Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


1. Zakelijke gegevens:

Schrijver: C. Slee

Titel: Dochter van Eva

Bibliografische gegevens: Prometheus, Amsterdam, 2002

Verschenen in: 2002

Aantal bladzijden: 223

Leestijd: 4 uur

Uitgelezen: 8 januari 20032. Verantwoording van de keuze en verwachtingen:


Dit boek was, toen ik het las, het nieuwste boek van Carry Slee. En haar tweede boek voor volwassenen. Ze heeft zeer veel boeken (ongeveer 47!) voor kinderen en jongeren geschreven. Daar heb ik er ook wel een aantal van gelezen. Maar dit boek is voor volwassenen en kan ik dus mooi voor GLO gebruiken. Mijn moeder had het boek gekocht, dus ik hoefde het niet bij de bieb te gaan lenen. Het boek zag er niet te langdradig uit, eerder pocket-achtig, met duidelijke korte hoofdstukjes.3. Een beoordeling:


Ik vond het een goed boek, omdat het goed was...... haha!! Nee, ik vind ten eerste de lay-out van een boek heel belangrijk. Klinkt een beetje stom, maar dit boek was prettig lezen, goed lettertype en korte hoofdstukjes dus dat leest als een trein.Carry Slee gebruikt een schrijftaal die erg dicht bij je ligt. Niet lange zinnen en moeilijke woorden, maar kort en recht toe, recht aan.

Ze kan wel hele ingewikkelde gedachten neer zetten, maar je blijft wel geboeid, je hoeft niet af te haken, omdat je het niet meer kan volgen ofzo.

Wat ik wel irritant vond is dat de hoofdpersoon zo naïef is. Maar dat maakt het boek niet minder goed ofzo, maar dat heeft meer met mijn karakter te maken.4. Een korte beschrijving:


In het boek ‘Dochter van Eva’ worden 4 periodes beschreven uit het leven van een jonge vrouw, van leeftijd 12 tot 19 jaar ongeveer. De moeder van dat meisje is er nooit voor haar, gebruikt veel medicijnen, is niet helemaal lekker in haar hoofd en loopt de hele tijd te foeteren op haar dochters.

De hoofdpersoon heeft wel een goede band met haar oudere zus Els. Maar als die haar school succesvol afsluit en bij haar vriend intrekt, is de hoofdpersoon (naam wordt niet genoemd) zo eenzaam dat ze op zoek gaat naar een nieuwe moeder.

Ze fantaseert over een liefdevolle moeder, die haar ‘haar lieve dochter’ zal noemen. Ze gaat niet lekker op school en wordt het huis uitgetrapt. Ze komt op allemaal adresjes terecht en ontmoet onder andere Eva, een lieve vrouw met al een zoontje. Zou ze misschien de dochter van Eva kunnen worden?

Verwerkingsopdracht:
Beschrijvingingen van 5 voorwerpen die belangrijk waren in het boek dat je hebt gelezen + bij elke beschrijving waarom en voor wie het voorwerp in het boek zo belangrijk was.De voorwerpen die ik ga noemen/beschrijven zijn allemaal belangrijk voor de hoofdpersoon in het boek. Haar naam wordt niet genoemd.Sigaretten: Als ze te maken krijgt met tabak, is ze direct verslaafd. Heel veel geld van haar gaat op aan sigaretten. Haar eerste vriendje leert haar hoe ze kringetje moet blazen. Als ze voor een tijd moet wonen boven een woning van iemand anders, mag ze enkel roken als ze het raam wijd openzet. Als ze het dan steeds ijskoud krijgt, is dat de voornaamste reden waarom ze ergens anders wil wonen.

De keuze voor de sigaretten is ook indirect steeds de keuze voor koppigheid en opkomen voor jezelf en het niemand-doet-mij-wat-idee. Als ze bij vrienden van Eva gaat logeren, wordt ze binnen een dag weggestuurd, omdat ze weigert om haar peuken uit te maken.

Enkel voor Eva wil ze wel proberen te stoppen met roken, maar dat lukt helemaal niet. Ze ziet roken ook als ontspanning als ze bijvoorbeeld één paragraaf van haar huiswerk heeft gelezen. Ze doet bijna niks aan school en grijpt elke gelegenheid aan om haar pakje sigaretten erbij te mogen halen.De brug: Eva houdt haar niet voor altijd in huis. Als ze weer ergens anders woont, wandelt ze steeds automatisch naar de gracht waar Eva woont. Dan blijft ze op de brug staan en kijkt ze naar het huis van Eva dat altijd warm wordt verlicht door de zon. De brug is het plekje waar ze ongestoord het huis van Eva kan begluren en te wensen dat ze daar weer binnen is, maar ze durft nooit aan te bellen.

Op de voorkant van het boek staat ook een foto van een jonge vrouw op de brug over een gracht.Brommer: Toen ze zestien werd, heeft ze meteen een brommer gekocht. Daarmee scheidt ze zich duidelijk af van de andere meisjes op haar school, die allemaal netjes gekleed zijn en keurig opgevoed, die een brommer te ruig vinden.

Op haar brommer probeert ze haar problemen te ontvluchten door zo hard mogelijk te rijden. Haar ritueel is om naar het strand te racen en daar dan haar gedachten te laten ‘waaien’.

Ze heeft dan haar eigen gevaarlijke spelregels opgesteld: niet remmen voor rood licht en ook niet links en rechts kijken. Ze heeft daar eens een ernstig ongeluk mee gekregen.Rode onderbroek: Toen haar zus Els voor het eerst ongesteld werd, kreeg Els een duidelijke speech van haar moeder hoe je jezelf in die dagen moet verzorgen en dat je nu een echte vrouw bent, dat je moet oppassen dat je zwanger wordt en dat je een kruik op je buik kan leggen als je erge pijn hebt. De hoofdpersoon wilde toen ook wel erg graag ongesteld worden, omdat ze ook wel opeens zoveel aandacht van haar moeder wilde.

Maar dat viel tegen. Toen ze ongesteld werd, zei haar moeder enkel dat ze nu dus zeker niet met haar mond aan de melkfles moest komen, want ze was nu heel vies. En ze moest ook heel erg oppassen voor kanker.De psycholoog: Doordat haar moeder vaak naar de psycholoog ging en het niets hielp, had ze een hele slechte indruk over de zo’n persoon. Ze was helemaal verbaasd toen Eva zei dat het misschien wel goed voor haar zou zijn om met zo’n iemand te praten, omdat ze het gevoel had dat ze met haar gedachten in knoei zat. Ze voelde zich erg beledigd, ging nukkig naar de psycholoog en bedacht zich dat ze nog nooit zo teleurgesteld was geweest in Eva.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.