Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Dooi door Rascha Peper

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Dooi
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 382 woorden
  • 19 november 2002
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
35 keer beoordeeld

Boekcover Dooi
Shadow
Dooi door Rascha Peper
Shadow
1. Waar gaat het verhaal over? Het verhaal gaat over Ruben Saarloos die wekenlang vast zit op het IJselmeer en die een intieme relatie krijgt met een jonge vrouw. 2. De personen. De hoofdpersonen zijn: - Ruben Saarloos: hij is 58 jaar en is vertaler van beroep. Hij is getrouwd met Ina, zij hebben geen kinderen. - Bente Nerwanen: ze is een jonge vrouw die de dood moet voorstellen, want Bente is eigenlijk allang overleden. Ze bigeint met Ruben een korte intieme relatie. Ina Saarloos: Zij is de vrouw van Ruben Saarloos. Ina werkt als secretaresse op een accountantskantoor. Ze kan het goed vinden met Ruben. 3. De tijd. Het verhaal speelt zich af in de tegenwoordige tijd. Dit kun je herkennen aan het feit dat men spreekt van e-mail en faxen.
4. De plaats. De belangrijkste plaats in dit verhaal is een klein eilandje in het bevroren IJselmeer, waar Ruben met zijn boot vast is komen te zitten. Het verhaal speelt zich ook een gedeelte af in Amsterdam. Hier wonen Ruben en Ina. 5. De omstandigheden. Het klimaat in dit verhaal is heel duidelijk. Het vriest bijten heel hard, want je kunt schaatsen en het duurt heel lang voordat de reddingsbrigade door het ijs kan komen voor Ruben te bevrijden. Het landschap heeft in dit verhaal niet zo veel te bekekenen. 6. Het vertelstandpunt. Het hele boek wordt verteld door de schrijver. Het wordt dus verteld door de hij - persoon. Er komen in het verhaal ook wel stukken naar voren waar de personen zelf aan het woord zijn. 7. De structuur. Het boek is opgebouwd in 10 hoofdstukken. Het verhaal was best wel makkelijk opgebouwd. Het eerste hoofdstuk was nogal vaag. Ook de Engelse stukjes waren wel saai Ook de spannende momenten kwamen goed naar voren. 8. Thema en motieven. Het thema van dit verhaal is de dood. Dit goed uitgewerkt, omdat de dood Ruben overal achtervolgd. De dood is altijd nadrukkelijk aanwezig. Bovendien komt de dood hem opzoeken. Ruben heeft op het eind van het verhaal zijn angst voor de dood overwonnen. Bente heeft Ruben geholpen om zijn jeugdtrauma’s te verwerken. Na de komst van Bente heeft Ruben vrede met zijn leven. 9. Doel van de schrijver. Ik denk dat de schrijver de lezer van dit boek wil vermaken, maar ook wil vertellen over jeugdtrauma’s en de dood.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dooi door Rascha Peper"