Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


1. eerste persoonlijke reactie:ik vond het een shockerend verhaal om te lezen, omdat een moeder haar kinderen betrok bij haar eigen psychische problemen, het zette me aan het denken, omdat ik me niet kan voorstellen dat de omgeving niet door had hoe de moeder zich gedroeg t.o. haar kinderen en omdat er door het psychiater niet naar de gezinssituatie ging kijken, want de kinderen leden enorm onder het gedrag van hun moeder daardoor vond ik de situatie in dat gezin ook onbegrijpelijk. Ik vond het interessant om te zien hoe ‘het meisje’ met de hele situatie omging, want in principe was dit wel een beetje een traumatische ervaring voor haar. Ook vond ik bepaalde stukken in het boek redelijk saai, omdat er weinig actie in zat.1. boekbespreking:1-5:Titel: Dochter van Eva

Auteur: Carry Slee

Plaats uitgave: Amsterdam

Jaar 1e druk: onbekend

Gelezen druk: onbekend6. thema en boodschap:Het boek gaat over een meisje in de pubertijd. Ze verlaat het ouderlijk huis en gaat op zoek naar haar identiteit, en bovenal een nieuwe moeder. De boodschap hierbij is dat ze in die zoektocht naar haar identiteit met heel veel problemen te maken kreeg.7. hoofdpersonen:Carry: in het verhaal zelf word haar naam nooit genoemd, maar Carry Slee heeft dit boek over haar eigen jeugd geschreven. Je kunt er dus vanuit gaan dat het meisje Carry heet. Het is een meisje dat altijd door haar vader is behandelt als een jongen, maar toen ze ongesteld was constateerde hij dat ze toch een meisje was en moest ze opeens allerlei dingen doen die bij een meisje hoorde. Ze is zeer opstandig op school rookt en spijbelt, maar als ze iets verkeerd heeft gedaan op school bekijkt ze het altijd op een positieve manier, want ze denkt dat jufrouw bont dan weer blij is om haar te zien en elke keer bekijkt ze die dingen op een positieve manier. Ze is heel erg op zichzelf rijd vaak op haar brommer om na te denken en alleen te zijn de enige waar ze graag bij is, is haar moeder, die ze aan het zoeken is, want haar biologische moeder heeft haar nooit de liefde kunnen geven die een kind nodig heeft. Daardoor is ze nu op zoek naar een

‘nieuwe moeder’. Met haar zus kan ze het vaak wel beter vinden, maar als zij uit huis gaat en gaat samen wonen met haar vriend blijft Carry helemaal alleen over bij haar ouders ze begint zich heel alleen te voelen en wil zo snel mogelijk bij haar nieuwe moeder gaan wonen. Ook het dichten lukt niet meer nu Els er niet meer is, haar inspiratie is weg.

8. andere personen:Eva: de nieuwe moeder, zoals Carry het zelf omschreef. Carry woont een tijdje bij haar en past zo nu en dan op haar zoontje Joris. Eva heeft Carry in huis genomen, omdat carry ziek was en helemaal alleen thuis lag, maar Carry blijft uiteindelijk langer dan de uitziekperiode. Eva ziet Carry niet helemaal als haar dochter, maar omdat Carry dat zelf wel doet en geruchten in de rondte laat gaan over bij Eva thuis krijgen ze ruzie en op een gegeven moment gaan Carry ook ergens anders wonen.Joris: het zoontje van Eva hij kan het best goed vinden met Carry en vind het leuk als Carry voor hem zorgt.Els: de zus van Carry. En trouwt met Freek waar ze ook mee samen woont. Ze heeft een goede bant met haar zusje Carry en neemt haar ook een tijdje in huis als Carry weg gaat bij Eva.Freek: de man van Els heeft het er moeilijk mee als Carry bij heb in huis woont, maar dat is vooral omdat ze niets doet alles moet voor haar gedaan worden en ze schijnt dat normaal te vinden en daar is hij het niet mee eens. Daardoor heeft hij ruzie met Els, maar dan heeft Carry een kamer gevonden zijn de problemen ook weer over.Papa: de vader van Carry en Els, hij heeft vrijwel zijn eigen leventje, hij gaat vaak vreemd en hij heeft een eigen atelier wat een keer failliet gaat, maar hij blijft geloven in zijn succes en maakt zich nergens echt zorgen over. Carry is altijd zijn ‘zoon’ geweest waarmee hij kon voetballen e.d. maar wanneer Carry ongesteld word wordt hij kwaad en zegt hij dat ze hem bedrogen heeft, door altijd maar te doen alsof ze wel een jongen was. Hij vindt dat ze nu ook naar een meisjes school moet, waar Carry absoluut niet blij mee is. Sinds dat moment is het ‘goede’ contact tussen hem en Carry afgelopen. Ze is niet meer zijn ‘zoon’.Mama: heeft haar kinderen doen geloven dat ze nergens tegen kan en laat alleen maar gemopper horen, over hoe moeilijk ze het heeft en hoeveel pijn ze heeft, maar in werkelijkheid is ze alleen maar ziek in haar hoofd. Ze is altijd zo geweest, maar er is ook nooit vooruitgang te zien. Carry ziet haar niet als haar moeder en daarom gaat ze opzoek naar een ‘nieuwe’ moeder.er zijn ook nog een paar vriendinnen die voorkomen in het verhaal, maar daar is bijna niets over bekend. Josje, monique en Liesbeth bijv.9. probleem van de hoofdpersoon + 10. reactie.Het grootste probleem wat Carry in haar pubertijd heeft is eigenlijk, het op zoek zijn naar haar eigen identiteit, maar ook is ze opzoek naar liefde en geborgenheid. Als kind heeft ze dat thuis nooit gehad.

Ze veranderd heel erg veel, omdat ze op zoek is naar haar eigen identiteit. Ze gedraagt zich als een puber op school en is altijd positief aan het redeneren over haar gemaakte fouten op school. Als de afdelingsleider haar wil spreken als ze bijv. weer eens gespijbeld heeft, denkt ze dat ze weer langs moet komen omdat mevr. Bont (afdelingsleider) haar zo aardig vind. Als Carry denkt haar nieuwe moeder gevonden te hebben voelt ze zich dan ook schuldig t.o. mevr. Bont. Ze voelt zich schuldig, omdat ze denkt dat mevr. Bont graag wil dar Carry haar dochter is, maar nu kan dat niet meer, omdat Eva haar ‘nieuwe’ moeder al is. Ze beland af en toe in vreemde situaties tijdens haar zoektocht, maar ze heeft uiteindelijk toch haar moeder gevonden, denk ze zelf.11. oplossing voor het probleem.Ze is er wel ongeveer achter wie en hoe ze is, maar zal zich altijd blijven ontwikkelen in de persoon die ze is en zal worden. Een moeder heeft ze naar haar idee wel gevonden, maar haar ‘nieuwe’ moeder laat haar wel een beetje vallen en daardoor gaat ze eerst nog een tijdje bij haar zus wonen en uiteindelijk gaat ze een kamer huren. Haar echte moeder reageerde in eerste instantie vol zelfmedelijden en deed zich weer zielig voor, maar daarna liet ze Carry merken dat ze het eigenlijk wel makkelijk vond dat Carry niet meer bij hen woonde.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.