Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Donor door Tomas Ross

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover Donor
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 454 woorden
  • 20 maart 2001
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
29 keer beoordeeld

Boekcover Donor
Shadow
Donor door Tomas Ross
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Ik heb gekozen voor het boek ‘Donor’ van Tomas Ross. Iedereen weet wel dat er in armere landen aan organenhandel wordt gedaan, maar hoever durven mensen hierin gaan? Tomas Ross schets in zijn thriller een duidelijk beeld van deze vreselijke manier van handel drijven. Mensen die hieraan deelnemen gaan vaak tot het uiterste. Mensen vermoorden of uit de weg ruimen zijn’ normale’ bezigheden voor hen. Korte inhoud
Lucy en Frank Klein zijn kinderloos koppel. Toch had Frank vroeger al van het vaderschap kunnen genieten. Hij en zijn ex-vrouw, Lies de Wind, waren ooit de trotse ouders van een gezonde zoon. Maar het lot sloeg toe en hun zoon Thomas verdronk in een vijvertje. Samen met Lucy, zijn jongere vriendin, besluit hij om een kind te adopteren. Zij betalen een hoop geld voor een klein, Colombiaans meisje, Margaretica Domenica. Er wordt een kennismakingsreis naar het Colombiaanse weeshuis gemaakt en de kosten van de reis die het meisje over een maand naar Schiphol zal maken worden vooruit gemaakt. De vreugde wanneer het zover is, slaat om in peilloos verdriet wanneer twee dagen voor haar komst het bericht van de Adoptie Centrale komt. De kleine Margaretica Domenica is overleden, ten gevolge van dysenterie. Lucy stort in, Frank is machteloos en woedend. Maar een week later ziet Lies –zij is grondstewardess op Schiphol- tot haar verbazing een klein Colombiaans meisje uit de aankomsthal op Schiphol komen, begeleid door een man en een vrouw. Lies kent het meisje van de foto’s die Frank en Lucy in Colombia maakten, maar ze kent het Volendammer popje dat het kind in haar handje klemt geeft haar meer zekerheid. Dat popje had zij immers via Frank en Lucy cadeau gedaan aan het meisje. Vanaf dat ogenblik begint de huiveringwekkende zoektocht naar de kleine Margaretica die leidt tot de afschuwelijke, werkelijke reden waar honderden kinderen naar het Westen worden gebracht onder het mom van een betere toekomst… Het thema

Tomas Ross gebruikt een actueel thema voor zijn boek. Dagelijks sterven er kleine kinderen uit arme landen, omdat rijke mensen zeer veel voor hun organen willen betalen. Zo gebruiken verschillende dokters weerloze kinderen om er munt uit te slaan. De kinderen worden naar het Westen gehaald omdat ze daar een beter leven kunnen leiden, maar zover komt het nooit, want ze komen zelden bij hun adoptieouders terecht. Algemeen ‘Donor’ is een spannend en boeiend boek. De personages zijn voldoende uitgewerkt. Lucy, Frank en Lies hebben verschillende karakters en dat geeft soms spanningen en dat zorgt dan weer voor leven in het verhaal. Het is boek is vlot geschreven en leest gemakkelijk. Hoewel het onderwerp van het boek nogal gruwelijk is zou ik je toch aanraden deze vijfsterren thriller van Tomas Ross eens te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Donor door Tomas Ross"