Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


1. Zakelijke gegevens

Titel: Dochter van Eva

Auteur: Carry Slee

Uitgever: Prometheus

Jaar van uitgave/eerste druk: 2002

Aantal blz: 2232. Titel (+ eventueel motto)

In het boek gaat de hoofdpersoon (Carry) op zoek naar een nieuwe moeder. Enkele docenten op school spreken haar wel aan, maar telkens gebeurt er iets waardoor ze weer op zoek gaat naar een ander. Totdat ze Eva ontdekt. Dat is ook een docent op school. Carry mag bij Eva gaan wonen en ze voelt zich echt een ‘dochter van Eva’. De titel (Dochter van Eva) slaat op de gebeurtenis dat Eva Carry haar dochter noemt.Er is geen motto

3. inhoudsweergave

Carry is net verhuisd, naar een betere buurt in Amsterdam. Ze woont samen in een huis met haar moeder, vader en zus Els. Vader behandelt Carry altijd als een jongen. Hij had een meisje, dat was Els, dus moest hij ook een jongen hebben. Dat was dan Carry. Met Carry kan hij voetballen, stoeien. Dat kan niet met Els, want zij is een meisje. Bij Els komt hij ’s avonds laat in bed liggen, helemaal tegen haar aan. Dat vindt Els nooit leuk, want zij huilt altijd als hij weer weg gaat. Ook als Els zich gaat omkleden kijkt hij altijd met een rare blik naar haar. Zo kijkt hij nooit naar Carry, want dat is een jongen.

Bij Carry in de flat woont een jongen, Alex. Voor wat geld laat hij haar meekijken als hij met een meisje vrijt. Carry stelt zich dan voor dat zij Alex, is die met het meisje vrijt.

Els heeft een vriendje, Freek. Als Els zich een keer voor de ogen van haar vader moet omkleden, komt Freek binnen. Hij schrikt van de blik in vaders ogen. Hij vertelt dit aan Els, en zij besluit om nooit meer zoiets voor haar vader te doen. Ze doet vanaf nu veel afstandelijker tegen hem.

Carry vindt haar moeder helemaal niet aardig. Ze besluit op zoek te gaan naar een andere. Op de middelbare school ziet ze wel een paar aardige potentiële moeders: de lerares Frans, de gymlerares en de rectrix. Maar zij blijken allemaal niet geschikt te zijn.

Carry heeft al een tijd last van pijn in haar zij. Daarvoor gaat ze naar het ziekenhuis, ze blijkt nierstenen te hebben. Het is niet ernstig, maar ze moet wel goed verzorgd worden. Haar eigen moeder kan dat niet, die heeft het natuurlijk veel te druk met opruimen en boodschappen doen. Dus blijft Carry alleen thuis uitzieken. Haar mentrix, mevrouw Klei, belt haar op, om te vragen of alles goed gaat. En ze vraagt ook of Carry niet bij haar thuis wil uitzieken, dan is ze niet zo alleen. Natuurlijk wil Carry dit, dus trekt ze bij mevrouw Klei (“Zeg maar Eva, mevrouw is zo afstandelijk”) in.

Eva woont in een mooi huis, op zolder is een atelier waar Carry mag slapen. Eva heeft ook een zoontje, Joris. Carry past vaak op Joris. Op een dag aait Eva over Joris zijn hoofd en zegt: ‘Mijn mannetje.’. En toen tegen Carry: ‘Jij bent mijn grote dochter.’Dit was het moment waarop Carry had gewacht, en vanaf nu houdt ze heel veel van Eva. Eva vindt dat Carry niet gelukkig is en stuurt haar naar een psycholoog. Eva stuurt haar ook naar een kennis van haar in Egmond, waar Carry in de paasvakantie kan logeren. Carry vindt het daar niet leuk, ze mag daar helemaal niets. Ze wil weer snel terug naar Eva, ze verzint een smoes en gaat terug. Eva is boos omdat Carry heeft gelogen. Eva wilde het allerbeste voor haar en daarom moest Carry ergens anders gaan wonen.

Els was ondertussen al getrouwd met Freek en daar kon Carry wel op de zolder wonen. Als ze er een tijdje woont, krijgt Carry ruzie met Freek over de afwas. Ze besluit weer ergens anders te gaan wonen. Eerst kijkt ze of ze bij haar ouders kan wonen. “Dat kan niet meer, want ik heb nu een heerlijke slaapkamer voor mezelf. Die laat ik me door niemand afnemen,” zei moeder. Ze kan een kamer huren bij Carla, een vriendin van Eva. Die kamer neemt ze, hoewel het erg gehorig is en ’s winters is het er erg koud. De rectrix vraagt of ze er wel kan leren, want ze zat voor haar eindexamen. Dat lukte wel volgens Carry.

Carry had toen ze bij Eva woonde een Fins meisje leren kennen, Örsa. Zij komt in Carry’s nieuwe kamer kijken. Ze zoenen en zitten aan elkaar. Carry weet niet wat voor een gevoelens ze heeft. Sinds ze Örsa had leren kennen, stond ze uren voor de spiegel. Ze begint zichzelf erg mooi te vinden, vooral haar borsten.

