Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Doorgeschoten door Mirjam Mous

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Doorgeschoten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1822 woorden
  • 5 juni 2007
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
65 keer beoordeeld

Boekcover Doorgeschoten
Shadow
Doorgeschoten door Mirjam Mous
Shadow
6) Gegevens over de Schrijver:
Op 7 november 1963 werd Mirjam Mous in Oosterhout geboren. Ze groeide op in Made. Al heel jong leerde ze zichzelf lezen. Na de lagere school ging ze naar de havo. Vond ze taal, spelling en lezen op de lagere school nog heel erg leuk, op de middelbare school was Mirjam meer geïnteresseerd in vriendjes dan in leren. Ze ging naar de Pedagogische Academie, wat nu de pabo heet en kwam in het speciaal onderwijs terecht. Jarenlang heeft Mirjam lesgegeven en ondertussen bleef ze ook schrijven. In 1998 kwam haar eerste boek uit: ‘Monsters mollen!’. Mirjam schrijft aan de ene kant grappige boeken voor lezers vanaf een jaar of vijf en aan de andere kant aangrijpende verhalen voor jongeren. ‘Jammie mammie’ gaat bijvoorbeeld over een bloeddorstig draakje dat de prullenbak op school in brand steekt! Bijzonder is ‘Fluisterwater’, een verhaal over Marit die een vakantiebaantje heeft bij het dolfinarium. Al op de eerste bladzijde van het boek lees je dat Marit niet meer kan lopen en in een rolstoel zit. Hoe is dit gebeurd? Marit vertelt jou haar verhaal. ‘Fluisterwater’ is een verhaal waarin ook nog een ander verhaal zit, namelijk ‘Maren van meerminnen’, een boek dat Marit haar vader voor zijn verjaardag geeft, omdat hij gek is van zeemeerminnen. Zelf leest ze dat boek ook en het is mooi om te zien hoe dicht dat verhaal bij Marits eigen leven staat. Kenmerkend voor Mirjams boeken is dat ze zo lekker weg lezen. Je leest de eerste bladzijde en je wilt maar doorlezen, doorlezen en maar doorlezen. Inspiratie voor haar boeken haalt ze uit haar werk als groepsleerkracht. Ook het idee voor het boek ‘Doorgeschoten’ vindt zijn oorsprong in Amerika. In 1999 richtten twee leerlingen van Columbine High School een bloedbad aan door twaalf medescholieren en een leraar dood te schieten. Het Nederlandse meisje Janna gaat een jaar bij haar tante in Amerika wonen. We lezen haar verhaal, maar ook het verhaal van Eloy, Bud en Cassie. Een spannend aangrijpend boek waar je stil van wordt. Naast schrijven en reizen gaat Mirjam ook graag naar de schouwburg, of de film en heeft ze geen huis-, maar tuindieren! In de vijvers bij Mirjams stadsboerderijtje in Breda, waar ze samen met Wim woont, wonen padden, kikkers en salamanders.

