Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Doorgeschoten door Mirjam Mous

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Doorgeschoten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1031 woorden
  • 2 september 2006
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
49 keer beoordeeld

Boekcover Doorgeschoten
Shadow
Doorgeschoten door Mirjam Mous
Shadow
Titel: Doorgeschoten
Schrijfster: Mirjam Mous
Uitgever: Van Holkema en Warendorf
Jaar van uitgave: 2004


Titelverklaring
De titel is 'Doorgeschoten', dit omdat Eloy en Bud letterlijk overal doorheen schoten; deuren, mensen en ramen. En dit was het gevolg van hun ‘doorgeschoten’ ideeën en plannen.

Waarom heb ik dit boek gekozen?
Ik heb dit boek gekozen omdat ik had gehoord dat het een mooi boek is en om te weten waarom Bud en Eloy een schietpartij hadden veroorzaakt.

Persoonlijke reactie
Ik vond het boek mooi om te lezen, het was niet saai en het verhaal loopt niet stroef het leest lekker weg. De spanning is vooral in het slot, wanneer dan het gruwelijke drama in de school zich verstrekt.


Hoofdpersoon
Janna

Rol van de hoofdpersoon
Janna komt net uit Nederland en gaat voor een tijdje in Amerika wonen bij haar oom en tante. Daar ontmoet ze Eloy, en worden een soort van vrienden.

Andere belangrijke hoofdpersonen
Eloy, Bud, Cassi en Kenneth.

Rol andere hoofdpersonen m.b.t. de hoofdpersoon
Eloy: Is de buurjongen van Janna. Hij doet net of hij niks van haar wil weten, maar is toch stiekem verliefd. Vindt zijn broer maar iemand die aandacht wil trekken.

Cassi: Vriendin van Janna en heeft verkering met Kenneth, op wie ze overigens niet echt verliefd is.

Kenneth: Broer van Eloy en kent Janna als vriendin van Cassi. Is wel erg verliefd op Cassi.

Bud: Is een buitenstaander van de hele school. Schildert wraakengelen en wil ooit nog een keer op iedereen wraak nemen. Na een tijdje in het boek een goede vriend.

De belevenissen van de hoofdpersoon
- verhuizen naar Amerika

- ontmoeting met Eloy
- barbecue met de buren
- schietpartij op school

Ruimte
Amerika, in en rond de school, in de bergen, bij de huizen van Janna en Eloy.

Tijd
Het verhaal speelt zich in deze tijd af, want ze hebben al computers en dat had je vroeger niet. De omgeving waarin ze leven, bossen etc. is er nu ook nog.

Vond je het verhaal spannend?
In het begin niet, maar als je het verhaal begint te lezen word het steeds spannender.

Heeft het verhaal terugblikken?
Nee geen één.

Open plekken
Er blijven in het verhaal nog wel wat plekken open, voor mij was het nog steeds niet duidelijk aan het einde waarom Eloy nou uiteindelijk toch met Bud is gaan mee schieten, want hij scheet in zijn broek van angst. Daarbij zei hij telkens dat Bud wel overdrijft en dat hij het toch niet echt wil uitvoeren omdat dit niet is wat hij zelf van plan is. Verder stopt het boek dat Janna terug naar Nederland gaat, maar je weet niet wat haar gevoelens zijn. Ze hadden (vind ik) beter een aantal zinnen nog kunnen schrijven die de personages met elkaar uitwisselen.

Ingevulde open plekken?
Het hele verhaal draait gewoon om het leven van Janna, en haar vrienden die ze daar leert kennen. Je vraagt je dus de hele tijd af hoe het nou tot die schietpartij kwam. Dit wordt dan wel goed ingevuld: vanaf het begin (bij Bud thuis) tot het binnen lopen van de school.


Chronologische volgorde
Het verhaal is in een chronologische volgorde geschreven.

Onderwerp
Dat de jongens zich alleen voelen, en hoe ze dat mee maken en verwerken, en Janna is er voor een groot deel bij.

Is het boek een aanrader voor anderen?
Ligt eraan of je van drama´s houdt en het is wel een interessant boek, dus ik denk van wel.

Samenvatting
Janna is een meisje uit Nederland, en gaat studeren in Amerika. Ze gaat wonen bij haar oom en tante, die ook in Amerika wonen. Als ze eenmaal in Amerika is, heeft haar tante voor haar een feestje georganiseerd met een barbeque. Daar ontmoet Janna Eloy, Cassie en Kenneth. Ze vindt Eloy meteen een aparte leuke jongen.

Als Eloy op een dag uit school komt hoort hij allemaal sirenes, hij is met z´n moeder aan het praten, en dan ziet hij iets in de bosjes. Zijn moeder loopt naar binnen toe, en hij gaat kijken wat het was.

Het is Bud, die aan het vluchten is voor de politie. Hij vraagt Eloy om hulp, en Eloy neemt hem mee naar zijn kamer. Daar hoort Eloy dat hij een engel op de muur aan het spuiten was, en dat een man de politie had gebeld omdat hij het had gezien. Vanaf dat moment zijn Eloy en Bud zo goed als vrienden. Eloy gaat veel met Bud om, en gaat zelfs mee naar de computerclub van Bud. Ze gaan ook vaak met z´n tweëen naar het strand toe, daar gaan ze op een grote watertank zitten, daar genieten ze van het uitzicht, en vertellen ze elkaar wat ze denken. Bij de watertank vertelt Bud dat hij ooit een keer wraak op iedereen zou nemen wie hem zaten te pesten, of wie hem gewoon niet aan stond.


Een paar dagen later bij de watertank laat Bud zijn pistool aan Eloy zien. Bud zegt tegen Eloy dat hij hem wel een keer schietles zou geven, in de bergen.

Een paar dagen later gaan Eloy en Bud de bergen in omdat Bud Eloy nu wel een keer schietles wou geven. Daar mikken ze op blikjes en flesjes die ze zelf mee hebben genomen. Als ze weer vertrekken zegt Bud tegen Eloy dat hij het wapen mag houden, en dat hij zelf een ander wapen zal kopen.

De volgende dag zat iedereen gewoon op school normaal te werken. Alleen Bud en Eloy waren er niet, maar dat viel zoals gewoonlijk helemaal niet op. Toen kwamen Bud en Eloy binnen, ze schoten door de gang en schoten overal heen en weer.

Toen Janna en Cassie de knallen en de voetstappen die hun kant uit kwamen hoorden, riep Janna dat ze op de grond moesten liggen en toen kwamen Bud en Eloy binnen. Ze schoten overal heen, Cassie werd geraakt, Janna zelf ook, in haar arm. Ze plaste in haar broek van angst. Toen ze eenmaal weg waren ging ze zo snel mogelijk naar Cassie toe.

Bud en Eloy liepen nu naar de bibliotheek, daar zaten Kenneth en zijn vrienden. Daar werd Kenneth doodgeschoten, en ook een paar vrienden van hem.

Op het eind werden Bud en Eloy opgepakt. Janna ging de volgende dag meteen naar Nederland terug.

REACTIES

L.

L.

Bud en Eloy plegen op het laatst zelfmoord en worden dus helemaal niet opgepakt

16 jaar geleden

F.

F.

Er staat ergens dit:
Andere belangrijke hoofdpersonen
Eloy, Bud, Cassi en Kenneth.

maar 'Cassi' moet 'Cassie' zijn

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Doorgeschoten door Mirjam Mous"