Don Juan en de laatste nimf door Hubert Lampo

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 558 woorden
  • 7 augustus 2006
  • 15 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.3
  • 15 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1943
Pagina's
85
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Don Juan en de laatste nimf
Shadow
Don Juan en de laatste nimf door Hubert Lampo
Shadow
Titel: Don Juan en de laatste nimf
Schrijver: Hubert Lampo.
Jaar van uitgave: 1973
Eerste druk: 1943
Uitgeverij: Manteau.

Over de Auteur: Hubert was een gewone jongen uit een gewoon arbeiders gezin die in de oorlog debuteerde als schrijver, hij is zeer controversieel maar zeker ook geliefd bij een groot publiek. Lampo heeft vele onderscheidingen gekregen voor boeken en een aantal voor zijn hele oeuvre.

Literaire stroming:magische realisme.


Korte inhoud: De lezer reist met Don juan mee op een veldtocht door vlaanderen. Don Juan is net verbannen uit Spanje en leeft nu op zijn paard. Met hem samen beleeft de lezer veel ven zijn veroveringen en leert hoe hij is geworden zoals hij is geworden. Als Juan op een avond bij een landhuis aankomt met zijn troepen besluit hij binnen tegaan en krijgt van de vrouw des huizes het bericht dat ze hem niet wenst te ontvangen. Hij gaat daar tegen in en zoekt haar toch op en verkracht haar ook. Hij merkt hoe de weerstand van haar lichaam geen moment afneemt, ze is zoals niemand die hij ooit eerder heeft bemint, en hij weet daarbij ook meteen dat ze degen is waarop hij al die tijd heeft gewacht. Hij heeft haar lief. De volgende morgen snijdt hij zijn polsen door en hij sterft in haar armen terwijl ze hem zegt dat ze ook op hem heeft gewacht en ook hem lief heeft.

personages:
DonJuan: Hij is eigenlijk het enige personage met diepte waar we kennis mee maken. Hij komt over als een gekwelde man die zijn hele leven eigenlijk heeft verspilt aan vrouwen. Nu hij op veldtocht is en alles op nieuw na loopt in zijn hoofd gaat hij een hele verandering door, op het moment dat hij de vrouw des huizes ontmoet is hij eigenlijk alweer vergeten wat hij die dag heeft ontdekt, maar ze maakt het in hem wakker en daarmee ook een zekere tevreden hij over zijn leven. Daardoor kan hij gelukkig sterven.
Zijn grote liefde: Ze wordt niet veel besproken in het boek, ze is wel eigenwijs, eigenzinnig en koppig maar meer komt de l;ezer niet te weten. Toch is het goed te snappen dat de Don voor haar valt. Ze is expres klein gehouden om de aandacht niet af te leiden van het hoofdpersonage.

De geloofwaardigheid van het verhaal: Als je over Don Juan spreekt is dat op zich al niet realistisch, maar als je zou veronderstellen dat hij bestond zou het verhaal makkelijk gebeurt kunnen zijn. Niet enkel in die tijd maar ook in het heden zou zo’n verhaal plaats kunnen vinden.

Thema van het boek: De liefde, en dan ook meteen de ware liefde. Degene die voor jou is weggelegd, je soulmate en ga zo nog maar even door.

Taalgebruik: Het taalgebruik is enorm poetisch, romantisch en uitgebreid. Het is verrassend hoe goed Lampo erin slaagt je te betrekken bij een verhaal waar je eigenlijk niets mee te maken hebt. Hij sleurt je mee de wereld in van een eenzame man zonder dat je er erg in hebt door elke emotie uitzonderlijk te beschrijven.


Perspectief: De ik persoon vertely, Don-Juan is aan het woord.

Eigen mening: Ik vond het een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen, het is zo’n aparte schrijfstijl dat ik meteen verliefd werd! Ik wil zeker nog veel meer lezen van Lampo.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

Er staat: Perspectief: De ik persoon vertely, Don-Juan is aan het woord.

maar dat is helemaal niet zo, het is het personale perspectief/de hij-verteller.

groetjes!

12 jaar geleden