Het eindexamen begon al bijna en Carry raakte een beetje in paniek omdat ze nog niks had geleerd. Door juffrouw Bont begint ze te denken dat ze helemaal niets hoeft te leren, want alle stof werd toch herhaald. Natuurlijk zakt ze voor haar diploma, ze vindt dit niet zo erg. Ze vindt het erger dat ze juffrouw Bont durfde te vertrouwen.

Carry besluit op reis te gaan. Ze heeft met Örsa afgesproken in Avignon. Daar heeft Eva samen met de ouders van Örsa een huisje. Alleen Örsa weet dat ze komt. Örsa geeft Carry een liefdesverklaring, en vraagt of Carry ook hetzelfde voor haar voelt. Maar dat is niet zo. Örsa is kwaad op Carry en wil niets meer van haar weten. Carry gaat nu naar Eva toe, om met haar te praten. Maar als ze bij het huisje is, vraagt Eva wat ze komt doen. Deze plek is namelijk voor Eva alleen en dat wil ze zo houden. Carry gaat weer, hevig teleurgesteld, naar huis. Ze snapte dat ze niet langer meer de dochter van Eva was. Ze dacht: ”Ik heb al een moeder. Want ook al kon mama geen moeder zijn: ik was haar dochter.”4. Personages

- Carry: de hoofdpersoon, het hele boek is vanuit haar gedachten en inzichten geschreven. Het gaat alleen om haar, ze is absoluut niet gelukkig met haar leven totdat ze bij Eva intrekt.

- Els: de zus van Carry, een gesloten meisje waar je geen hoogte van krijgt. Ze is ouder dan Carry en gaat na een tijd bij haar vriend wonen. Dan gaat het ook beter met haar.

- Eva: de mentrix van Carry. Een alleenstaande vrouw met een zoontje die Joris heet. Ze heeft een eigen atelier waar ze lessen geeft. Carry gaat (tijdelijk) bij haar wonen.

- Moeder: een bitter, haatvolle vrouw die zoveel rare gewoonten en zo’n vreemde gedachtegang heeft dat ze eigenlijk een beetje mysterieus is.

- Vader: een starre, ingewikkelde en gesloten man.5. Opbouw

Het boek heeft 24 hoofdstukken. Het begint op het moment dat Carry en Els nog dezelfde leeftijd hebben als in ‘Moederkruid’. In het verhaal worden ze steeds ouder. Els gaat eerst naar de middelbare school, gevolgd door Carry. Els krijgt ook een vriend en gaat met hem samenwonen. Het eindigt op het moment dat Carry net eindexamen geeft gedaan.Het zijn eigenlijk drie fases. In de eerste wonen ze nog met z’n vieren bij elkaar en hebben ze nog altijd dezelfde problemen. In de tweede fase gaat Carry op zoek naar een nieuwe moeder, dan vindt ze Eva. Els gaat samenwonen. In de derde fase komt ze erachter dat ze helemaal geen ‘dochter van Eva’ is. Ze is en blijft de dochter van haar eigen moeder.6. Ruimte

Carry woont in Amsterdam. In het huis, waar het verhaal zich vooral in het begin afspeelt, hangt een gespannen sfeer omdat iedereen rekening moeten houden met de moeder. Ze zijn verhuisd naar een andere buurt waar de moeder het iets meer naar haar zin heeft, maar ze heeft altijd wel iets om over te zeuren. Verder speelt het verhaal zich ook af in het huis van Eva waar een rustige sfeer hangt. Ze wonen daar gezellig met z’n drietjes en hebben het gezellig samen. Behalve op de momenten dat Eva lessen geeft in het atelier. Dan hangt er voor Carry toch een gespannen sfeer, omdat ze alleen wil zijn met Eva en Joris.7. Tijd

Het verhaal speelt zich af in de tijd dat Carry 10 tot 16 jaar oud is (d.m.v. tijdsprongen). Carry is in 1949 geboren, dus het is van 1959 tot 1965. Alles wordt chronologisch verteld.8. Perspectief

Het verhaal wordt in de ik-perspectief verteld. Je beleeft alles door de ogen van Carry.9. Thema + motieven

Het thema is, denk ik, dat Carry een nieuwe moeder wil, maar zich moet realiseren dat dat niet kan.Enkele motieven:

- verdriet

- gemis

- onbegrip10. Auteur

Carry Slee werd in 1949 geboren in Amsterdam. Al op jonge leeftijd was ze veel met verhalen en boeken bezig. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht. In 1975 slaagde ze voor deze opleiding. Ze werd dramadocent in het middelbaar onderwijs. Carry Slee heeft 2 dochters, Nadja en Masja zijn haar grootste inspiratiebron vormen. Carry Slee schrijft voor kinderen van alle leeftijden (Moederkruid was haar eerste boek voor volwassenen). Soms zijn haar boeken gebaseerd op dingen die echt gebeurd zijn (Moederkruid en Dochter van Eva), soms zijn ze verzonnen. Carry Slee schrijft klare taal, die kinderen aanspreekt. De situaties die ze beschrijft zijn heel herkenbaar en de personages zijn zo goed uitgewerkt dat de lezer zich makkelijk kan identificeren.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.