kon krijgen. Het liefst dikke pillen, want dan duurde het langer voordat ze afscheid moest nemen van de personages.
Zodra Mirjam kon lezen, was het haar droom om schrijfster te worden. Maar eerst werd ze juf. Ze heeft 20 jaar als onderwijzeres op de Berkenhof in Breda gewerkt. In de boeken “De juf is een heks” en het vervolg daarop “Allemaal nijlpaarden!” komen veel juffen en meesters voor die bij Mirjam op de Berkenhof werken. Alleen doen ze in het echt natuurlijk niet zo gek.


Mirjam maakt graag verre reizen. Vooral Afrika is een van haar favoriete bestemmingen. Gorilla’s bekijken in Oeganda, door het oerwoud struinen, in de woestijn naar water snakken of walvissen zoeken bij IJsland. Tijdens een vakantie in Amerika werd het idee voor “Pistolen Paula” geboren, een slapstickachtige parodie op de western met een stoere meid als revolverheld. Ook gaat Mirjam graag naar de film of naar de schouwburg. Vroeger heeft ze zelf toneel gespeeld. Als ze ergens gaat voorlezen, doet ze dan ook vaak een toneelstukje met de kinderen.
Zelf heeft Mirjam geen kinderen. Ze woont samen met haar vriend Wim (meneer Wim uit “De juf is een heks”) in een verbouwd boerderijtje in Breda. Op zolder heeft ze een eigen kamertje waar ze ongestoord kan schrijven. Meestal boeken, maar ook verhalen voor bijvoorbeeld de Okki.
Wat Mirjam in de eerste plaats wil, is kinderen aan het lezen krijgen. Ook kinderen die liever computerspelletjes spelen en boeken maar saai vinden. Daarom gebruikt ze taal, die dicht bij de doelgroep ligt en geeft ze de verhalen veel vaart en humor. De kinderen die zij in haar klas heeft gehad, bleken behoefte te hebben aan dat soort boeken.
Samenvatting
Janna is een meisje uit Nederland, en gaat voor een jaar naar Amerika. Ze gaat wonen bij haar oom Luke en tante Mary. Als ze eenmaal in Amerika is, hebben de buren voor haar een barbecue georganiseerd, daar ontmoet Janna Eloy en Kenneth. Ze vindt Eloy meteen een aparte jongen. Ze probeert contact te zoeken. Eerst gaat het moeilijk, maar dan krijgt ze toch contact met hem. Eloy vind Janna een leuk meisje en wordt verliefd op haar. De volgende dag gaat Janna met haar tante naar de Mall en daar ontmoet ze Cassie. Janna en Cassie worden goede vriendinnen. En Cassie belooft Janna om haar mee te nemen naar school. Op school ontmoet Janna ook Tanya en Lynn, de 2 beste vriendinnen van Cassie.
Cassie heeft verkering met kenneth. Maar ze is helemaal niet verliefd op hem. Ze is verliefd op Jason.


