Doorgeschoten door Mirjam Mous

Beoordeling 7.7
Foto van Anouk
Boekcover Doorgeschoten
Shadow
  • Boekverslag door Anouk
  • 1e klas havo/vwo | 671 woorden
  • 28 oktober 2019
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
25 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2004
Pagina's
192
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (2006 Genomineerd)

Boekcover Doorgeschoten
Shadow
Doorgeschoten door Mirjam Mous
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Zakelijke gegevens

Titel: Doorgeschoten

Schrijver: Mirjam Mous

Aantal pagina’s: 192

Genre: Young Adult

Samenvatting

Janna komt uit Nederland en gaat voor een jaar naar Amerika. Ze gaat daar wonen bij haar oom Luke en tante Mary. Als ze in Amerika aankomt is er een welkomstbarbecue voor Janna bij de buren. De buren hebben 2 zoons, Kenneth en Eloy. Janna vindt Kenneth maar niks maar Eloy trekt haar wel aan. Kenneth heeft een relatie met Cassie. Cassie stelt Janna voor aan haar vriendinnen, Lynn en Tanya. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en worden met z’n vieren een hecht vriendinnengroepje. Eloy heeft een goede vriend Bud. Bud heeft een slechte invloed op Eloy. Bud heeft thuis pistolen liggen en bied Eloy een pistool aan in ruil voor een eeuwige vriendschap. Bud en Eloy worden op school gepest en ze zijn er klaar mee. Bud vindt dat ze er iets aan moeten doen. Bud en Eloy nemen schietlessen. Een week later zit iedereen op school. Janna hoort knallen, die lijken op schoten. Opeens komen er 2 jongens het lokaal binnen met maskers. Ze schieten in het rond. De leraar valt dood neer. Ook het meisje naast Janna valt neer. Dan gaan Bud en Eloy naar de bibliotheek. Ze schieten daar Kenneth, Cassie en Lynn neer. Eloy schiet iemand neer die hij wel mag. Hij wordt gek en snapt waar hij mee bezig is. Hij pleegt zelfmoord. Bud ziet dit en pleegt ook zelfmoord.

Analyse

De belangrijkste personen zijn:

Janna – Janna verhuist naar Amerika, Janna is erg vrolijk en werkt bij de schoolkrant. Ze woont bij haar oom en tante en heeft dagelijks contact met haar ouders.

Eloy – Eloy is de buurjongen van Janna, hij is erg verlegen en word gepest. Hij heeft een broer Kenneth en is erg jaloers op Kenneth

Bud – Bud zit bij de computerclub, hij is vaak alleen en word gepest. Zijn moeder is weg gegaan toen hij 5 jaar was en zijn vader is altijd aan het werk.

Cassie – Cassie is het vriendinnetje van Kenneth, ze is de beste vriendin van Janna en is erg populair. Haar vader heeft Cassie, haar moeder en haar broertje verlaten.

Ik zou zelf Janna wel willen zijn omdat ze een prima leven lijdt. Ze heeft goed contact met haar ouders en haar oom en tante. Ze heeft 4 goede vriendinnen en is erg vrolijk.

Schrijversinformatie

Mirjam Mous (1963) groeide op in Made, een klein dorp in Noord- Brabant. Mirjam had geen broertjes of zusjes. Maar ze verveelde zich nooit, want ze las alle boeken die ze maar had. Het liefst dikke boeken, want dat duurde het langer voordat ze afscheid moest nemen van de personages. Al sinds Mirjam klein is wilde ze schrijfster worden. Maar eerst werd ze onderwijzeres, dat is ze 20 jaar geweest. Daarna begon ze te schrijven. Mirjam maakt graag verre reizen. Vooral Afrika is een van haar favoriete bestemmingen. Ook gaat ze graag naar de film of naar de schouwburg. Vroeger heeft ze zelf ook toneel gespeeld.

Mening:

Dit wil je ook lezen:

Ik vind het een heel mooi en aangrijpend boek. Vooral omdat toen ik het boek uit had, in het nawoord las dat dit boek gebaseerd was op een echt gebeurd verhaal. Het boek is niet voorspelbaar. Dat vind ik fijn omdat het dan spannend blijft. De schietpartij vond ik heel mooi beschreven.

Ik zou dit boek zeker aanraden aan anderen omdat het spannend is en heel erg leerzaam. Ook vind ik het erg bijzonder om te bedenken dat dit echt gebeurd is. http://nl.wikipedia.org/wiki/Columbine_High_School_moorden Op deze site staat informatie over de echte gebeurtenis. Ik heb het zelf gelezen en er komen veel dingen overheen. Ook zijn er dezelfde namen gebruikt wat ik erg indrukwekkend vind.

Citaat:

Mama, papa, dacht Janna. Ze zou nooit meer haar zin doordrijven. Was ze maar niet naar Amerika gegaan. Het was haar eigen schuld… Arme tante Mary, die moest het papa en mama vertellen. Als ze maar niet kwaad op haar werden. Hier eindigde het dus.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Doorgeschoten door Mirjam Mous"