ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Titel:
Verklaring: het boek heet Doorgeschoten omdat Bud en Eloy doorgeschoten zijn met hun ideeën. En omdat er overal door heen geschoten wordt in het eind van het boek.
Schrijver:
Mirjam Mous (1963) groeide op in Made. Haar vader was een kunstschilder. Mirjam had geen broers en/of zussen. Al vanaf dat ze een klein meisje was, las ze dikke boeken en wilde ze al schrijfster worden. Toch werd ze eerst lerares, en ze geeft nu nog steeds een paar dagen per week les aan het Berkenhof in Breda. Dat is een school voor kinderen met sociaal-emotionele problemen. Daar op school deed ze inspiratie op en testte ze op de kinderen of haar boek leuk was,
Thema:
Verenigde Staten, schoolleven, schietpartijen, vriendschap
Tijd & plaats:
Het verhaal speelt zich af in de VS. De personen in het verhaal zitten op Twinstone High School, daar gebeurt de schietpartij. Maar de rest van het verhaal zijn ze bij het huis van Cassie, Eloy, Bud en van de oom en tante van Janna. Het verhaal speelt zich af in de hedendaagse tijd. Dat merk je aan het taalgebruik en aan dat ze bijvoorbeeld een computer met internet hebben.
Verteller:
Het verhaal wordt verteld door verschillende personen. Elk hoofdstuk wordt verteld vanuit een andere hoofdpersoon, en dat maakt het een stuk overzichtelijker. Je weet wie het hoofdstuk verteld doordat de naam van die persoon boven het hoofdstuk staat.
Hoofdpersonen:
Janna: Is een meisje dat voor een jaar naar de VS verhuist. Ze heeft rood haar, sproetjes en een littekentje in haar nek. Ze vergelijkt mensen altijd met dieren. Zo vindt ze Eloy een egel omdat hij zo schuw is.
Cassie: Cassie heeft verkering met Kenneth maar dat wil ze eigenlijk niet. Ze heeft alleen iets met hem omdat ze populair wilde zijn. Dan durft ze het eindelijk uit te maken omdat ze Jason heeft gezoend en Jason veel leuker vindt. Cassie heeft een broertje die Junior heet. Haar ouders zijn gescheiden omdat haar vader hen heeft verlaten voor een jongere, mooiere en dunnere vrouw.
Bud: is een vreemde jongen van 17. Hij is altijd heel eenzaam, totdat hij Eloy ontmoet. Eloy en Bud worden de beste vrienden en hebben alles voor elkaar over. Bud zijn vader is altijd aan het werk, en zijn moeder is weggelopen toen hij 5 jaar was.
Eloy: Eloy is ook heel eenzaam. Hij draagt altijd zwarte kleren en heeft een pony die tot over zijn ogen hangt. Eloy heeft een hekel aan zijn broer Kenneth. Want Kenneth is wel populair en hij niet
Samenvatting:
Janna is een meisje uit Nederland, en gaat voor een jaar naar Amerika. Ze gaat wonen bij haar oom Luke en tante Mary. Als ze eenmaal in Amerika is, hebben de buren voor haar een barbeque georganiseerd, daar ontmoet Janna Eloy en Kenneth. Ze vindt Eloy meteen een aparte jongen. Ze probeert contact te zoeken. Eerst gaat het moeizaam, maar dan krijgt ze toch contact met hem. Samen gaan ze naar Eloy’s kamer om een computerspel te spelen. Eloy vindt janna een leuk meisje en wordt verliefd op haar. De volgende dag gaat Janna met haar tante naar de Mall en daar ontmoet ze Cassie. Janna en Cassie worden goede vriendinnen. En Cassie belooft Janna om haar mee te nemen naar school. Op school ontmoet Janna ook Tanya en Lynn, de twee beste vriendinnen van Cassie.
Cassie heeft verkering met kenneth. Maar ze is helemaal niet verliefd op hem. Ze is verliefd op Jason.
Als Eloy op een dag uit school komt hoort hij allemaal sirenes, hij is met z´n moeder aan het praten, en dan ziet hij iets in de bosjes. Zijn moeder loopt naar binnen toe, en hij gaat kijken wat het was. Het is Bud, wie aan het vluchten is voor de politie. Hij vraagt Eloy om hulp, en Eloy neemt hem mee naar zijn kamer. Daar praten ze even waarom Bud op de vlucht is voor de politie. Bud vertelt dat hij een engel op de muur aan het spuiten was, en dat een man de politie had gebeld omdat hij het had gezien. Dan gaat Eloy naar beneden omdat de politie nu bij hun in de tuin staat. Eloy zegt dat hij niks had gezien en de politiemannen vertrekken weer.
Vanaf dat moment zijn Eloy en Bud vrienden. Ze gaan vaak met z´n tweeën naar een terrein toe, daar gaan ze op een grote watertank zitten en genieten ze van het uitzicht, en vertellen ze elkaar wat ze denken. Bij de watertank vertelt Bud dat hij ooit een keer wraak op iedereen zou nemen wie hem pest, of die hem gewoon niet aan stonden.
Een paar dagen later laat Bud zijn pistool aan Eloy zien. Bud zegt tegen Eloy dat hij hem wel een keer schietles zou geven.
Op een dag gingen Eloy en Janna de bergen in, omdat Janna vroeg of Eloy haar een keer mee wilde nemen en Eloy probeert nu eindelijk eens een keer om iets met Janna te krijgen. In de bergen probeert Eloy Janna te zoenen, maar zij wil dat niet. Eloy vindt dit niet leuk en loopt boos weg. Eloy vertelt het tegen Bud, en Bud is alleen maar blij dat hij van Janna af is, want hij voelde zich afgewezen door Eloy.
Een paar dagen later gaan Eloy en Bud naar het terrein waar de watertank staat. Omdat Bud Eloy nu wel een keer schietles wou geven. Daar mikken ze op blikjes en flesjes. Als ze weer vertrekken zegt Bud tegen Eloy dat hij het wapen mag houden, en dat hij zelf een ander wapen zou kopen.
Cassie durft het eindelijk uit te maken met Kenneth, omdat ze met Jason heeft gezoend. Jason en Cassie krijgen verkering.
Dan op school lopen Jason en Cassie samen langs Eloy en Bud, en Jason zegt tegen hen dat ze flikkers zijn. Bud pikt dit niet, en drukte Jason op de grond, hij kneep zijn keel dicht. Cassie die naast Jason liep, schreeuwde dat Bud op moest houden, maar hij ging gewoon door. Omdat Cassie zo gilde pakte Eloy haar vast en zorgde dat ze haar mond hield. Toen kwamen Kenneth en zijn vrienden eraan. En Bud hield eindelijk op. Hij zei dat hij nog wraak zou nemen.
Een paar dagen later zat iedereen gewoon op school, alleen Bud en Eloy waren er niet, maar dat viel zoals gewoonlijk helemaal niet op. Toen kwamen Bud en Eloy binnen, ze hadden wapens bij, en schoten degene die ze tegenkwamen neer, ze gingen bij het eerste klaslokaal naar binnen heen, en schoten om zich heen. Janna zat in dat klaslokaal. Een kogel had Kelly geraakt en Kelly viel tegen Janna aan, Janna bleef haar aaien om haar eigen angst te vergeten. Bud en Eloy lopen naar de bibliotheek. Eloy en Bud kwamen de bibliotheek binnen door de deuren op te blazen met een granaat. Ze schieten overal heen, en Cassie wordt geraakt in haar schouder, overal ziet Cassie gewonden en doden liggen. Lynn, een vriendin van Cassie, helpt Cassie en wordt dan zelf neergeschoten. Ook Kenneth en zijn vrienden zaten in de bibliotheek. Kenneth is de broer van Eloy en Eloy haat hem en schiet hem ook dood. De meeste mensen zijn al door het SWATteam uit de school gehaald. Uiteindelijk schieten Eloy en Bud zichzelf dood.
Eigen mening:
Het is een mooi boek. Maar ik vond dat het eind wel beter uitgewerkt kon worden. Met meer details over wie er nou wel en niet dood was want dat was niet helemaal duidelijk. In de loop van het verhaal word het steeds spannender.
Ik vind het een leuk en spannend verhaal. Het was makkelijk lezen omdat het goed in elkaar doorliep.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