Op een dag is Eloy in z’n tuin aan het praten met zijn moeder en ziet hij wat bewegen in de bosjes. Hij loopt er heen en ziet een jongen die aan het vluchten is voor de politie, hij had een graffiti tekening op een muur gemaakt. Eloy helpt Bud op zich te verschuilen voor de politie, en dat lukt. Vanaf dat moment zijn ze goede vrienden, en doen ze samen leuke dingen. Bud heeft twee pistolen en laat die aan Eloy zien. Bud belooft Eloy schietlessen te geven. Op een dag gebeurt dat ook, Eloy mag het pistool van Bud hebben. Hij vertelt dat hij ooit wraak zou nemen op de mensen die hem pesten.
Op een dag gingen Eloy en Janna de bergen in, omdat Janna vroeg of Eloy haar een keer mee wilde nemen en Eloy probeert nu eindelijk eens een keer om iets met Janna te krijgen. In de bergen probeert Eloy Janna te zoenen, maar zij wil dat niet. Eloy vind dit niet leuk en loopt boos weg. Eloy verteld het tegen Bud, en Bud is alleen maar blij dat hij van janna af is, want hij voelde zich afgewezen door Eloy.
Cassie durft het eindelijk uit te maken met Kenneth, omdat ze met Jason heeft gezoend. Jason en Cassie krijgen verkering.
Dan op school lopen Jason en Cassie samen langs Eloy en Bud, en Jason zegt tegen hun dat ze flikkers zijn. Bud pikt dit niet, en drukte Jason op de grond, hij kneep zijn keel dicht. Cassie die naast Jason liep, schreeuwde dat Bud op moest houden, maar hij ging gewoon door. Omdat Cassie zo gilde pakte Eloy haar vast en zorgde dat ze haar mond hield. Toen kwamen Kenneth en zijn vrienden eraan. En Bud hield eindelijk op. Hij zei dat hij nog wraak zou nemen.
Een paar dagen later zat iedereen gewoon op school, alleen Bud en Eloy waren er niet, maar dat viel zoals gewoonlijk niet op. Bud en Eloy kwamen binnen, ze hadden wapens bij zich, en schoten degene die ze tegen kwamen neer, ze gingen bij het eerste klaslokaal naar binnen en schoten om zich heen. Janna zat in dat klaslokaal. Een kogel had Kelly geraakt en Kelly viel tegen Janna aan, Janna bleef haar aaien om haar eigen angst te vergeten. Bud en Eloy lopen naar de bibliotheek. Eloy en Bud kwamen de bibliotheek binnen door de deuren op te blazen met een granaat. Ze schieten overal heen, en Cassie word geraakt in haar schouder, overal ziet Cassie gewonden en doden liggen. Lynn een vriendin van Cassie helpt Cassie en wordt dan zelf neergeschoten. Ook Kenneth en zijn vrienden zaten in de bibliotheek. Kenneth is de broer van Eloy en Eloy haat hem en schiet hem ook dood. De meeste mensen zijn al door het SWATteam uit de school gehaald. Uiteindelijk schieten Eloy en Bud zichzelf dood.
Fragment 2:
Blz. 56 en 57
Eloy en zijn moeder stonden in de tuin.
He? Iemand vloog als een stuntman dwars door de heg en landde ergens in de struiken. Het ging zo snel dat Eloy twijfelde of hij het wel goed had gezien. Zijn moeder had niets in de gaten en praatte maar door. De woorden gingen Eloys ene oor in en het andere meteen weer uit. Bewoog daar iets?
‘Luister je wel, schatje?’
‘Ja-ha.’
Eloy bleef naar de struiken staren, maar die hield zich dood.
‘Als je nou eens begint met het schoonmaken van de barbecue.’
‘Goed dan.’ Eloy wilde dat ze naar binnen ging, zodat hij kon gaan kijken.
‘Dat is dan afgesproken, liefje.’ Ze verdween door de tuindeuren.
Hij wachtte tot ze in de keuken was en liep toen op zijn tenen naar de heg. ‘Hallo?’ De struik zei niets terug, maar zodra Eloy voorover boog, ontdekte hij het bezwete gezicht van Bud, een jongen van school. ‘Wat doe jij hier?’
Bud kwam langzaam omhoog en spiedde om zich heen.
‘Heeft iemand me gezien?’
‘Ja, ik.’Eloy grijnsde. Eindelijk gebeurde er eens iets in Mountains Avenue!
‘Jij bent toch de broer van Kenneth, hè?
‘Hm-hm. Eloy.’Hij deed een pas achteruit, zodat Bud op het gras kon stappen.
Er klonken nu meer sirenes.
Bud kreeg ineens haast. ‘Kun je me verstoppen?’
Fragment 1:
Blz. 178
Kedengedeng!
Dit is een grap, dacht Cassie.
Maar niemand lachte.
De deuren van de bibliotheek werden opengeblazen. Toen waren er geen deuren meer.
Michelle gilde en sprong uit het raam en mevrouw Jessup wilde gaan kijken, ze was al halverwege…
Twee zwarte figuren kwamen binnen. Ze schoten op Jessup, die als een gewond hert neerstortte.
Cassie knipperde met haar ogen. Tien keer. Twintig keer.
Maar het bleven Bud en Eloy.
Zoiets deden vreemden. Gevaarlijke criminelen. Niet iemand die je kende. Ze kende hen toch?
Aan de overkant van de grote leestafel zat Kenneth, volkomen verstard, zijn gezicht een bevroren schreeuw. Cassie kon haar ogen niet van hem losscheuren.
Iemand trok haar van haar stoel zodat ze onder de tafel gleed. Ze had haar boek nog vast. Bladzijde vierendertig.
Een spervuur van schoten, alsof de oorlog was uitgebroken.
Ze dacht dat haar hart was opgehouden met kloppen.
God, laat me niet doodgaan, doodgaan was niet romantisch, dit was haar straf omdat ze erover gefantaseerd had, ze zou nooit meer denken dat ze wel dood zou mogen gaan, ze wilde blijven leven al werd ze nooit beroemd, dat zou ze er voor over hebben, alles had ze er voor over.
Mening 1
Moeilijk: Het verhaal had vier hoofdpersonen en daarvan kreeg je ook de gedachten en de gevoelens te lezen. Daardoor raakte ik in de war, omdat ik niet meer wist over wie het nou eigenlijk ging.
Voor mijn leeftijd: Dit boek was wel voor mijn leeftijd, want voor kinderen die jonger zijn is het boek denk ik wel te moeilijk om te lezen.
Onbekend: Ik heb nog nooit zoiets in het echt meegemaakt en ik zou ook niet weten hoe het zou voelen als het echt zou gebeuren.
Spannend: Het boek is wel spannend door de schietpartij. Maar het duurt wel heel erg lang voordat het echt spannend wordt.
Verrassend: Het is verrassend, omdat ik niet had verwacht dat Bud en Eloy zichzelf dood zouden schieten.
Mening 2
Moeilijk: het verhaal las je vanuit 4 ogen het was vaak heel verwarrend om te lezen. Je raakte door de war.
Spannend: sommige stukjes in het boek waren spannend maar niet alles vooral het stuk dat er geschoten werd was spannend.
Langdradig: er gebeurde in het begin bijna niks het werd langdradig. Er gebeurde niks spannends waardoor je door las.
Saai: het begin was dus erg saai en daardoor het ik vaak de neiging het boek gewoon weg te leggen en niet meer verder te gaan.
Herkenbaar: toevallig weet ik dat het wel eens gebeurd in Amerika dus waarschijnlijk is het een waar gebeurd verhaal.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

ik vind helemaal moi

5 jaar geleden

D.

D.

Ik geef je Nederlands een 10! :)

3 jaar geleden