Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Doorgeschoten door Mirjam Mous

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Doorgeschoten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2219 woorden
  • 9 april 2008
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
29 keer beoordeeld

Boekcover Doorgeschoten
Shadow
Doorgeschoten door Mirjam Mous
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Doorgeschoten
Auteur: Mirjam Mous

Waarom heb ik dit boek gekozen?
Ik heb dit boek gekozen, omdat de titel me aansprak. Ik houd wel van detective boeken en “doorgeschoten” leek daar wel een beetje op.
Nadat ik de achterkant van het boek had gelezen, leek het me helemaal een leuk boek. Ik heb het boek ook mede gekozen, omdat andere mensen zeiden dat het een heel leuk boek was. Ik had het boek al eerder geleend van de bibliotheek, maar toen heb ik het boek niet uitgelezen. Ik dacht dat het over een groepje jongeren zou gaan die een groep mensen ging vermoorden. En dat er dan ook zelf jongeren dood zouden gaan.

Eerste persoonlijke reactie
Ik vond het een inspirerend boek, het sprak mij wel aan. Vooral omdat ik normaal gesproken wel meer van zulk soort boeken lees. Ik vond de hoofdstukken wel wat verwarrend, omdat er steeds een andere naam boven stond en dan draaide het weer om een andere persoon. Gelukkig wen je daar tijdens het lezen wel aan. Ik vond het verder een heel mooi boek, je leert er veel van. Dat je niet moet pesten, omdat mensen dat tot heel rare dingen in staat kunnen zijn. Net zoals in het boek, dat mensen dan andere mensen gaan vermoorden. Je leert ook dat er ook andere mensen bestaan dan alleen die jongen of dat meisje. Je moet ook met anderen kunnen omgaan.


De hoofdpersonen
Janna.
Janna is een meid die houdt van andere dingen, dingen die veranderen. Daarom wil ze ook naar Amerika, om een andere wereld te leren kennen. Janna is een meid die graag anderen helpt, als ze het moeilijk hebben, of als ze geen contacten durven te leggen. Janna vergelijkt mensen met dieren. Door hun doen en laten kan ze bepalen wat voor een dier het is.

Cassie.
Cassie is een meid die heel verstandig is en vooral geen domme dingen doet. Cassie heeft verkering met Kenneth.

Kenneth.
Kenneth is een sportieve jongen en is erg populair op zijn school. Iedereen wil verkering met hem, maar hij heeft al verkering met Cassie.

Eloy.
Eloy is een stille jongen die geen emoties toont. Hij heeft een soort onzichtbare muur om zich heen waar niemand door heen kan komen, alleen Janna. Eloy houdt van computer spelletjes en doet dan bijna ook niks anders. Hij trekt zich niets aan van iets of iemand.

Bud.
Bud is ook een stille jongen die net als Eloy graag computerspellen doet. Ook tekent hij graag engelen, en dan veranderd hij ze helemaal. Hij houdt van schieten met pistolen die hij illegaal koopt.

Samenvatting “Doorgeschoten”
Janna is een meisje uit Nederland, en gaat voor een jaar naar Amerika. Ze gaat wonen bij haar oom Luke en tante Mary. Als ze eenmaal in Amerika is, hebben de buren voor haar een barbecue georganiseerd, daar ontmoet Janna, Eloy en Kenneth. Ze vindt Eloy meteen een aparte jongen. Ze vergelijkt hem met een egel, met zijn stekels opgezet. Ze probeert contact te zoeken. Eerst gaat het moeizaam, maar dan krijgt ze toch contact met hem. Samen gaan ze naar Eloy’s kamer om een computerspel te spelen. Eloy vind Janna een leuk meisje en wordt verliefd op haar.

De volgende dag gaat Janna met haar tante naar de Mall en daar ontmoet ze Cassie. Janna en Cassie worden goede vriendinnen en Cassie vertelt dingen die ze een ander nog nooit eerder verteld heeft. Cassie belooft Janna om haar mee te nemen naar school. Op school ontmoet Janna ook Tanya en Lynn, de 2 beste vriendinnen van Cassie. Cassie heeft verkering met Kenneth, maar eigenlijk is ze helemaal niet verliefd op hem. Ze is verliefd op Jason.

Als Eloy op een dag uit school komt hoort hij allemaal sirenes, hij is met z´n moeder aan het praten, en dan ziet hij iets in de bosjes. Zijn moeder loopt naar binnen toe, en hij gaat kijken wat het was. Het is Bud, wie aan het vluchten is voor de politie. Hij vraagt Eloy om hulp, eerst aarzelt hij maar dan neemt hij hem toch mee naar zijn kamer. Eenmaal op zijn kamer verteld Bud dat hij een engel op de muur aan het spuiten was, en dat een man de politie had gebeld omdat hij het had gezien. Als er wordt aangebeld gaat Eloy naar beneden, de politie staat voor de deur. Ze vragen of hij ook een jongen heeft gezien. Eloy zegt dat hij niks had gezien, de politiemannen geloven hem en vertrekken weer.