kim yong un

kim yong un

look at all those chickens

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

hoef je nii te wete kut

hoef je nii te wete kut

kutboek

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Menne

Menne

Even aan het omzetten naar een boekpresentatie en dan heb ik gegarandeerd een 6, Bedankt.

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

helemaal waar

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

ik vond het ook een heel leuk boek.

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

G.

G.

Er staat Elloy maar het is Eloy!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Jasper

Jasper

Er staat dat Eloy met 2 llen is, maar da is met 1 L !

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

leuk boek maar ook wel heftig aan het einde, dat ze iedereen doodschieten en zelfmoord plegen, ik ken de ware gebeurtenis en als ik er aan denk dat er zo 2 jongen iedereen neerschieten! triest maar wel een aanrader, een spannend boek

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

ik vond het boek egt heel goed en het had echt een impact op mij ik heb na dat ik het boek uit had gelezen gelijk het waar gebeurde verhaal opgezocht en man wat hadden die 2 verhalen samen een impact op mij ik schrok er best van en het is echt een spannend boek

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

Dankjeee Je hebt me Gered
Ik ben mijn boek Kwijt xd

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

wat een interessante vertaling van een schitterend boek, ik hoop dat mijn medemens hier ook van kan genieten

7 jaar geleden

Antwoorden

B.

B.

het is geen vertaling.

5 jaar geleden

gast

gast

K.

K.

dankjewel nu heb ik een 10 op mijn boekbespreking..............................
:D

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

eloy is met twee llen dus elloy

8 jaar geleden

Antwoorden

S.

S.

eloy is in het boek met een l

5 jaar geleden

gast

gast