7) Korte Samenvatting:
Janna komt uit Nederland en gaat voor een jaar in de Verenigde Staten wonen. Eenmaal in de Verenigde Staten wordt ze uitgenodigd door de buren. Ze ontmoet daar Kenneth, een knappe jongen die zelfverzekerd is. Ook ontmoet ze Eloy, een onzeker typ die als een egel zijn stekels opzet. Janna probeert met hem te praten en in begin is het moeilijk maar daarna volgt er toch een gesprek. Eloy wordt verliefd op Janna. De volgende dag gaat ze met haar tante naar de Mall, ze ontmoet Cassie. Ze worden vriendinnen en Cassie beloofd haar mee te nemen naar school. Op de Twinstone High School is alles nieuw en janna vind het er spannend. Ze ontmoet Lynn en Tanya twee vriendinnen van Cassie. Cassie heeft verkering met Kenneth, maar eigenlijk vind ze Jason leuk. Bud is een jongen die het gevoel heeft dat niemand hem begrijpt. Een keertje als hij engelen aan het schilderen is op een muur wordt hij betrapt, hij vlucht en verstopt zich in de tuin van Eloy. Eloy helpt Bud met verstoppen, hij mag in zijn kamer gaan zitten. Vanaf dat moment worden ze vrienden. Bud vertelt dat hij een keer wraak wil nemen op iedereen die hem pest of vernederd. Hij vertelt dat hij een pistool heeft en belooft Eloy schiet les te geven. Bud en Eloy gaan naar het terein en oefenen om de felsjes om te schieten. Cassie is verliefd op Jason en durft het niet uit te maken met Kenneth. Ze zoent plotseling met Jason en heeft dan de moed om het uit te maken. Jason en Cassie liepen door de gangen van de school en komen Bud en Eloy tegen, ze krijgen ruzie en Bud zegt dat hij wraak zal nemen. De volgende de dag komen Bud en Eloy gewapend binnen en schieten iedereen dood die ze tegen komen. Ze schieten Kelly neer die bij Janna angstig achter een tafel zit verborgen. Janna aait haar om haar eigen angst te vergeten. Bud en Eloy lopen verder naar de bibliotheek en blazen de deur op met een granaat. Cassie wordt geraakt in haar arm, Lynn probeert haar te helpen en wordt dan zelf neergeschoten. Kenneth zit ook in de bibliotheek en word door zijn eigen broer doodgeschoten. Eloy haatte zijn broer en kon het hem niks schelen. Ondertussen worden de mensen veiliggesteld door het Sweatteam. Uiteindelijk schieten Bud en Eloy zichzelf dood.


8) Mijn persoonlijke beleving:
Ik vond het een heel mooi boek. Het was spannend maar ook heel ontroerend. De gevoelens van Janna werden zo goed beschreven waardoor je je heel goed kon inleven in haar. Ook Bud wordt zo zielig en alleen beschreven dat je een soort medelijden met hem krijgt. Ik kon dus het best meeleven met Bud. Zijn woede over iedereen en hoe die zich gevoelt heeft snap ik wel. Maar dat hij iedereen neerschiet en uiteindelijk zelfmoord pleegt kan ik niet begrijpen.

9) Ruimte:
Het verhaal speelt zich vooral af op en rond de school. Aan het einde is de schietpartij in de school en ook in de pauzes speelt het in school af. Ook is er een berg dicht in de buurt van het huis waar Janna verblijft. Op die plek speelt ook een deel van het verhaal af. Op die plek krijgt Eloy schietles van Bud. Eloy neemt Janna mee naar die berg en ze gaan hem beklimmen. Er wordt verder niks over seizoenen of weeromstandigheden gezegd. Dus het is ook niet bedoelt om spanning te wekken.

10) Tijd:
Het verhaal speelt zich af in het jaar 1999. Het is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Op 20 april 1999 kwamen twee leerlingen de school binnen met gewapende pistolen. Weken daarvoor waren er voorbereidingen getroffen om er zo groot mogelijk bloedbad van te maken. Alles wordt in chronologische volgorde vertelt. Er komen geen flashbacks in het verhaal voor. Het boek duurt een heel schooljaar en heeft 192 blz. Het boek begint met een tekst van Bud die hij heeft ingesproken op een cd waarschijnlijk een dag of een paar uur voor de daad. Hij zegt dat hij na zijn misdaad wereldberoemd word en dat hij het meeste gezochte woord op zoekmachines is enzovoort. Het verhaal eindigt met een opstel van Janna die vertelt over die vreselijke dag dat er zomaar mensen werden neergeschoten en vermoord. Over hoe ze zich nu voelt en hoe bang ze nog steeds is. Ze vertelt ook wat er allemaal gebeurt is met haar vrienden en mensen op school en aan het alle einde staat er ook hoe Bud en Eloy om het leven zijn gekomen. Er worden soms passages uitgebreid beschreven bijvoorbeeld de dag dat de twee jongens schietend binnen komen. De tijd wordt niet gebruikt om iets over de personages te vertellen.

11) Perspectief + Verteller:
Het verhaal wordt verteld door verschillende personen. Elk hoofdstuk wordt verteld vanuit een andere hoofdpersoon, en dat maakt het een stuk overzichtelijker. Je weet wie het hoofdstuk vertelt doordat de naam van die persoon boven het hoofdstuk staat. Het is dus steeds een wisselend perspectief. Het is denk ik niet het doel van het perspectief om spanning te wekken, maar het is gewoon bedoelt om duidelijkheid te wekken. En door die manier weet je van iedereen hoe ze het meemaken. De verteller vertelt op dat moment wat er is gebeurd.