Vanaf dat moment zijn Eloy en Bud vrienden. Ze gaan vaak met z´n tweeën naar een terrein toe, daar gaan ze op een grote watertank zitten en genieten ze van het uitzicht, daar vertellen ze elkaar waar ze op dat moment aan zitten te denken. Bij de watertank vertelt Bud dat hij ooit een keer wraak op iedereen zou nemen wie hem pest, of die hem gewoon niet aan stonden.
Een paar dagen later laat Bud zijn pistool aan Eloy zien. Bud zegt tegen Eloy dat hij hem wel een keer schietles zou geven.

Op een dag gingen Eloy en Janna de bergen in, omdat Janna vroeg of Eloy haar een keer mee wilde nemen. Eloy probeert nu eindelijk eens een keer om iets met Janna te krijgen. In de bergen probeert Eloy Janna te zoenen, maar zij wil dat niet. Eloy vind dit niet leuk en loopt boos weg. Eloy verteld het tegen Bud, maar Bud is alleen maar blij dat hij van Janna af is, want hij voelde zich afgewezen door Eloy.
Een paar dagen later gaan Eloy en Bud naar het terrein waar de watertank staat, daar gaan ze heen omdat Bud aan Eloy had beloofd om hem een keer schietles te geven. Ze schieten met hun pistool op blikjes en flesjes. Als ze weer vertrekken zegt Bud tegen Eloy dat hij het wapen mag houden, en dat hij zelf een ander wapen zou kopen.

Als Jason Cassie vraagt of ze mee wil naar het parkje, stroomt het bloed spontaan naar haar hoofd. Even denkt ze aan Kenneth, maar gaat uiteindelijk wel mee.
Als ze de volgende dag op school komt durft ze het bijna niet uit te maken met Kenneth. Als Kenneth haar meevraagt om een weekend mee te gaan, naar de dierentuin, schraapt ze alle moed bij elkaar om te zeggen dat het voorbij is tussen hun. Jason en Cassie krijgen verkering.
Als ze even later op school lopen Jason en Cassie samen langs Eloy en Bud, en Jason zegt tegen hen dat ze flikkers zijn. Bud pikt dit niet, en drukt Jason op de grond, hij knijpt zijn keel dicht. Cassie die naast Jason liep, schreeuwt dat Bud op moet houden, maar hij gaat gewoon door. Omdat Cassie zo gilt pakt Eloy haar vast en zorgt dat ze haar mond houdt. Op dat moment kwamen Kenneth en zijn vrienden eraan, zodra Bud hen zag hield hij eindelijk op. Hij fluisterde in Jason’s oor dat hij nog wel wraak zou nemen.

Een paar dagen later zat iedereen gewoon op school, alleen Bud en Eloy waren er niet, maar dat viel zoals gewoonlijk helemaal niet op. Toen kwamen Bud en Eloy binnen, ze hadden wapens bij zich. Ze waren van plan om iedereen neer te schieten die Eloy ooit een keer hadden gepest. Ze schoten degene die ze tegen kwamen neer, ze gingen bij het eerste klaslokaal naar binnen heen, en schoten om zich heen. Janna zat in dat klaslokaal. Een kogel had Kelly geraakt en Kelly viel tegen Janna aan, Janna bleef haar aaien om haar eigen angst te vergeten. Zodra Bud en Eloy klaar waren in dat lokaal lopen ze naar de bibliotheek. Eloy en Bud kwamen de bibliotheek binnen door de deuren op te blazen met een granaat. Ze schieten overal heen, en Cassie word geraakt in haar schouder, overal ziet Cassie gewonden en doden liggen. Lynn een vriendin van Cassie helpt Cassie en wordt dan zelf neergeschoten. Ook Kenneth en zijn vrienden zaten in de bibliotheek. Kenneth is de broer van Eloy en Eloy haat hem en schiet hem ook dood. De meeste mensen zijn al door het SWATteam uit de school gehaald. Uiteindelijk schieten Eloy en Bud zichzelf dood.


Dit stond achter op het boek:
Op 20 april 1999 kwamen twee leerlingen van de Columbine High School in Lettleton (Verenigde staten) gewapend naar school. Dit was geen impulsieve daad. Ze hadden in de weken ervoor voorbereidingen getroffen om een zo groot mogelijk bloedbad aan te richten. De gevolgen waren vreselijk. dertien mensen stierven, eenentwintig mensen raakten gewond en de daders pleegden uiteindelijk zelfmoord.

Bovenstaande gebeurtenis inspireerde diverse filmmakers en auteurs. Hun films en boeken zijn echter voor volwassenen bedoeld, terwijl de daders en slachtoffers voornamelijk tieners waren. Daarom wilde Mirjam Mous een jeugdboek schrijven dat gebaseerd is op deze schietpartij.

