Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dooi door Rascha Peper

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
Boekcover Dooi
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 918 woorden
  • 27 augustus 2007
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
7 keer beoordeeld

Boekcover Dooi
Shadow
Dooi door Rascha Peper
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. De titel van het boek is Dooi. Jaar en plaats van de gelezen uitgave 1999, Amsterdam. Jaar van 1e uitgave 1999. 2. De naam van de schrijver(ster) is Rascha Peper. 3. Het genre is een roman. 4. Beschrijf de hoofdpersoon(en) en de belangrijkste bijpersonen. Hoofdpersonen: Ruben Saarloos en Bente Nerwanen. De belangrijkste bijpersoon is Ina Saarloos. Ruben Saarloos: Zijn naam Ruben Saarloos betekent Ruben zonder Saar (zijn geliefde). Hij bemint alleen zijn boot nog met grote liefde. Ruben Saarloos is achtenvijftig jaar en vertaler van beroep. Hij is getrouwd met Ina, ze hebben geen kinderen. Hij vertaalt Engelse wetenschappelijke boeken. Ondanks het feit dat hij de meeste boeken gruwelijk vindt, kan hij zich goed concentreren op het boek en heeft geen last van anderen. Bente Nerwanen: Bente is rond de twintig jaar oud. Zij heeft een lichte, sproetige huid en rode haren. Bovendien is zij bleek en mager (een teken van de dood). Bij de eerste ontmoeting met Ruben was zij geheel in het zwart gekleed. Het valt Ruben bovendien op, dat zij erg luchtig gekleed is. Waarschijnlijk is dat zo, omdat ze in juli overleden is en Ruben dus komt opzoeken in de kleren waarin zij overleden is. Bente wordt in het verhaal een beetje vergeleken met de Coelacanth: zij zijn namelijk de enigen die Ruben en zijn vader kunnen helpen. Tijdens de ontmoetingen tussen Bente en Ruben praten zij vooral over Ruben. Opvallend is dat Bente weinig over zichzelf loslaat. Op de vraag waar zij vandaan komt, antwoord zij slechts: "van ver". Ook geeft zij nooit een duidelijke bevestiging van haar naam. Blz. 54: "Ze leek een ogenblik na te denken, alsof zij ook over haar eigen naam nog moest nadenken". Ruben komt er dus nooit achter of haar werkelijke naam Bente Nerwanen is. Bente vertelt Ruben echter wel over haar beroep en dat zij in Nibbixwoud woont. Als medisch analiste onderzoekt zij het verband tussen de ziekte van Alzheimer en pupilverwijdering.
Ina Saarloos: Ina Saarloos is de vrouw van Ruben Saarloos. Ina heeft blond haar met een slordig knotje. In tegenstelling tot Ruben is Ina levenslustig en heeft zij een groot vertrouwen in de mensheid. Ina werkt als secretaresse op een accountantskantoor. Ruben kan goed met Ina opschieten, al heeft hij nog nauwelijks hartstochtelijke gevoelens voor haar. Dat Ruben's huwelijk na dertig jaar nog niet verdord was, kwam dan ook door Ina. Blz.95: "Ina had van het begin af aan begrepen, dat ze bij Ruben, beter zelf het heft in handen kon nemen". Ondanks dat Ruben van Ina hield, raakt Ruben verliefd op Bente. Ina is dus blijkbaar niet in staat om Ruben de warmte te geven, die Bente hem kan geven. 5. In welke tijd of periode speelt het verhaal zich af? De vertelde tijd van het verhaal duurt van januari tot mei. 6. Op welke plaatsen speelt het zich af? In Amsterdam, het universiteitencomplex, het kerkhof van Nibbixwoud, in de trein naar Purmerend, op het kantoor van Ina, op het eilandje en op zijn boot in het
IJsselmeer. 7. Hoe is de sfeer? Dit is een wonderlijk, sfeervol verhaal. 8. Hoe verloopt de tijd in het verhaal? (tijdsduur, chronologie, flash-backs). Het verhaal is chronologisch geschreven met enkele flash-backs. 9. Hoe is het vertelperspectief? In dit verhaal is er geen ik-perspectief, maar er is wel een hij-perspectief. 10. Wat is het thema? In dit boek zijn er verschillende thema’s zoals: onmogelijke liefde, eenzaamheid en de dood. 11. Hoe is de spanning opgebouwd? In het boek wordt de spanning opgebouwd, door dat er elke keer kleine dingetjes gebeuren die je toch weer verder laten lezen. De gebeurtenissen zie je allemaal door de ogen van een personage.
12. Verklaar de titel. De titel heeft in het verhaal 2 betekenissen. - De dooi van het ijs waarin de boot van Ruben, De Harnasman, vastligt. - De dooi van het "harnas" dat Ruben ten gevolge van jeugdtrauma’s heeft opgedaan. 13. Is het verhaal wel/niet realistisch? Leg uit. Het verhaal is niet realistisch, want Ruben heeft Bente 3x gezien en toen Ruben naar het laboratorium belde om Bente te spreken zou ze al in juni vorig jaar zijn overleden. Terwijl Ruben Bente een week geleden nog had gezien. 14. Maak op een A4-tje een korte samenvatting van een half kantje. 15. Geef hierop ook je eigen mening weer en leg dit uit d.m.v. beoordelingswoorden(moeilijk, spannend, leerzaam, taalgebruik enz) Beargumenteer! Wekenlang zit Ruben Saarloos met zijn woonschip vastgevroren in het ijs voor de kust van een onbewoond eiland. Het gedwongen Robinson Crusoë bestaan valt hem zwaar en zijn isolement in de kou maakt hem nog somberder en norser dan hij normaal gesproken is. Totdat hij op een zekere dag bezoek krijgt van een mysterieuze schaatsster. Wat richt deze zwijgzame, roodharige vrouw aan in het leven van een man die de liefde als een allang gepasseerd station beschouwde. Ruben wordt een geheimzinnige en gesloten wereld ingeroepen, waarin liefde en dood op een wonderbaarlijke manier verstrengeld blijken te zijn. Eigen mening + beoordelingswoorden. Aan het begin van het verhaal vond ik het boek eigenlijk wel saai, maar naarmate ik verder begon te lezen werd het boek interessanter. Doordat er allerlei verschillende dingen gebeuren is het boek ook niet meer zo saai geworden en de verschillende dingen hebben weer met elkaar te maken. Ik vind dit een interessant boek, omdat er veel dingen instaan waar je iets van kunt leren en het is ook een spannend boek, omdat het boek met de dood te maken heeft. Het taalgebruik in het boek is niet echt moeilijk, want er worden geen moeilijke woorden in gebruikt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dooi door Rascha Peper"