12) Personen:
Janna; gaat voor een jaar in de Verenigde staten wonen. Ze logeert bij haar oom en tante. Ze heeft rood haar, sproetjes en een klein littekentje in haar nek. Ze is heel vriendelijk en spontaan. Ze vergelijkt mensen vaak met dieren bv. ze vindt Eloy een egel omdat hij zo schuw is.

Cassie; is verlegen en knap meisje. Ze heeft verkering met Kenneth maar vind hem eigenlijk niet leuk. Ze heeft alleen maar met hem om populair te zijn. Cassie heeft een broertje Junior. Haar ouders zijn gescheiden en heeft haar en haar moeder verlaten voor een mooie jongen vrouw, ze is daar heel boos om.
Bud; is een vreemde jongen van 17. Hij schildert engelen op muren. Zijn moeder is weggegaan en hij woont met zijn vader samen in huis die nooit tijd voor hem heeft. Bud voelt zich eenzaam en niet begrepen totdat hij Eloy leert kennen.
Eloy; is een beetje apart en draagt veel zwarte kleding. Hij heeft zwart haar en een pony die over zijn ogen hangt. Hij wordt verliefd op Janna maar als Janna hem afwijst wanneer hij haar zoent is hij boos en verdrietig. Ook zijn broer vindt hij stom want die is heel populair en hij niet. Hij voelt zich erg eenzaam.
Lynn & Tanya; zijn twee vriendinnen van Cassie en worden later ook vrienden met Janna. Tanya is een meisje dat geen moment haar mond kan houden. Lynn is een lang en lief meisje.
Kenneth; is een heel knappe jongen en erg populair bij de meisjes. Hij heeft verkering met Cassie. Hij zit bij het rugbyteam en is dus goed in sport. Hij kan zijn broertje niet uit staan omdat hij zo apart doet.

13) Stijl:
Mirjam Mous heeft niet echt in dit verhaal een bepaalde styl. Ik heb het niet kunnen vinden in ieder geval. Ze heeft natuurlijk wel kleine opsommingen zoals; Ik heb al een aantal nieuwe mensen leren kennen Cassie, Kenneth, Eloy, Tanya en Lynn.

14) Thema
De thema’s van dit boek zijn;

• School: Bijna heel het boek speelt zich af in de Twinstone High School. Janna gaat een jaar in de Verenigde Staten naar school, en maakt daar van alles mee.
• Vriendschap: Janna krijgt heel veel vrienden op haar nieuwe school. Ze vormt samen met Cassie Lynn en Tanya een hecht clubje. En kan alles vertellen aan hen maar vooral aan Cassie.
• Geweld: Bud en Eloy hebben het gevoel dat niemand hun begrijpt. Daarom willen ze op iedereen wraak nemen die hun gepest en vernederd heeft. Ze komen met gewapende pistolen de school binnen lopen en schieten iedereen neer en blazen alles op met zelf gemaakte granaten

Het grootste probleem in dit verhaal is dat Bud en Eloy door niemand begrepen worden. Ze worden gepest genegeerd. Het gevolg daarvan is dat ze wraak willen nemen en een plan maken op de school te overvallen en iedereen neer te schieten die ze tegen komen en wie ze haten.

15) Realistische of niet:
Het boek is realistische want de schrijver heeft dit boek geschreven over iets wat waar is gebeurd. Alleen hoeft het niet zo geweest te zijn dat er echt een meisje uit Nederland daar voor een jaar naar school gaat en dat mee maakt. Dat geloof ik niet.

16) Titel:
Het boek heet Doorgeschoten. Verklaring van het boek is dat Bud en Eloy eigenlijk een beetje doorgedraaid zijn en iedereen neer schieten in school die ze tegen komen.

REACTIES

E.

E.

Bedankt, ik wist een aantal dingen niet..

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Doorgeschoten door Mirjam Mous"