Onderwerp
Het onderwerp van dit boek is problemen. In dit boek komen heel veel problemen voor. Bijv. Eloy wordt veel gepest door zijn medeleerlingen omdat hij anders in dan hen. Hij draagt andere kleren, speelt altijd computerspellen en zegt nooit iets. Doordat hij zo gepest wordt richt hij op zijn school een bloedbad aan. Bud is een vreemde jongen die alsmaar computerspellen speelt. Hij raakt bevriend met Eloy en samen bedenken ze een plan. Dat draait uit op een schietpartij op zijn eigen school. Eigenlijk draait het hele boek over de schietpartij op de school.

Gebeurtenissen
Belangrijkste gebeurtenissen:
De schietpartij en de voorbereiding erop.

De hoofdpersonen en zijn / haar probleem:
-Janna: ze komt uit Nederland en woont voor een jaar in Amerika, haar probleem is dat ze betrokken raakt bij de schietpartij.
- Bud: Hij is een vreemde jongen die heel erg gepest wordt op school. Hij is de bedenker en de uitvoerder van de schietpartij.
- Eloy: Hij wordt ook heel erg gepest. Hij raakt bevriend met Bud en samen richtten ze het bloedbad aan.
- Cassie: Een vriendin van Janna. Zij heeft verkering met Kenneth (de broer van Eloy) maar ze is niet meer verliefd op hem. Ze krijgt, nadat ze met Jason gezoend heeft, verkering met Jason.


Personages
Janna spreekt mij aan omdat ze graag mensen aan het praten maakt door contact met hen te zoeken. Die mensen waar ze contact mee zoekt zijn meestal heel erg stil en zonderen zich af van de rest. Ook vergelijkt ze de personen waar ze kennis mee maakt met dieren. Verder telt ze alles waar ze loopt, zit of staat. Dat maakt haar bijzonder.
Eloy spreekt mij ook aan omdat hij zo anders en stil is. Hij houdt er niet van om met andere mensen contact te maken.

Bouw
Ik vind de opbouw van het verhaal op zich wel goed, maar de hoofdstukken zijn wel wat raar ingedeeld. Bijv. dan heb je een hoofdstuk dat over Janna gaat, waar ze wat vertelt aan Eloy. En dan gaat het volgende hoofdstuk over Eloy, en daarna herhaalt het stukje zich wat Janna ook net heeft gezegd. Het verhaal loopt wel wat raar af, want het is een soort open einde. Het verhaal eindigt bij de schietpartij, en dan staan de leerlingen die de schietpartij hebben overleefd op het rugbyveld. Daar eindigt het verhaal. Dus je weet niet hoe het met Janna en de andere personages afloopt.

Taalgebruik
Het taalgebruik van dit boek is modern, dus gemakkelijk om te lezen. Soms worden er wel vloekwoorden gebruikt, maar daar lees je wel over heen. Er staan vrijwel geen moeilijke woorden in het verhaal.

Informatie over de auteur
Mirjam Mous (1963) groeide op in Made. Haar vader was kunstschilder, haar moeder de dochter van de slager. Broertjes of zusjes had Mirjam niet. Toch verveelde ze zich nooit, want ze las alles wat ze maar te pakken kon krijgen. Het liefst dikke pillen, want dan duurde het langer voordat ze afscheid moest nemen van de personages.
Zodra Mirjam kon lezen, was het haar droom om schrijfster te worden. Maar eerst werd ze juf. Ze heeft 20 jaar als onderwijzeres op de Berkenhof in Breda gewerkt.
In de boeken “De juf is een heks” en het vervolg daarop “Allemaal nijlpaarden!” komen veel juffen en meesters voor die bij Mirjam op de Berkenhof werken. Alleen doen ze in het echt natuurlijk niet zo gek.

Mirjam maakt graag verre reizen. Vooral Afrika is een van haar favoriete bestemmingen. Gorilla’s bekijken in Oeganda, door het oerwoud struinen, in de woestijn naar water snakken of walvissen zoeken bij IJsland. Tijdens een vakantie in Amerika werd het idee voor “Pistolen Paula” geboren, een slapstickachtige parodie op de western met een stoere meid als revolverheld. Ook gaat Mirjam graag naar de film of naar de schouwburg. Vroeger heeft ze zelf toneel gespeeld. Als ze ergens gaat voorlezen, doet ze dan ook vaak een toneelstukje met de kinderen.
Zelf heeft Mirjam geen kinderen. Ze woont samen met haar vriend Wim (meneer Wim uit “De juf is een heks”) in een verbouwd boerderijtje in Breda. Op zolder heeft ze een eigen kamertje waar ze ongestoord kan schrijven. Meestal boeken, maar ook verhalen voor bijvoorbeeld de Okki.
Wat Mirjam in de eerste plaats wil, is kinderen aan het lezen krijgen. Ook kinderen die liever computerspelletjes spelen en boeken maar saai vinden. Daarom gebruikt ze taal, die dicht bij de doelgroep ligt en geeft ze de verhalen veel vaart en humor. De kinderen die zij in haar klas heeft gehad, bleken behoefte te hebben aan dat soort boeken.

REACTIES

S.

S.

er zitten te weinig wooorden in

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Doorgeschoten door Mirjam Mous"